Havermout uit de oven. Een ontzettend lekker, makkelijk en voedzaam ontbijt met vers fruit. Om warm te eten, maar ook koud is hij heerlijk. Snij in repen en neem hem mee voor een on-the-go ontbijtje!
Havermout ontbijt uit de oven
De smaak van deze havermout uit de oven is zacht, mild zoet door de rijpe banaan en lekker fris door het verse fruit. Je kunt trouwens vrijwel elk fruit gebruiken wat je lekker vindt en zelfs diepvriesfruit kan prima. Ik ging voor aardbeien, frambozen en bosbessen, maar je kunt ook kiezen voor stukjes appel, banaan of aalbessen bijvoorbeeld – net wat jij lekker vindt.
Het is een perfect ontbijtje, licht op de maag en voldoende vullend om de ochtend mee door te komen. Ik ben gek op havermout bij het ontbijt, je kunt ook zo veel verschillende dingen doen met havermout! Bekijk maar eens deze heerlijke havermout recepten.
Havermout uit de oven met fruit
Havermoutpap ken je vast al, of havermoutpannenkoekjes. Maar kende je havermout uit de oven al? Warm en voedzaam… voeg wat vers fruit toe en het wordt echt een hemelse lekkernij.
Maar je kunt havermout ook op andere manieren in de oven bereiden met fruit. Zoals in een bananenbrood of in deze overheerlijke havermout crumble met appeltjes, zo lekker!
Thuis of to-go
Je mixt de ingrediënten eerst tot een gladde massa voor je hem bakt, zo krijg je een heerlijke, romige en hartverwarmende havermout uit de oven. Het is warm echt goddelijk, maar hij is ook heel handig om to-go mee te nemen. Snij de havermout in repen als hij afgekoeld is en je hebt altijd een voedzaam ontbijtje of tussendoortje bij de hand!
Makkelijk havermout recept
Als deze havermout uit de oven één ding is, dan is het wel een makkelijk recept! Het moeilijkste is denk ik het wachten voor je hem kan opeten, maar dat wachten is het dubbel en dwars waard.
In dit recept gebruik ik de haverdrink, dat voegt een boel extra smaak toe én maakt hem ook nog eens helemaal plantaardig. Ook mix ik er nog wat vanille en kaneel doorheen, verrukkelijk!
Qua toppings kun je trouwens echt van alles toevoegen, ik vind de lekkerste combi (vers) fruit en nootjes. Doe vooral lekker je eigen ding, ga voor seizoensfruit, chocolade of nootjes en maak er jouw droom-ontbijtje van!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 200 gram havermout
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 bananen (rijp)
- 350 ml Campina haverdrink (*partner)
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel kaneel
- fruit en/of noten zoals amandelschaafsel naar smaak voor de topping
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Meng alle ingrediënten voor de havermout in een blender, keukenmachine of gebruik een staafmixer tot je een gladde puree hebt.
- Verdeel dit over een ingevette ovenschaal.
- Verdeel hierover fruit naar smaak (zoals frambozen, aardbeien, blauwe bessen etc.)
- Bak de havermout nu voor ongeveer 30-40 minuten in de oven tot licht goudbruin. Serveer warm of laat helemaal afkoelen en snij in repen. Eet smakelijk!
T says:
Als je water met havermout in de blender doet, dan krijg je havermelk. Je kunt in dit recept, dus gewoon water gebruiken i.p.v. havermelk.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Klopt dat je op die manier zelf havermelk kunt maken, maar ben het niet met je eens dat je hier water kunt gebruiken in dit recept. Dan wordt het eindresultaat echt anders (minder romig) van. Je kunt wel eerst zelf havermelk maken en die dan gebruiken in dit recept 🙂
lianne nesselaar says:
Hallo Eef,
Het recept ziet er heerlijk uit.
waar kan ik havermelk eventueel door vervangen i.v.m. een glutenallergie?
Glutenvrije havermout is wel makkelijk te verkrijgen.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Een andere plantaardige melk kan ook! Bijvoorbeeld amandelmelk 🙂