Volg mij:
Hoofdgerechten, Kip & Gevogelte

Curry met kip en mango

Curry met kip en mango

Curry met kip en mango. Ik heb nu toch weer een fan-tas-tisch lekker recept voor je! Curry met kip en mango en niet zomaar een snelle curry, maar een échte Indiase curry naar recept van Dan Toombs. Dit heerlijke recept moet je echt eens proberen!

Ik ben op dol op curry. Dat zal vast geen verrassing voor je zijn. Ik heb dan ook veel recepten voor curry op mijn blog staan zoals kip tandoori, kip korma, curry met pompoen, natuurlijk ook zelfgemaakt naanbrood en nog veel meer.

Indiase curry

Onlangs kreeg ik het kookboek ‘ The curry guy easy’ van Dan Toombs opgestuurd. Een boek vol curry’s en bijgerechten uit de Indiase keuken. Bomvol overigens want dit kookboek heeft meer dan 100 recepten. Het ideale kookboek voor liefhebbers van de Indiase keuken als je het mij vraagt!

The curry guy easy dan toombs

The curry guy easy – Dan Toombs

Dit recept voor curry met kip en mango komt dan ook uit het kookboek ‘The curry guy easy’. Een fijn, handzaam kookboek met geweldig lekkere recepten. Ik vind het een aanwinst om in huis te hebben. Ik ben zelf best visueel ingesteld en vond het een klein minpuntje dat niet bij elk recept een foto staat. Mede omdat je door de foto’s die er wel in staan direct zin krijgt om die heerlijke curry’s te gaan maken. Maar dat is natuurlijk een persoonlijke voorkeur.

Het leuke aan dit kookboek is dat Dan Toombs je bij veel recepten verschillende opties geeft. Shortcuts zoals hij dat noemt voor een net zo lekker recept, maar met minder ingrediënten en een snellere bereidingstijd. Zo kun je zelf het recept aanpassen naar eigen wens. Wat ik daarbij ook heel fijn vind is dat veel onbekende(re) ingrediënten worden uitgelegd en waar mogelijk alternatieven worden gegeven. Onderstaand recept ziet er misschien niet ‘easy‘ uit misschien, maar geloof het valt alles mee. Ik heb het in 3 onderdelen uitgewerkt omdat het recept uit 3 delen bestaat. De meeste ingrediënten zoals ui, knoflook, kruiden e.d. overlappen zul je namelijk waarschijnlijk gewoon in huis hebben.

Curry met kip en mango

In dit recept voor curry met kip en mango heb ik een paar ‘shortcuts‘ opgenomen. Aan de smaak was daar overigens totaal niets aan te merken, want jongens, deze curry is fan-tas-tisch lekker! Door de bereiding in 3 delen (waarmee je alle 3 echt niet lang bezig bent) krijgt deze curry een prachtige diepgang van smaken (klinkt natuurlijk mega culinair, maar dit is wel de beste omschrijving) The curry guy easy is wat mij betreft dan ook een aanrader om in huis te hebben. Mocht je nog een goed kookboek zoeken met heerlijke Indiase curry’s en bijgerechten dan is Dan Tooms je guy 😉 .

The curry guy easy is van uitgeverij Good Cook en verkrijgbaar bij o.a. Bol.com >>

Mango curry met kip


Het recept voor curry met kip en mango:

Voorbereiding: 30 minuten | Bereiding: 30 minuten | Totale tijd: 60 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig voor curry met kip en mango (ingrediënten):

Voor de basis currysaus:

  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • ½ tomaat in blokjes
  • ½ eetlepel geraspte gember
  • ¼ theelepel van de volgende kruiden: komijn, koriander, paprikapoeder, kurkuma, fenegriek blaadjes

Voor de voorgegaarde kip:

  • 600 gram kippendijen (in grove stukken)
  • 50 ml tomatenpuree of passata
  • 2½ tomaten in blokjes
  • 2 uien
  • 1 teen knoflook
  • 1 laurierblaadje
  • ½ eetlepel van het volgende: komijn, koriander en geraspte gember
  • 1 theelepel garam massala
  • ½ theelepel van het volgende: chilivlokken, kurkuma, zout

Voor de curry met kip en mango:

  • 1 kleine mango in blokjes gesneden
  • 2 tenen knoflook
  • 6 eetlepels kokosmeel (te vervangen voor 3 eetlepels amandelmeel)
  • 4 eetlepels mangochutney
  • 2 eetlepels koriander steeltjes (fijngesneden), het blad gebruik je ter garnering
  • 1 eetlepel geraspte gember
  • 1 eetlepel kerriepoeder
  • 1 theelepel chilivlokken
  • zout en garam massala naar smaak

Lekker met rijst, groene groenten en/of zelfgemaakt naanbrood.

