Curry met kip en mango. Ik heb nu toch weer een fan-tas-tisch lekker recept voor je! Curry met kip en mango en niet zomaar een snelle curry, maar een échte Indiase curry naar recept van Dan Toombs. Dit heerlijke recept moet je echt eens proberen!
Ik ben op dol op curry. Dat zal vast geen verrassing voor je zijn. Ik heb dan ook veel recepten voor curry op mijn blog staan zoals kip tandoori, kip korma, curry met pompoen, natuurlijk ook zelfgemaakt naanbrood en nog veel meer.
Indiase curry
Onlangs kreeg ik het kookboek ‘ The curry guy easy’ van Dan Toombs opgestuurd. Een boek vol curry’s en bijgerechten uit de Indiase keuken. Bomvol overigens want dit kookboek heeft meer dan 100 recepten. Het ideale kookboek voor liefhebbers van de Indiase keuken als je het mij vraagt!
The curry guy easy – Dan Toombs
Dit recept voor curry met kip en mango komt dan ook uit het kookboek ‘The curry guy easy’. Een fijn, handzaam kookboek met geweldig lekkere recepten. Ik vind het een aanwinst om in huis te hebben. Ik ben zelf best visueel ingesteld en vond het een klein minpuntje dat niet bij elk recept een foto staat. Mede omdat je door de foto’s die er wel in staan direct zin krijgt om die heerlijke curry’s te gaan maken. Maar dat is natuurlijk een persoonlijke voorkeur.
Het leuke aan dit kookboek is dat Dan Toombs je bij veel recepten verschillende opties geeft. Shortcuts zoals hij dat noemt voor een net zo lekker recept, maar met minder ingrediënten en een snellere bereidingstijd. Zo kun je zelf het recept aanpassen naar eigen wens. Wat ik daarbij ook heel fijn vind is dat veel onbekende(re) ingrediënten worden uitgelegd en waar mogelijk alternatieven worden gegeven. Onderstaand recept ziet er misschien niet ‘easy‘ uit misschien, maar geloof het valt alles mee. Ik heb het in 3 onderdelen uitgewerkt omdat het recept uit 3 delen bestaat. De meeste ingrediënten zoals ui, knoflook, kruiden e.d. overlappen zul je namelijk waarschijnlijk gewoon in huis hebben.
Curry met kip en mango
In dit recept voor curry met kip en mango heb ik een paar ‘shortcuts‘ opgenomen. Aan de smaak was daar overigens totaal niets aan te merken, want jongens, deze curry is fan-tas-tisch lekker! Door de bereiding in 3 delen (waarmee je alle 3 echt niet lang bezig bent) krijgt deze curry een prachtige diepgang van smaken (klinkt natuurlijk mega culinair, maar dit is wel de beste omschrijving) The curry guy easy is wat mij betreft dan ook een aanrader om in huis te hebben. Mocht je nog een goed kookboek zoeken met heerlijke Indiase curry’s en bijgerechten dan is Dan Tooms je guy 😉 .
The curry guy easy is van uitgeverij Good Cook en verkrijgbaar bij o.a. Bol.com >>
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 2 uien
- 1 teen knoflook
- ½ tomaat (in blokjes)
- ½ eetlepel gember (vers - geraspt)
- ¼ theelepel van de volgende kruiden: komijn, koriander, paprikapoeder, kurkuma, fenegriek blaadjes
- 600 gram kippendijen (in grove stukken gesneden)
- 50 ml tomatenpuree
- 2½ tomaat (in blokjes)
- 2 uien
- 1 teen knoflook
- 1 laurierblaadje
- ½ eetlepel van het volgende: komijn, koriander en geraspte gember
- 1 theelepel garam massala
- ½ theelepel van het volgende: chilivlokken, kurkuma, zout
- 1 mango (klein - in blokjes gesneden)
- 2 tenen knoflook
- 6 eetlepels kokosmeel*
- 4 eetlepels mangochutney
- 2 eetlepels koriander steeltjes (fijngesneden**)
- 1 eetlepel gember (vers - geraspt)
- 1 eetlepel kerriepoeder
- 1 theelepel chilivlokken
- zout en garam massala naar smaak
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
We beginnen met het maken van de basis currysaus.
- Verhit hiervoor een beetje olie in een koekenpan en fruit de ui aan tot deze zacht en glazig begint te worden.
- Voeg dan de knoflook, tomaat, gember en de kruiden toe en bak alles even kort en roer goed door elkaar(ongeveer een halve minuut).
- Voeg dan 250 ml water toe, zet het vuur hoog en laat alles 5-10 minuten zachtjes koken tot het water voor ongeveer de helft is ingekookt.
- Voeg daarna ongeveer 200 ml* water toe en pureer het met een staafmixer tot een hele gladde saus.
* De saus moet de dikte hebben van melk. Voeg indien nodig iets meer of iets minder water toe.
Laat de saus even afkoelen terwijl we verder gaan met de voorgegaarde kip.
- Verhit een beetje olie in een koekenpan met deksel en fruit het uitje even aan.
