Chocolade pepernoten. Tijdens de intocht van sinterklaas zat ik als klein meisje stipt op tijd voor de buis om de intocht te bekijken. Een glas warme chocomelk in de hand en een klein bakje pepernoten, zo fijn. Het heeft toch altijd wat speciaals die intocht.
Veel te lekker
Hoewel de pepernoten al lang in de winkel liggen terwijl we nog van het (na)zomerzonnetje aan het genieten waren mag je dan nu toch echt officieel genieten van alle lekkernijen. Daarom geef ik je vandaag het recept ‘Zelf Chocolade Pepernoten Maken‘ zodat je meteen aan de slag kunt met deze (veel te) lekkere pepernoten!
Zelfgemaakt
Voor dit recept heb ik gebruik gemaakt van mijn recept voor zelfgemaakte pepernoten. Nu kun je natuurlijk ook gewoon kant en klare pepernoten gebruiken dan sla je simpelweg stap 1 t/m 4 van het recept over. Maar laten we eerlijk wezen, zelfgemaakt is toch altijd het lekkerst én een leuk klusje om te doen.
Aan jou de keuze
Nu kun je natuurlijk ook chocolade pepernoten vinden in de winkel, maar dan heb je een zakje met meestal alle smaken chocolade door elkaar. Laat daarom dit recept nou zo handig zijn want a) zelfgemaakt is natuurlijk het aller- allerlekkerst en b) je kunt gewoon zelf kiezen welke smaak chocolade jij wilt.
Tip!
Je hoeft namelijk niet exact de verdelingen van het recept aan te houden qua chocolade. Ga jij liever voor puur dan gebruik je alleen pure chocolade, maar dan in plaats van 1 x 175 gram gebruik je dan 3 x 175 gram. Je kunt er wat dat betreft helemaal los mee gaan, want wat dacht je van die lekkere Tony Chocolony met zeezout & karamel? Juist! Ook die zou je kunnen laten smelten om de pepernoten mee te bedekken…
Op zoek naar meer lekkers voor Sinterklaas? Bekijk dan alle sinterklaas recepten die op mijn blog zijn verschenen!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 250 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram roomboter (koud)
- 125 gram bruine basterdsuiker
- 15 gram speculaas-/ koekkruiden
- 2-3 eetlepels melk
- snuf zout
- 175 gram pure chocolade
- 175 gram melk chocolade
- 175 gram witte chocolade
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Allereerst gaan we de pepernoten maken. Verwarm de oven voor op 160 graden boven- en onderwarmte.
- Doe alle ingrediënten behalve de chocolade en de melk in een ruime kom. Kneed dit door elkaar en voeg tijdens het kneden 2 á 3 eetlepels melk toe zodat er een stevige deegbal ontstaat.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en rol kleine balletjes (ter grootte van een knikker) van het deeg en druk ze iets aan als je ze op het bakpapier legt.
- Zet de pepernoten in de oven en bak ze in 15-20 minuten lichtbruin. Laat de pepernoten volledig afkoelen.
- Leg een vel bakpapier klaar. Smelt 175 gr pure chocolade au bain marie en met een vork wentel je de afgekoelde pepernoot door de chocolade. Leg de met chocolade bedekte pepernoot op het bakpapier. Als de pure chocolade op is, herhaal je de stappen met de andere chocolade (wel even je pannetje afwassen tussendoor natuurlijk).
- Laat de chocolade pepernoten (een nachtje) goed stollen en eet smakelijk. Fijne Sinterklaas!
Marlotte says:
Oeh, zelfgemaakte pepernoten blijven de allerlekkerste! Ik vind vooral pure chocolade pepernoten echt heerlijk!
Eef says:
Ik ook! De witte hou ik meestal ook over 😉
Sandra says:
Hmmmmmm het lekkerste Sint-snoep dat er is! Veel te lang geleden dat ik zelf pepernoten heb gemaakt. Fijn recept!
Eef says:
Echt he! Hoewel gevulde speculaas ook zeker niet verkeerd is…
Anne-Marie says:
Pepernoten met salted caramel chocola, now where talking!!
Anne-Marie says:
Now we’re talking dus. Fijn receptje!
Eef says:
haha dank je wel 🙂 Dat wordt denk ik zo een volgend recept hoewel ik eerlijk moet zeggen dat ik niet weet of ik van die reep kan afblijven voor ik hem ga smelten 😉
Lianne says:
Ohhhh, die pure chocolade pepernoten daar kan ik echt niet vanaf blijven. Echt zo enorm lekker! 😀
Bibi says:
Te lekker!
Bibi says:
Te lekker!
Viv says:
Heerlijk, maar misschien handig om ze kruidnoten te noemen ipv pepernoten (aangezien het volgens mij gewoon kruidnoten zijn). Het is namelijk nogal verwarrend om zo een recept te zoeken op internet.
Viv says:
Heerlijk, maar misschien handig om ze kruidnoten te noemen ipv pepernoten (aangezien het volgens mij gewoon kruidnoten zijn). Het is namelijk nogal verwarrend om zo een recept te zoeken op internet.
Britt says:
Ziet er goed uit. Hoelang kan je de pepernoten bewaren, dat ze nog vers/knapperig blijven?
Eef says:
Best lang door het chocolade laagje. Zeker wel een paar dagen in een afgesloten bakje 🙂
Judith says:
Pás even de calorieën aan. Zoveel calorieën zijn het nou ook niet…
Eef says:
De voedingswaarden zijn voor het totale recept zoals omschreven bij de hoeveelheid 😉
Hettie Huberts says:
Gemaakt met wat room in de chocolade, heerlijk!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Oh lekker zeg!