Ham-kaas croissant uit de oven. Dit is zo’n aanrader om zelf te maken! Ik heb er een luxe versie van gemaakt, hoewel echt niet moeilijk om te maken. En het is ronduit fantastisch!
Croissant met ham en kaas
Ben jij meer team zoete croissant of team hartige croissant? Zelf kan ik beiden waarderen hoor. Maar als ik echt moet kiezen, dan kies ik toch voor de hartige versie denk ik. Al komt in deze croissant het beste van twee werelden samen.
Deze ham-kaas croissant uit de oven smeer je namelijk voor het bakken nog in met opgeklopte honing mosterd boter. Dat geeft het een klein zoetje waardoor alle smaken beter tot zijn recht komen en is toch een partij lekker…
Tip uit Frankrijk
Ik kwam op het idee voor de opgeklopte honing mosterd boter nadat ik het in Frankrijk ergens proefde. Ik vond het zo’n leuk idee dat ik dacht, dat moet ik ook eens proberen. Want het lijkt misschien een beetje gek, honing door een hartig croissantje, maar het maakt het geheel juist heel smaakvol en nét even wat specialer.
De honing bovenop de croissant is trouwens puur zodat de geraspte kaas en tijm wat beter blijft plakken hoor. Je hoeft maar een heel dun laagje aan te brengen. 😉
Ham-kaas croissant uit de oven
Deze overheerlijke croissants uit de oven zijn echt onwijs simpel om te maken. Men neme croissantjes, wat kaas, ham en een beetje tijm. Wat boter, honing en mosterd en meer heb je niet nodig!
Verder is het een kwestie van even opkloppen, besmeren en beleggen. Dan bak je het nog even af in de oven, bijvoorbeeld in een ovenschaal als deze, en je hebt echt een fantastisch ontbijtje op tafel staan.
Wil je het nog iets specialer maken, dan kun je natuurlijk ook zelf je croissant maken. Maar kant-en-klare afbakcroissantjes of croissants van een (goede) bakker zijn voor het gemak ook helemaal prima.
Heerlijk ontbijtje
Op zondag of tijdens de feestdagen vind ik deze ham-kaas croissant uit de oven een onwijze aanrader om te maken. Ook leuk voor een (kerst)brunch trouwens. Andere variaties met croissant die ook super zijn voor een heerlijk ontbijt is deze cruffin of een gevulde croissant met ei. Waar ga jij voor?
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 4 croissants
- 4 plakken kaas
- 4 plakken ham
- handje geraspte kaas
- tijm (vers of gedroogd)
- 75 gram roomboter
- 1 eetlepel honing (+ extra)
- 1 theelepel dijon mosterd
- peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Klopt voor de honing mosterd boter de roomboter luchtig en meng er dan de honing en mosterd doorheen. Breng op smaak met peper en zout.
- Snij de de croissantjes open en smeer de binnenkant in met de opgeklopte boter.
- Beleg ze dan met ham en kaas.
- Vouw de croissants dicht en doe ze in een ovenschaal.
- Besmeer de croissants met een beetje honing, verdeel daar naar smaak wat geraspte kaas en tijm overheen.
- Bak ze in de oven voor ca. 8-10 minuten tot de kaas is gesmolten. Geniet ervan!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Maud says:
Hallo Eef,
Smeer je de opgeklopte boter aan de binnen- of aan de buitenzijde van de croissants?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Goede vraag, aan de binnenkant. Ik zal het even toevoegen aan het recept.
Rieky says:
Kun je de broodjes al een dag eerder helemaal klaar maken en een dag later afbakken.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat kan. Maar ik denk wel het lekkerste als je ze vers maakt. Op zich is het heel snel klaar. De saus kun je uiteraard wel voorbereiden.
Charlotte says:
Was zeer lekker. Voor herhaling vatbaar….
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Fijn om te horen, dankjewel Charlotte!