Volg mij:
Ontbijt

Gezonde pancakes met banaan & havermout

Gezonde pancakes met banaan & havermout

Gezonde pancakes met banaan & havermout! Heerlijke zachtzoete pancakes op basis van havermout, ei en banaan. Hiervoor heb je geen extra suiker nodig want de pancake krijgt zijn “zoetje” al van de banaan. Het is een lekker én verantwoord ontbijtje om eens te maken. In het weekend maar ook zeker voor doordeweeks. Moeilijk is het recept niet en je hebt er ook nog eens niet zo heel veel tijd voor nodig. Dat laatste is, laat ik voor mezelf spreken, erg fijn ‘s ochtends. 

Ik ben geen ochtendmens zou ik willen zeggen hoewel ik behoorlijk productief kan zijn in de ochtend ben ik niet de “vrolijkste”. Mij maak je blij met een goede kop koffie en niet heel veel geklets om me heen. Herkenbaar 😉 ?  In het weekend pak ik wel eens uit en een goed overzicht van alle lekkere ontbijtrecepten kun je hier vinden: recepten index ontbijt. Doordeweeks moet het me echter allemaal niet al te veel tijd kosten maar het moet wel lekker en voedzaam zijn.

Gezonde pancakes met banaan en havermout

Nog niet eens zo heel lang geleden “ontdekte” ik de pancake. Natuurlijk kende ik de oer-Hollandse pannenkoek al wat langer waar je overigens ook een heerlijk recept van kunt vinden op mijn blog. Ook dee Amerikaanse fluffly pancake maakte ik eerder. Lekker maar niet bepaald “slank” te noemen. Laatst besloot ik dat het weer eens tijd werd voor pancakes maar dan een gezonde versie en dus schreef ik dit recept voor gezonde pancakes met banaan en havermout. Voedzaam en zonder onnodige suikers. Met het idee van de Amerikaanse fluffy pancakes in mijn hoofd dook ik de keuken in.

Lekker met havermout

In plaats van bloem gooide ik wat havermout in de keukenmachine en maalde het fijn, zo krijg je namelijk havermoutmeel. Even een paar seconden, alles bij elkaar een halve minuut, pulseren en je bent klaar! De rest van de bestanddelen erbij: een banaan voor wat zoetigheid, twee eitjes en een flinke eetlepel Griekse yoghurt. Tot slot wat bakpoeder om het geheel een beetje lucht te geven en klaar zijn deze waaááááánzinnig lekkere én gezonde pancakes. Echt een aanrader!

Het recept geeft je zo’n 6 middelgrote pancakes wat ruim voldoende is voor 2 personen voor het ontbijt. Uiteraard kun je het recept verdubbelen of halveren, afhankelijk van met hoeveel personen je bent. Eventueel wat extra fruit, een beetje yoghurt erbij of wat honing eroverheen voor de zoetekauw. Overigens is het zo dat des te rijper de banaan, des te zoeter de pancakes zullen zijn. Zet de keukenmachine maar heel even flink aan het werk zodat jij deze heerlijke gezonde pancakes met banaan en havermout op tafel kunt zetten!
Gezonde pancakes met banaan & havermout


Het recept voor gezonde pancakes met banaan & havermout:

Voorbereidingstijd: 5 minuten | Bereidingstijd: 10 minuten | Totale bereidingstijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 6 pancakes (voldoende voor 2 personen)

Wat heb je nodig voor gezonde pancakes met banaan & havermout (ingrediënten):

  • 75 gram havermout
  • 2 eieren
  • 1 (rijpe) banaan
  • 1 flinke eetlepel Griekse yoghurt
  • 1½ theelepel bakpoeder
  • snuf zout
  • boter of olie om in te bakken

Hoe je gezonde pancakes met banaan & havermout maakt:

  1. Doe de havermout in de keukenmachine en pulseer de havermout in ongeveer een halve minuut tot deze fijn is (dan heb je havermoutmeel).
  2. Voeg dan 2 eieren en 1 banaan toe aan het havermoutmeel en pulseer het geheel met de keukenmachine weer tot je een glad, ietwat lobbig beslag hebt.
  3. Meng er 1 flinke eetlepel Griekse yoghurt door samen met het bakpoeder en een snuf zout.
    Dit meng je gewoon met een lepel door het beslag.
  4. Verhit een beetje boter of olie in een koekenpan en schep hier ca. 2 eetlepels beslag in.
  5. Maak er rondje pancakes van door even met de over het beslag te wrijven en bak de pancakes om en om goudbruin.
  6. Serveer met vers fruit, yoghurt en/of eventueel wat honing. Eet smakelijk!

Gezonde pancakes met banaan & havermout

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

48 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Ziet er weer heerlijk uit Eef, jum!

    16 mei 2016 at 15:53
  • Beantwoorden Lianne

    O, ziet er lekker uit zeg! Ik heb zin om zo te gaan ontbijten. 🙂

    17 mei 2016 at 14:16
    • Beantwoorden Eef

      Dank je wel 🙂 Waarom niet, een ontbijtje voor de lunch, prima toch 😉

      17 mei 2016 at 21:23
  • Beantwoorden samantha

    Ik heb zo al gemaakt het was echt heel lekker! Aanrader!

    16 juli 2016 at 10:58
    • Beantwoorden Eef

      Wat goed om te horen Samantha! Bedankt voor je reactie 🙂

      16 juli 2016 at 12:53
  • Beantwoorden sarina

    Wat een heerlijke pancake s ik heb ze gister gemaakt dank je wel voor dit recept. gr sarina

    2 september 2016 at 08:35
    • Beantwoorden Eef

      Dank je wel Sarina! Goed om te lezen dat ze gesmaakt hebben 🙂

      2 september 2016 at 11:09
  • Beantwoorden Bianca

    Klinkt heerlijk en ga ze zeker proberen. Wat ik me afvroeg, zijn ze koud ook lekker?
    Zo ja, ga ik ze zeker gebruiken als traktatie op school. Dwz als mijn kids ze ook lekker vinden.

    30 september 2016 at 20:51
    • Beantwoorden Eef

      Ik durf het je niet te zeggen eerlijk gezegd, bij mij krijgen ze nooit de kans om af te koelen 😉 Ik denk wel dat ze lekker zijn afgekoeld overigens dus ik zou zeggen, probeer het eens en schroom niet om te laten weten of ze ook afgekoeld lekker zijn.

      2 oktober 2016 at 10:50
  • Beantwoorden Fadia

    Ik heb ze gemaakt! En ze smaken heerlijk!

    9 oktober 2016 at 11:40
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen Fadia! Dank je wel voor je reactie 🙂

      14 oktober 2016 at 13:03
  • Beantwoorden Barbara

    Lijkt mij erg lekker. Kun je ze ook bewaren of een dag van te voren maken?

    13 november 2016 at 21:17
    • Beantwoorden Eef

      Hi Barbara, ik heb het zelf nog niet geprobeerd maar weet dat er genoeg mensen zijn die ze maken en bewaren voor de lunch ‘s middags of de volgende dag. Als je ze goed verpakt drogen ze niet uit en zijn ze zeker een dagje houdbaar. Vergelijk het met pannenkoeken die de volgende dag ook erg lekker zijn 🙂 groetjes,

      13 november 2016 at 23:10
  • Beantwoorden Eef Kookt Zo - Hallo 2017! | Eef Kookt Zo

    […] Gezonde pancakes […]

    5 januari 2017 at 21:47
  • Beantwoorden Mirella

    Heel erg lekker,!

    26 januari 2017 at 06:56
  • Beantwoorden Martijn

    Super lekker inderdaad. Ik gebruik geen bakpoeder maar bronwater met bubbels. Werkt prima. En de griekse yoghurt vervangen door Kefir. Meer uit nood maar de smaak is zo super lekker. Dank je.

    29 januari 2017 at 12:23
    • Beantwoorden Eef

      Klinkt goed! Ik ben zelf niet zo bekend met Kefir, staat nog steeds op mijn wensenlijstje om me daar eens in te verdiepen, schijnt heel gezond te zijn.

      1 februari 2017 at 23:08
  • Beantwoorden Monique

    Ik heb ze ook gemaakt maar dan in een tosti-hamburger apparaat. Beslag erop,deksel dicht en dan zijn ze tegelijkertijd aan beide kanten gaar. Ze smaakten idd heerlijk.

    16 februari 2017 at 16:14
    • Beantwoorden Eef

      Kijk, zo kan het natuurlijk ook! Goed idee Monique, dank voor het delen.

      25 februari 2017 at 21:19
  • Beantwoorden Angeline Delaby

    Hallo. Ik ben dit aan het maken voor ons zoontje Naïo zijn 1 verjaardag vandaag.
    In plaats van havermeel heb ik 35g chufameel en 40g amandelmeel en dan ook soja kwark. Juist voor het feestje begint maak ik nog opgeklopte kokos.

