Apple butter cake

Apple butter cake

Apple butter cake. Weet je nog dat ik laatst mijn recept voor apple butter met je deelde? Nou, dat is op zichzelf al goddelijk lekker. Maar nu heb ik er dus een fantastische cake meegemaakt. Een ontzettende smeuïge en kruidige cake is het geworden. Om je vingers bij af te likken zo lekker!

Mocht je het het gemist hebben, hier vind je mijn apple butter recept oftewel appel boter op z’n Hollands. Wat dus een fantastische saus is die een beetje tussen appelmoes en appelstroop inzit. Je maakt het door appels met kruiden lange tijd te laten pruttelen tot het geheel gaat karameliseren, en vervolgens in te dikken tot een jam-achtige structuur. En dan heb je apple butter!

Fantastische cake met apple butter

Apple butter is  in Amerika is het behoorlijk populair. In Nederland is het iets minder bekend, maar misschien ken je het onder de naam appelboter. Het heeft niets met boter te maken, er zit geen boter in, maar de naam komt voort uit de boterzachte textuur van dit heerlijke goedje. Nu kun je het eten op toast, door je yoghurt of gewoon zo een lepeltje 😉 , maar je kunt er ook ontzettend lekker mee bakken.

Appels

Lekkers uit Amerika

Inspiratie voor dit recept vond ik trouwens via Pinterest op het Amerikaanse blog Chocolatemoosey. Leuke blog om even een kijkje te nemen. Ik kende het nog niet, maar er staan nog veel meer lekkere recepten met appelboter op dus mocht je nog wat over hebben…

Smeuige appelboter cake

Heel erg smeuïg

Ik heb het recept wel behoorlijk aangepast en naar eigen smaak wat wijzigingen gemaakt, maar ik vind het altijd wel zo leuk om even te linken als ik ergens anders mijn inspiratie heb opgedaan. Zo leer jij misschien ook weer leuke blogs kennen en het is natuurlijk ook gewoon wel zo netjes om dat te doen, althans dat vind ik. Wat ik vooral zo leuk vond aan het recept van Carla, de eigenaresse van dit blog is de cheesecake laag bovenop. Dat maakte deze cake waanzinnig lekker smeuïg. Als je van een écht smeuïge cake houdt dan ben je met dit recept aan het juiste adres. Zacht, romig, kruidig, alles wat je wil van een lekkere herfstig cakeje. Ideaal om in deze tijd van het jaar mee aan de slag te gaan!

Ik ‘swirlde’ er nog wat extra appelboter op voor een mooi effect, maar ook omdat je dan nog even extra die ‘appel-boter-smaak’ krijgt in de baksel. Zo ontzettend lekker en…. zo op!

Apple butter cheesecake cake_

Apple butter cake

Apple butter cake

Ontzettend smeuïge, zachte en kruidige cake met apple butter. Om je vingers bij af te likken, zo lekker is deze apple butter cake!
3.75 van 4 stemmen
Voorbereiding: 30 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 1 uur 15 minuten
Hoeveelheid: 10 stukken

Wat heb je nodig (ingrediënten):

Voor de cake
  • 200 gram zelfrijzend bakmeel
  • 160 gram suiker
  • 2 theelepels bakpoeder
  • snuf zout
  • 2 eieren
  • 75 gram boter (gesmolten)
  • 3 eetlepels melk
  • 1 theelepel vanille-extract
Toplaag
  • 200 gram roomkaas
  • 250 gram apple butter (+ 2 eetlepels extra)
  • 2 eieren
  • 75 gram boter (gesmolten)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 150 gram poedersuiker
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel nootmuskaat

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
  • Vet de bakvorm in en/of bekleed met bakpapier.
  • Meng de droge ingrediënten voor de cake door elkaar. Voeg de natte ingrediënten toe en meng tot het een samenhangend beslag is.
  • Verdeel het beslag (eventueel met een natte lepel, het beslag kan wat plakkerig zijn) over de bakvorm.
  • Voor de toplaag klop je de roomkaas los samen met de apple butter.
  • Voeg dan de overige ingrediënten voor de toplaag toe en meng kort alles door elkaar.
  • Verdeel dit over de cakelaag. Verdeel dan nog twee eetlepels apple butter (eventueel eventjes kort verwarmen) over de cake en maak met een satéprikker swirls in de cake.
  • Bak voor ca. 45 minuten in de oven. Laat dan met het deurtje van de oven op een kier nog zo'n 15 minuten staan zodat de cake niet instort. Serveer direct of bewaar afgesloten in de koelkast.

handig om te weten:

Bewaar de cake na het bakken en als hij is afgekoeld in de koelkast. Haal hem ongeveer 15-30 minuten voor serveren even uit de koelkast.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 439kcal | Koolhydraten: 57g | Eiwitten: 6g | Vetten: 21g | Verzadigd vet: 12g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Apple butter cake

Apple butter cake Pinterest Collage

11 thoughts on “Apple butter cake

  • 4 sterren
    Heb een vraag over de lekkere Apple Butter cake, hij was overheerlijk maar aan de onderkant nogal nattig, is dat de bedoeling of had ik hem moeten afkoelen op een rooster, ik heb heb de cake namelijk in de vorm laten afkoelen.

    • Ik denk dat je cake dan net niet helemaal goed gaar was? Het is echt een smeuïge cake, maar dat ziet hem natuurlijk voornamelijk ook in de bovenkant. In de cakevorm af laten koelen is prima. Ik zou hem volgende keer 5-10 minuutjes langer doen.

      • Larissa Webbe says:

        Ik heb hetzelfde probleem. Lijkt wel of de topping naar beneden zakt. Na afkoelen cake in de koelkast gezet en daarna op een bord op zn kop uit de vorm, dan zit de zachte onderkant boven en lijkt mijn cake meer zoals die van jou op de foto.

  • 3 sterren
    Het was super lekker van smaak maar het lijkt dat onze top laag naar onderen is gezakt en daar is het nog helemaal lopend ook, ik denk dat we wat fout hebben gedaan helaas 🙁

    • Wat jammer dat de laag naar beneden is gezakt. Gelukkig was de smaak wel goed! Probeer de volgende keer iets minder te doen of het iets dunner eroverheen te verdelen zodat het niet zo snel zakt.

  • Heb hem net gemaakt en lees nu pas de reacties hierboven. Bij mij precies hetzelfde! Hij is erg lekker maar de onderkant is nog vochtig en de bovenlaag is naar onder gezakt. De bovenste laag (de cake laag) is goed gelukt maar de Apple butter roomkaas laag dus niet. Ben blijkbaar niet de enige

    • Maris - Team Eefkooktzo.nl says:

      Hopelijk komen Eef’s op de reacties hierboven van pas en lukt het de volgende keer beter. Gelukkig heeft het wel gesmaakt!

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

      Hi Larissa, dat heb ik zelf nog niet getest dus dat weet ik niet zeker! Je kunt het zeker proberen, ik hoor het graag als je het hebt geprobeert 😉

  • Hallo, wat een heerlijk recept! Eerst de apple butter gemaakt en daarna deze heerlijke cake mee gebakken. Maar nu zie ik bij de voedingswaarde staan dat die per persoon/per portie worden ingedeeld. Maar hoeveel is dan 1 portie? Is het niet handige om dit gewoon per 100 gram neer te zetten?
    In ieder geval al enorm bedankt voor het delen van dit heerlijke recept.

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat fijn te horen dat het zo gesmaakt heeft! Helaas is dat vanuit de technische kant niet mogelijk en gaat het altijd per portie (je kunt natuurlijk wel het totaal uitrekenen aan de hand daarvan en vervolgens zelf omrekenen naar per 100 gram als je dat fijn vindt.)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept