Volg mij:
Ontbijt

Gezonde pancakes met banaan & havermout

Gezonde pancakes met banaan & havermout

Gezonde pancakes met banaan & havermout! Heerlijke zacht zoete pancakes op basis van havermout, ei & banaan. Hiervoor heb je geen extra suiker nodig want de pancake krijgt zijn “zoetje” al van de banaan. Het is een lekker én verantwoord ontbijtje om eens te maken. In het weekend maar ook zeker door de weeks. Moeilijk is het recept niet en je hebt er ook nog eens niet zo heel veel tijd voor nodig. Dat laatste is, laat ik voor mezelf spreken, erg fijn ‘s ochtends. 

Ik ben geen ochtendmens zou ik willen zeggen hoewel ik behoorlijk productief kan zijn in de ochtend ben ik niet de “vrolijkste”. Mij maak je blij met een goede kop koffie en niet té veel geklets. Herkenbaar 😉 ?  In het weekend pak ik wel eens uit en een goed overzicht van alle lekkere ontbijtrecepten kun je vinden in de recepten index ontbijt. Doordeweeks moet het me echter allemaal niet al te veel tijd kosten maar het moet wel lekker én voedzaam zijn.

Nog niet eens zo heel lang geleden “ontdekte” ik de pancake. Natuurlijk kende ik de oer-Hollandse pannenkoek al wat langer waar je overigens ook een heerlijk recept van kunt vinden op mijn blog want die maak je natuurlijk ook gewoon zelf. Daar heb je nou eenmaal geen shaker of pakje voor nodig. De Amerikaanse fluffly pancake maakte ik al eerder. Lekker maar niet bepaald “slank” te noemen. Laatst besloot ik dat het weer eens tijd werd voor pancakes maar dan een gezonde versie: gezonde pancakes met banaan & havermout. Voedzaam en zonder onnodige suikers. Met het idee van de Amerikaanse fluffy pancakes in mijn hoofd dook ik de keuken in. In plaats van bloem gooide ik wat havermout in de keukenmachine en maalde het fijn, zo krijg je immers havermoutmeel. Even een paar seconden, alles bij elkaar een halve minuut, pulseren en je bent klaar! De rest van de bestanddelen erbij: een banaan voor wat zoetigheid, twee eitjes en 1 flinke eetlepel Griekse yoghurt. Tot slot wat bakpoeder om het geheel een beetje lucht te geven en klaar zijn deze waaááááánzinnig lekker én gezonde pancakes. Echt een aanrader!

Het recept geef je zo’n 6 middelgrote pancakes wat zeker voldoende is voor 2 personen als we het over een ontbijt hebben. Uiteraard kun je het recept verdubbelen of halveren, afhankelijk van met hoeveel personen je gaat ontbijten. Eventueel wat extra fruit, een beetje yoghurt erbij of wat honing eroverheen voor de zoetekauw. Overigens is het zo dat des te rijper de banaan, des te zoeter de pancakes zullen zijn. Zet de keukenmachine maar heel even flink aan het werk zodat jij deze heerlijke gezonde pancakes met banaan & havermout op tafel kunt zetten!
Gezonde pancakes met banaan & havermout


Het recept voor gezonde pancakes met banaan & havermout:

Voorbereidingstijd: 5 minuten | Bereidingstijd: 10 minuten | Totale bereidingstijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 6 pancakes

Wat heb je nodig voor gezonde pancakes met banaan & havermout (ingrediënten):

  • 75 gram havermout
  • 2 eieren
  • 1 (rijpe) banaan
  • 1 flinke eetlepel Griekse yoghurt
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • boter of olie om in te bakken

Hoe je gezonde pancakes met banaan & havermout maakt:

  1. Doe de havermout in de keukenmachine en pulseer de havermout in ongeveer een halve minuut tot deze fijn is (dan heb je havermoutmeel). Voeg hierbij 2 eieren, 1 banaan en pulseer het geheel met de keukenmachine weer tot je een glad, ietwat lobbig beslag hebt.
  2. Meng met een lepel 1 flinke eetlepel Griekse yoghurt door het beslag samen met het bakpoeder en een snuf zout. Dat hoeft niet in de keukenmachine.
  3. Verhit een beetje boter of olie in een koekenpan en schep hier ca. 2 eetlepels beslag in. Zorg dat je een beetje een rondje vormt door er even met de lepel over te wrijven en bak de pancakes om en om goudbruin.
  4. Serveer met vers fruit, yoghurt en/of eventueel wat honing. Eet smakelijk

Gezonde pancakes met banaan & havermout

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

33 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Ziet er weer heerlijk uit Eef, jum!

    16 mei 2016 at 15:53
  • Beantwoorden Lianne

    O, ziet er lekker uit zeg! Ik heb zin om zo te gaan ontbijten. 🙂

    17 mei 2016 at 14:16
    • Beantwoorden Eef

      Dank je wel 🙂 Waarom niet, een ontbijtje voor de lunch, prima toch 😉

      17 mei 2016 at 21:23
  • Beantwoorden samantha

    Ik heb zo al gemaakt het was echt heel lekker! Aanrader!

