Volg mij:
Hoofdgerechten, Soep, Vega

Champignonsoep met kastanjechampignons

Champignonsoep met kastanjechampignons

Champignonsoep met kastanjechampignons . Een heerlijke romige soep met champignons, room en verse groene kruiden. Vandaag geef ik je het recept voor deze heerlijke maar zeker ook makkelijke champignonsoep.

Soep maken is over het algemeen helemaal niet moeilijk. Een goede basis, lekkere groenten, smaakmakers, wat geduld en liefde: hiermee kom je al heel eind.

De basis

Voor de bouillon van deze soep heb ik kippenbouillon gebruikt. Meestal heb ik standaard een aantal bouillonblokjes in huis maar dit keer alleen kip en rund en dat laatste leek mij in combinatie met de champignons niet zo lekker. Natuurlijk kun je ook champignonbouillon gebruiken zeker als je deze soep vegetarisch wilt maken is dat perfect. Ik heb één bouillonblokje gebruikt en deze opgelost in 500 ml kokend water. Je kunt ook kiezen voor kant en klare bouillon of, en dat is natuurlijk het lekkerst, zelf getrokken bouillon.

Soepie?!

Met enige regelmaat maak ik een lekkere zelfgemaakte soep. Een van de best bezochte recepten op mijn blog is de ouderwetse kippensoep. Simpel, lekker en perfect voor als je, je niet zo heel erg lekker voelt. Daar maak ik dan ook meestal direct een hele pan van en vries de overgebleven soep in porties in.

Invriezen en bewaren

Wil je deze champignonsoep invriezen dan kan dat maar niet als je de room er al doorheen gedaan hebt. Room kan namelijk schiften als je het uit de vriezer weer gaat opwarmen. Mede daarom is dit recept voor twee personen. Wil je de soep wel graag invriezen? Dat kan maar doe dit dan voor je de slagroom toevoegt aan de soep. Laat de soep eerst volledig afkoelen en vries ‘m daarna in porties in. Op het moment dat je de champignonsoep wilt gaan eten voeg je nog een beetje room toe naar smaak. Natuurlijk kun je dit recept prima verdubbelen als je maar de verhoudingen van het recept aanhoudt.

Champignonsoep met kastanjechampignons


Het recept voor champignonsoep met kastanjechampignons :

Voorbereidingstijd: 20 minuten | Bereidingstijd: 30 minuten | Totale bereidingstijd: 50 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig voor champignonsoep (ingrediënten):

  • 200 gram kastanjechampignons
  • 500 ml bouillon (kippenbouillon of champignonbouillon)
  • 75 ml slagroom
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel bloem
  • verse peterselie (2 eetlepels fijngesneden)
  • verse tijm (2 takjes)
  • verse marjolein (2 takjes)
  • roomboter (om in te bakken)

Hoe je champignonsoep maakt:

  1. Snipper het uitje en snijd de knoflook en peterselie fijn. Rist de blaadjes van de tijm en marjolein. Boen de champignons schoon en snijd ze in plakjes.
  2. Verhit een beetje roomboter in een pan en fruit het uitje en de knoflook tot deze glazig zijn. Voeg dan de champignons en een groot deel van de groene kruiden toe (bewaar een beetje ter decoratie) en bak deze mee voor ongeveer 5 minuten.
  3. Nu gaan we de roux maken. Hiervoor doe je 1 theelepel bloem bij de champignons en bak je dit even mee. Voeg dan de bouillon beetje bij beetje toe en breng de soep aan de kook. Zet het vuur iets lager en laat de soep vervolgens een half uur zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
  4. Meng tot slot de slagroom erdoor en breng de champignonsoep verder op smaak met peper en zout. Serveer de soep in kommen of diepe borden en garneer met de fijn gesneden groene kruiden die je apart hebt gehouden. Eet smakelijk!

Champignonsoep met kastanjechampignons

Bekijk ook de andere recepten die op mijn blog zijn verschenen voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

6 Reacties

  • Beantwoorden Roos

    Wat lekker! Op pompoensoep na heb ik eigenlijk nog nooit zelf soep gemaakt. Maar ik ben gek op champignons, dus misschien wordt het tijd om daar maar eens verandering in te brengen!

    3 februari 2017 at 10:53
    • Beantwoorden Eef

      He een mede-champignon liefhebber 😉 Als je van champignons houdt dan is deze soep zeker een aanrader voor jou!

      5 februari 2017 at 11:56
  • Beantwoorden patricia

    Oo ben gek op champignonnesoep dus deze ga ik zeker binnenkort maken!
    Lees alleen in de ingrediënten lijst niks over slagroom hoeveel moet je daar van gebruiken? xXx

    5 februari 2017 at 13:00
    • Beantwoorden Eef

      Stom! Dat ben ik inderdaad helemaal vergeten te noteren. Ik heb het direct aangepast! Je hebt 75 ml slagroom nodig voor dit recept 🙂

      6 februari 2017 at 20:55
  • Beantwoorden Demi | StudioKOOK

    Dol op champignonsoep. Heerlijk om zelf te maken!

    5 februari 2017 at 17:02
  • Beantwoorden Johann

    Hoi Eef,

    Lekker recept. Had alleen geen verse kruiden, maar gedroogde. Ik heb een dubbele hoeveelheid gemaakt. Dus 400gr champs. Met 4 rode uienen 5 tenen knoflook. Werkwijze helemaal hetzelfde. Ondertussen 2 eetlepels peterselie, 1 eetlepel marjolein en 1 eetlepel tijm. Daarbij na het maken van de roux 1 liter kippenbouillon (biologisch).

    Ik vond dat de soep wel wat meer gebonden mocht zijn, dus wilde het deels pureren. Eenmaal begonnen heb ik het maar helemaal gepureerd. Beetje op smaak brengen met peper en zout en als resultaat een heerlijke stevige soep. Volgende keer laat ik een flinke portie paddestoelen heel, of doe ik er een bospaddestoelenmix door en gebruik ik dit recept als basis! Dankje!

    17 maart 2018 at 09:02
  • Laat een reactie achter