Hele vis uit de oven

Hele vis uit de oven

Vis moeilijk klaar te maken? Echt niet! Wat als ik je vertel dat je binnen 20 minuten een waanzinnig lekkere vis op tafel zet. Écht makkelijk en fan-tas-tisch lekker.

Vaak hoor ik van mensen om me heen dat ze niet zo vaak vis eten omdat ze het lastig vinden om klaar te maken. Dat het veel tijd kost en dat ze niet precies weten hoe dat eigenlijk moet. Vandaag heb ik een recept voor vis voor je welke makkelijk, snel en ontzettend lekker is. Hoe? Dat ga ik je vertellen!

De bewuste visweek

Vorige week was ik uitgenodigd door MSC & ASC voor de aftrap van de Bewuste Visweek en een kijkje achter de schermen bij de visafslag in IJmuiden. Meer leren over vis, vis bereiden en hoe je duurzame vis herkent. Daar maak je deze foodie wel blij mee. De Bewuste Visweek is een mooi initiatief van deze keurmerken om duurzame vis onder de aandacht te brengen.

Visafslag Ijmuiden
Visafslag Ijmuiden

Op bezoek bij de visafslag in IJmuiden

Op een mooie vrijdagochtend reed ik richting de visafslag van IJmuiden. Bekend gebied voor mij want ik heb jaren op de kop van de haven gewerkt bij DFDS (de grote boot rechts achter op de foto), bekend van de route IJmuiden – Newcastle. Maar wat er achter de schermen op de visafslag gebeurt….? Dat was onbekend terrein voor mij. Ontzettend leuk om daar een kijkje te mogen nemen en meer te leren over duurzame vis.

Vis keurmerken

Hoe herken je duurzame vis?

Duurzame vis herken je in de supermarkt aan onderstaande duidelijke logo’s en bij de visboer kun je hier gewoon om vragen. Hij/ zij kan dit terugvinden op de kratten en dozen waaruit de vis komt. Deze zijn namelijk altijd voorzien van het keurmerk. Geen keurmerk? Dan is het geen duurzame vis.

MSC logo
MSC = duurzame visserij

MSC staat voor Marine Stewardship Council. MSC is een onafhankelijke organisatie die een internationaal erkend milieukeurmerk en certificeringsprogramma heeft ontwikkeld voor duurzame wildvangstvisserijen. Wil je hier graag meer over lezen en weten waar je duurzame vis nog meer kunt kopen dan kun je terecht op de website van MSC.

ASC logo
ASC = verantwoorde gekweekte vis

ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council. Het is vergelijkbaar met het MSC-keurmerk voor wilde vis, alleen het ASC-keurmerk is bedoeld voor kweekvis. Het heeft als doel de invloed van het kweken van vis op het milieu te verlagen.

Hele vis uit de oven met krieltjes

Makkelijk recept voor vis uit de oven

Ik ben dol op vis en we eten het dan ook regelmatig. Zeker dit soort makkelijke, gezonde en snelle gerechten maken het een ideale maaltijd voor de drukke doordeweekse dag. Ik kies bewust voor duurzame vis omdat ik er graag voor wil zorgen dat we in de toekomst lekker vis kunnen blijven eten. Door keurmerken als ASC en MSC wordt dit mogelijk gemaakt. Zo wordt er echt gekeken naar hoeveel vis er gevangen mag worden en wat de invloed is van kweekvis op de natuur (in het geval van open kweekvis in de zee of open wateren). Leuk weetje: de zeebaars welke ik gebruikte voor dit recept is een van de allereerste zeebaarzen met het ASC-certificaat.

Zeebaars uit de oven

Hele vis uit de oven

Hele vis uit de oven

Makkelijk recept voor een heerlijke hele vis uit de oven met citroen, peterselie en knoflook.
4.23 van 61 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 zeebaars*
  • 1 teen knoflook
  • 1 citroen
  • paar takjes peterselie
  • olijfolie, peper, zout, chilivlokken

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Boen de citroen schoon en snij in dunne plakken.
  • Snij de knoflook in dunne plakken.
  • Vet de vis aan beide kanten in met een beetje olijfolie en keep hem 3 keer in aan de bovenkant.
  • Steek in elke inkeping een plakje knoflook en een kwart plakje citroen.
  • Vul de buik van de vis met citroenplakjes, knoflook en een paar takjes peterselie.
  • Strooi er naar smaak peper, zout en chilivlokken over.
  • Zet de vis in een ovenschaal of op een bakplaat in de oven en bak hem in ca. 15-18 minuten gaar. Eet smakelijk!

handig om te weten:

* Schoongemaakte zeebaars: de schubben eraf en de ingewanden er alvast uit - dit kan je visboer voor je doen
Lekker voor erbij:
  • Krieltjes uit de oven (handig: deze moeten op dezelfde temperatuur in de oven als de vis. Zet dus eerst de krieltjes in de oven en doe op de laatste 15 minuten de vis erbij)
  • Lekker frisse salade of kleine vegetarische mini quiches.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 453kcal | Koolhydraten: 5g | Eiwitten: 80g | Vetten: 11g | Verzadigd vet: 2g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Hele vis uit de oven

Hele vis uit de oven Pinterest Collage

Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Bewuste Visweek. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta
.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer
.

2 thoughts on “Hele vis uit de oven

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept