25 min.
4.63 van 27 stemmen

Kaasfondue – zelf maken

Kaasfondue, zelf maken. Het is een makkie! Vandaag geef ik je mijn recept voor de lekkerste kaasfondue samen met tips voor dippers en welke kaas je kunt gebruiken voor een kaasfondue. Alles over kaasfonduen in één artikel.

Mijn ideale recept voor kaasfonduen is eigenlijk door de jaren heen ontwikkelt en samengesteld uit ervaring en tips die ik kreeg van anderen. Waaronder mijn altijd behulpzame kaasboer. Waar ik ook altijd even een bezoekje aan breng voor we gaan fonduen.

Welke kaas gebruik je voor kaasfondue?

Je kunt heel veel verschillende kazen gebruiken voor het maken van kaasfondue. De meest bekende combinatie is een deel Emmentaler en een deel Gruyère. Persoonlijk mijn minst favoriete combinatie. Voornamelijk omdat ik niet zo weg ben van Emmentaler. Wat ik zelf vrijwel altijd doe, en wat ik je ook zeker aanraad: ga even langs bij de kaasboer. Vertel dat je een kaasfondue wilt maken, voor hoeveel personen en welke kazen je lekker vindt (jong, oud, pittig etc.). Mocht hij of zij daar niet zelf al om vragen.

Vaak krijg je dan een heerlijke combinatie van kazen mee naar huis. Laat de kazen, als je er toch bent, ook even raspen door de kaasboer. Vaak bieden ze dat zelf al aan en dat scheelt je thuis een heleboel werk. De kaasfondue in dit recept is een combinatie van belegen kaas en een harde kruidenkaas op basis van knoflook, zongedroogde tomaat en olijven. Let trouwens altijd even op de ingrediënten. In dit geval heb ik bijvoorbeeld mijn pan niet ingewreven met knoflook omdat dit al in de kaas zit (zie ook recept voor meer info).

Zelf kun je natuurlijk ook lekker spelen met verschillende combinaties van kaas en verhoudingen. Vaak is de verhouding 50/50, maar gebruik je een kaas die qua smaak overheersend kan zijn pas dan de verhouding naar smaak aan. Denk daarbij ook eens aan een blauwschimmel kaasje, geitenkaas, cheddar kaas of combineer eens 3 kazen bijvoorbeeld.

Lekkers voor bij een kaasfondue

Kaasfondue dippers

Op zoek naar kaasfondue tips om te dippen? Die zijn er meer dan genoeg! Je wilt immers geen “saaie” kaasfondue met alleen brood. Hoewel ook heerlijk hoor met een lekkere kaas daar niet van 😉 . Bijgerechten voor een kaasfondue zijn ook erg lekker en kunnen bestaan uit een lekkere frisse salade of smeerseltjes voor op brood zoals kruidenboter of baba ganoush. Lekker voor de afwisseling en ideaal als je met een groter gezelschap gaat kaasfonduen.

Mijn tips voor kaasfondue dippers:

  • Brood: liefst 2 of meer soorten en het liefst niet al te vers. Denk eens aan een lekker donker stokbrood, Turks brood of naanbrood.
  • Rauwe groenten; radijsjes, tomaatjes, komkommer, worteltjes, bleekselderij en reepjes paprika.
  • Korte gestoomde/ gekookte groenten zoals kleine roosjes broccoli, bloemkool en champignons.
  • Overig: soepstengels, nacho’s, kleine gehaktballetjes en opgebakken aardappeltjes zoals krieltjes.

Heb je zelf nog lekkere tips voor kaasfondue dippers? Laat ze dan achter in de reacties. Ik ben benieuwd naar jouw tips!

