Gepofte aardappel is zo ontzettend lekker en tegelijkertijd ook super makkelijk om te maken. Vandaag deel ik het recept met je voor gepofte aardappel van de BBQ, maar ook gepofte aardappel uit de oven met je zodat je het hele jaar door kunt genieten van dit heerlijke gerecht.
Het kan inmiddels geen verrassing meer zijn dat ik dol ben op aardappels. Er staan veel verschillende recepten online met aardappels, ik deelde eerder zelfs mijn 10 (!) favoriete ovenschotels met aardappel met je en er staan voor dit jaar weer meer dan genoeg recepten met aardappel in de planning waarvan ik eigenlijk niet kan wachten om ze te delen met je.
Zoals dit heerlijke en écht makkelijke recept voor gevulde gepofte aardappels!
Gevulde gepofte aardappel
Gepofte aardappel: een dunne, bijna, knapperige schil en de aardappel zelf is zo lekker langzaam gegaard dat hij bijna romig te noemen is. Voor de vulling vind ik het lekker om ze met een frisse tegenhanger te kiezen zoals deze vulling die ik heb gemaakt met zure room, verse kruiden en een teentje knoflook. Simpel, maar zo verrukkelijk lekker!
Wat serveer je bij gepofte aardappel?
Eigenlijk kun je er van alles bij serveren. In de zomer, zoals nu serveer ik er graag maiskolven van de BBQ bij of courgette van de BBQ, een lekkere frisse salade en eventueel vlees of vis van de BBQ naar wens. Zo kun je alles in een keer op de BBQ maken, ideaal!
In de winter serveer ik er ook graag een simpele salade bij of groenten zoals bijvoorbeeld worteltjes of andere seizoensgroenten. Soms maak ik er een lekkere vega maaltijd van (want zo’n gepofte aardappel met groenten is een prima maaltijd op zich) en soms bak ik er een biefstukje bij. Ook lekker!
Dan kies ik trouwens vaak wel voor een frisse, simpele salade voor erbij om evengoed lekker groenten te hebben, maar de maaltijd niet te zwaar te maken. Eigenlijk kun je met gepofte aardappel dus volop variëren en erbij serveren wat je lekker vindt. Als je nog lekkere tips of aanvullingen hebt mag je die natuurlijk altijd delen in de reacties.
Wat heb je nodig om gepofte aardappel te maken?
Eigenlijk heel weinig: grote (iets) kruimige aardappels, wat aluminiumfolie en wat peper, zout en (olijf)olie. Verder natuurlijk de vulling zoals ik maak met zure room, kruiden en knoflook en bijgerechten zoals een salade, groenten en eventueel vlees of vis. Meer niet! De meeste ingrediënten heb je dus eigenlijk waarschijnlijk wel in huis 🙂 .
Duurzaamheid van de aardappel
Wist je trouwens dat de aardappel heel duurzaam is? Hij heeft namelijk een lage impact op het klimaat. Dit wordt ook bevestigd door milieu centraal.
De CO2 footprint is laag omdat het landgebruik efficient is en de energie die nodig is om de aardappel te koelen en te bewaren steeds vaker afkomstig is van duurzame energiebronnen zoals windmolens en zonnepanelen. Lees hier meer over de duurzaamheid van de aardappel >>
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 4 grote aardappels ((iets) kruimig)
- (olijf)olie, peper en zout
- 125 gram zure room
- 1 eetlepel peterselie (vers – fijngesneden)
- 1 eetlepel bieslook (vers – fijngesneden)
- 1 teen knoflook
- peper en zout
- 4 maiskolven
- simpele salade
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Om de bereidingstijd te verkorten gaar ik de aardappels altijd even voor. Dan hoeven ze niet zo lang in de oven of op de BBQ.
- Boen hiervoor de aardappels schoon en doe ze in een schaaltje met een scheutje water voor 5 minuten op 800 watt of kook ze 10 minuten voor in een pan met ruim water en een snuf zout.
- Dep de aardappels daarna (indien nodig) droog en smeer ze in met een beetje (olijf)olie en bestrooi met peper en zout.
- Pak ze per stuk stevig in aluminiumfolie.
- Voor de BBQ: pof de aardappels (op indirecte warme) in ca. 10 minuten gaar met de deksel op de BBQ.
- Voor de oven: pof de aardappels in de voorverwarmde oven op 200 graden boven- en onderwarmte in ca. 30 minuten gaar.
- Maak de vulling/ saus door de zure room te mengen met de fijngesneden verse groene groenten, het uitgeperste teentje knoflook en peper en zout naar smaak.
- Pak de aardappels na het poffen voorzichtig uit het aluminiumfolie. Snij met een scherp mes de bovenkant in en maak iets ruimte voor de saus.
- Verdeel de saus over de aardappels en serveer direct met bijvoorbeeld de maiskolven en een lekkere frisse salade. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met de Nederlandse Aardappel Organisatie voor de campagne “Power to the pieper” bekend van de Piepershow. Ik bepaal zelf met welke merken/ bedrijven ik samenwerk.
Hierdoor kies ik er bewust voor om alleen samen te werken met bedrijven en merken waar ik volledig achter sta.
Lees voor meer informatie mijn disclaimer.
Christel says:
Ik ben heeel benieuwd Dank je voor het recept! Ik woon op Hawaii en hier groeit alleen zoete aardappel. Mijn dochter had er helemaal genoeg van. Ze zei dat ze bij een vriendinnetje heeeeele lekkere gepofte aardappel ophad… dus ben ik op zoek gegaan om dat te evenaren! Dank. Fingers crossed! Gelukt!!!!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Nou, wat leuk! Ik ben heel benieuwd hoe het gaat smaken 🙂
JM. Bijlsma says:
heerlijk gepofte aardappel. Als basis jouw recept gebruikt. maar dan op mijn eigen manier. 2 schone aardappelen in glazen schaal 10 min. op magnetron en oven stand tegelijk. met de knoflook saus . Dit keer zonder bieslook met restje créme fraîche en beetje mayo. Alles was op:) Gebruik vaak je recepten als basis . Of die van AH. Groetjes Joke
Deborah Remmink says:
Mega lekker! Top recept
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! Dankjewel voor het delen.
Hennie says:
Misschien een gekke vraag : kun je aardappels ook poffen zónder schil ?
Sommige mensen vinden het lastig aan tafel die schil eraf halen
Eef says:
Nee, je hebt de schil echt nodig voor het poffen helaas. Op zich hoef je de schil er niet af te halen, je kunt de aardappel ook ‘uitlepelen’ om het gemakkelijker te maken 🙂
S. Martens says:
10 minuten koken en 10 minuten op de bbq was bij mij toch veel te kort. Aardappelen waren totaal niet gaar helaas. Vandaag nog eens proberen met een langere kooktijd.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat vervelend! Het zou misschien te maken kunnen hebben met het soort aardappel?
Germaine Zoontjens says:
Welke aardappel kan je hier het beste voor gebruiken?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Groot en iets kruimig zoals in het recept staat. Of bedoel je echt de soort? Dan kun je gaan voor Bintje of Frieslander bijvoorbeeld.