Chocolade Fudge: écht, als je me ergens wakker voor wilt maken is dat het wel. Chocolade fudge is romig, zacht van smaak en geeft je echt die chocolade kick die je graag wilt. Makkelijk om te maken zijn ze ook maar je moet wel heel even geduld hebben aangezien ze even in de koelkast moeten opstijven. Gelukkig wordt je geduld flink beloond…
Al een tijdje ben ik bezig om hét caramel fudge recept uit te werken maar tot nu toe is dit tot twee keer toe al jammerlijk mislukt. Ik geef het niet op hoor, het recept komt ook zeker nog eens op mijn blog. Wat dat betreft ben ik echt een vastbijtertje, als ik iets wil ga ik ervoor en gaat het me lukken ook. Deze keer vond ik het qua proberen wel even welletjes geweest en besloot ik aan de slag te gaan met het maken van chocolade fudge. Chocolade fudge bestaat uit 2 ingrediënten: chocolade en gecondenseerde melk. Ik beloof je: dit kan niet mis gaan 😉 .
Zó lekker
Zorg wel als je deze chocolade fudge maakt dat je visite over de vloer krijgt of dat je het meeneemt als cadeautje bijvoorbeeld. Het zijn echte dooretertjes en voor je het weet ben je helemaal misselijk door al die heerlijke fudge 😉 Je kunt de fudge trouwens prima in de koelkast bewaren voor enkele dagen, mits afgesloten natuurlijk en mits je eraf kunt blijven. Zelf maakte ik de fudge de dag voor moederdag en nam ik een bakje mee voor mijn moeder en mijn schoonmoeder. Beide waren er erg blij mee en ik ontving zelfs ‘s avonds een berichtje dat het zó lekker was. Kijk daar doe je het voor!
Wat wil je nog meer? Lekker, makkelijk om te maken en je hebt maar 2 (!) ingrediënten nodig. Ik zeg: maken!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 blikje gecondenseerde melk (a 397 gram)
- 350 gram pure chocolade
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Hak de pure chocolade in kleine stukjes.
- Bedek een ovenschaal van ca. 20 x 20 cm met bakpapier.
- Doe de gecondenseerde melk in een steelpannetje en doe hierbij de pure chocolade in stukjes.
- Verwarm het geheel op laag tot middelhoog vuur tot de chocolade volledig is gesmolten en je een dikke lobbige fudge hebt. Zorg ervoor dat je het niet kookt anders kan de chocolade verbranden.
- Stort de fudge in de ovenschaal en verdeel het goed. Strijk de bovenkant glad met de achterkant van een eetlepel.
- Zet de fudge nu voor minimaal 4 uur in de koelkast tot hij goed hard is geworden. Daarna kun je de fudge in stukjes snijden met een mes en eventueel garneren met wat cacaopoeder. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sandra says:
Hihi ook bij mij is de karamel fudge mislukt. Maar dit recept lijkt niet mis te kunnen gaan. Klinkt heerlijk!
Monique says:
ik zeg niet doen… veel te lekker
Petra says:
Lijkt makkelijk, hoe lang moet je de fudge ongeveer verwarmen?
Eef says:
Is het ook 😉 Je hoeft de fudge niet lang te verwarmen zodra de chocolade gesmolten is en je een dikke lobbige pasta hebt kun je de fudge in de ovenschaal schenken. Succes!
Charlotte says:
Wat kan ik in plaats van geconseerde melk gebruiken?
Eef says:
Gecondenseerde melk heb je echt nodig voor dit recept: je kunt het niet vervangen voor gewone melk of iets anders.
Jacqueline says:
Misschien wel kokosmelk. Das ook cremeachtig. Daarmee maak ik ook vaak mousse met echte cacao dan, niet met gesmolten chocolade, en wat honing voo rhet zoete. Maar neem aan dat dat ook kan met gesmolten chocolade…Dan is honing natuurlijk niet nodig want chocolade is al zoet.
Joyce says:
Met kokos melk is mij gelukt, smaakt heerlijk.
Maria Meuleman says:
is dit dan de gezoete gecondenseerde melk of kan men ook de ongezoete gebruiken
Eef says:
In dit recept gebruik ik gecondenseerde melk, zo’n blikje. Ongezoete gecondenseerde melk is evaporated milk of op z’n Nederlands volle koffiemelk. Voor het maken van fudge heb je een blikje gecondenseerde melk nodig meestal verkrijg in de supermarkt.
Gerry says:
Ook erg lekker met cranberry en gehakte pinda’s erdoor! Of een paar druppels munt aroma. Zelf doe ik er vaak ook nog even een eetlepel roomboter bij.
