Dit is hét recept voor zelfgemaakte appelflappen, een echte klassieker en zo makkelijk om zelf te maken! Vandaag deel ik mijn favoriete recept met je. Eigenlijk is het schandalig dat ik deze nog niet op de blog had staan, maar eindelijk is het zover..
Appelflappen recept
Als je al bijna 10 jaar recepten deelt kan het zo voorkomen dat je denkt dat je een bepaald recept al hebt gedeeld, maar dat dat niet het geval is. Dat overkwam mij laatst, ik zou zeker weten dat ik je mijn recept voor appelflappen weleens heb gegeven. Maar dat blijkt dus niet het geval te zijn. Zonde! Want het is zo makkelijk om te maken, zo lekker en super snel klaar. Zo had ik wel al mijn recept voor appelbeignets met je gedeeld, maar dus nog geen appelflappen!

Zelf appelflappen maken
De appelflap is een soort van koffiekoek. Je maakt hem van bladerdeeg en hij heeft een vulling van appel met kaneel en suiker. Hij heeft een herkenbare driehoekige vorm en wordt voor het bakken bestrooid met suiker. Met de vulling voor de appelflap kun je variëren, daar vertel ik straks meer over. Om ervoor te zorgen dat jouw appelflappen dit najaar de show stelen deel ik een paar fijne tips met je.
Welke appels zijn het beste voor appelflappen?
Voor de vulling van de appelflap gebruik je idealiter een stevige, friszure appel. De meest populaire appelflap-appel is de Goudreinet, zelf zou ik ook Elstar, Kanzi of Jonagold aanbevelen. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een combinatie van verschillende soorten appels.
Hoe krijg je appelflappen weer knapperig?
Ze zijn natuurlijk het lekkerste als ze net gebakken zijn. Maar mocht je voorgebakken appelflappen weer willen oppiepen, vertel ik je hoe je dat het beste kunt doen. Leg ze op een plaat met bakpapier en verhit ze 5 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden op boven- en onderwarmte. Zo worden ze weer lekker knapperig.

Bakken met appels
Appels zijn natuurlijk heerlijk zo uit het vuistje, maar door een zoet baksel vind ik ze stiekem het lekkerst. Zo heb ik vrij recentelijk mijn recept voor appelplaatcake met je gedeeld, maar als je echt een overschot aan appels hebt kun je ook zelf appelmoes maken!
Appels kun je combineren met heel veel smaakmakers. Zo kun je bijvoorbeeld kruiden toevoegen zoals koekkruiden i.p.v. kaneel of een beetje kardemom erbij kan ook heel lekker zijn. Gedroogde vruchten zoals rozijnen door de appelflap-vulling is bijvoorbeeld ook een heerlijke toevoeging. Genoeg ruimte voor eigen creativiteit dus, en nu gaan we appelflappen maken!


Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 2 appels (middelgroot – in kleine stukjes)
- 2 eetlepels suiker
- ½ eetlepel kaneel
- 10 plakjes bladerdeeg (ontdooid)
- 1 ei + scheutje melk
- extra poedersuiker of parelsuiker, ter decoratie
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Schil de appels en snij in hele kleine stukjes.
- Doe de appel in een kom en schep daar de suiker en kaneel doorheen.
- Neem een velletje bladerdeeg, doe daarop wat van de stukjes appel en houd de randen vrij. Vouw diagonaal dicht en druk de randjes dicht met een vork.
- Herhaal met de rest van de appel en bladerdeeg tot je 10 appelflappen hebt.
- Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Kluts het eitje met een scheutje melk en smeer de flappen in. Strooi er wat kristal- of parelsuiker overheen ter decoratie.
- Bak de appelflappen in 15-20 minuten goudbruin in de oven.
- Strooi er naar smaak nog wat extra poedersuiker overheen ter decoratie. Geniet ervan!
Video
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Gina Franssen says:
Heerlijk en zo makkelijk!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dat dachten wij ook, dankjewel!
Greetje Wildeman says:
Inderdaad heel makkelijk. Ik gebruik appels en rozijnen met suiker en kaneel als vulling, en roer een eetlepel custardpoeder door het appelmengsel. Dat bindt het vocht van de appel en de suiker iets en geeft een lekkere smaak. Dank voor je heerlijke recepten Eef!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Klinkt heerlijk, en een hele goeie tip! Dankjewel!
Jolanda says:
Ja Greetje. Dat met die custard erdoor doen wij ook in mijn familie. Ik alleen zonder kaneel, maar met wat vanilje.
Jolanda (DK)