Zelf Chocolade Pepernoten Maken

Zelf Chocolade Pepernoten Maken

Chocolade pepernoten. Tijdens de intocht van sinterklaas zat ik als klein meisje stipt op tijd voor de buis om de intocht te bekijken. Een glas warme chocomelk in de hand en een klein bakje pepernoten, zo fijn. Het heeft toch altijd wat speciaals die intocht.

 Hoewel de pepernoten al lang in de winkel liggen terwijl we nog van het (na)zomerzonnetje aan het genieten waren mag je dan nu toch echt officieel genieten van alle lekkernijen. Daarom geef ik je vandaag het recept ‘Zelf Chocolade Pepernoten Maken‘ zodat je meteen aan de slag kunt met deze (veel te) lekkere pepernoten!

Zelfgemaakt

Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt van mijn recept voor zelfgemaakte pepernoten. Nu kun je natuurlijk ook gewoon kant en klare pepernoten gebruiken dan sla je simpelweg stap 1 t/m 4 van het recept over. Maar laten we eerlijk wezen, zelfgemaakt is toch altijd het lekkerst én een leuk klusje om te doen.

Aan jou de keuze

Nu kun je natuurlijk ook chocolade pepernoten vinden in de winkel maar dan heb je een zakje met meestal alle smaken chocolade door elkaar. Laat daarom dit recept nou zo handig zijn want a) zelfgemaakt is natuurlijk het aller- allerlekkerst en b) je kunt gewoon zelf kiezen welke smaak chocolade jij wilt.

Tip!

Je hoeft namelijk niet exact de verdelingen van het recept aan te houden qua chocolade. Ga jij liever voor puur dan gebruik je alleen pure chocolade maar dan in plaats van 1 x 175 gram gebruik je dan 3 x 175 gram. Je kunt er wat dat betreft helemaal los mee gaan want wat dacht je van die lekkere Tony Chocolony met zeezout & karamel? Juist! Ook die zou je kunnen laten smelten om de pepernoten mee te bedekken…

Op zoek naar meer lekkers voor sinterklaas? Bekijk dan alle sinterklaas recepten die op mijn blog zijn verschenen!

Zelf Chocolade Pepernoten Maken


Het recept voor chocolade pepernoten:

Voorbereidingstijd: 40 minuten | Bereidingstijd: 15 – 20 minuten | Totale bereidingstijd: 55 – 60 minuten (+ afkoelen/ stollen chocolade)
Hoeveelheid: een flinke bak chocolade pepernoten

Wat heb je nodig voor chocolade pepernoten(ingrediënten):

 • 250 gr zelfrijzend bakmeel
 • 150 gr koude roomboter
 • 125 gr bruine basterdsuiker
 • 15 gr speculaas-/ koekkruiden
 • 2-3 eetlepels melk
 • snuf zout
 • 175 gr pure chocolade
 • 175 gr melk chocolade
 • 175 gr witte chocolade

Hoe je chocolade pepernoten maakt:

 1. Allereerst gaan we de pepernoten maken. Verwarm de oven voor op 160 graden.
 2. Doe alle ingrediënten behalve de chocolade en de melk in een ruime kom. Kneed dit door elkaar en voeg tijdens het kneden 2 á 3 eetlepels melk toe zodat er een stevige deegbal ontstaat.
 3. Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol kleine balletjes (ter grote van een knikker) van het deeg en druk ze iets aan als je ze op het bakpapier legt.
 4. Zet de pepernoten in de oven en bak ze in 15-20 minuten lichtbruin. Laat de pepernoten volledig afkoelen.
 5. Leg een vel bakpapier klaar. Smelt 175 gr pure chocolade au bain marie en met een vork wentel je de afgekoelde pepernoot door de chocolade. Leg de met chocolade bedekte pepernoot op het bakpapier. Als de pure chocolade op is herhaal je de stappen met de andere chocolade (wel even je pannetje afwassen tussendoor natuurlijk). Laat de chocolade pepernoten (een nachtje) goed stollen en eet smakelijk. Fijne sinterklaas!

Zelf Chocolade Pepernoten Maken

14 reacties op “Zelf Chocolade Pepernoten Maken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.