Champignonroomsaus, een heerlijke romige saus met champignons. Deze waanzinnige champignonsaus is perfect bij vlees, kip, groenten, pasta of simpelweg om met een stokbroodje in te dopen, zo lekker is ‘ie! Heel makkelijk om te maken ook nog dus kom, ik vertel je meer.
De lekkerste champignonroomsaus
Het is een klassieker van een sausje en het zal je verbazen hoe makkelijk het is om zelf deze champignonroomsaus te maken. Ik vind dit echt zo’n ideaal sausje voor een feestelijk (hoofd)gerecht, maar ook perfect om van tevoren te maken en te eten met een lekkere pasta of AVG’tje.
Nog zo’n heerlijke, simpele saus is deze peperroomsaus, die ik onlangs heb gedeeld. Aanrader!
Zelf romige champignonsaus maken
Het is natuurlijk ideaal dat je basissauzen zoals champignonroomsaus kant-en-klaar kan kopen, maar zodra je erachter komt hoe heerlijk en makkelijk deze zelfgemaakte versie is, wil je niks anders meer. Dat beloof ik je! In dit recept gebruik ik verse champignons, champignonbouillon én kookroom voor lekker veel smaak en een perfect romig sausje.
Verder gebruik ik roomboter en bloem voor een mooie stevige saus, zoals je een roux gebruikt om een saus in te dikken. Je kunt natuurlijk nog cognac of wijn toevoegen om mee af te blussen tussen stap 1 en 2, maar in de basis is dit recept zonder alcohol.
Makkelijk champignonroomsaus recept
Dit is mijn recept voor champignonroomsaus, maar zoals je misschien al weet zijn er een hoop variaties. Zo kun je bijvoorbeeld in plaats van witte en/of kastanjechampignons, ook een mix van paddenstoelen gebruiken.
De lekkerste vind ik persoonlijk shiitake in dit recept, die geven een hele diepe smaak af. Ga lekker aan de slag zou ik zeggen en laat me weten hoe jij hem het liefste eet! Met pasta, groenten, vlees, als dip of helemaal iets nieuws? Ik ben erg benieuwd 🙂 .
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- ½ ui (gesnipperd)
- 250 gram champignons (in plakjes)
- 1 eetlepel bloem
- 1 eetlepel roomboter
- 250 ml champignonbouillon
- 100 ml kookroom
- (verse) kruiden, peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verhit een beetje boter (ca. 1 eetlepel) in een steelpannetje met hoge rand, fruit de ui even aan en bak de champignons mee.
- Voeg de bloem toe en bak kort mee.
- Giet de champignonbouillon erbij samen met de kookroom. Optioneel kun je nog (verse) kruiden toevoegen.
- Kook de saus in tot de gewenste dikte en breng op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Linda Linda says:
Heerlijk! Maar kan de roomsaus ook een dag van te voren worden gemaakt als deze met de kerst nog eens in de herhaling gaat?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Linda, zeker kan dat! Bewaar hem wel afgedekt en in de koelkast. 😉
Kitty says:
Hoi Eef, hoelang kan je de saus afgedekt bewaren? Groetjes Kitty
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Kitty, ik zou zeggen zo’n 3-4 dagen in de koelkast.
S. says:
Super lekkere saus! Echt een aanrader.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te horen! Bedankt voor het delen.
Frank says:
Heerlijk! Ik doe er zelf ook nog 1 eetlepel worcestershire sauce doorheen, maakt het voor mij helemaal af.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Klinkt heerlijk Frank, dank voor je reactie!
Marlie says:
Hoi Eef,
Hoe lang van te voren kan ik deze champignonroomsaus maken ?
En hoe kan ik hem dan het beste weer opwarmen ?
Groetjes Marlie
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Marlie, je kunt hem zeker wel 2 dagen in de koelkast bewaren! Voor het opwarmen zou ik hem met een klein scheutje water in een steelpannetje op laag vuur verwarmen.
Marlie Leboux says:
Hallo Eef, dank je wel voor je antwoord! Je bedoelt een klein scheutje water bij de saus zodat deze niet aanbrandt ?
Groetjes
Marlie
Eef says:
Nee omdat hij bij opnieuw opwarmen vocht kan verliezen en dan voeg je weer een beetje te toe 🙂