Zalm in bladerdeeg of lekker chique “zalm en croûte”. Het is niets meer en niets minder dan een grote moot zalm, ingesmeerd met verse kruiden en roomkaas in een jasje van knapperig bladerdeeg. Lekker en écht makkelijk om te maken. Een heerlijk hoofdgerecht voor deze kerst!
Vroeger had ik een bijbaantje in de supermarkt in het weekend en op de woensdagavond na school werkt ik daar. Dat betekende op de woensdagmiddag snel uit school, eten en dan door naar de winkel. Mijn moeder maakte in die tijd weleens krokante zalm in bladerdeeg uit de oven voor me. Ik at dan vaak vrij vroeg en had zo een snelle maaltijd achter de kiezen om door te kunnen gaan naar mijn bijbaantje. Het waren eenpersoons porties die je zo uit de diepvries in de oven deed. Volgens mij kun je ze nog wel vinden in de supermarkt.
Kerstrecepten brainstorm
Tijdens een brainstorm die ik jaarlijks met mezelf hou (gezellig 😉 ) voor welke kerstrecepten ik dit jaar allemaal wil maken moest ik daaraan denken. Ik vond dat destijds erg lekker, maar goed in de ogen van een 16-jarige puberende Eef was cup-a-soup met een frikandel broodje of noedels uit een plastiek mok ook een prima maaltijd dus daar kun je niet heel erg vanuit gaan. Toch besloot ik hem op mijn lijstje te zetten. Maar dan wel zelfgemaakt natuurlijk, met verse kruiden, roomkaas en een mooie moot zalm. Het resultaat? Verrukkelijk!
Wat heb je nodig voor zalm in bladerdeeg uit de oven?
Heel weinig! Kijk, dat is een fijn antwoord he 😉 ?! Je hebt natuurlijk een mooie moot zalm nodig, het liefst aan 1 stuk. Verder een rol bladerdeeg uit de koeling, verse kruiden zoals dille, peterselie en bieslook. Een paar eetlepels roomkaas, citroen (want dat gaat zo lekker samen met vis) en natuurlijk een teentje knoflook. Verder een eitje om het boeltje dicht én in te smeren want dan krijg je zo’n mooi goudbruin jasje van en verder? Eigenlijk niets. Ideaal, want het is, hoe je het ook went of keert, echt een pronkstuk om met kerst op tafel te zetten! Kijk dan:

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 gram zalm aan 1 stuk
- 1 rol bladerdeeg
- 2 eetlepels sesamzaadjes
- 1 ei
- scheutje melk
- 100 gram roomkaas
- 2 theelepels citroensap
- 2 eetlepels peterselie (fijngehakt)
- 1/2 eetlepels dille (fijngehakt)
- 2 eetlepels bieslook (fijngehakt)
- 1 teentje knoflook
- peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
- Doe alle ingrediënten voor de vulling (peper en zout naar smaak) in een keukenmachine en mix dit tot een gladde kruidenroomkaas.
- Dep de zalm droog met een keukenpapiertje.
- Snij de rol bladerdeeg door de midden en leg hierop de zalm. Zorg dat je aan alle kanten ongeveer 1 centimeter uitsteek van het bladerdeeg hebt.
- Strooi peper en zout naar smaak over de zalm en verdeel vervolgens de kruidenroomkaas eroverheen.
- Kluts het eitje met een scheutje melk en smeer de randjes van het bladerdeeg hiermee in.
- Dek af met het andere deel van het bladerdeeg.Heb je een beetje bladerdeeg over? Steek met een koekvormpje leuke motiefjes en verdeel deze over de bovenkant zoals ik heb gedaan.
- Bestrijk de bovenkant met de rest van het geklutste eitje en verdeel er naar smaak wat sesamzaad over.
- Zet de zalm in bladerdeeg in de oven voor ongeveer 25-30 minuten tot hij mooi goudbruin is. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Jiske says:
Hi, heb je nog een tip om van tevoren vocht uit de zalm te halen?
Eef says:
Even goed droog deppen met een stukje keukenpapier 🙂
Willy tenkink says:
Hallo Eef. Ik heb geen dille.? Help wat gebruik ik ipv dille
Eef says:
Volgens mij heb ik je vraag via Instagram al beantwoord, maar voor de zekerheid: dan laat je het achterwege. De bieslook en peterselie geven ook voldoende smaak 🙂
Su says:
Kan je het ook in stoomoven bereiden?
