Kerstbrood ster. Zin in een lekker borrelbrood voor de kerstdagen? Deze broodster met pesto is makkelijk om te maken, heel erg lekker en ziet er natuurlijk echt uit als een plaatje. Laat je daardoor trouwens niet afschrikken, want het is echt een makkelijk én lekker recept! Ik neem je stap voor stap mee.
Ik ben gek op brood bakken en zeker met de feestdagen bak ik graag een ‘speciaal’ brood. Haal dat trouwens niet door elkaar met een ‘ingewikkeld’ brood, want het hoeft echt niet altijd iets heel uitgebreids te zijn. Daar is dit kerstster brood wel het bewijs van, ook met een makkelijk brood recept kun je zelf zeker iets indrukwekkends op tafel zetten!
Makkelijk kerstbrood ster
Dit kerstbrood ster is een van de kerst recepten die ik dit jaar met je deel. Ik keek er echt enorm naar uit om deze broodster met pesto te maken. Het idee zat al helemaal in mijn hoofd, een kerstbrood in de vorm van een ster met hartige smaken. Nu ben ik gek op pesto en Parmezaanse kaas, dus 1 en 1 was al snel 2. Ik wilde het vooral een behapbaar recept houden, en ik geloof dat dit absoluut gelukt is.
Heerlijke broodster met pesto
Voor dit recept kun je zelfgemaakte pesto gebruiken, maar een goede lekkere pesto uit de supermarkt is natuurlijk ook een optie. Zorg wel echt voor een lekkere pesto, want die geeft uiteraard wel de smaak aan deze broodster met pesto. Verder is Parmezaanse kaas een smaakmaker van dit brood én de gedroogde Italiaanse kruiden die door het deeg gaan. Dit is toch zo ontzettend lekker!
Zo maak je een kerstbrood ster
Ik kan me helemaal voorstellen dat je denkt, dit is veel te ingewikkeld om te maken. Maar in het recept heb ik wat foto’s gezet zodat je precies de stappen kunt volgen. Zo moeilijk is het namelijk zeker niet! Je hoeft niet te vlechten of ingewikkelde technieken te gebruiken, je draait de stukjes deeg simpelweg in tegengestelde richting naar elkaar toe.
Kerstster brood voorbereiden en bewaren
Dit kerstster brood kun je op verschillende momenten tijdens kerst serveren. Lekker bij de kerstbrunch, lunch, als hapje bij de borrel of als bijgerecht van het kerstdiner. Heel veelzijdig dus! Zelfgemaakt brood is altijd het lekkerst om dezelfde dag op te eten, maar je kunt het deeg wel de de avond van tevoren bereiden en de eerste rijs in de koelkast doen. Dus in plaats van ongeveer een uur op een warme plek, een nacht in de koelkast. Als het kerstbrood uit de oven komt, pak het dan gelijk in met een theedoek. Dan wordt het lekker zacht en blijft het langer warm.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 175 ml volle melk (lauwwarm)
- 7 gram gedroogde gist (1 zakje)
- 2 eetlepels suiker
- 400 gram bloem
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden (gedroogd)
- 1 theelepel zout
- 2 eieren (middel - kamertemperatuur)
- 75 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
- 3 eetlepels groene pesto
- 3 eetlepels Parmezaanse kaas (geraspt)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe de melk, suiker en gist in de kom van de keukenmachine met deeghaak, meng even door elkaar en laat een paar minuten staan tot het gaat schuimen.
- Doe de rest van de ingrediënten voor het deeg erbij (behalve het zout), meng het 1 minuut door elkaar, voeg dan het zout toe en kneed er nu in 10-15 minuten een soepel deeg van.
- Haal de deeg uit de kom, vet de kom in met (olijf)olie en leg hierin de bol deeg (draai de bol 1 keer zodat hij rondom voorzien is van een beetje olie zodat het deeg niet aan de kom blijft plakken). Dek af en laat het deeg 1 uur rijzen of tot in hoeveelheid verdubbeld.
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Verdeel na het rijzen het deeg in 4 gelijke delen en maak er bolletjes van.
- Rol een bolletje uit tot een ronde lap met een diameter van 25 cm. Het is handig om een bord of springvorm met die diameter te gebruiken en daaromheen te snijden met een pizzasnijder. Herhaal met de andere deegbollen.
- Verdeel ca. 1 eetlepel pesto en 1 eetlepel Parmezaanse kaas over een lap deeg. Leg een nieuwe ronde lap deeg erop, beleg en herhaal tot de laatste lap.
- Maak een rondje in het midden met een glas en maak 16 inkepingen in het deeg.
- Draai de stukjes deeg tegen elkaar zoals op de foto en smeer het geheel in met een geklust eigeel met een scheutje melk.
- Bak de kerstster in ca. 25-30 minuten goudbruin.
Allard Williane says:
Kan ik ipv.melk ook water gebruiken?
Eef says:
Dat kan, melk zorgt echter wel voor een zachter eindresultaat
Allard Williane says:
Juist uit de oven, lekker maar ga voor volgende maar snuifje suiker, overheersend in brood. Functie toch alleen voor gisting.
Juliette says:
Ziet er goed uit! Bij stap 8 zijn er toch 16 inkepingen nodig? (Niet 8?).
Eef says:
Heb je helemaal gelijk in, ik heb het direct aangepast 🙂
Angela says:
Hi,
Is de oventemperatuur gebaseerd op een heteluchtoven of een elektrische oven?
Eef says:
Elektrisch, staat ook in het recept (boven- en onderwarmte) 😉
Brenda says:
Waardoor kan ik bloem vervangen om het glutenvrij te maken en toch niet droog?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Glutenvrij bakken is een compleet ander ding. Je kunt helaas niet 1 op 1 iets veranderen en dan hetzelfde resultaat krijgen. Voor glutenvrij brood verwijzen wij je graag naar onze collega Marike van Oh My Pie. Zij heeft hier ontzettend veel kennis van en heel veel lekkere recepten op haar blog, die juist uitgewerkt zijn voor een glutenvrij dieet 🙂