Peperroomsaus

Pepersaus

Pepersaus, als ik manlief ergens blij mee maak is het wel peperroomsaus. Wist je dat het ontzettend makkelijk is om zelf deze overheerlijke saus te maken? Een romige saus met runderbouillon, ui en natuurlijk peperkorrels.

Pepersaus of peperroomsaus?

Sommige mensen noemen dit heerlijk romige sausje pepersaus, en anderen noemen hem peperroomsaus. Dat laatste klinkt in mijn hoofd misschien wat chiquer en wordt over het algemeen het meest gebruikt in restaurants. Zelf hou ik het bij pepersaus, hoe noem jij deze saus?

Pepersaus recept

Zelf pepersaus maken

Hoe je het ook noemt, het is een zeer veelzijdige saus die heerlijk smaakt bij een goed biefstukje of bijvoorbeeld een feestelijke beef wellington. Het allerfijnste is dat het een waanzinnig simpel sausje is om te maken en het bevat maar een handjevol ingrediënten! Veel van deze ingrediënten heb je vast en zeker al in huis.

Tips voor de lekkerste pepersaus

Ik heb een paar handige tips voor je om het maken van dit sausje nóg makkelijker te maken! Zo raad ik je aan een garde te gebruiken zodat de saus mooi glad en romig wordt. Wil je er zeker van zijn dat hij echt súper glad is? Gebruik dan nog een staafmixer om hem helemaal perfect te krijgen.

Ook is het fijn als je stevige kleine steelpannetjes met een dikke bodem hebt voor dit recept, zo brandt hij niet aan en verhit je hem mooi gelijkmatig.

Peperkorrels

Verschillende variaties

Peperroomsaus wordt op verschillende manieren gemaakt maar blijft in de essentie vaak hetzelfde. De basis is altijd een soort roux met room, je kunt slagroom of kookroom gebruiken, en peperkorrels. Je kunt runderbouillon toevoegen, zoals ik heb gedaan, maar ik kom ook veel variaties tegen met fond en zelfs een beetje whiskey of cognac.

Pepersaus recept

Naast de klassieke zwarte peperkorrels kun je ook een mix van verschillende soorten peper gebruiken, net als ik, of kiezen voor uitsluitend groene, roze of witte peperkorrels. Je hoort het al, je kunt deze saus helemaal naar smaak aanpassen. Net wat jij lekker vindt!

Peperroomsaus maken
Peperroomsaus

Pepersaus

Pepersaus, wist je dat het heel makkelijk is om deze overheerlijke peperroomsaus zelf te maken? Je hebt maar een handjevol ingrediënten nodig!
4.78 van 9 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 4 porties

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 kleine ui (gesnipperd)
  • 1 eetlepel bloem
  • 1 eetlepel peperkorrels
  • 250 ml runderbouillon
  • 100 ml kookroom (of slagroom)
  • roomboter, zout, peper

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verhit een beetje boter in een kleine steelpan, fruit de ui even aan en bak dan de bloem mee.
  • Giet de runderbouillon erbij samen met de kookroom en roer even goed door met een garde.
  • Pureer de saus eventueel glad met een staafmixer.
  • Voeg de peperkorrels toe en laat deze meekoken.
  • Kook de saus in tot de gewenste dikte en breng op smaak met extra gemalen peper en wat zout. Geniet ervan!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 204kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwitten: 12g | Vetten: 12g | Verzadigd vet: 7g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.
Peperroomsaus

6 thoughts on “Pepersaus

  • Jaimy Schreuder says:

    Hoi Eef, ik ga voor kerst een vegetarische wellington maken met veel groenten en vooral champignons als vulling, zal deze pepersaus daar ook goed bij passen? Of is deze pepersaus meer geschikt voor een vlezig gerecht?

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Dat klinkt goed! Ik denk dat het er goed bij zal smaken, maar zeer binnenkort komt er ook een recept voor champignonsroomsaus online, dat is eventueel ook lekker erbij denk ik.

  • Bert Scholten says:

    5 sterren
    Ui gefruit in de pan waarin de varkenshaas was gebakken. Toen bereid volgens recept. In de koekenpan was het inkoken een fluitje van een cent en het op smaak brengen zo gedaan.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept