Champignonroomsaus

Champignonroomsaus

Champignonroomsaus, een heerlijke romige saus met champignons. Deze waanzinnige champignonsaus is perfect bij vlees, kip, groenten, pasta of simpelweg om met een stokbroodje in te dopen, zo lekker is ‘ie! Heel makkelijk om te maken ook nog dus kom, ik vertel je meer.

De lekkerste champignonroomsaus

Het is een klassieker van een sausje en het zal je verbazen hoe makkelijk het is om zelf deze champignonroomsaus te maken. Ik vind dit echt zo’n ideaal sausje voor een feestelijk (hoofd)gerecht, maar ook perfect om van tevoren te maken en te eten met een lekkere pasta of AVG’tje.

Nog zo’n heerlijke, simpele saus is deze peperroomsaus, die ik onlangs heb gedeeld. Aanrader!

Champignonsaus

Zelf romige champignonsaus maken

Het is natuurlijk ideaal dat je basissauzen zoals champignonroomsaus kant-en-klaar kan kopen, maar zodra je erachter komt hoe heerlijk en makkelijk deze zelfgemaakte versie is, wil je niks anders meer. Dat beloof ik je! In dit recept gebruik ik verse champignons, champignonbouillon én kookroom voor lekker veel smaak en een perfect romig sausje.

Verder gebruik ik roomboter en bloem voor een mooie stevige saus, zoals je een roux gebruikt om een saus in te dikken. Je kunt natuurlijk nog cognac of wijn toevoegen om mee af te blussen tussen stap 1 en 2, maar in de basis is dit recept zonder alcohol.

Paddestoelen en champignons

Makkelijk champignonroomsaus recept

Dit is mijn recept voor champignonroomsaus, maar zoals je misschien al weet zijn er een hoop variaties. Zo kun je bijvoorbeeld in plaats van witte en/of kastanjechampignons, ook een mix van paddenstoelen gebruiken.

De lekkerste vind ik persoonlijk shiitake in dit recept, die geven een hele diepe smaak af. Ga lekker aan de slag zou ik zeggen en laat me weten hoe jij hem het liefste eet! Met pasta, groenten, vlees, als dip of helemaal iets nieuws? Ik ben erg benieuwd 🙂 .

Champignonroomsaus maken
Champignonroomsaus

Champignonroomsaus

Champignonroomsaus, een klassieker en perfect voor een feestelijk (hoofd)gerecht! Super eenvoudig te maken en heerlijk romig en smaakvol.
4.41 van 20 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Totale tijd: 20 minuten
Hoeveelheid: 4 porties

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • ½ ui (gesnipperd)
  • 250 gram champignons (in plakjes)
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel roomboter
  • 250 ml champignonbouillon
  • 100 ml kookroom
  • (verse) kruiden, peper en zout

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verhit een beetje boter (ca. 1 eetlepel) in een steelpannetje met hoge rand, fruit de ui even aan en bak de champignons mee.
  • Voeg de bloem toe en bak kort mee.
  • Giet de champignonbouillon erbij samen met de kookroom. Optioneel kun je nog (verse) kruiden toevoegen.
  • Kook de saus in tot de gewenste dikte en breng op smaak met peper en zout. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 326kcal | Koolhydraten: 19g | Eiwitten: 6g | Vetten: 25g | Verzadigd vet: 6g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Champignonroomsaus

8 thoughts on “Champignonroomsaus

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept