Bougatsa. Ken je bougatsa al? Het is een heerlijk dessert gemaakt van filodeeg, met een vulling van custard. Denk knapperige filo en een romige vulling – super lekker en eigenlijk helemaal niet moeilijk om te maken. Tip; kijk in de supermarkt voor filodeeg uit de koeling. Dat is een stuk beter werkbaar dan die uit die vriezer! Je vindt de rollen filodeeg uit de koeling ook vaak bij de Turkse supermarkt.
Zelf bougatsa maken
Deze zoete lekkernij wordt in Griekenland veelal gegeten als ontbijt “gebakje”. Hoewel je hem vaak met een zoete custardvulling vindt, bestaan er ook hartige variaties op dit heerlijke gerecht. Op Kreta vind je bijvoorbeeld veel variaties gevuld met schapenkaas.
Turkse of Griekse bougatsa?
Het is je misschien al wel eens opgevallen dat de Griekse en Turkse keuken veel met elkaar gemeen hebben, denk bijvoorbeeld aan tzatziki/cacik of moussaka/mussaka. Deze Griekse bougatsa is daar ook een prachtig voorbeeld van! Het komt van origine uit Constantinopel, de hoofdstad van het Byzantijnse rijk (bron: Wikipedia). Het gerecht is door immigranten meegenomen vanuit Constantinopel – tegenwoordig bekend als Istanboel – naar Griekenland. Omdat Turkije toendertijd nog niet bestond in de vorm zoals wij het land nu kennen, wordt bougatsa beschouwd als een Grieks gerecht.
Knapperig filodeeg met een custardvulling
Voor de vulling van deze bougatsa gebruik ik zelfgemaakte custard, of zoals we het in Nederland kennen: banketbakkersroom. Deze custard wordt gemaakt met semolina, zoals in de traditionele bougatsa. Hij is lekker zoet, romig en vol van smaak dankzij de verse vanille. Dit recept is relatief makkelijk te maken en je tovert in een handomdraai een heerlijk toetje op tafel! Je kunt het natuurlijk ook lekker als tussendoortje eten, of zoals de Grieken: gewoon lekker als ontbijt.
Ben jij net als ik ook zo gek op de Griekse keuken en kan je niet wachten om dit bougatsa recept uit te proberen? Probeer dan ook eens één van mijn andere Griekse recepten en maak er een heerlijk avondje vakantie in je eigen keuken van!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 3 eigeel (middelgrote eieren)
- ½ vanillestokje
- 750 ml melk (halfvol)
- 75 gram semolina (fijne)
- 75 gram suiker
- 1 eetlepel maizena (of custardpoeder)
- 75 gram roomboter (ongezouten – gesmolten)
- 5 filodeegvellen
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe de eidooiers in een kom en mix door elkaar.
- Schraap het vanillemerg uit het vanillestokje en doe dit samen met het stokje in een steelpan met dikke bodem.
- Giet hierbij de melk en doe daarbij de semolina, suiker en maizena.
- Breng dit aan de kook, zet het vuur lager en verwarm tot het begint in te dikken.
- Voeg dan beetje bij beetje de eidooiers terwijl je blijft mixen. Doe het mengsel daarna terug in de pan en kook in tot je de consistentie van een dikke vla hebt.
- Laat de custard nu volledig afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Vet de bakvorm een beetje in met de gesmolten roomboter en leg vel voor vel de filodeeg erin. Tussen elk vel smeer je een beetje gesmolten roomboter.
- Verdeel de afgekoelde custardvulling in het midden en vouw de filodeegvellen over elkaar. Dit mag een beetje rommelig zoals je op de foto ziet. Je kunt eventueel nog een extra vel kreukelen en erbovenop doen. Maak een paar inkepingen in de bovenkant met een scherp mesje.
- Smeer de bovenkant lichtjes in met de rest van de gesmolten roomboter en bak de bougatsa nu in c.a. 30 minuten licht goudbruin en knapperig in de oven.
- Laat even afkoelen, bestrooi met poedersuiker en snij in stukken. Eet smakelijk!
Helma says:
Hey Eef,
Heerlijk recept.
Kan het kloppen dat ik een stukje in de beschrijving mis? Dat je de melk bij het geklopte eimengsel moet doen en het daarna weer terug in de pan moet gieten?
Ik ga dit snel een keer maken!
Groetjes,
Helma
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Helma! Ik begrijp niet helemaal wat je bedoelt 😅 Zoals jij het omschrijft, staat het toch ook in de bereidingswijze, of bedoel je iets anders…?
J. Schurink says:
12 stukjes is dat voor 12 personen
Eef says:
Tenzij je meerdere stukjes per persoon wilt 😉