Zelf muesli maken

Zelf muesli maken

Zelf muesli maken, een karweitje van niets, maar zo ontzettend lekker! Je hebt direct een lekkere voorraad zelfgemaakte muesli in huis en deze met gedroogde abrikoos en verrassende kruiden zoals kaneel, kardemom en gember is een regelrechte aanrader.

Muesli, cruesli en granola. Allemaal heerlijk voor het ontbijt, maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen deze 3 bekende ontbijtgranen?

Muesli zonder suiker

De basis van muesli is doorgaans havermout en hieraan kun je ook quinoa, boekweit of gierst toevoegen. Vaak in combinatie met noten, zaden en of gedroogd fruit. Je kunt het op smaak brengen met kruiden zoals we in dit recept doen. Verder is muesli zonder suiker en wordt het in principe niet gebakken. Je kunt de havermout, noten en of zaden eventueel wel even kort roosteren van te voren.

Pot met zelfgemaakte muesli

Is muesli gezond?

Als we het vergelijken met cruesli, is het recept redelijk gelijk alleen wordt er boter en suiker (of een vergelijkbare zoetstof) aan cruesli toegevoegd om het vervolgens te bakken of te roosteren. Dit laatste geldt ook voor granola wat redelijkerwijs gelijk is aan cruesli, alleen gebruik je hiervoor vaak meer graanvlokken en noten. Met zowel muesli, cruesli als granola kun je qua samenstelling volop variëren, maar doordat je bij muesli verder geen vet of zoetstof toevoegt, is het de gezondste optie van de drie.

Ontbijt met zelfgemaakte muesli

Heerlijke, zelfgemaakt ontbijtje

Nu is dit recept niet van mij, het recept is bedacht en gemaakt door Dominique van Do’s Kookstudio. Ze helpt mij achter de schermen met alle recepten maken voor mijn blog en voor klanten waarvoor ik foodfotografie en receptontwikkeling verzorg. Samen krijg je simpelweg een stuk meer gedaan op een dag dan alleen, maar daarnaast kan Do ook nog eens supergoed koken én bakken waardoor de recepten die ik bedenk alleen maar beter worden door de samenwerking.

Nu neemt ze elke keer als we samenwerken in de studio een bakje yoghurt en zelfgemaakte muesli mee. Ik vroeg haar om haar recept eens te delen en ze maakte deze waanzinnig lekkere versie, echt aanrader! De kruiden maken het echt verrassend lekker en ideaal voor de herfst en winter door de combinatie van kaneel, kardemom en gember. Zo lekker, probeer hem eens dan kun je er zo’n lekker ontbijtje mee maken als bovenstaand met yoghurt, fruitspread en vers fruit.

Zelfgemaakte muesli

Zelf muesli maken

Zelf muesli maken

Zelf (gezonde) muesli maken zonder suiker of vet
4.48 van 19 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 10 minuten
Totale tijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 10 porties*

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 100 gram havermout
  • 40 gram kokosvlokken (ongebrand)
  • 50 gram gedroogde abrikozen (in kleine stukjes)
  • 25 gram gepofte quinoa
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 theelepel gemberpoeder
  • theelepel kardemom (gemalen)

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Rooster de havermout enkele minuten in een droge koekenpan tot het lekker begint te ruiken.
  • Doe hetzelfde met de kokosvlokken.
  • Doe alle ingrediënten nu bij elkaar in een ruime kom met de kruiden en meng goed door elkaar. Je kunt de muesli geruime tijd bewaren in een goed afgesloten (weck)pot. Eet smakelijk!

handig om te weten:

* De hoeveelheid is uiteraard afhankelijk van hoeveel je per ontbijt neemt, maar met dit recept maak je 1 grote pot waar je circa 10 ontbijtjes kunt voorzien van 2 tot 3 flinke eetlepels zelfgemaakte muesli.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 55kcal | Koolhydraten: 7g | Eiwitten: 1g | Vetten: 3g | Verzadigd vet: 2g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Zelf muesli maken

Muesli Pinterest Collage

6 thoughts on “Zelf muesli maken

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept