Zoetzure spareribs uit de slowcooker

Zoetzure spareribs uit de slowcooker

Zoetzure spareribs uit de slowcooker. Langzaam gegaard, ze vallen nog net niet van het bot af. Je maakt ze met een heerlijke Aziatische zoetzure marinade. Wees gewaarschuwd: bij deze spareribs eet je nog net niet je vingers op, zo lekker!

Het recept voor BBQ spareribs uit de slowcooker is al een behoorlijke tijd een succesnummer op mijn blog. Heerlijk zijn ze, ik maak ze zelf ook graag, maar ik vond het tijd voor een ‘nieuwe’ versie. Een Aziatische versie met die lekkere, typische zoetzure smaak. Eventueel kun je er nog een beetje sambal of sriracha doorheen doen voor een beetje pit. Dan worden het licht pittige zoetzure spareribs.

Spareribs uit de slowcooker

Wist je dat de slowcooker bij uitstek geschikt is voor het garen van spareribs? Door de langzame bereiding worden ze heel mooi mals en trekken de smaken van de marinade goed in. Voor de marinade gebruik ik Char Sui saus, deze kun je vinden in de supermarkt van het merk Lee Kum Kee (nee, dit is geen samenwerking, het is gewoon een steengoede saus 😉 ) . Deze saus gebruik ik al jaren voor kip, maar eigenlijk is het een marinade voor varkensvlees. Het zoete en toch ook hartige van deze saus gaat namelijk heel goed samen met varkensvlees zoals bij spareribs. Verder breng ik de marinade op smaak met extra smaakmakers zoals oestersaus, nootmuskaat, knoflook en meer. Het lijkt misschien een ‘gekke’ combinatie, maar geloof me, het werkt! Het werkt zo ontzettend goed dat ik niet kan wachten om deze zoetzure spareribs weer op het menu te zetten!

Zoetzure spareribs

Zoetzure spareribs uit de slowcooker

Zoetzure spareribs uit de slowcooker

Heerlijke, malse zoetzure spareribs uit de slowcooker
4.41 van 10 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 8 uur
Totale tijd: 8 uur 10 minuten
Hoeveelheid: 4 spareribs

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 1 kilo spareribs (4 stuks)
Voor de marinade:
  • 200 gram char siu saus
  • 1 rode ui
  • 2 tenen knoflook
  • 1 tomaat
  • 2 eetlepels oestersaus
  • ½ eetlepel zwarte peper
  • ½ eetlepel paprikapoeder
  • ½ eetlepel nootmuskaat
  • snuf zout
Voor de saus:
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel azijn
  • 1 eetlepel sojasaus
  • naar smaak: sambal of srirachasaus

HANDIG OM TE HEBBEN:

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • We beginnen met het maken voor de marinade. Doe daarvoor alle ingrediënten in een keukenmachine (verwijder de zaadlijsten van de tomaat) en mix tot een gladde saus.
  • Doe de spareribs in de slowcooker en verdeel hierover de saus. Stel de slowcooker in op 4 uur op high of 8 uur op low.
  • Als de spareribs gaar zijn haal je ze uit de slowcooker. Leg ze daarna op een met bakpapier beklede bakplaat. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Giet het vocht uit de slowcooker in een steelpannetje en voeg hieraan de ingrediënten voor de saus toe. Kook dit in tot je een dikke saus hebt.
  • Met een kwastje verdeel je de dikke saus over de spareribs en daarna zet je ze in oven voor ongeveer 10 minuten. Smeer ze halverwege en aan het einde van de oventijd nogmaals in met de dikke saus.
  • Serveer de zoetzure spareribs naar smaak met frietjes, een salade en de dikke zoetzure saus als je er nog een beetje van over hebt. Eet smakelijk!

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 448kcal | Koolhydraten: 9g | Eiwitten: 43g | Vetten: 27g | Verzadigd vet: 10g

*Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Zoetzure spareribs uit de slowcooker

Zoetzure spareribs uit de slowcooker Pinterest Collage

33 reacties op “Zoetzure spareribs uit de slowcooker

    • Hi Manolito, je kunt spareribs ook garen in de oven. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd dus ik kan je niet informeren over de tijden e.d., maar je kunt het uiteraard uitproberen.

      • Oeh lastig, dat is wel echt een hele prominente smaakmaker. Je zou eventueel hoisin kunnen gebruiken, maar dan wordt het resultaat wel anders. Ook lekker, maar wel anders.

      • Hoi Eef,
        Dit recept klinkt heerlijk en ga ik zeker binnenkort maken. Maar ik vroeg me af of 1 kilo (4 stuks) niet een beetje weinig is voor 4 prs.? Meestal krijg je toch zo’n heel rack zeg maar per prs.? En dat eten ze bij mij wel op. Past dat wel in de slowcooker?

        • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:

          Hi Monique,
          Dit recept is voor 4 stuks, niet 4 personen! Ik zou inderdaad naar eigen inschatting de juiste hoeveelheid maken. De meesten eten wel aardig wat ribbetjes, haha. Het is een beetje afhankelijk van de grootte van je slowcooker zou ik zeggen, dat kan ik helaas niet voor je inschatten.
          Kook ze!

  • 5 sterren
    Super lekker!
    Gisteren spareribs bereid in slow cooker,
    Vandaag saus afgemaakt!
    Vlees viel zo van het bot, zo mals
    Zeker voor herhaling vatbaar!

