Brownie met pepernoten

Brownie met pepernoten

Brownie met pepernoten, het is bijna Sinterklaas en daarom deel ik nog een heerlijk Sinterklaas recept met je. Ik had het voornemen om dit jaar niet zo heel veel met Sinterklaas te doen qua recepten, maar ik blijf het zo leuk vinden dat ik steeds nieuwe ideetjes heb.

Dit recept is ontstaan omdat ik een superleuke winactie op Instagram had in samenwerking met Whirlpool, waarbij je een combinatiemagnetron kon winnen met Crisp functie. Als je me daar volgt heb je hem waarschijnlijk wel gezien. Maaike was de winnares en won met haar recept-idee voor een brownie cheesecake met frambozen. Ik heb het recept-idee aangepast zodat hij Crisp proof is én ook in de ‘gewone’ oven kan (beide bereidingswijzen vind je in het recept). En ik kon het niet laten om het te voorzien van een kleine Sinterklaas twist. Het uitgebreide recept deel ik hier op mijn blog, maar mocht je het leuk vinden kun je op Instagram ook de kookvideo vinden.

Brownie met pepernoten

Deze brownie met pepernoten is wel echt next level hoor. Een heerlijke chocolade brownie met een licht krokante bovenkant en verder lekker smeuïg (precies zoals ik hem lekker vind). Met stukjes pepernoten erdoor. Een ‘frosting’ van roomkaas met koekkruiden en ook nog versierd met wat extra pepernoten naar smaak. En voor de pepernoten/kruidnoten politie: ik weet hoe het ‘heurt’, ik noem ze gewoon pepernoten net als de meeste mensen in Nederland. 

Pepernoten brownie

Pepernoten brownie

Je hebt eigenlijk maar een handjevol ingrediënten nodig om deze heerlijke brownies te maken. Waarbij je (zeker in deze periode van het jaar) waarschijnlijk de meeste ingrediënten wel in huis hebt. Ik doe zelf graag een lepeltje Buijsman door het beslag als ik een lekkere chocolade cake of brownies maak. Buijsman is een koffietoevoegsel bestaande uit gebrande, gekaramelliseerde glucosestroop en melasse. Je kunt het vervangen voor instant espresso. Je proeft geen koffie of Buijsman trouwens, het is puur om de smaak van de chocolade nog meer naar voren te brengen.

Ingredienten voor een pepernoten brownie

Sinterklaas brownie

Je kunt deze brownies prima voorbereiden. Ze blijven 2-3 dagen goed in de koelkast, mits goed afgedekt of in een goed afgesloten bak. Als je de bovenkant van de brownie iets krokanter wilt houden, kun je ook de roomkaas frosting er pas op doen vlak voor serveren. Haal de brownies sowieso altijd even een kwartier/half uur van tevoren uit de koelkast voor je ze gaat serveren, dan zijn ze niet zo koud en smaken ze het lekkerst.

Bekijk ook mijn andere Sinterklaas recepten >>

Sinterklaas brownie met pepernoten

Brownie met pepernoten

Brownies met pepernoten

Makkelijk recept voor heerlijke brownies met pepernoten en een roomkaas frosting met koekkruiden. Echt een feestje om te maken én te eten.
5 van 1 stem
Voorbereiding: 15 minuten
Bereidingstijd: 30 minuten
Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 12 stukjes

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de brownie
  • 3 eieren (middel)
  • 200 gram suiker
  • 100 gram pure chocolade
  • 225 gram roomboter (ongezouten)
  • 75 gram bloem
  • 1 theelepel Buijsman
  • 2 theelepels koekkruiden
  • 100 gram kruidnoten (+ extra ter decoratie)
Voor de frosting
  • 75 gram suiker
  • 50 gram roomkaas
  • 25 gram roomboter
  • 1 theelepel koekkruiden

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Bekleed de bakvorm met bakpapier of vet deze in.
  • Klop de suiker en de eieren tot ze licht van kleur en heel luchtig zijn.
  • Doe de boter en de chocolade in een kom. Smelt dit in de magnetron of au bain marie en laat iets afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Spatel de bloem, Buijsman en koekkruiden door de eieren.
  • Spatel dan de gesmolten chocolade en boter er voorzichtig door.
  • Schep de kruidnoten erdoor en giet in de brownie vorm.
  • Bak de brownies in ca. 30-35 minuten gaar (controleer met een satéprikker of de brownies gaar zijn). Laat afkoelen.
  • Ondertussen maak je de frosting door alle ingrediënten met een keukenmachine of handmixer luchtig te kloppen.
  • Verdeel de frosting over de brownies en versier met de extra kruidnoten. Snij in stukken en eet smakelijk!

handig om te weten:

Als je ook een combinatiemagnetron van Whirlpool met Crisp functie in huis hebt, kun je deze brownie met pepernoten op 8 minuten bakken op de Crisp functie.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 378kcal | Koolhydraten: 38g | Eiwitten: 4g | Vetten: 24g | Verzadigd vet: 14g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Brownie met pepernoten

Brownie met pepernoten Pinterest Collage

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeel dit recept