    Groetjes vanuit België,
    Angeline

    4 maart 2017 at 10:20
    • Beantwoorden Eef

      Klinkt heerlijk Angeline! Gefeliciteerd met je zoontje, wat een mooie naam heeft hij 🙂

      5 maart 2017 at 14:08
  • Beantwoorden Lian

    Dit is niet koolhydraatarm, maar wel lekker.

    31 maart 2017 at 00:19
  • Beantwoorden Michelle

    Héérlijk! Heb ze net gemaakt, als lunch ipv ontbijt. Deze ga ik vaker maken!!

    10 mei 2017 at 13:28
    • Beantwoorden Eef

      Super! Dat lees ik graag. Dank voor je reactie 🙂

      14 mei 2017 at 14:52
  • Beantwoorden Nanda

    Net gemaakt voor de lunch, met biogarde-yoghurt en een zakje vanillesuiker, heerlijk!

    27 mei 2017 at 15:37
    • Beantwoorden Eef

      Klinkt als een heerlijke combinatie! Lekker Nanda 🙂

      4 juni 2017 at 23:53
  • Beantwoorden Magali

    Bedankt voor het recept! Was aan het surfen op internet, want had geen zin in gewone boterhammen en deze gemaakt. Lekker!

    26 juni 2017 at 12:45
    • Beantwoorden Eef

      Kijk, dat doe je goed! Blij om te lezen dat het recept in de smaak valt 😀

      28 juni 2017 at 20:59
  • Beantwoorden Marjon

    Ik maak ze al een tijdje maar dan zonder de yoghurt, die doe ik er soms overheen , ga het eens proberen om het er door te doen.
    Je hoeft de haver niet te malen. Scheelt wat werk en afwas.
    De pannenkoekjes zien er iets anders uit , minder glad, je maakt bergjes beslag in de pan.
    Bessen er door is ook heerlijk.

    1 juli 2017 at 08:47
  • Beantwoorden Mayra

    Ik ga het vanavond maken voor morgen bij het ontbijt.

    13 juli 2017 at 18:11
  • Beantwoorden Marie

    Moet het met havermeel of is havermout zelf ook goed zo niet moet ik rap even naar de winkel

    2 augustus 2017 at 15:52
    • Beantwoorden Boris

      Je moet de havermout vijn maken

      2 augustus 2017 at 15:55
  • Beantwoorden steven

    Ik heb ze nu voor de 2e keer gemaakt,ze smaken heerlijk!

    3 december 2017 at 15:44
    • Beantwoorden Eef

      Wat tof! Zo lees ik het graag. Dank voor je reactie Steven 🙂

      3 december 2017 at 23:20
  • Beantwoorden Leve

    Superlekker, ik eet geen gewone pannenkoeken meer

    17 december 2017 at 19:51
    • Beantwoorden Eef

      Wat een mooi compliment, dank je wel 🙂

      18 december 2017 at 21:13
  • Beantwoorden Caroline

    Hallo Eef.. Kan je de griekse yoghurt ook door magere kwark vervangen? Alvast bedankt. Grt Caroline

    20 december 2017 at 19:36
    • Beantwoorden Eef

      Ik zou het gewoon proberen Caroline. Mocht het beslag ietwat dun zijn kun je er een beetje extra havermout bij doen eventueel.

      31 december 2017 at 00:21
  • Beantwoorden Fia

    Ohhh dat lijkt mij heerlijk..ga ik zeker maken…en ik ben je gaan volgen op FB..
    Ga ik vast nog meer heerlijke receptjes vinden..

    Groetjes Fia

    11 januari 2018 at 13:36
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk Fia! Eet smakelijk alvast en ik zie je graag terug 🙂

      14 januari 2018 at 15:19
  • Beantwoorden Christa

    Ook lekker met n beetje geraspte kokos….

    28 februari 2018 at 17:47
  • Beantwoorden Annelies

    Net gemaakt en het was een succes bij groot en klein. Dit ga ik regelmatig op het (ontbijt)menu zetten!

    22 maart 2018 at 13:06
  • Beantwoorden Monique

    Heel lekker ,ze blijven nog enkele dagen goed in de koelkast . Nog lekker bij het opwarmen . Heerlijk

    13 juni 2018 at 08:48
  • Laat een reactie achter