Eef says:
Jij maakt er helemaal wat lekkers van! Je kunt er inderdaad allerlei lekkers door doen 🙂
Malvira says:
Hoi,
Mag ik vragen hoeveel je er van de pinda’s en bereid in de fudgr doet?
Groetjes malvira
Sissi says:
Ik smelt altijd 350 g chocola met een blikje melk en van het vuur af roer ik er 150 g andere dingen door (nougat, caramel, nootjes)
Lieselotte says:
Dit lijkt me heerlijk!!
Nou heb ik vriendin die alleen maar witte “chocolade” lust, kan het daar ook mee?
Zelf ben ik heel groot fan van Tony’s caramel zeezout? Zou dat ook kunnen??
Eef says:
Ja Tony kan sowieso, lijkt me erg lekker! Gezien dat volgens mij melk is zou ik iets meer chocolade gebruiken bijvoorbeeld 400 gram ipv 350 gram pure chocolade. Voor de witte chocolade geldt dat dat ook prima kan alleen dan gebruik je 450 – 500 gram op 1 blikje gecondenseerde melk.
Lieselotte says:
Nou met Tony is ook een aanrader! Heerlijk 😉
Die hebben nogal eens aparte smaken, ik ga verder experimenteren!
Eef says:
Ohhh wat leuk! Dank dat je het hebt laten weten maar krijg er wel trek van nu hahaha 😉
Lieselotte says:
Inmiddels staat het volgende “experiment” in de koeling. Witte chocolade met framboos en knettersuiker ook van Tony. En discospikkels er overheen gestrooid voordat ie in de koeling ging. Ik hoop dat het effect van de knettersuiker blijft!
Eef says:
Kijk! Dat klink dus ook gewoon echt waanzinnig lekker! Ben heel benieuwd of de knettersuiker goed is gebleven?
Kim says:
Kan je ook m&m’s of oreo’s of zoiets als topping gebruiken
Eef says:
Ja, dat kan prima. De fudge maken zoals in het recept en als de fudge in de ovenschaal zit (voor je hem in de koelkast doet) druk je de M&M’s of stukjes Oreo erin. Binnenkort komt er nog een heerlijk recept online voor fudge met Oreo maar dat heb je niet van mij 😉
Lieselotte says:
Nou de knettersuiker gaat, helaas, verloren als er fudge mee gemaakt wordt. Komt door het verwarmen, neem ik aan.
Misschien eens bij de roothandel kijken om knettersuiker te kopen en dan over de fudge te strooien 🙂
Nu wel weer wat anders bedacht, ik ga er fudgetaart mee maken, bodem van Bastogne koeken en dan de fudge gewoon er op gieten!
Wordt weer vervolgd
Eef says:
Wat leuk! Een update 🙂 Jammer dat de knettersuiker niet gelukt is maar inderdaad misschien kun je bij de groothandel terecht voor knettersuiker die wel tegen warmte kan? Enne een fudgetaart kun je ook hier vinden: https://www.eefkooktzo.nl/chocolade-fudgetaart/ 🙂
Ineke says:
Heerlijk dit! Heb het voor het eerst geproefd bij een collega. Nu staat de mijne in de koelkast. Morgen (als er nog wat over is!) uitdelen aan mijn dochters… Dat wordt gezellig!
Heb alweer een voorraad in huis gehaald voor meer ideetjes,bijvoorbeeld cashewnootjes gehakt,of pinda’s.
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Op mijn blog vind je nog een paar lekkere ideeën: https://www.eefkooktzo.nl/tag/fudge/ Hoop dat je dochters het ook heerlijk vonden 🙂 Liefs!
Ineke says:
Heerlijk dit! Heb het voor het eerst geproefd bij een collega. Nu staat de mijne in de koelkast. Morgen (als er nog wat over is!) uitdelen aan mijn dochters… Dat wordt gezellig!
Heb alweer een voorraad in huis gehaald voor meer ideetjes,bijvoorbeeld cashewnootjes gehakt,of pinda’s.
Amy says:
Hoelang kun je dit bewaren? Kan dit ook buiten de koelkast?
Eef says:
Je kunt dit in de koelkast lang bewaren, langer dan een week. Buiten de koelkast wordt het soms te zacht dus dat zou ik niet doen.
Elise says:
Zo blij met dit recept! K heb inderdaad gemaakt met versiersels erin gedrukt vlak voor t de koelkast in ging. Ik vind zelf een eetlepel espresso er doorheen ook superlekker.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Yay: leuk om te horen! En espresso is zeker een lekkere toevoeging 🙂