Kersen kruimel plaattaart. Lekker kruimelig met een goede bite door de havermout, een zachte vulling, zoet door de kersen en heerlijk van smaak. Met dit taartje geniet je op en top van een zalige plaattaart gevuld met kersen. Ze zijn nu in het seizoen dus aan de ‘bak’ ermee!
Kruimel plaattaart met kersen
Ik ben echt dól op kersen! Super zomers en ik vind de smaak gewoon ontzettend lekker. Sindskort heb ik het geluk dat we een heuse kersenboom in onze eigen achtertuin hebben staan! Die liefde voor kersen wordt zo wel goed gevoed, letterlijk 😉 . Het liefste eet ik ze zo vers van de boom, uit het handje! Mijn kinderen zijn er ook dol op en helpen graag mee plukken.
Nu ben ik opgegroeid met familie met een eigen kersenbogaard in Lienden en dol op kersen. Je vindt dan ook veel verschillende recepten met kersen op de blog zoals deze warme kersencrumble, heerlijk! Deze kersen kruimel plaattaart is een mooie toevoeging aan mijn kersen-repertoire en ook nog eens gemaakt met mijn eigen allereerste ‘oogst’ uit eigen tuin!
Zoete baksels met kersen
Je kan heerlijk met kersen bakken, maar ik ben ook gek op zomerse kersen recepten. Deze kersen kruimel plaattaart is echt perfect, de combinatie van de zachte kersenvulling met het kruimelige, krokante deeg is zó lekker! Het is een heerlijke plaattaart om uit te delen of voor een speciale gelegenheid te maken, net zoals deze kersentaart.
Je kunt kersen gemakkelijk in de supermarkt kopen, ze zijn in Nederland van juni t/m augustus in het seizoen. In Nederland vind je een aantal ‘kersenboeren’ waar je ze recht van de boom kan halen, of zelf plukken!
Kersen kruimel plaattaart maken
Volgens mij hoef ik niet nog een keer te vertellen hoe ontzettend lekker deze kersen kruimel plaattaart is! De naam is al een hele mond vol, maar geloof mij als ik je zeg dat je er geen genoeg van zal krijgen. Dus, ben jij net zo dol op kersen als ik dan moet je deze kersen kruimel plaattaart écht eens proberen!
Tip: ik gebruik zoete kersen in dit recept. Je kunt ook zure kersen gebruiken, voeg dan iets meer suiker naar smaak toe bij de kersen. Bak ze!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 250 gram bloem
- 225 gram roomboter (koud – ongezouten)
- 150 gram suiker
- 100 gram havermout
- 1 theelepel bakpoeder
- snuf zout
- 1 ei (middel)
- 400 gram kersen (ontpit en gehalveerd)
- 1 eetlepel maizena of custardpoeder
- 75 gram suiker
- 1 theelepel amandelextract
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Vet de bakvorm in en/of bedek hem met bakpapier.
- Mix de ingrediënten voor het kruimeldeeg (behalve het ei) door elkaar tot het een kruimelig deeg wordt. Voeg als laatste het ei toe en mix er goed doorheen, kneed het niet te lang door en zorg dat het een kruimelig deeg blijft.
- Bedek de bodem van de bakvorm met de helft van het kruimeldeeg en druk zachtjes aan.
- Doe de ontpitte en gehalveerde kersen in een grote kom. Schep vervolgens de suiker, maizena en amandelextract erdoor. Verdeel het kersenmengsel over het kruimeldeeg.
- Tot slot verdeel je de rest van het kruimeldeeg eroverheen, druk zachtjes aan.
- Bak de plaattaart in de oven in ca. 60 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de plaattaart volledig afkoelen, snij hem dan in stukken. Geniet ervan!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sylvia Mollen says:
Heerlijke kersen kruimel plaattaart, wel aan de zoete kant, dus de volgende keer gebruik ik minder suiker.
Wat me ook lekker lijkt is een laagje room onder de kersen, ook dat is voor een volgende keer, die er zeker gaat komen!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Leuk Sylvia, dankjewel! Inderdaad lekker naar eigen smaak maken!
Ingrid Scherpenzeel says:
Deze week de kersenkruimeltaart gemaakt met kersen uit de pot. (lekker makkelijk). De kruimeltaart was makkelijk om te maken en erg lekker. Ook bij de andere gezinsleden viel ie in de smaak.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen, dankjewel Ingrid!