Hoe maak je curry met kip en mango :

We beginnen met het maken van de basis currysaus.

  1. Verhit hiervoor een beetje olie in een koekenpan en fruit de ui aan tot deze zacht en glazig begint te worden.
  2. Voeg dan de knoflook, tomaat, gember en de kruiden toe en bak alles even kort en roer goed door elkaar(ongeveer een halve minuut).
  3. Voeg dan 250 ml water toe, zet het vuur hoog en laat alles 5-10 minuten zachtjes koken tot het water voor ongeveer de helft is ingekookt.
  4. Voeg daarna ongeveer 200 ml* water toe en pureer het met een staafmixer tot een hele gladde saus.
    * De saus moet de dikte hebben van melk. Voeg indien nodig iets meer of iets minder water toe.

Laat de saus even afkoelen terwijl we verder gaan met de voorgegaarde kip.

  1. Verhit een beetje olie in een koekenpan met deksel en fruit het uitje even aan.
  2. Voeg dan de laurier, komijn, korianderpoeder, knoflook, gember, chilipoeder, kurkuma en de tomatenblokjes toe.
    Laat dit op hoog vuur ongeveer 5 minuten even pruttelen.
  3. Voeg dan het zout doe, hierdoor komt het vocht uit de ui vrij. De ui en tomaat gaan dan uit elkaar vallen waardoor er een dikke saus ontstaat.
  4. Roer dan de tomatenpuree of passata erdoor en bak dit even mee.
  5. Voeg dan de kippendijen toe en voeg net zoveel water toe tot de kip net onder water staat.
  6. Roer door en laat de curry ongeveer 10 minuten met de deksel op de pan koken.
  7. Roer door en voeg nog wat water toe als je een dunnere saus wilt of zet het vuur hoger om de saus in te koken. Voeg tot slot nog 1 theelepel kurkuma toe.
    De voorgegaarde kip is klaar als de olie boven komt drijven, deze schep je eraf.

Voor de curry met kip en mango.

  1. Nu hebben we beide onderdelen klaar en gaan we aan de slag met de curry met kip en mango.
  2. Verhit weer een beetje olie in een koekenpan en fruit de knoflook en gember even aan.
  3. Voeg dan de kerrie en de chilivlokken toe en bak even aan samen met de fijngehakte koriandersteeltjes.
  4. Giet dan ongeveer 100 ml van de basis currysaus erbij samen met 100 ml water.
  5. Breng aan de kook en roer door indien nodig.
  6. Voeg dan het kokosmeel en de mangochutney toe samen met nog 100 ml basis currysaus.
  7. Roer de voorgegaarde kip, mango en de rest van de basis currysaus erdoor.
  8. Laat dit nog even een paar minuten koken tot de saus lekker is ingedikt. Voeg eventueel een beetje water toe als de curry te droog wordt.
  9. Breng op smaak met zout en naar wens nog een beetje garam massala. Garneer met verse koriander. Eet smakelijk!

Curry met kip en mango

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

8 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Snijd ik de kippendijen aan stukjes of gaan ze er in Geheel in

    3 april 2019 at 14:39
    • Beantwoorden Eef

      In grove stukken (ik heb het even aangepast in het recept)

      10 april 2019 at 12:10
  • Beantwoorden Sandra

    Oh Ja en wat is een alternatief voor kokosmeel?

    3 april 2019 at 14:41
    • Beantwoorden Eef

      Amandelmeel

      10 april 2019 at 12:10
      • Beantwoorden Ilse

        Nog een ander alternatief voor kokosmeel behalve amandelmeel?

        11 april 2019 at 18:52
        • Beantwoorden Eef

          Je zou ook een beetje bloem kunnen proberen, het is om de saus te binden.

          21 april 2019 at 15:10
  • Beantwoorden Ilse

    Koop je mangochutney gewoon in de supermarkt? Of maak je die vers?

    11 april 2019 at 18:53
    • Beantwoorden Eef

      Ik heb gewoon een potje uit de supermarkt gekocht, maar je kunt het uiteraard ook vers maken.

      21 april 2019 at 15:10

    Laat een reactie achter