Zelf een kaasfondue maken

kaasfondue

Kaasfondue

Het recept voor de lekkerste kaasfondue
4.63 van 27 stemmen
Voorbereiding5 minuten
Bereidingstijd20 minuten
Totale tijd25 minuten

Ingrediënten

4 personen
  • 500 ml groentebouillon
  • 200 gram jong belegen kaas (geraspt)
  • 200 gram harde kruidenkaas* (geraspt)
  • 40 gram roomboter
  • 40 gram bloem
  • 1 teen knoflook
  • zwarte peper
Extra: lekkere dippers of bijgerechten voor bij de kaasfondue

Ook handig:

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Ik heb een elektrische fonduepan welke ik eerst heet verwarm. Afhankelijk van je fonduepan kun je hem ook eerst even op het fornuis zetten of de fondue in een (steel)pannetje op het fornuis maken en daarna overgieten. Deze laatste optie is het makkelijkste en hierbij kan het minst mis gaan. Dit kun je dus ook doen als je een elektrische fonduepan hebt.
  • Wrijf voor je begint de fonduepan in met een teentje knoflook (let op: doe dit niet als er al knoflook in je kaas zit).
  • Verhit vervolgens de roomboter in de pan tot deze gesmolten is.
  • Doe de bloem erbij en bak deze kort mee.
  • Voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe en roer dit goed door met een garde om klontjes te voorkomen. Je maakt dus een roux.
  • Als je een mooie gebonden saus hebt voeg je beetje bij beetje de kaas toe tot je de gewenste dikte hebt bereikt. Je wilt een beetje een lekkere, dikkige "kaassaus" hebben qua structuur. Desgewenst kunt je nog wat water toevoegen als het te dik wordt.
  • Breng op smaak met zwarte peper, serveer met lekkere dippers en eet smakelijk!
Goed om te weten:
* Ik gebruikte een harde kruidenkaas met knoflook, zongedroogde tomaat en olijven

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

kaasfondue

23 gedachten over “Kaasfondue – zelf maken”

  1. Je kunt zelfs rode wijn bij kaasfondue drinken. Maar die moet dan weinig tannine bevatten. Denk aan een Franse pinot noir of een Oostenrijkse spätburgunder.
    Ik gebruik trouwens ook graag Edammer als basis met een wat sterkere smaak erbij.

    Beantwoorden
  2. Men adviseert vanuit de kaasfondue landen om warme dranken zoals thee, Gluhwein oid te nuttigen i.c.m. de kaasfondue. Koude dranken zoals witte wijn kunnen nogal zwaar vallen ‘op de maag’ bij sommige mensen…. Maar gelukkig heeft niet iedereen daar last van, want ik vind witte wijn juist een geweldige combinatie.

    Beantwoorden
  3. 5 sterren
    Wat een heerlijke kaasfondue. We hebben genoten, de pan was zo leeg. Snel recept voor 2 personen erbij gemaakt toen er nog een bodempje inzat. Met zijn 4 en voor 6 personen gegeten. We hebben zitten bunkeren en mijn moeder heeft het voor het eerst gegeten en vond het heerlijk.
    Zalige kaasfondue…dank je wel voor het recept. Voor nu en nog eens

    Beantwoorden
  4. Ik heb het recept gemaakt met gruyere en Italiaanse kruidenkaas. Smaak was heerlijk maar het leek meer op soep dan kaassaus.
    Iemand een idee wat er mis is gegaan?

    Beantwoorden
    • Het klinkt alsof er dan te veel vocht in verhouding met de kaas inzit, je zou dat kunnen oplossen door wat meer roux te gebruiken (de boter + bloem), minder bouillon of je kunt hem nog wat indikken met maizena.

      Beantwoorden
  5. Hoi Eef, dat ziet er goed uit. Ben gek op italaanse kruiden kaas. Ga h’m dus zeker een keer maken. Maar is dit echt genoeg voor 4 personen? Meestal zeggen ze nl 200 gram kaas pp.
    Ik hoor graag van je. Grt

    Beantwoorden
    • Ik vond het ruim voldoende, zeker met alle hapjes en broodjes erbij, maar bij twijfel, maak dan iets meer. Ik zeg altijd maar, liever teveel dan te weinig zeker als je gasten krijgt 😉

      Beantwoorden
  6. Ik koop altijd een Edammer voor kaasfondue, die smelt zo mooi. Daar doe ik dan lekkere oude kaas doorheen en een fijn gesneden rode peper er doorheen. Soms ook mexicaanse kruiden. En ik gebruik witte wijn voor het vocht.

    Beantwoorden
4.63 van 27 stemmen (26 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie