Arajes, ook wel arayes, ken je misschien niet maar ze zijn zo fantastisch! Het zijn pita’s gevuld met gekruid gehakt en pijnboompitten, gebakken in de oven en vaak geserveerd met een lekkere dipsaus. Deze wil je proeven.
Arajes uit Tel Aviv
Van oorsprong zijn arajes een Libanees gerecht, maar tegenwoordig ook héél populair als streetfood in Tel Aviv. En dat begrijp ik maar al te goed, want dit is gewoonweg geweldig. Een heerlijk gebakken pita met een mega smaakvolle vulling, je zou het ook wel een ‘Israëlische tosti’ kunnen noemen.
Niet alleen omdat je een broodje vult en bakt, maar ook omdat het super eenvoudig is om te maken. Het is een ideale snack, maar ook lekker als makkelijke lunch.
Zo maak je arajes
Om de gevulde pitabroodjes met gehakt te maken, snij je allereerst de broodjes in kwarten. Je kunt daarvoor pita’s kopen, maar het allerlekkerste is toch wel zelfgemaakte pitabroodjes. Je snijdt ze in kwarten zodat je 4 stukjes hebt om te vullen.
Dan meng je het gehakt met de kruiden en pijnboompitten. Het liefst ga je voor gehakt met een hoog vetpercentage, daar wordt het namelijk lekker smeuïg van en zorgt ervoor dat het echt een geheel wordt. Het vet sijpelt dan namelijk een beetje door het broodje. En dan is het tijd om te bakken.
Gevulde pita met gehakt bakken
Eerst bak je de gevulde broodjes in een koekenpan of grillpan. Zodat het een lekker krokant korstje krijgt, ook bak je de vleeskant even goed aan zodat je het dichtschroeit. Vervolgens nog even in de oven zodat het gaart en een geheel wordt. Snij ze daarna optioneel nog een keer door en dan aanvallen maar.
Het liefst serveer je er nog een lekker sausje bij. Ik ging voor mijn zelfgemaakte knoflooksaus, maar ook tahini saus is er heerlijk bij. Geweldig zo als snack, maar wil je er een maaltijd van maken kun je er bijvoorbeeld deze lekkere burrata salade bij serveren.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram gehakt (rund of half om half rund/ lam)
- 2 bosui (fijn gesneden)
- 15 gram peterselie (fijn gesneden)
- 1 ui (fijn gesnipperd)
- 2 teentjes knoflook (fijn gesneden)
- 1 theelepel piment
- 1 theelepel korianderpoeder
- 1 theelepel kaneel
- ¼ theelepel kruidnagel (gemalen )
- 1 theelepel komijn
- ½ theelepel nootmuskaat
- peper en zout
- 25 gram pijnboompitten
- 4 pitabroodjes (in kwarten)
- olijfolie
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Doe het gehakt met alle kruiden en de pijnboompitten in een kom en mix dit door elkaar.
- Snij de pitabroodjes in z'n geheel doormidden en dat weer door midden zodat je 4 kwarten hebt om te vullen. Vul de pitabroodjes met het (rauwe) gehaktmengsel.
- Smeer de broodjes in met olijfolie en bak ze aan beide kanten goudbruin in een koekenpan/grillpan en schroei de vleeskant dicht.
- Leg ze dan op een bakplaat en bak ze in ca. 10 minuten in de oven tot ze mooi gaar zijn.
- Serveer met een lekker sausje zoals een tahin sausje of een knoflooksausje. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Antoinette says:
Kan ik ze vooraf maken??
Wilma says:
Ik het vanavond de Arajes gemaakt. Ik vond het alleen lastig om het gehakt goed in de pitabroodjes te krijgen. Meestal scheurde het al kapot. Ik heb ze maar rechtstreeks in de oven gedaan 14 minuten, want in de pan werd het erger.
Ze waren wel heel erg lekker.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat fijn dat het lekker was! Kan ik begrijpen, het kan nog weleens verschillen hoe goed en stevig de pitabroodjes zijn per merk/winkel.
Thea says:
Net gemaakt, dit is een blijvertje. Was heerlijk
Peter says:
Ook hier brekende pita broodjes (jumbo). Erg frustrerend. Smaak prima
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat zonde Peter, wel fijn dat het goed smaakt! Misschien dat die broodjes te droog zijn? Wellicht helpt het om ze eventjes wat vochtig te maken en/of lauwwarm te maken in de magnetron of oven. Dan is het brood wat soepeler en breekt het hopelijk niet!