Zelf baklava maken. Dit is met recht écht een heel leuk baksel om zelf te maken. Je bouwt de baklava laagje voor laagje op met filodeeg, boter en pistachenootjes. Na het bakken schenk je er de bekende suikersiroop eroverheen en genieten maar! Heerlijk om van te snoepen bij een kopje (munt)thee of om als dessert te serveren met een bolletje ijs erbij.
Baklava recept met pistachenoten
Mijn lievelings-baklava is die met pistache. Die vind ik het állerlekkerst. Ik hou nou eenmaal enorm van pistache en die fantastische groene kleur spreekt natuurlijk boekdelen. Als ik bij de Turkse supermarkt of bakker ben en ze hebben baklava, dan moet ik heel eerlijk tegen je zeggen dat ik het ontzettend moeilijk vind om niet te zwichten voor deze lekkernij.
Wereldse lekkernij
Waar komt baklava oorspronkelijk vandaan? Een snel rondje Googlen maakte het niet heel veel duidelijker 😉 . Volgens Wikipedia claimen verschillende groeperingen de oorsprong van het dessert, wat vaak leidt tot onderlinge discussies. Het wordt vooral verkocht in landen van de Balkan tot het Midden-Oosten. In zowel Nederland als België wordt het geserveerd als dessert in Griekse en Turkse restaurants.
Wat zit er in?
Ik heb mijn baklava gemaakt van (met roomboter ingesmeerde) laagjes filodeeg en pistachenootjes. TIP: gebruik filodeeg uit de koeling. Dit kun je vinden bij de grotere supermarkten en ook bij Turkse supermarkten. Zelf gebruik ik graag filodeeg van het merk “Au blé d’or”. Ben je net als ik ook zo gek op desserts met filodeeg? Dan wil je mijn recept voor Bougatsa ook zeker een keer maken!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 150 gram suiker
- 100 ml water
- 1 eetlepel oranjebloesem water
- 75 gram honing
- 1 stukje citroenschil
- 210 gram pistache (ongezouten)
- 25 gram poedersuiker
- 125 gram roomboter of ghee (ongezouten – gesmolten )
- 250 gram filodeeg
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Maak de siroop door alle ingrediënten hiervoor in een pannetje te doen tot de suiker is gesmolten en kook het vervolgens nog 5 minuten in.
- Laat de siroop afkoelen terwijl je de baklava gaat maken.
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Doe de pistachenoten samen met de poedersuiker in een keukenmachine en maal fijn. Hou 10 gram apart ter decoratie en verdeel de rest in 2 delen.
- Smeer de bodem van de bakvorm in met de gesmolten roomboter. Leg daarop een lap filodeeg, smeer daarvan de bovenkant weer in met de gesmolten boter, leg daarop weer een lap filodeeg en herhaal dit totdat je 8 lagen hebt.
- Verdeel daarover de helft van de gemalen pistachenoten.
- Smeer een lap filodeeg in met boter, leg met de beboterde kant op de pistachenootjes en smeer de bovenkant in. Herhaal dit met 5 lagen filodeeg.
- Daar overheen verdeel je weer de rest van de pistachenootjes. Hierop doe je ook weer 10 lagen filodeeg, net zoals beschreven bij de vorige stap. Smeer ook de bovenste laag filodeeg in met de gesmolten roomboter.
- Snij vervolgens in stukken met een scherp mes. Dit kan schuin of in rechte blokjes zoals op de foto.
- Zet de baklava nu in de oven voor 30-45 minuten tot het licht goudbruin is. Doe eventueel de laatste 1-2 minuten even de grill aan, zodat de bovenkant iets goudbruiner wordt. Blijf hier wel bijstaan, want het kan snel verbranden.
- Daarna schenk je direct de siroop (zonder citroenschil) er overheen, decoreren met de achtergehouden pistachenootjes, ietsje laten afkoelen en…. eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Martha says:
Ik wil dit gerecht gaan maken maar begrijp niet goed de hoeveelheid filodeeg. In mijn pak van 225 gr. Zitten maar 2 x 5 vellen. Lang niet genoeg voor wat jij beschrijft.
Eef says:
Dat ligt eraan welke verpakking je gebruikt. Ik gebruik vaak die uit de koeling van de Turkse supermarkt het merk “Au blé d’or” (staat ook in de omschrijving). Zie zijn lang en kun je snijden in de stukken ter grote van je bakvorm.
Raimond says:
Goedemorgen Eef,
Moet dat gezouten of ongezouten pistachenoten zijn
Mvg Rai en tess
Eef says:
Ongezouten, ik zal het er even bijzetten voor de volledigheid
Rianne says:
Goedendag,
Ik wil dit recept aankomend weekend gaan maken, het lijkt me heerlijk!
Hoe lang kun je het bewaren in de koelkast/diepvries denk je?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Je kunt baklava in een goed afgesloten bak ongeveer een week bewaren op kamertemperatuur. Door de suikersiroop wordt het gebak niet droog en de suiker helpt om het langer goed te houden. In de vriezer is baklava maximaal 3 maanden houdbaar.
Nicole says:
Ik keek naar de voedingswaarde, het staat omschreven als portie. Hoeveel gram is een portie?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
In dit geval gaat dat om 1 stukje (het zijn 30 stukjes totaal).
Nicole says:
Is 1 citroenschil, de schil van 1 hele citroen?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Het is 1 stukje citroenschil! Zal het nog even verduidelijken in het recept. Deze haal je er dus weer uit als je de siroop gaat schenken 🙂