Zalm in bladerdeeg

Zalm in bladerdeeg

Zalm in bladerdeeg of lekker chique “zalm en croûte”. Het is niets meer en niets minder dan een grote moot zalm, ingesmeerd met verse kruiden en roomkaas in een jasje van knapperig bladerdeeg. Lekker en écht makkelijk om te maken. Een heerlijk hoofdgerecht voor deze kerst!

Vroeger had ik een bijbaantje in de supermarkt in het weekend en op de woensdagavond na school werkt ik daar. Dat betekende op de woensdagmiddag snel uit school, eten en dan door naar de winkel. Mijn moeder maakte in die tijd weleens krokante zalm in bladerdeeg uit de oven voor me. Ik at dan vaak vrij vroeg en had zo een snelle maaltijd achter de kiezen om door te kunnen gaan naar mijn bijbaantje. Het waren eenpersoons porties die je zo uit de diepvries in de oven deed. Volgens mij kun je ze nog wel vinden in de supermarkt.

Kerstrecepten brainstorm

Tijdens een brainstorm die ik jaarlijks met mezelf hou (gezellig 😉 ) voor welke kerstrecepten ik dit jaar allemaal wil maken moest ik daaraan denken. Ik vond dat destijds erg lekker, maar goed in de ogen van een 16-jarige puberende Eef was cup-a-soup met een frikandel broodje of noedels uit een plastiek mok ook een prima maaltijd dus daar kun je niet heel erg vanuit gaan. Toch besloot ik hem op mijn lijstje te zetten. Maar dan wel zelfgemaakt natuurlijk, met verse kruiden, roomkaas en een mooie moot zalm. Het resultaat? Verrukkelijk!

Ingredienten voor zalm in bladerdeeg

Wat heb je nodig voor zalm in bladerdeeg uit de oven?

Heel weinig! Kijk, dat is een fijn antwoord he 😉 ?! Je hebt natuurlijk een mooie moot zalm nodig, het liefst aan 1 stuk. Verder een rol bladerdeeg uit de koeling, verse kruiden zoals dille, peterselie en bieslook. Een paar eetlepels roomkaas, citroen (want dat gaat zo lekker samen met vis) en natuurlijk een teentje knoflook. Verder een eitje om het boeltje dicht én in te smeren want dan krijg je zo’n mooi goudbruin jasje van en verder? Eigenlijk niets. Ideaal, want het is, hoe je het ook went of keert, echt een pronkstuk om met kerst op tafel te zetten! Kijk dan:

Zalm met kruiden in bladerdeeg uit de oven

Zalm in bladerdeeg met kruidenroomkaas

Zalm in bladerdeeg

Makkelijk kerst hoofdgerecht: zalm in bladerdeeg met verse kruiden en roomkaas.
5 van 2 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 35 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 500 gram zalm aan 1 stuk
  • 1 rol bladerdeeg
  • 2 eetlepels sesamzaadjes
  • 1 ei
  • scheutje melk

Roomkaasvulling

  • 100 gram roomkaas
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 eetlepels peterselie (fijngehakt)
  • 1/2 eetlepels dille (fijngehakt)
  • 2 eetlepels bieslook (fijngehakt)
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Doe alle ingrediënten voor de vulling (peper en zout naar smaak) in een keukenmachine en mix dit tot een gladde kruidenroomkaas.
  • Dep de zalm droog met een keukenpapiertje.
  • Snij de rol bladerdeeg door de midden en leg hierop de zalm. Zorg dat je aan alle kanten ongeveer 1 centimeter uitsteek van het bladerdeeg hebt.
  • Strooi peper en zout naar smaak over de zalm en verdeel vervolgens de kruidenroomkaas eroverheen.
  • Kluts het eitje met een scheutje melk en smeer de randjes van het bladerdeeg hiermee in.
  • Dek af met het andere deel van het bladerdeeg.
    Heb je een beetje bladerdeeg over? Steek met een koekvormpje leuke motiefjes en verdeel deze over de bovenkant zoals ik heb gedaan.
  • Bestrijk de bovenkant met de rest van het geklutste eitje en verdeel er naar smaak wat sesamzaad over.
  • Zet de zalm in bladerdeeg in de oven voor ongeveer 25-30 minuten tot hij mooi goudbruin is. Eet smakelijk!

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 565kcal | Koolhydraten: 28g | Eiwitten: 35g | Vetten: 32g | Verzadigd vet: 11g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

Zalm in bladerdeeg

Zalm in bladerdeeg uit de oven Pinterest Collage

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

9 reacties op “Zalm in bladerdeeg”

        1. Eef

          Volgens mij heb ik je vraag via Instagram al beantwoord, maar voor de zekerheid: dan laat je het achterwege. De bieslook en peterselie geven ook voldoende smaak 🙂

    1. Eef

      Nee, de hetelucht oven moet je altijd even aanpassen. Ik werk er te weinig mee om je daarop een goed antwoord te geven, kun je hem op boven en onderwarmte zetten? Dan kun je het recept aanhouden 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top