Zeeuwse bolussen. Hier hoef ik geen smaaknotitie van te maken, toch? Ze zijn luchtig, zacht, een tikkie klef, heerlijk zoet en met een flinke snuf kaneel. Zelfgemaakt, en zeker als hij een nog een klein beetje warm is, is hij het aller-aller-allerlekkerst!
Lekkers uit Zeeland
Mocht je nog niet bekend zijn met deze lekkernij. Een Zeeuwse bolus is een zoet gesuikerd broodje, dat oorspronkelijk afkomstig is uit de provincie Zeeland. Maar wist je dat de wortels van dit iconische broodje in Spanje en Portugal liggen? De bolus wordt wereldwijd overigens gezien als van origine Joods. Het zijn vaak Joodse bakkers die ze maken en verkopen in bijvoorbeeld New Yorkse delicatessenwinkels. Ze zijn daar even stroperig en mals als die van onze Zeeuwse bakkers, maar dan nóg zoeter en ook tot wel twee keer zo groot.
Zeeuwse bolus zelf maken
Als je mij al langer volgt, dan weet je dat ik het ge-wel-dig vind om Hollandsche klassiekers zelf te bakken 😉 . Zo deelde ik bijvoorbeeld al eens een recept voor zelfgemaakte puddingbroodjes, maakte ik zelf gevulde koeken en ook waanzinnige grote mergpijpjes. Tja, wat kan ik zeggen… zelfgemaakt is gewoon het állerlekkerst. Heus niet altijd hoor, maar ik vind het heel erg leuk om telkens weer iets anders te proberen zelf te maken.
Hollandse klassiekers
Het Zeeuwse bolus recept ontbrak nog in mijn lijstje ‘zelfgemaakte Hollandsche klassiekers’ en daarom deel ik vandaag het recept met je. Moeilijk? Helemaal niet! Maar het is wel een beetje een lekker plakkerig klusje 😉 .
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 zakje gist (gedroogd – 7 gram)
- 200 ml melk (lauwwarm)
- 25 gram suiker
- 400 gram bloem
- 1 ei (middel – kamertemperatuur)
- 75 gram roomboter (ongezouten – kamertemperatuur)
- 1 theelepel zout
- 1 eetlepel kaneel (+ 1 theelepel)
- 1 theelepel kardemom
- 75 gram lichtbruine basterdsuiker
- 250 gram bruine basterdsuiker
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe de gist, melk en suiker in de kom van je keukenmachine. Meng dit en laat dit een paar minuten staan tot het gaat schuimen.
- Doe dan de bloem, ei, boter, zout, 1 theelepel kaneel en kardemom erdoorheen en kneed dit met de keukenmachine tot een soepel deegje.
- Vorm er een bal van, dek de kom af en laat nu 1 uur rijzen of tot het in hoeveelheid is verdubbeld.
- Meng dan de basterdsuikers met 1 eetlepel kaneel, stort daarin het deeg uit en wentel het erdoorheen.
- Vorm nu 10 gelijke balletjes van het deeg (ca. 75 gram per stuk) en laat ze even 'zweten'. De suiker lost dan een beetje op. Als je straks weer gaat rollen, dan pakt de rest van het deeg de suiker beter.
- Rol vervolgens de bal uit tot een streng van ca. 35-40 centimeter, al rollend door de basterdsuiker.
- Vouw de streng om één van de uiteindes en stop het andere uiteinde onder de bolus. Duw iets tussen de rol, zodat het uiteinde goed vast zit.
- Leg op een met bakpapier beklede bakplaat, dek af met huishoudfolie en laat nu ½-1 uur rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 250 graden.
- Bak de Zeeuwse bolussen in circa 8 minuten gaar. Blijf erbij – bak je ze te lang dan worden ze droog en je wil gaan voor iets klef 😉 .
- Laat ze uit de oven 1 minuut koelen, draai ze dan om en laat ze verder afkoelen (eventueel op een rooster). Eet smakelijk!
riny sluys says:
Hoi Eef, wij Zeeuwen smeren op de bovenkant nog n flinke laag roomboter..probeer maar, nog lekkerder.
groetjes Riny
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Ik las het inderdaad op Insta, daar waren een paar roomboter-reacties van Zeeuwse volgers: lijkt me echt héérlijk!
etienne reijns says:
Het is veel handiger om je handen even in te smeren met een klein beetje olie. Dat mag aan de boven- en onderkant van je handen, net als tussen je vingers. Kies voor neutrale olie zonder al te veel smaak. Je zult zien dat het deeg niet meer aan je handen blijft
Tillie says:
Heel lekker recept! Als ze afgekoeld zijn,snij ik ze door en vul ze met Zwitserse room…zalig!
Eef says:
Helemaal heerlijk!