    16 juli 2016 at 10:58
    • Beantwoorden Eef

      Wat goed om te horen Samantha! Bedankt voor je reactie 🙂

      16 juli 2016 at 12:53
  • Beantwoorden sarina

    Wat een heerlijke pancake s ik heb ze gister gemaakt dank je wel voor dit recept. gr sarina

    2 september 2016 at 08:35
    • Beantwoorden Eef

      Dank je wel Sarina! Goed om te lezen dat ze gesmaakt hebben 🙂

      2 september 2016 at 11:09
  • Beantwoorden Bianca

    Klinkt heerlijk en ga ze zeker proberen. Wat ik me afvroeg, zijn ze koud ook lekker?
    Zo ja, ga ik ze zeker gebruiken als traktatie op school. Dwz als mijn kids ze ook lekker vinden.

    30 september 2016 at 20:51
    • Beantwoorden Eef

      Ik durf het je niet te zeggen eerlijk gezegd, bij mij krijgen ze nooit de kans om af te koelen 😉 Ik denk wel dat ze lekker zijn afgekoeld overigens dus ik zou zeggen, probeer het eens en schroom niet om te laten weten of ze ook afgekoeld lekker zijn.

      2 oktober 2016 at 10:50
  • Beantwoorden Fadia

    Ik heb ze gemaakt! En ze smaken heerlijk!

    9 oktober 2016 at 11:40
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen Fadia! Dank je wel voor je reactie 🙂

      14 oktober 2016 at 13:03
  • Beantwoorden Barbara

    Lijkt mij erg lekker. Kun je ze ook bewaren of een dag van te voren maken?

    13 november 2016 at 21:17
    • Beantwoorden Eef

      Hi Barbara, ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar weet dat er genoeg mensen zijn die ze maken en bewaren voor de lunch ‘s middags of de volgende dag. Als je ze goed verpakt drogen ze niet uit en zijn ze zeker een dagje houdbaar. Vergelijk het met pannenkoeken die de volgende dag ook erg lekker zijn 🙂 groetjes,

      13 november 2016 at 23:10
  • Beantwoorden Eef Kookt Zo - Hallo 2017! | Eef Kookt Zo

    […] Gezonde pancakes […]

    5 januari 2017 at 21:47
  • Beantwoorden Mirella

    Heel erg lekker,!

    26 januari 2017 at 06:56
  • Beantwoorden Martijn

    Super lekker inderdaad. Ik gebruik geen bakpoeder maar bronwater met bubbels. Werkt prima. En de griekse yoghurt vervangen door Kefir. Meer uit nood maar de smaak is zo super lekker. Dank je.

    29 januari 2017 at 12:23
    • Beantwoorden Eef

      Klinkt goed! Ik ben zelf niet zo bekend met Kefir, staat nog steeds op mijn wensenlijstje om me daar eens in te verdiepen, schijnt heel gezond te zijn.

      1 februari 2017 at 23:08
  • Beantwoorden Monique

    Ik heb ze ook gemaakt maar dan in een tosti-hamburger apparaat. Beslag erop,deksel dicht en dan zijn ze tegelijkertijd aan beide kanten gaar. Ze smaakten idd heerlijk.

    16 februari 2017 at 16:14
    • Beantwoorden Eef

      Kijk, zo kan het natuurlijk ook! Goed idee Monique, dank voor het delen.

      25 februari 2017 at 21:19
  • Beantwoorden Angeline Delaby

    Hallo. Ik ben dit aan het maken voor ons zoontje Naïo zijn 1 verjaardag vandaag.
    In plaats van havermeel heb ik 35g chufameel en 40g amandelmeel en dan ook soja kwark. Juist voor het feestje begint maak ik nog opgeklopte kokos.

    Groetjes vanuit België,
    Angeline

    4 maart 2017 at 10:20
    • Beantwoorden Eef

      Klinkt heerlijk Angeline! Gefeliciteerd met je zoontje, wat een mooie naam heeft hij 🙂

      5 maart 2017 at 14:08
  • Beantwoorden Lian

    Dit is niet koolhydraatarm, maar wel lekker.

    31 maart 2017 at 00:19
  • Beantwoorden Michelle

    Héérlijk! Heb ze net gemaakt, als lunch ipv ontbijt. Deze ga ik vaker maken!!

    10 mei 2017 at 13:28
    • Beantwoorden Eef

      Super! Dat lees ik graag. Dank voor je reactie 🙂

      14 mei 2017 at 14:52
  • Beantwoorden Nanda

    Net gemaakt voor de lunch, met biogarde-yoghurt en een zakje vanillesuiker, heerlijk!

    27 mei 2017 at 15:37
    • Beantwoorden Eef

      Klinkt als een heerlijke combinatie! Lekker Nanda 🙂

      4 juni 2017 at 23:53
  • Beantwoorden Magali

    Bedankt voor het recept! Was aan het surfen op internet, want had geen zin in gewone boterhammen en deze gemaakt. Lekker!

    26 juni 2017 at 12:45
    • Beantwoorden Eef

      Kijk, dat doe je goed! Blij om te lezen dat het recept in de smaak valt 😀

      28 juni 2017 at 20:59
  • Beantwoorden Marjon

    Ik maak ze al een tijdje maar dan zonder de yoghurt, die doe ik er soms overheen , ga het eens proberen om het er door te doen.
    Je hoeft de haver niet te malen. Scheelt wat werk en afwas.
    De pannenkoekjes zien er iets anders uit , minder glad, je maakt bergjes beslag in de pan.
    Bessen er door is ook heerlijk.

    1 juli 2017 at 08:47
  • Beantwoorden Mayra

    Ik ga het vanavond maken voor morgen bij het ontbijt.

    13 juli 2017 at 18:11
  • Laat een reactie achter