Cinnamon rolls met kardemom

Cinnamon rolls met kardemom

Cinnamon rolls met kardemom. Grote kans dat je die typische cinnamon rolls wel kent. Deze variant met kardemom, zijn de 2.0 versie. Zó waanzinnig lekker van smaak, extra luchtige broodjes, pecannoten erdoorheen én op de broodjes. En natuurlijk de heerlijke smaak van kardemom in combinatie met kaneel. Deze wil je maken!

Ik heb al een recept voor snelle cinnamon rolls op mijn blog, die maak je met bladerdeeg. Met dit recept voor cinnamon rolls met kardemom maken we het deeg ook zelf en heel eerlijk? Dat is het aller-allerlekkerste. Stuk meer werk ook natuurlijk dus de snelle variant is een prima alternatief als je weinig tijd hebt (ze zijn immers ook erg lekker kan ik je vertellen). Maar als je even tijd hebt zou ik voor deze gaan.

Cardamom rolls

Dit zijn dus cinnamon rolls met kardemom, op z’n Engels ook wel bekend als cardamom rolls. Niet te verwarren met Zweedse kardemombroodjes (die lijken weer op Zweedse kaneelbroodjes). Want die zijn net even wat anders. Ook heel lekker, maar anders van structuur en de vorm verschilt. Maar laten we het vooral verder niet te verwarrend maken, want hoe het broodje precies heet maakt natuurlijk ook eigenlijk helemaal niet uit. Als het maar lekker is! En dat zijn deze kardemom rolls zéker.

Kardemom rolls broodjes

De lekkerste cinnamon rolls met kardemom

Het lijkt misschien ingewikkeld als je de foto ziet, maar deze cinnamon rolls met kardemom zijn helemaal niet moeilijk om te maken. Je hebt vooral even geduld nodig tijdens het rijzen van het deeg, maar verder valt het werk hartstikke mee. En het is ook heel leuk om het deeg en de vulling te maken en de vulling uit te smeren over het deeg (persoonlijk mijn favoriete onderdeel). Vervolgens rol je het deeg op en snij je het in plakken, geen ingewikkelde vlecht- of knooptechnieken dus.

Het zijn echt heerlijke luchtige broodjes met pecannootjes in en op de broodjes en met een heerlijke kaneel- en kardemomvulling. Ideaal voor het uitgebreide ontbijt, de brunch of als zoete verwennerij.

Kardemom rolls

Cinnamon rolls met kardemom

Cinnamon rolls met kardemom

Recept voor de allerlekkerste cinnamon rolls met kardemom. Luchtige broodjes met pecannoten en een heerlijke vulling van kaneel en kardemom.
4.60 van 5 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Rijstijd: 1 uur 30 minuten
Totale tijd: 2 uur 25 minuten
Hoeveelheid: 15 stuks

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor het deeg:
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 225 gram melk (volle - lauwwarm)
  • 75 gram suiker
  • 500 gram bloem
  • 1 ei (middel - kamertemperatuur)
  • 1 eidooier (middel - kamertemperatuur)
  • 75 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
  • ½ theelepel zout
Voor de vulling:
  • 150 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 3 eetlepels kaneel
  • 2 eetlepels kardemom
  • 1 eetlepel maizena
  • 50 gram pecannoten (ongezouten - grof gehakt)
Voor de frosting:
  • 150 gram poedersuiker
  • 2-3 eetlepels melk
Voor de gesuikerde pecannoten:
  • 100 gram suiker
  • 2 eetlepels water
  • 100 gram pecannoten (ongezouten)

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de melk, gist en suiker in de beslagkom van de keukenmachine, meng door elkaar en laat enkele minuten staan tot het gaat schuimen.
  • Voeg dan de bloem, het ei en de eidooier, roomboter en het zout toe. Kneed tot een mooi deeg met een keukenmachine.
  • Haal het deeg uit de kom, vet de kom iets in met een neutrale olie. Doe de bol deeg terug erin en draai om zodat het deeg rondom is bedekt met olie. Dek de kom af met huishoudfolie en een theedoek en laat nu 1 uur rijzen of tot het deeg in hoeveelheid verdubbeld is.
  • Meng ondertussen de boter, basterdsuiker, kaneel, kardemom en de maizena voor de vulling.
  • Stort het deeg na het rijzen uit op het aanrecht (lichtjes bedekt met een beetje bloem) en rol het deeg uit tot een grote rechthoekige lap van ca. 40 bij 20 centimeter.
  • Verdeel hierover de vulling en strooi de gehakte pecannoten erover. Rol horizontaal op tot je een lange rol hebt en snij deze in plakken van ca. 3-5 cm.
  • Doe de plakken in een ingevette ovenschaal, dek af met huishoudfolie en een theedoek en laat nu nog een half uur rijzen.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 175 graden, boven en onderwarmte.
  • Bak de cinnamon rolls met kardemom in ca. 20-30 minuten licht goudbruin.
  • Laat afkoelen en maak ondertussen de frosting door alle ingredienten hiervoor te mengen tot een dikke witte frosting.
  • Maak ondertussen ook de gesuikerde pecannoten door de suiker samen met het water in een steelpannetje te doen en aan de kook te brengen. Zodra het kookt en de suiker opgelost is roer je de pecannoten erdoor. Verdeel over een bakplaat, laat afkoelen en hak in grove stukken.
  • Verdeel de frosting en de gehakte, gesuikerde pecannoten over de cinnamon rolls met kardemom en eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 426kcal | Koolhydraten: 56g | Eiwitten: 6g | Vetten: 21g | Verzadigd vet: 9g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Cinnamon rolls met kardemom

8 thoughts on “Cinnamon rolls met kardemom

  • Is het ook idee om te maken met koekkruiden ipv kaneel. Ik ben geen kaneel fan, beetje wel lekker maar niet te veel vandaar. Lijkt me namelijk erg lekker verder.

  • Super lekker! In eerste instantie lijkt de pan te groot voor de rolls, maar na rijzen en bakken komt het precies mooi uit in de Le Creuset Braiser van 30 cm.

    Kan je de rolls na de 2e rijs (dus wanneer ze opgerold zijn) ook in de koelkast bewaren en de volgende morgen pas afbakken?

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Erwin, dit hebben we zelf nog niet op die manier getest dus ik kan je daar niet met zekerheid advies over geven. Ik heb even het e.e.a. opgezocht en men raad aan om hem na de eerste rijs in de koelkast te zetten en hem dan vervolgens voor het bakken op kamertemperatuur te laten kom als zijnde tweede rijs. Ik hoor graag of het op die, of een andere, manier ook goed bij jou lukt! 🙂

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept