fbpx
Gezonde pancakes met banaan & havermout

Gezonde pancakes met banaan & havermout

Gezonde pancakes met banaan & havermout! Heerlijke zachtzoete pancakes op basis van havermout, ei en banaan. Hiervoor heb je geen extra suiker nodig want de pancake krijgt zijn “zoetje” al van de banaan. Het is een lekker én verantwoord ontbijtje om eens te maken. In het weekend maar ook zeker voor doordeweeks. Moeilijk is het recept niet en je hebt er ook nog eens niet zo heel veel tijd voor nodig. Dat laatste is, laat ik voor mezelf spreken, erg fijn ‘s ochtends. 

Ik ben geen ochtendmens zou ik willen zeggen hoewel ik behoorlijk productief kan zijn in de ochtend ben ik niet de “vrolijkste”. Mij maak je blij met een goede kop koffie en niet heel veel geklets om me heen. Herkenbaar 😉 ?  In het weekend pak ik wel eens uit en een goed overzicht van alle lekkere ontbijtrecepten kun je hier vinden: recepten index ontbijt. Doordeweeks moet het me echter allemaal niet al te veel tijd kosten maar het moet wel lekker en voedzaam zijn.

Gezonde pancakes met banaan en havermout

Nog niet eens zo heel lang geleden “ontdekte” ik de pancake. Natuurlijk kende ik de oer-Hollandse pannenkoek al wat langer waar je overigens ook een heerlijk recept van kunt vinden op mijn blog. Ook de Amerikaanse fluffly pancake maakte ik eerder. Lekker maar niet bepaald “slank” te noemen. Laatst besloot ik dat het weer eens tijd werd voor pancakes maar dan een gezonde versie en dus schreef ik dit recept voor gezonde pancakes met banaan en havermout. Voedzaam en zonder onnodige suikers. Met het idee van de Amerikaanse fluffy pancakes in mijn hoofd dook ik de keuken in.

Lekker met havermout

In plaats van bloem gooide ik wat havermout in deze handige, kleine keukenmachine en maalde het fijn, zo krijg je namelijk havermoutmeel. Even een paar seconden, alles bij elkaar een halve minuut, pulseren en je bent klaar! De rest van de bestanddelen erbij: een banaan voor wat zoetigheid, twee eitjes en een flinke eetlepel Griekse yoghurt. Tot slot wat bakpoeder om het geheel een beetje lucht te geven en klaar zijn deze waaááááánzinnig lekkere én gezonde pancakes. Echt een aanrader!

Het recept geeft je zo’n 6 middelgrote pancakes wat ruim voldoende is voor 2 personen voor het ontbijt. Uiteraard kun je het recept verdubbelen of halveren, afhankelijk van met hoeveel personen je bent. Eventueel wat extra fruit, een beetje yoghurt erbij of wat honing eroverheen voor de zoetekauw. Overigens is het zo dat des te rijper de banaan, des te zoeter de pancakes zullen zijn. Zet de keukenmachine maar heel even flink aan het werk zodat jij deze heerlijke gezonde pancakes met banaan en havermout op tafel kunt zetten!
Gezonde pancakes met banaan & havermout

Gezonde pancakes met banaan & havermout

Heerlijke zacht zoete gezonde pancakes op basis van havermout, ei en banaan.
4.63 van 16 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 6 pancakes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 75 gram havermout
  • 2 eieren (middel)
  • 1 banaan (rijp)
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt (flinke eetlepel)
  • theelepel bakpoeder
  • boter of olie om in te bakken, snuf zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de havermout in de keukenmachine en pulseer de havermout in ongeveer een halve minuut tot deze fijn is (dan heb je havermoutmeel).
  • Voeg dan 2 eieren en 1 banaan toe aan het havermoutmeel en pulseer het geheel met de keukenmachine weer tot je een glad, ietwat lobbig beslag hebt.
  • Meng er 1 flinke eetlepel Griekse yoghurt door samen met het bakpoeder en een snuf zout.
    Dit meng je gewoon met een lepel door het beslag.
  • Verhit een beetje boter of olie in een koekenpan en schep hier ca. 2 eetlepels beslag in.
  • Maak er rondje pancakes van door even met de over het beslag te wrijven en bak de pancakes om en om goudbruin.
  • Serveer met vers fruit, yoghurt en/of eventueel wat honing. Eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 50kcal | Koolhydraten: 6g | Eiwitten: 3g | Vetten: 2g | Verzadigd vet: 1g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Gezonde pancakes met banaan & havermout

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

106 reacties op “Gezonde pancakes met banaan & havermout”

        1. 5 stars
          Omdat ik lactose intolerant ben heb ik gewone lactose vrije yoghurt gebruikt. Werkte prima! Echt een heerlijk recept! 🙂

  1. Klinkt heerlijk en ga ze zeker proberen. Wat ik me afvroeg, zijn ze koud ook lekker?
    Zo ja, ga ik ze zeker gebruiken als traktatie op school. Dwz als mijn kids ze ook lekker vinden.

    1. Ik durf het je niet te zeggen eerlijk gezegd, bij mij krijgen ze nooit de kans om af te koelen 😉 Ik denk wel dat ze lekker zijn afgekoeld overigens dus ik zou zeggen, probeer het eens en schroom niet om te laten weten of ze ook afgekoeld lekker zijn.