- Voeg dan de laurier, komijn, korianderpoeder, knoflook, gember, chilipoeder, kurkuma en de tomatenblokjes toe.
Laat dit op hoog vuur ongeveer 5 minuten even pruttelen. - Voeg dan het zout doe, hierdoor komt het vocht uit de ui vrij. De ui en tomaat gaan dan uit elkaar vallen waardoor er een dikke saus ontstaat.
- Roer dan de tomatenpuree erdoor en bak dit even mee.
- Voeg dan de kippendijen toe en voeg net zoveel water toe tot de kip net onder water staat.
- Roer door en laat de curry ongeveer 10 minuten met de deksel op de pan koken.
- Roer door en voeg nog wat water toe als je een dunnere saus wilt of zet het vuur hoger om de saus in te koken. Voeg tot slot nog 1 theelepel kurkuma toe.
De voorgegaarde kip is klaar als de olie boven komt drijven, deze schep je eraf.
Voor de curry met kip en mango.
- Nu hebben we beide onderdelen klaar en gaan we aan de slag met de curry met kip en mango.
- Verhit weer een beetje olie in een koekenpan en fruit de knoflook en gember even aan.
- Voeg dan de kerrie en de chilivlokken toe en bak even aan samen met de fijngehakte koriandersteeltjes.
- Giet dan ongeveer 100 ml van de basis currysaus erbij samen met 100 ml water.
- Breng aan de kook en roer door indien nodig.
- Voeg dan het kokosmeel en de mangochutney toe samen met nog 100 ml basis currysaus.
- Roer de voorgegaarde kip, mango en de rest van de basis currysaus erdoor.
- Laat dit nog even een paar minuten koken tot de saus lekker is ingedikt. Voeg eventueel een beetje water toe als de curry te droog wordt.
- Breng op smaak met zout en naar wens nog een beetje garam massala. Garneer met verse koriander. Eet smakelijk!
handig om te weten:
** Het blad van de koriander gebruik je ter garnering
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sandra says:
Snijd ik de kippendijen aan stukjes of gaan ze er in Geheel in
Eef says:
In grove stukken (ik heb het even aangepast in het recept)
Sandra says:
Snijd ik de kippendijen aan stukjes of gaan ze er in Geheel in
Sandra says:
Oh Ja en wat is een alternatief voor kokosmeel?
Eef says:
Amandelmeel
Ilse says:
Nog een ander alternatief voor kokosmeel behalve amandelmeel?
Eef says:
Je zou ook een beetje bloem kunnen proberen, het is om de saus te binden.
Sandra says:
Oh Ja en wat is een alternatief voor kokosmeel?
Ilse says:
Koop je mangochutney gewoon in de supermarkt? Of maak je die vers?
Eef says:
Ik heb gewoon een potje uit de supermarkt gekocht, maar je kunt het uiteraard ook vers maken.
Ilse says:
Koop je mangochutney gewoon in de supermarkt? Of maak je die vers?
Ineke says:
Ik vond het een heerlijk recept maar ik ben er wel langer mee bezig geweest dan een uur….
Toch best wel veel werk.
Eef says:
Het is zeker wat werk. Moet je eerst zeggen dat ik de tijd inschatten voor dit recept ook erg lastig vond. Ga hem binnenkort zelf ook weer maken en indien nodig pas ik de tijd even aan 🙂
Ineke says:
Ik vond het een heerlijk recept maar ik ben er wel langer mee bezig geweest dan een uur….
Toch best wel veel werk.
Sabine Balvers says:
tomaatblokjes uit blik of verse tomaten?
Eef says:
Verse in blokjes gesneden
kenneth de Jong says:
Ik heb vandaag dit recept klaar gemaakt omdat ik een mango op de tafel had liggen die behoorlijk rijp was en ik zelf een gebrek aan inspiratie had.
Het is een prima recept maar inderdaad ben je wel iets langer bezig met koken dan de 1 uur die is vermeld.
Wat betreft de ingrediënten:
– ik heb kokos klapper gebruikt ipv kokosmeel en minder water dan in het recept vermeld en dat werkt prima.
– in plaats van verse tomaten heb ik een blik met gehakte tomaten gebruikt
– ik heb de hoeveelheid kruiden verdubbelt en 800 gram kippedijen, 3 paprika’s en 250 gr sugar snaps toegevoegd
– ik heb de currysaus niet door de kip-curry gemengd maar over de rijst (met zaden) gereserveerd.
Helaas kan ik geen foto posten want het was een kleurrijk gerecht dat zeer in de smaak viel bij de eters aan tafel (10-12-14 jaar)
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Die toevoegingen klinken heerlijk. Het kan natuurlijk verschillen per persoon hoe lang je bezig bent, het is een indicatie 🙂
Petra says:
Ik heb wel wat langer in de keuken gestaan, maar dat was het meer dan waard! Vanwege een peuter en kleuter in huis heb ik wel wat kokosmelk toegevoegd om de smaak wat te verzachten.
Het eten smaakte heerlijk! Dit is een blijvertje 😀
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk, dankjewel Petra!