Eef says:
Ik heb zelf geen ervaring met een stoomoven dus ik durf het je niet te zeggen, maar ik denk het niet want dan wordt het bladerdeeg volgens mij niet echt knapperig?
Marianne Craens says:
ik kan niet vinden hoe ik dit recept opsla bij mijn recepten
Marianne Craens says:
gevonden☺
Eef says:
Top 🙂
Jeanet says:
Hallo Eef, kun je het de volgende dag ook nog eten/opwarmen??
Eef says:
Ik heb het zelf niet geprobeerd nog dus durf je dat niet met zekerheid te zeggen. Maar probeer het gerust 🙂
Jolanda says:
Het smaakt ook lekker als je bij die roomkaas wat spinazie doet. Even blancheren en goed laten uitlekken/drogen.
Willy says:
Ik heb een heteluchtoven. Is dat op dezelfde temperatuur?
Eef says:
Nee, de hetelucht oven moet je altijd even aanpassen. Ik werk er te weinig mee om je daarop een goed antwoord te geven, kun je hem op boven en onderwarmte zetten? Dan kun je het recept aanhouden 🙂
Antje says:
Lijkt me heerlijk, maar wat serveer ik er bij?
Eef says:
Net wat je lekker vindt. Ik zou zelf zeggen iets van pomme duchess of aardappelkroketjes en groenten zoals haricots verts met spek, een salade of geroosterde worteltjes bijvoorbeeld.
Frank says:
Ik heb op dezelfde temperatuur groentes geroosterd ( paprika peen knoflook ui ) met olie en een beetje zout op dezelfde temperatuur. En 2 bolletjes tagliatelle. Voor herhaling vatbaar
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat klinkt ook heerlijk! Bedankt voor het delen 🙂
Daphne says:
Hallo Eef, voor hoeveel personen is dit gerecht?
Eef says:
4 personen, zet ik er altijd bij (je vindt dit boven de ingredienten 🙂 )
Petra says:
Vanavond gemaakt , zoooooo super lekker.
Verse zalm van de visboer, mmmmmm.
Stokbroodje kruidenboter en een simpel bijgerechtje van gekleurde cherry tomaatjes, avocado en plakjes gekookt ei, wat een feestmaal.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Gerty hoppenbrouwers says:
Goedemorgen. Eef.
Wil de zalm in bladerdeeg maken.
Kan je die nu afmaken dat ik het savonds zo in de oven kan doen.
Gr. Gerty.
Eef says:
Ja hoor dat kan, bewaar hem tussentijds in de koelkast natuurlijk 🙂
John says:
@Eef is het zalm met of zonder vel ?
Eef says:
Zonder vel
Gerty hoppenbrouwers says:
Hoe komt het dat de Zalm. In bladerdeeg een beetje droog was.
Ook kreeg ik de rol bladerdeeg moeilijk uitgerold.
Groetjes gerty.
Eef says:
Heb je wellicht hetelucht gebruikt? Welke bladerdeeg heb je gebruikt? Verse of diepvries?
Suzanne says:
Bedoel je roomboter bladerdeeg plakjes uit de vriezer of een rol bladerdeeg uit de koeling?
Eef says:
Een rol uit de koeling zodat je in 1 keer een grote lap hebt
Conny says:
Het was heerlijk had gewoon de kruidenroomkaas van de Aldi gebruikt en dat ging super. Was alleen vergeten de bakplaat in te vetten maar dat deed aan de smaak niets af. Heerlijk recept wat heel makkelijk te maken is en er prachtig uitziet. Omdat ik het voor 2 had gemaakt had ik bladerdeeg over. Als je daar een diepvries kroketje inrolt en het in de oven bakt heb je een heerlijk ragoutbroodje.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat een leuke tip om met bladerdeeg leftovers te doen, dank je wel 🙂
Tineke says:
Hangt het van de dikte van de zalm af in hoeverre deze droog wordt?
Dat zou ik nl heel erg zonde vinden.
Heb je tips om droogheid te voorkomen
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Goed de bereidingstijd in de gaten houden, boven en onderwarmte en niet hetelucht gebruiken. Het zit in een jasje dus het wordt niet snel heel droog 🙂