    1. Hi Barbara, ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar weet dat er genoeg mensen zijn die ze maken en bewaren voor de lunch ‘s middags of de volgende dag. Als je ze goed verpakt drogen ze niet uit en zijn ze zeker een dagje houdbaar. Vergelijk het met pannenkoeken die de volgende dag ook erg lekker zijn 🙂 groetjes,

  2. Pingback: Eef Kookt Zo - Hallo 2017! | Eef Kookt Zo

  3. Super lekker inderdaad. Ik gebruik geen bakpoeder maar bronwater met bubbels. Werkt prima. En de griekse yoghurt vervangen door Kefir. Meer uit nood maar de smaak is zo super lekker. Dank je.

    1. Klinkt goed! Ik ben zelf niet zo bekend met Kefir, staat nog steeds op mijn wensenlijstje om me daar eens in te verdiepen, schijnt heel gezond te zijn.

  4. Ik heb ze ook gemaakt maar dan in een tosti-hamburger apparaat. Beslag erop,deksel dicht en dan zijn ze tegelijkertijd aan beide kanten gaar. Ze smaakten idd heerlijk.

  5. Angeline Delaby

    Hallo. Ik ben dit aan het maken voor ons zoontje Naïo zijn 1 verjaardag vandaag.
    In plaats van havermeel heb ik 35g chufameel en 40g amandelmeel en dan ook soja kwark. Juist voor het feestje begint maak ik nog opgeklopte kokos.

    Groetjes vanuit België,
    Angeline

  6. Bedankt voor het recept! Was aan het surfen op internet, want had geen zin in gewone boterhammen en deze gemaakt. Lekker!

  7. Bedankt voor het recept! Was aan het surfen op internet, want had geen zin in gewone boterhammen en deze gemaakt. Lekker!

  8. Ik maak ze al een tijdje maar dan zonder de yoghurt, die doe ik er soms overheen , ga het eens proberen om het er door te doen.
    Je hoeft de haver niet te malen. Scheelt wat werk en afwas.
    De pannenkoekjes zien er iets anders uit , minder glad, je maakt bergjes beslag in de pan.
    Bessen er door is ook heerlijk.

  9. Ik maak ze al een tijdje maar dan zonder de yoghurt, die doe ik er soms overheen , ga het eens proberen om het er door te doen.
    Je hoeft de haver niet te malen. Scheelt wat werk en afwas.
    De pannenkoekjes zien er iets anders uit , minder glad, je maakt bergjes beslag in de pan.
    Bessen er door is ook heerlijk.

    1. Ik zou het gewoon proberen Caroline. Mocht het beslag ietwat dun zijn kun je er een beetje extra havermout bij doen eventueel.

  10. Ohhh dat lijkt mij heerlijk..ga ik zeker maken…en ik ben je gaan volgen op FB..
    Ga ik vast nog meer heerlijke receptjes vinden..

    Groetjes Fia

  11. Ohhh dat lijkt mij heerlijk..ga ik zeker maken…en ik ben je gaan volgen op FB..
    Ga ik vast nog meer heerlijke receptjes vinden..

    Groetjes Fia

  12. Heerlijke pannenkoekjes ,luchtig en smakelijk. Ik heb ze al een paar keer gebakken voor de lunch .Goed recept Eef, bedankt.

  13. Heerlijke pannenkoekjes ,luchtig en smakelijk. Ik heb ze al een paar keer gebakken voor de lunch .Goed recept Eef, bedankt.

    1. Ik gebruik meestal een hele oude “magic bullet” die is lekker klein en handig in gebruik. Maak ik meer pancakes dan de blender of mijn keukenmachine van Bosch. Je kunt eigenlijk alles gebruiken hiervoor.

  14. 5 stars
    Mag ik vragen hoe je aan de kcal komt? Als ik het recept op myfitnesspall invoer kom ik op 100kcal per pannekoekje uit. Ook de (vooral koolhydraten) macro’s liggen hoger. En dit terwijl ik de griekse yoghurt heb vervangen door magere kwark. Heerlijk recept verder maar toch behoorlijk veel kcal!

    1. Eef

      Ik gebruik de eettabel van het voedingscentrum omdat die erkent is. Het gaat altijd om het aantal kcl van het onbreide product dus voeg je nog flink wat boter of olie toe of extra’s zoals honing over je pancakes (om maar iets te noemen) die tel ik natuurlijk niet mee, tenzij de hoeveelheid ervan duidelijk in het recept staat.

  15. Normaal reageer ik niet op recepten maar ik heb deze pannekoekjes net gemaakt en ze zijn by far de lekkerste Bananen pannekoekjes die ik ooit gehad heb. Dit recept ga ik zeker vaker maken! Ook erg lekker met pindakaas ;P

  16. Is de voedingswaarde die staat aangegeven onderin het recept voor 1’pannenkoekje?

    En hoeveel gram zout en vezels bevat het pannenkoek?

    Ze waren overigens heeeeeel smakelijk! 🙂

    1. Eef

      Wat leuk om te horen! De voedingswaarden zijn per pannenkoek. Ik bereken niet de vezels of de hoeveelheid zout, dit zou je zelf kunnen doen n.a.v. de ingredienten mocht je dit willen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept




Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top