Gevulde speculaaskoekjes. Heerlijke koekjes gemaakt van kruidig speculaas met een vulling van romig amandelspijs, wie vindt dat nou niet fijn 😉 . Alle gekheid op een stokje: dit recept wil je maken! Zo ontzettend lekker en zo makkelijk om te maken. Helemaal leuk om met de kids te maken!
Sinterklaas is weer in het land! Dat betekent natuurlijk lekker snoepen van allerlei Sinterklaas lekkernijen zoals pepernoten, kruidnoten, taai taai en mijn favoriet: gevulde speculaas. Dit keer heb ik gevulde speculaaskoekjes gemaakt. Een twist op mijn recept voor gevulde speculaas. Deze koekjes maak je in een muffin of cupcake vorm waardoor ze een schattige vorm krijgen en je hebt direct een mooi koekje. Door ze te maken in een bakvorm is het recept net even makkelijker geworden en zeg nou zelf, het ziet er ook super leuk uit!
Gevulde speculaaskoekjes
In mijn speculaas recepten gebruik ik altijd lekker veel speculaaskruiden. Ik vind die kruidige, warme smaak zo lekker dat ik er graag een beetje extra in doe. Je moet het immers wel goed kunnen proeven toch 😉 . Juist in deze gevulde speculaaskoekjes wil je een lekkere kruidige koek want dat smaakt extra lekker met de binnenkant die gemaakt is van romig amandelspijs.
Bekijk ook mijn andere Sinterklaas recepten voor nog meer inspiratie. Fijne feestdagen!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 gram amandelspijs
- 250 gram bloem
- 200 gram bruine basterdsuiker
- 125 gram roomboter
- 12 halve amandelen
- 2 eieren
- 3 eetlepels melk
- 1½ eetlepel koekkruiden
- 1 theelepel bakpoeder
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Meng de bloem, bruine basterdsuiker, speculaaskruiden, bakpoeder en een snuf zout even door elkaar.
- Voeg dan de koude roomboter in kleine stukjes toe, 1 ei en 2 eetlepels melk en kneed dit tot een stevig deeg.
- Verpak het deeg in plastic folie en laat het 1 uur opstijven in de koelkast.*
- Verwarm de oven voor op 180 graden boven- en onderwarmte.
- Kluts het andere eitje en meng hiervan de helft door de amandelspijs. Hierdoor wordt het amandelspijs iets smeuïger en kun je het makkelijker gebruiken. De andere helft hou je apart.
- Rol het speculaasdeeg uit op een met bloem bestoven aanrecht tot een lap met een dikte van iets minder dan een ½ centimeter.
- Neem een steekvorm (of gebruik een glas) welke iets groter is dan de cupcake of muffinvorm en steek 12 rondjes uit het deeg.
- Vet de bakvorm in met een beetje boter en verdeel de rondjes deeg. Duw in de vorm zodat er een klein bakje ontstaat.
- Verdeel de amandelspijs in 12 gelijke delen en verdeel dit in de 'bakjes' speculaas.
- Rol het deeg opnieuw uit en steek dan 12 rondjes uit met een steekvorm of glas welke even groot zijn als de bakvorm.
- Dek met deze rondjes de gevulde speculaaskoekjes af en druk goed aan.
- Neem nu de andere helft van het geklutste eitje, meng hierdoor 1 eetlepel melk en smeer hiermee de gevulde speculaaskoekjes in. Decoreer met een halve amandel.
- Zet de bakvorm in de oven en bak de gevulde speculaaskoekjes ca. 25 minuten. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Regina says:
Goed recept. Lekkere taartjes.
Waren alleen niet heel uit de muffinvorm te halen.
Zagen er dus niet uit.
Eef says:
Hi Regina, dat is jammer. Heb je de vorm wel ingevet?
Simon kader says:
Zo ontzettend zoet en bij mij waren ze ook niet erg stevig maar dat kan ook aan mijn bakkunsten liggen.