Taco kruidenmix. De meeste kruidenmixen kun je prima zelf maken, maar het is altijd een kwestie van de juiste kruiden bij elkaar vinden en de verhoudingen goed in de gaten houden. Teveel van het één of te weinig van het ander kan een wereld van verschil maken. Vandaag deel ik mijn lievelingsrecept voor een heerlijke taco kruidenmix met je.
Nu kun je er principieel op tegen zijn om kruidenmixen te kopen of je kunt het gewoon erg leuk vinden om eens zelf je eigen kruidenmix te maken. In beide gevallen, doen! Het is leuk, makkelijk én vaak goedkoper dan telkens een kant-en-klare mix kopen.
Licht pittige taco kruidenmix
Deze taco kruidenmix is licht pittig te noemen (althans dat vind ik en ik ben wel wat qua pittigheid gewend). Iedereen ervaart een pittige smaak anders. Voor de één zal deze taco kruidenmix misschien wel héél pittig zijn en voor de ander misschien totaal niet. Dat is meteen ook een voordeel van zelf je kruidenmix maken, je kunt het recept naar eigen smaak aanpassen. Je weet waarschijnlijk wel dat cayennepeper, peper en de chilivlokken welke ik gebruik voor dit recept van nature pittig zijn.
Naar smaak aan te passen
Wil je jouw kruidenmix lekker pittig, dan kun je er natuurlijk ietsje meer bij doen. Liever minder pittig? Dan gebruik je want minder cayennepeper of laat je de chilivlokken achterwege. Voeg dan eventueel wat extra (gerookte) paprikapoeder toe voor meer smaak. Zo simpel is het en zo makkelijk kun je dit recept helemaal naar eigen wens aanpassen. Zorg er alleen wel voor dat je de overige kruiden aanhoudt om die lekker taco kruidenmix smaak te krijgen.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 2 theelepels paprikapoeder
- 2 theelepels komijnpoeder
- 2 theelepels zout
- 1 theelepel zwarte peper (gemalen)
- ¾ theelepel uienpoeder
- ½ theelepel cayennepeper
- ½ theelepel knoflookpoeder
- ½ theelepel oregano
- ½ theelepel gerookte paprikapoeder
- ¼ theelepel chilivlokken (heel)
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Meng alle kruiden door elkaar et voilà de kruidenmix is klaar.
- Bewaar de kruiden in een afgesloten bakje of potje.
- Als je de taco kruidenmix gaat gebruiken, meng je tijdens het rullen van het gehakt eerst de helft van de kruidenmix erdoor. Als het gehakt bijna helemaal bruin is, voeg je er 4 eetlepels water aan toe en de rest van de kruidenmix. Laat rustig inkoken tot het grootste gedeelte van het vocht verdampt is en het gehakt is klaar.
Sandra says:
Lekker receptje Eef! Altijd leuk om zelf kruidenmix te maken 🙂
Carolien - On a Healthy Adventure says:
Ok leuk Eef! Deze kruidenmix ga ik eens uitproberen bij het grillen van een kipfilet.
Eef says:
Oeh, dat klinkt ook erg lekker! Zelf gebruik ik ‘m eigenlijk altijd voor gehakt maar kip kan natuurlijk ook prima 🙂
Marijke says:
Volgens mij liep de pagina vast toen ik een reactie plaatste, dus nog een keer: Wat een goed idee deze kruiden mix! Ik doe meestal maar wat en gooi her en der wat in de pan. Goed idee om hier een eigen mix van te maken!
Ton says:
Beste Eef. Een van de redenen om zelf de kruiden te mixen is beperken van het zout. Jouw mix komt overeen met bijna 2 tl zout op 500 gr vlees. Is dat niet erg aan de zoute kant?
Eef says:
Hi Ton, dank voor je reactie. Dat is een mooie reden om zelf kruidenmixen te maken maar dit is niet mijn reden en zo heeft ieder zijn eigen reden toch 😉 Wat betreft jouw vraag: het is lastig daar antwoord op te geven omdat dat voor mij niet te zout is maar wellicht voor jou wel. Voel je om dit aan te passen. Groetjes,
Arina says:
Wat de mix helemaal afmaakt is een snufje cacaopoeder. Verrassend lekker.
Eef says:
Klinkt goed!
Bea says:
Ik vond het een goed recept maar idd veel te zout. Ga het wel bewaren en de volgende keer compleet zoutloos bereiden.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dat kun je ook zeker doen Bea, lekker naar eigen smaak wel of geen zout toevoegen!
Arina says:
Wat de mix helemaal afmaakt is een snufje cacaopoeder. Verrassend lekker.
Jolanda says:
Beste Eef. Waarom doe je niet alle kruiden bij het vlees bakken, maar de helft met water erbij? Is daar een reden voor, zou ik dat graag weten. Het is inderdaad leuk om eigen kruiden te maken. Zo maak ik al jaren mijn eigen curry.
Eef says:
Eerlijk gezegd, ik heb geen idee waarom ik dat er zo bij heb gezet 5 jaar geleden. Inmiddels zou ik gewoon zeggen, kruiden erbij en klaar 😉 Het zal niet heel veel uitmaken
Jolanda says:
Hallo. Ja, dat dacht ik ook. Ik ben anders heel tevreden met jouw site, die ik pas vorig jaar ontdekte, maar heel veel gebruik.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel!
Janneke says:
Recept is top maar helaas veeeeeeel te veel zout. Ik houd enorm van zout maar deze hoeveelheid heeft mijn gerecht helemaal verpest. Heb speciale maatlepeltjes gebruikt maar helaas. Toch moeten minderen. 1 theelepel is meer dan voldoende!
Eef says:
Zout is iets heel persoonlijks. Wat de een veel te zout vindt, vind de ander ‘laf’ van smaak – dit is hoe ik hem lekker vind maar pas hem zeker naar je eigen smaak aan. Goed dat je voor jezelf weet dat 1 theelepel voldoende is. Als je zelf kruidenmixen maakt: proef ze altijd even en voeg beetje bij beetje toe aan je gerecht. Zo verpest je niet je maaltijd omdat je een andere voorkeur hebt qua smaak, tip!