    • Wat fijn om te horen! Wij hadden precies zoveel over als je op de foto ziet (in het schaaltje), jammer om te horen dat je zoveel over had, heb je hem wel een beetje ingekookt nog?

      • Hallo Eef , wat een heerlijk recept ! Zo mals heb ik thuis nog nooit spareribs gekregen. Ik heb een kleine slowcooker dus de helft van de saus gemaakt. De andere helft heb ik met 4 schouderkarbonade in de slowcooker gedaan en kreeg zo een soort pulled pork. Heerlijk op Surinaams broodje met komkommer zoetzuur.
        Die char siu saus is echt een ontdekking.
        Bedankt ! Volgend weekend de spareribs met de bbq saus uitproberen….. Ik zou er bijna een grote slowcooker voor aanschaffen 🙂
        Groetjes Marja

  • monique janssen says:

    Hai hai, ik lust geen tomaten heb je toevallig een alternatief of kan ik het er gewoon uitlaten 🙂 Het word de eerste keer dat ik de slowcooker ga gebruiken dus ben nog een beetje zoekende hahaha

    • Hou je wel van ketchup of helemaal niet? Je proeft de tomaten namelijk eigenlijk niet, maar het zuurtje erin kan wel lekker zijn. Eventueel een eetlepeltje azijn zou ook kunnen ter vervanging in dit recept. Daar wordt het vlees ook mals van.

  • Ik heb altijd gehoord dat het vlees onder water/saus moet staan in de slow cooker, anders wordt het droog.

    Maakt dat met dit recept niet uit? Ze zitten as i am typing in the slow cooker dus ik ben zeer benieuwd.

    Bbq vorige week geprobeerd, het was hemels!

    • Nog nooit van gehoord en daar hou ik me ook zeker niet aan 😉 Spareribs zijn vrij vet vlees aan het bot dus dat kan het wel hebben en deze worden zeker niet droog.

    • Voor dit recept niet perse. Ik kijk zelf ook altijd wat ik in huis heb. Het liefst gebruik ik honing azijn omdat die iets zachter/ zoeter is, maar gewone blanke azijn is ook prima of rode azijn als je dat in huis hebt.

  • 5 sterren
    wij hebben de spare ribs gemaakt in dr slow cooker we hebben meteen die jij hebt aanbevolen en hebben al heel veel er in gemaakt top ding echt waar en het ruikt zo heerlijk in huis maar die spare ribs zijn inderdaad om je vingers bij af te likken grt Esther

  • Geeske Ettema says:

    Heeyhoi!

    Ik heb geen keukenmachine, hoe kan ik de saus dan klaar maken? Of is het gewoon door elkaar heen mengen genoeg?

    Groetjes Geeske

    • Ja dat kan en dan de tomaat echt zo fijn mogelijk hakken, dat zou ik dan doen. In een keukenmachine krijg je natuurlijk wel een betere textuur dan dus hou daar wel rekening mee 🙂

  • Hoi hoi,

    Kan het geen kwaad om de spareribs in delen te snijden en dan in de slowcooker te stoppen. Die van mij is niet heel breed, dus ben bang dat ze er niet in zijn geheel in passen.

    Groetjes Sas!

  • Silvano van den Berg says:

    5 sterren
    Wat een heerlijk gerecht. En die saus ook erg lekker. We hebben hier met ze drieën genoten en gaan we zeker vaker maken.

    Bedankt weer.

  • Corina Bras says:

    Hoi Eef,
    Ik ga deze spare ribs deze week maken met mijn nieuwe crockpot die vandaag geleverd wordt!
    Ben heel benieuwd! Met een gezin van 5 jongens moet het wel een succes worden 😉
    Vraagje…..wat is beter de high temperatuur of de low en maakt het iets uit in malsheid?
    Dank je wel alvast voor het antwoorden

    Groet
    Corina

    • Hi Corina, wat leuk! Ik hoop dat het in de smaak is gevallen 🙂 Op zich maakt het niet uit is mijn ervaring, maar ik kijk meestal naar de tijd die ik beschikbaar en of het gerecht geschikt is.

      • Corina Bras says:

        Hi Eef, ze waren echt heerlijk. We hebben beide smaken uitgeprobeerd maar deze zoetzure was veruit de beste, chapeau!! Nu nog een vraagje, ik ga ze woensdag voor de verjaardag van mijn zoon maken. Dan wil ik de eerste lading en in de ochtend in doen en de tweede in de middag (we eten met 9 personen). Hoe warm ik ze daarna op? Gewoon even in de hetelucht oven met daarna nog even grill als laatste? Hoor graag jouw ervaring of tips!
        Dank je wel voor jouw super leuke recepten!

        Groetjes Corina

        • Wat leuk om te horen! Ik zou ze van te voren klaar maken (kan ook prima een dag eerder eventueel) en dan zou ik ze op 180 graden verwarmen (afgedekt met alumniumfolie) en dan het liefst op boven- en onderwarmte (hete lucht kan nog weleens uitdrogen namelijk) en daarna nog even onder de grill. Fijne verjaardag van je zoon!

  • Hallo Eef, Ik ben van plan dit voor kerst te gaan maken, dochterlief heeft een slowcooker…. Maar is je recept voor 4 personen berekend? we zijn met 6 dus ben benieuwd of dat dan gaat passen….

    • Ja dat is voor 4 spareribs dus ik denk met 6 personen dat je wat te kort hebt. Als het niet past in je pot kun je het ook in delen maken eventueel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept