Gözleme, misschien ken je ze wel. Van die heerlijke hartige Turkse broodjes. Ik vulde de gözleme met aardappel, spinazie en feta. Een klassieker die ik persoonlijk ontzettend lekker vind. Maar je hebt ook vullingen met gehakt, aardappel, peterselie en nog veel meer.
Turkse broodjes zelf maken
Het recept voor deze Turkse gözleme met spinazie en feta komt uit ‘De bijbel van de Turkse keuken’ van Hale Amus. Daar vertel ik je zo meer over, maar eerst even over de gözleme hè, dat is me toch een partij lekker!
Helemaal zelfgemaakt naar het recept wat ik van Hale probeerde. Ik moet nog even beter worden in het heeeeeel dun uitrollen van mijn deeg volgens mij, maar zelf als je dat nog niet zo mooi lukt als bij mij, geen zorgen: ze zijn en blijven heerlijk!
De bijbel van de Turkse keuken – Hale Amus
‘De bijbel van’ is een reeks met kookboeken die centraal staan rondom een keuken van een land. Ik vind het zo’n ontzettend leuke reeks kookboeken. Ze zijn compleet, leerzaam en tot nu toe zijn alle recepten die ik eruit gemaakt heb een succes.
Zo maakte ik eerder Samosa uit ‘De bijbel van de Indiase keuken’ en inmiddels alweer een paar jaar geleden de klassieke bolognesesaus uit ‘De bijbel van de Italiaanse keuken’.
Turkse gözleme en meer lekkers uit de Turkse keuken
Een tijdje terug kreeg ik ‘De bijbel van de Turkse keuken’ opgestuurd van uitgeverij Carrera. Voorzien van prachtige foto’s van niemand minder dan Elvan Ünlü, persoonlijke verhaaltjes bij de recepten van Hale Amus, goede uitleg over de verschillende ingrediënten en de recepten… je wilt ze simpelweg allemaal maken!
Stap-voor-stap, duidelijk omschreven, voorzien van tips en eigenlijk wil je alles wel proeven uit dit kookboek. Wellicht waag ik me nog eens aan het Turks fruit of de Turkse dumplings manti… Het is een kookboek welke je als kookliefhebber echt in de kast zou moeten hebben. Ik vind het een absolute aanrader!
De bijbel van de Turkse keuken is verkrijgbaar bij o.a. Bol.com en je lokale boekhandel.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 325 gram patentbloem
- ½ theelepel zout
- 100 ml melk (warm)
- 100 ml warm water
- 1 eetlepel olijfolie
- 450 gram iets kruimige aardappelen (geschild en gekookt)
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 eetlepel tomatenpuree
- zout en peper
- 75 gram (baby)spinazie (fijngesneden)
- 100 gram feta (verkruimeld)
- 1 eetlepel olijfolie
- zonnebloemolie
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
Maak het deeg
- Zeef de patentbloem boven een grote kom.
- Meng de melk, olijfolie, het zout en het water er doorheen.
- Kneed het deeg in c.a. 5 minuten tot een samenhangend geheel.
- Dek het deeg af met een schone, vochtige theedoek en laat 30 minuten rusten.
Maak de aardappelvulling
- Prak de gekookte aardappels met een vork.
- Verhit de olijfolie in een pannetje en voeg de tomatenpuree toe, bak 1 minuutje mee.
- Voeg de aardappels toe aan de tomatenpuree, breng op smaak met zout en peper.
- Prak al roerend het mengsel verder met een lepel, neem vervolgens van het vuur.
Maak de spinazievulling
- Meng de spinazie en olijfolie in een ruime kom, kneed c.a. 1 minuut.
- Kneed de feta door de spinazie en zet opzij.
Maak de gevulde broodjes
- Verdeel het deeg in 5 porties van dezelfde grootte.
- Bestuif je werkblad met bloem en rol elk portie uit tot een zo dun mogelijke cirkel van 35-40 cm.
- Vouw de boven- en onderkant van de cirkel naar binnen.
- Verdeel 2 á 3 eetlepels van de aardappel- en spinazievulling over het midden.
- Vouw eerst de ene zijkant dicht en vervolgens de andere, overlappend zodat je een mooi pakketje krijgt.
- Herhaal dit met de rest van het deeg en vulling.
- Verhit zonnebloemolie in een (grill)pan en bak de broodjes 1,5-2 minuten per zijde tot ze gaar en goudbruin zijn. Bestrijk eventueel tijdens het bakken met extra zonnebloemolie.
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Nicolet says:
Hoi Eef, ik vind zelf eten maken heel leuk en ik kan redelijk goed bakken. Maar deze haal ik gewoon lekker bij de Turkse bakker, daar worden ze vers gemaakt terwijl je wacht! Succes met je volgende poging!
Eef says:
Helemaal goed toch, bij de Turkse bakker zijn ze ook heerlijk 🙂
Jacqueline vd B. says:
Wij hebben hier in Frankrijk een Turkse bakker op 56 kilometer, dat is iets te ver….
Dus hartelijk dank voor dit recept, ik ga het binnenkort eens maken.
Heb gisteren het naan brood gemaakt, geweldig makkelijk en lekker recept !!!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Leuk, dankjewel!
Loes says:
Hoi hoi!
Kan je het ook met peterselie doen ipv spinazie? En de aardappels worden dus echt geprakt? Is er ook een mogelijkheid dat je meer ‘blokjes’ hebt?
Groetjes🥰
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Persoonlijk zou ik dat teveel peterselie vinden. Je kunt de aardappels meer in blokjes houden voor wat meer structuur, dan wordt het eindresultaat wel net wat anders, maar kun je uiteraard proberen!
Anna Dheere says:
Hey Eef, kan ik inplaats van patentbloem ook ander bloem voor de Gözleme gebruiken? Grtjs Anna
Eef says:
Dat kan altijd alleen zul je dan de verhoudingen moeten aanpassen. Als je volkoren gebruikt heb je bijvoorbeeld meer vocht nodig. Elke bloem heeft een eigen bereidingswijze en daarop pas je de receptuur weer aan.