Baking SodaBaking Soda. Misschien denk je WAT?! Ja, Baking Soda en na deze post weet je precies waarom. Voor de volledigheid dit bericht is niet gesponsord en ook heb ik geen aandelen in Baking Soda. Mijn over-enthousiasme voor dit product kunnen je misschien anders doen denken dus dit voor de zekerheid 😉 . Baking Soda is zo ontzettend handig én je kunt het ook nog eens overal voor gebruiken. Basis Kooktechnieken #2: Baking Soda!

Om je een beetje een idee te geven wat je allemaal met Baking Soda kunt doen heb ik een paar fijne lijstje voor je gevonden op het wereldwijde web, klik HIER  (voor 75 tips) en HIER  (voor meer dan 100 tips in het Engels). Goed, dat is dus meer dan 215 tips en ze zullen wellicht een beetje overlappen maar je zult begrijpen met Baking Soda kun je heel veel kanten op 😉 . Van beauty tot schoonmaken en zoveel andere (huishoudelijke) toepassingen.

Voor we verder gaan, Wat is Baking Soda eigenlijk?

Baking Soda oftewel Natriumbicarbonaat is een stof die van nature voorkomt in gesteenten (Nahcolite). Bakingsoda ook bekend als zuiveringszout, natriumwaterstof carbonaat, natriumbicarbonaat, maagzout, dubbel koolzure soda, baksoda, of E500. Het is NIET hetzelfde als bakpoeder en ook NIET als de driehoeksoda die je misschien in je keukenkastje hebt liggen. Baking Soda is een heel fijn wit poeder (lijkt qua consistentie een beetje op poedersuiker) en het wordt voornamelijk gebruikt als rijsmiddel tijdens het bakken. Baking Soda kan zuren binden zodat er een chemische reactie ontstaat. Bij de reactie van zuren met Baking Soda komt koolzuur vrij en dit zorgt ervoor dat je deeg gaat rijzen. De bubbels in je cola worden overigens ook door Baking Soda veroorzaakt.

Waar kun je het kopen?

Ondanks dat het in Amerika een van de meest gebruikte, besproken en aanbevolen dingen is kon je het hier in Nederland tot voor kort vaak maar lastig krijgen. Zelf kocht ik Baking Soda daarom vaak in de toko maar gelukkig vind je het sinds kort ook in de supermarkt van het merk Dr. Oetker en soms het merk Arm & Hamer (het pakje van bovenstaande foto). Dit maakt het iets makkelijker om aan Baking Soda te komen. Gelukkig maar 🙂 . Lees mijn tips en zeker ook de tips van de links die ik je heb gegeven eens door. Probeer er een paar en je zult het zeker in je keukenkastje willen hebben 😉 .

Waar gebruik ik het voor?

Mijn 3 favorieten met Baking Soda als het gaat om koken & bakken:

Bakken
Koekjes, taarten en cakes. Veel Amerikaanse kooksites gebruiken vrijwel altijd Baking Soda in hun recepten terwijl wij in Nederland vaak andere dingen gebruiken als bijvoorbeeld bakpoeder of zout. Soms vervang ik zout voor Baking Soda in een recept. Dit zorgt voor een luchtigere cake, taart of koekje.

Vlees
Wist je dat Baking Soda vlees malser kan maken? Dit werkt echt ontzettend goed bij gevogelte zoals kip. In het recept voor Kip Cashew met Sugarsnaps kun je lezen hoe ik de Baking Soda in een gerecht gebruikt heb. Kip meng je met een beetje Baking Soda en laat je voor ongeveer 20-30 minuten intrekken. Daarna goed afspoelen en dan kun je het marineren of bakken zoals je wilt. Het vlees is dan echt super mals. In veel Aziatische restaurants wordt trouwens Baking Soda ook gebruikt om vlees mals te maken en je weet wel hoe mals dat vlees is 😉 . Laatst kreeg ik een reactie van een lezer, Willem, die geprobeerd heeft rundvlees malser te maken met Bakingsoda. Helaas werkt dit ’trucje’ niet bij rundvlees zoals sukade- of runderriblappen

Eitje koken
Voeg een beetje Baking Soda toe aan het water als je eieren kookt. Als je de ei gaat pellen laat de schil veel makkelijker los.

Zo! Dat was ‘m! Gebruik jij wel eens Baking Soda en waarvoor?

34 thoughts on “Basis Kooktechnieken #2: Baking Soda

  • Oh, wat een leuke tips! Dat van dat vlees,heb ik nog nooit geprobeerd! Moet ik eens uittesten! heb altijd een bus in huis om te bakken, en ook om vlekken weg te halen. 😉

    • Werkt super goed, zeker in Aziatische gerechten (wel goed afspoelen 😉 ) van de week kom er een receptje online waarin ik het heb gebruikt 🙂

  • Super handig! Volgens mij kun je het ook bij de drogist kopen en dan heet het “zuiveringszout”. Correct me if I’m wrong.
    Mijn taarten worden ook altijd extra mooi en “fluffig” als ik baking soda gebruik.

    • Klopt, daar heb je helemaal gelijk in 🙂 ! Alleen heb ik die zelf nog niet geprobeerd dus kan ik mijn mening daar (nog) niet over geven maar volgens mij is het exact dezelfde stof. Taarten en andere zoete hapjes worden er inderdaad lekker luchtig van en je hebt maar een heel klein beetje nodig 🙂

        • Hi Yvonne, daar heb ik ook wel eens van gehoord inderdaad. Kun je vertellen hoe je dit doet? Misschien ook interessant voor andere mensen om te lezen 🙂 Klopt wat betreft de Jumbo ik zal het artikel even updaten omdat het inmiddels in meerdere supermarkten te verkrijgen is (heel fijn 😉 )

  • 30-minuten of minder: Kip Cashew met Sugar Snaps | Eef Kookt Zo! says:

    […] mijn post van afgelopen weekend ‘Basic Cooking #2: Baking Soda‘ heb ik al aangegeven dat je met Baking Soda je vlees super mals kunt maken én beloof er […]

  • Tuesday's Tip: Hoe krijg je hete peper van je handen af? says:

    […] wordt in Nederland nauwelijks gebruikt, maar in de VS zweren ze erbij. Overigens zweert Eef van Eefkooktzo.nl er ook bij en in deze blog lees je waarom. Een van de trucjes die je kunt toepassen om je handen […]

  • Gebruik al lang baking soda, o.a. voor iers brood bakken.
    Maar vlees er mee insmeren, had ik nog nooit van gehoord.
    Goede tip!
    Mijn vraag is nu: Kun je het gebruiken om draadjesvlees te maken (dus eerst bestrijken met baking soda)? En zal dat de suddertijd dan verlagen?

    • Eefkooktzo says:

      Dat is echt een goede vraag Willem. In alle eerlijkheid; ik heb het zelf nog nooit geprobeerd om rundvlees met baking soda te marineren maar in theorie lijkt me dit geen probleem. Door de baking soda wordt het vlees malser en zachter van textuur hierdoor zou je de suddertijd wellicht kunnen verlagen door eerst een wat baking soda op het vlees te doen. Helaas kan ik je uit eigen ervaring niet een concreet antwoord geven op je vraag maar ik zou het gewoon een keer proberen om te beginnen met bijvoorbeeld een klein stukje. Het zout spoel je eraf dus qua smaak zal het geen probleem vormen. Echt een leuke vraag en mocht ik het eens gaan proberen dan hou ik je zeker op de hoogte! Uiteraard verneem ik het ook graag als jij het een keer probeert. Groetjes Eef

    • Bedankt voor de tip! Ik heb meteen even gekeken en inderdaad maar liefst twee soorten, fijn. Nog niet ‘mijn’ vertrouwde Arm & Hammer maar het zal qua werking vast niet anders zijn. Goed om te weten dat we daarvoor tegenwoordig ook bij de Appie terecht kunnen 🙂

    • Google eens zuiveringszout dan kun je het voor 2,50 kopen ik gebruik ook als ik zuurbranden heb die verdwijnt binnen 5 minuten

  • Heb inmiddels 2x geprobeerd om draadjesvlees te maken m.b.v. insmeren met baking soda. 1x een half uurtje in laten trekken en 1x een uurtje, maar helaas geen verschil gemerkt. Misschien is dat insmeren voor andere soorten vlees ?Groet, Willem

    • Wat leuk dat je nog even hebt laten weten of het is gelukt. Jammer om te lezen dat het dus blijkbaar met andere vleessoorten of in dit geval rundvlees dus niet werkt. Zal het sowieso even bij het artikel zelf vermelden. Zelf marineer ik de kipfilet er wel eens in en dit werkt perfect; mals, zacht & prachtige textuur. Bijvoorbeeld bij dit recept https://www.eefkooktzo.nl/kip-cashew-met-sugar-snaps/ Desalniettemin bedankt voor je reactie en hopelijk smaakte de draadjesvlees evengoed heerlijk 🙂

  • Maagzuur! Klein beetje, ongeveer 1/4 theelepel mengen met half kopje water. Opdrinken en maagzuur is weg. Het neutraliseert maagzuur en is niet schadelijk voor je.

    Zonnebrand. Een pasta maken van baking soda met water op je verbrande huis smeren (voorzichtig) en op laten drogen. Werkt goed tegen de pijn, brand en jeuk. Dit werkt ook bij muggen beten.

    Tanden mee poetsen krijg je schone witte tanden van.

  • Aangebrande pan krijg je zonder moeite of schrobben schoon Kook een laagje water in je verbrande pan, als je water kookt doe je er een paar eetlepels Baking soda bij, het gaat bruisen dan en door de bruis laat het verbrandde lag los.

  • met een beetje tandpasta maak je er gaatjes in de muur mee dicht; je tanden er mee poetsen (1 a 2 x per week), deodorant mee maken, papje op de insectenbeet(!), bij jicht verband papje om de teen, beetje bij het snijbloemenwater, tegen mieren in de tuin, etc etc.

  • met een beetje tandpasta maak je er gaatjes in de muur mee dicht; je tanden er mee poetsen (1 a 2 x per week), deodorant mee maken, papje op de insectenbeet(!), bij jicht verband papje om de teen, beetje bij het snijbloemenwater, tegen mieren in de tuin, etc etc.

  • Ik ben ruim 45 jaar gehuwd en gebruik ook reeds zolang zuiveringszout (naar het voorbeeld van mijn eigen moeder) tijdens het koken van boerenkool en sperzieboontjes. (theelepeltje in kookwater) Deze groenten zijn hierdoor sneller gaar en behouden bovendien hun groene kleur.
    Al goochelend naar baking soda (nooit van gehoord) kwam ik erachter dat zuiveringszout en baking soda hetzelfde zijn. Mijn moeder noemde het overigens maagzout.

    Margriet

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *