Havermout uit de oven. Een ontzettend lekker, makkelijk en voedzaam ontbijt met vers fruit. Om warm te eten, maar ook koud is hij heerlijk. Snij in repen en neem hem mee voor een on-the-go ontbijtje!
Havermout ontbijt uit de oven
De smaak van deze havermout uit de oven is zacht, mild zoet door de rijpe banaan en lekker fris door het verse fruit. Je kunt trouwens vrijwel elk fruit gebruiken wat je lekker vindt en zelfs diepvriesfruit kan prima. Ik ging voor aardbeien, frambozen en bosbessen, maar je kunt ook kiezen voor stukjes appel, banaan of aalbessen bijvoorbeeld – net wat jij lekker vindt.
Het is een perfect ontbijtje, licht op de maag en voldoende vullend om de ochtend mee door te komen. Ik ben gek op havermout bij het ontbijt, je kunt ook zo veel verschillende dingen doen met havermout! Bekijk maar eens deze heerlijke havermout recepten.

Havermout uit de oven met fruit
Havermoutpap ken je vast al, of havermoutpannenkoekjes. Maar kende je havermout uit de oven al? Warm en voedzaam… voeg wat vers fruit toe en het wordt echt een hemelse lekkernij.
Maar je kunt havermout ook op andere manieren in de oven bereiden met fruit. Zoals in een bananenbrood of in deze overheerlijke havermout crumble met appeltjes, zo lekker!

Thuis of to-go
Je mixt de ingrediënten eerst tot een gladde massa voor je hem bakt, zo krijg je een heerlijke, romige en hartverwarmende havermout uit de oven. Het is warm echt goddelijk, maar hij is ook heel handig om to-go mee te nemen. Snij de havermout in repen als hij afgekoeld is en je hebt altijd een voedzaam ontbijtje of tussendoortje bij de hand!

Makkelijk havermout recept
Als deze havermout uit de oven één ding is, dan is het wel een makkelijk recept! Het moeilijkste is denk ik het wachten voor je hem kan opeten, maar dat wachten is het dubbel en dwars waard.
In dit recept gebruik ik de haverdrink, dat voegt een boel extra smaak toe én maakt hem ook nog eens helemaal plantaardig. Ook mix ik er nog wat vanille en kaneel doorheen, verrukkelijk!
Qua toppings kun je trouwens echt van alles toevoegen, ik vind de lekkerste combi (vers) fruit en nootjes. Doe vooral lekker je eigen ding, ga voor seizoensfruit, chocolade of nootjes en maak er jouw droom-ontbijtje van!


Ingrediënten
- 200 gram havermout
- 2 theelepels bakpoeder
- 2 bananen (rijp)
- 350 ml Campina haverdrink (*partner)
- 1 theelepel vanille extract
- 1 theelepel kaneel
- fruit en/of noten zoals amandelschaafsel naar smaak voor de topping
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Meng alle ingrediënten voor de havermout in een blender, keukenmachine of gebruik een staafmixer tot je een gladde puree hebt.
- Verdeel dit over een ingevette ovenschaal.
- Verdeel hierover fruit naar smaak (zoals frambozen, aardbeien, blauwe bessen etc.)
- Bak de havermout nu voor ongeveer 30-40 minuten in de oven tot licht goudbruin. Serveer warm of laat helemaal afkoelen en snij in repen. Eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.



Ik vind het warm niet zo lekker, beetje klef en plakkerig. Of moet je het met iets anders eten?
Ik laat de rest afkoelen en hoop dat dat lekkerder is.
Dag Diane, dat is denk ik een kwestie van smaak! Havermout is inderdaad behoorlijk smeuïg 😉 .
Ik leerde het recept eerder al dr jou kennen,en maak het ondertussen blindelings en heel vaak.
Een stukje s morgens mt vers fruit en skyr is m’n dagelijkse lekkernij !
Wat leuk om te lezen! Bedankt voor je reactie 🙂
Kan dit ook met een ander alternatief dan banaan?
De banaan is een essentieel onderdeel in dit baksel. Er zijn uiteraard andere recepten te vinden, zoals deze: https://www.eefkooktzo.nl/havermoutcrumble-met-appel-uit-de-oven/
Hoe lang kun je het bewaren als het afgekoeld is? En kun je het invriezen eventueel? Alvast bedankt 😊 groetjes, José
Dit blijft wel een paar dagen goed in de koelkast. Invriezen kan denk ik wel, maar hebben we zelf niet geprobeerd.
Kun je het ook zonder bakpoeder maken?
Dat kan, alleen wordt het mogelijk dan wel wat minder luchtig.
Welk formaat ovenschaal wordt geadviseerd?
Een kleine ovenschaal. Ca. 20×15 cm.
Als je het meteen uit de oven eet, lijkt de textuur dan op havermoutpap?
Ja een beetje wel, een stevige havermoutpap.
Nog een vraag, kan ik ook diepvriesfruit erdoor doen ipv erop?
Denk dat het zeker kan hoor! Wellicht wordt het wel wat natter en heeft het wat langer nodig in de oven of kun je wat extra havermout toevoegen.
Blijft het zo plakkerig en kleverig aan de binnenkant?
Hi Mirjam, havermout bevat redelijk wat zetmeel dus hij is altijd wat smeuïg/plakkerig.
Hoeveel gram is een portie?
Vr gr Tineke
Wij hebben de porties niet afgewogen, maar gaan uit van ongeveer 2 stukken (zoals je ziet op de foto) per persoon als ontbijt.
Hallo,
Is dit ook te maken met gewone melk?
Ja hoor, dat kan ook!
Hoi, ik zou dit graag willen maken in een philips airfryer xxl. Op welke graden en hoe lang die ik dit best? Alvast bedankt. Groetjes, Ann
Leuk dat je het wil gaan maken! We hebben het zelf niet getest in de airfryer, maar ik zou zelf 175 graden aanhouden en na 15-20 minuutjes even checken of het al klaar is.
Kan ik ook gewone melk gebruiken? En kun je het eventueel invriezen ? Alvast bedankt
Hallo Eef,
Het recept ziet er heerlijk uit.
waar kan ik havermelk eventueel door vervangen i.v.m. een glutenallergie?
Glutenvrije havermout is wel makkelijk te verkrijgen.
Een andere plantaardige melk kan ook! Bijvoorbeeld amandelmelk 🙂
Als je water met havermout in de blender doet, dan krijg je havermelk. Je kunt in dit recept, dus gewoon water gebruiken i.p.v. havermelk.
Klopt dat je op die manier zelf havermelk kunt maken, maar ben het niet met je eens dat je hier water kunt gebruiken in dit recept. Dan wordt het eindresultaat echt anders (minder romig) van. Je kunt wel eerst zelf havermelk maken en die dan gebruiken in dit recept 🙂