Dubbele koekjes met caramel

Dubbele koekjes met caramel

Dubbele koekjes met caramel. Je hebt ‘gewoon’ een lekker koekje en je hebt éxtra lekkere koekjes. Deze dubbele koekjes gevuld met caramel behoren overduidelijk tot de tweede categorie. Een heerlijk bros koekje in combinatie met caramel: hemels lekker!

Nu zijn deze koekjes ook zonder de vulling al heel lekker. Het zijn een beetje brosse koekjes met een volle smaak door het gebruik van lichtbruine basterdsuiker. Knapperig van buiten en een heel klein beetje wat zachter van binnen. De caramel ertussen maakt het wel helemaal af, want die past er supergoed bij. Dus als je zin hebt om leuke én lekkere koekjes te bakken, dit zijn ze.

Linzer koekjes met caramel

Je noemt deze dubbele koekjes met caramel ook wel Linzer koekjes. Dat komt van de Oostenrijkse Linzer torte uit de stad Linz. Van de ingrediënten die overbleven na het maken van de taart, werden deze typische koekjes gemaakt. Ze staan ook wel bekend als Linzer augen (ogen) vanwege het uitgestoken rondje in het bovenste koekje. Maar je kunt ze ook sandwich koekjes met caramel noemen. Want sandwich koekjes zijn ook twee koekjes op elkaar met een vulling ertussen, dat kan alleen met of zonder gat zijn of dubbele koekjes zoals ik ze graag noem. Ook leuk zijn trouwens deze jamkoekjes met jam ertussen.

Koekjes met caramel

Lekkerste dubbele koekjes met caramel

Deze dubbele koekjes met caramel zijn heel makkelijk om te maken. Het is een simpel koekdeeg dat je even moet laten rusten, vervolgens steek je de koekjes eruit met een ronde vorm. Uit de helft van de koekjes steek je een gat. Je kunt hier speciale koekjes uitsteekvormen voor gebruiken, maar je kunt natuurlijk ook iets anders zoals een klein glaasje gebruiken mocht je dat niet hebben. Vervolgens bak je de koekjes af, laat je ze even afkoelen en vul je de dubbele koekjes met caramel. Als je ervan houdt, kun je gezouten karamel gebruiken of wat extra zout toevoegen. Net wat je lekker vindt! Je kunt carmael kant en klaar kopen, maar je kunt het ook zelf maken. Dit recept voor dulche de leche is heerlijk om hiervoor te gebruiken. De koekjes bewaar je prima een paar dagen in een afgesloten koektrommel, als het lukt om ze zo lang te bewaren 😉 .

Linzer koekjes met caramel

Dubbele koekjes met caramel

Dubbele koekjes met caramel

Heerlijke dubbele koekjes met caramel. Brosse koekjes met een lekkere vulling. Een super combinatie en leuk om te maken!
5 van 1 stem
Voorbereiding: 25 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Opstijven: 1 uur
Totale tijd: 1 uur 40 minuten
Hoeveelheid: 14 koekjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 150 gram roomboter (ongezouten - koud in blokjes)
  • 125 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 ei (middel)
  • 1,5 theelepel vanille-extract
  • 200 gram bloem
  • 1 theelepel baking soda
  • 200 gram caramel (optioneel gezouten)
  • poedersuiker
  • zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

  • Metalen bakvorm 25x20 (of vergelijkbaar) diameter 6 en 3 centimer

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de boter met de suiker in een kom en klop met een hand- of stamixer luchtig.
  • Voeg het ei en vanille-extract toe en meng dit er kort door.
  • Voeg de bloem, baking soda en een snuf zout beetje voor beetje toe. Maak er vervolgens een bal van en pak het in met huishoudfolie.
  • Laat het deeg 1-2 uur opstijven in de koelkast.
  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Bestuif je aanrecht met wat bloem. Rol het deeg uit tot een dunne lap en steek er met de grootste koekjesvorm rondjes uit.
  • Steek met de kleinere koekjesvorm uit de helft van de koekjes een rondje.
  • Verdeel de koekjes over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes (eventueel in delen) in ca. 15 minuten af tot ze gaar zijn.
  • Laat de koekjes helemaal afkoelen voor je ze gaat vullen.
  • Verdeel ca. 1 theelepel caramel over een rond koekje. Verdeel optioneel wat zout over de caramel. Duw er een koekje met uitgestoken rondje bovenop. Bestrooi met poedersuiker.

handig om te weten:

Ik heb voor het grote koekje een uitsteekvorm gebruikt met een diameter van 6 cm en voor het gaatje een uitsteekvorm met een diameter van 3 cm.
Je kunt de caramel kopen of je kunt het zelf maken. Dit recept voor Dulche de leche is bijvoorbeeld heerlijk om ertussen te smeren.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 222kcal | Koolhydraten: 31g | Eiwitten: 3g | Vetten: 10g | Verzadigd vet: 6g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Dubbele koekjes met caramel

2 reacties op “Dubbele koekjes met caramel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept