35 min.
4.72 van 42 stemmen

Zalm in bladerdeeg

Zalm in bladerdeeg of lekker chique “zalm en croûte”. Het is niets meer en niets minder dan een grote moot zalm, ingesmeerd met verse kruiden en roomkaas in een jasje van knapperig bladerdeeg. Lekker en écht makkelijk om te maken. Een heerlijk hoofdgerecht voor deze kerst!

Vroeger had ik een bijbaantje in de supermarkt in het weekend en op de woensdagavond na school werkt ik daar. Dat betekende op de woensdagmiddag snel uit school, eten en dan door naar de winkel. Mijn moeder maakte in die tijd weleens krokante zalm in bladerdeeg uit de oven voor me. Ik at dan vaak vrij vroeg en had zo een snelle maaltijd achter de kiezen om door te kunnen gaan naar mijn bijbaantje. Het waren eenpersoons porties die je zo uit de diepvries in de oven deed. Volgens mij kun je ze nog wel vinden in de supermarkt.

Kerstrecepten brainstorm

Tijdens een brainstorm die ik jaarlijks met mezelf hou (gezellig 😉 ) voor welke kerstrecepten ik dit jaar allemaal wil maken moest ik daaraan denken. Ik vond dat destijds erg lekker, maar goed in de ogen van een 16-jarige puberende Eef was cup-a-soup met een frikandel broodje of noedels uit een plastiek mok ook een prima maaltijd dus daar kun je niet heel erg vanuit gaan. Toch besloot ik hem op mijn lijstje te zetten. Maar dan wel zelfgemaakt natuurlijk, met verse kruiden, roomkaas en een mooie moot zalm. Het resultaat? Verrukkelijk!

Ingredienten voor zalm in bladerdeeg

Wat heb je nodig voor zalm in bladerdeeg uit de oven?

Heel weinig! Kijk, dat is een fijn antwoord he 😉 ?! Je hebt natuurlijk een mooie moot zalm nodig, het liefst aan 1 stuk. Verder een rol bladerdeeg uit de koeling, verse kruiden zoals dille, peterselie en bieslook. Een paar eetlepels roomkaas, citroen (want dat gaat zo lekker samen met vis) en natuurlijk een teentje knoflook. Verder een eitje om het boeltje dicht én in te smeren want dan krijg je zo’n mooi goudbruin jasje van en verder? Eigenlijk niets. Ideaal, want het is, hoe je het ook went of keert, echt een pronkstuk om met kerst op tafel te zetten! Kijk dan:

Zalm met kruiden in bladerdeeg uit de oven

Zalm in bladerdeeg met kruidenroomkaas

Zalm in bladerdeeg

Zalm in bladerdeeg

Zalm in bladerdeeg of lekker chique zalm en croûte. Een makkelijk hoofdgerecht voor tijdens kerst en een echt pronkstuk voor op tafel, aanrader!
4.72 van 42 stemmen
Voorbereiding10 minuten
Bereidingstijd25 minuten
Totale tijd35 minuten
Check the recipe in English

Ingrediënten

4 personen
  • 500 gram zalm aan 1 stuk
  • 1 rol bladerdeeg
  • 2 eetlepels sesamzaadjes
  • 1 ei
  • scheutje melk
Roomkaasvulling
  • 100 gram roomkaas
  • 2 theelepels citroensap
  • 2 eetlepels peterselie (fijngehakt)
  • 1/2 eetlepels dille (fijngehakt)
  • 2 eetlepels bieslook (fijngehakt)
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Verwarm de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte.
  • Doe alle ingrediënten voor de vulling (peper en zout naar smaak) in een keukenmachine en mix dit tot een gladde kruidenroomkaas.
  • Dep de zalm droog met een keukenpapiertje.
  • Snij de rol bladerdeeg door de midden en leg hierop de zalm. Zorg dat je aan alle kanten ongeveer 1 centimeter uitsteek van het bladerdeeg hebt.
  • Strooi peper en zout naar smaak over de zalm en verdeel vervolgens de kruidenroomkaas eroverheen.
  • Kluts het eitje met een scheutje melk en smeer de randjes van het bladerdeeg hiermee in.
  • Dek af met het andere deel van het bladerdeeg.
    Heb je een beetje bladerdeeg over? Steek met een koekvormpje leuke motiefjes en verdeel deze over de bovenkant zoals ik heb gedaan.
  • Bestrijk de bovenkant met de rest van het geklutste eitje en verdeel er naar smaak wat sesamzaad over.
  • Zet de zalm in bladerdeeg in de oven voor ongeveer 25-30 minuten tot hij mooi goudbruin is. Eet smakelijk!
Voedingswaarde per portie
Calorieën: 565kcal | Koolhydraten: 28g | Eiwitten: 35g | Vetten: 32g | Verzadigd vet: 11g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Zalm in bladerdeeg

Zalm in bladerdeeg uit de oven Pinterest Collage

45 gedachten over “Zalm in bladerdeeg”

  1. Vis ingesmeerd met visgronden van Verstegen.
    Daarna flinke laag kruidenroomkaas er op.
    Nog makkelijker en heel lekker. Bedankt voor je fijne site

    Beantwoorden
  2. Hoi Eef,

    Ik wil een paar gerechtjes gaan maken met de kerst.
    Ik las dat je schreef met een heteluchtoven de temperatuur aanpassen.
    Maar hoe? Lager en hoeveel lager ?

    Groetjes Sandra

    Beantwoorden
    • Hi Jeanette, we hebben helaas geen ervaring met hem maken van dit gerecht in de airfryer. Wel weet ik dat zalm erg droog kan worden als hij niet goed bereidt wordt, je kunt het dus zeker proberen maar weet dat het resultaat anders kan zijn dan in de oven. Kook ze en ook fijne feestdagen!

      Beantwoorden
    • Goed de bereidingstijd in de gaten houden, boven en onderwarmte en niet hetelucht gebruiken. Het zit in een jasje dus het wordt niet snel heel droog 🙂

      Beantwoorden
  3. 5 sterren
    Het was heerlijk had gewoon de kruidenroomkaas van de Aldi gebruikt en dat ging super. Was alleen vergeten de bakplaat in te vetten maar dat deed aan de smaak niets af. Heerlijk recept wat heel makkelijk te maken is en er prachtig uitziet. Omdat ik het voor 2 had gemaakt had ik bladerdeeg over. Als je daar een diepvries kroketje inrolt en het in de oven bakt heb je een heerlijk ragoutbroodje.

    Beantwoorden
  4. Hoe komt het dat de Zalm. In bladerdeeg een beetje droog was.
    Ook kreeg ik de rol bladerdeeg moeilijk uitgerold.
    Groetjes gerty.

    Beantwoorden
  5. Goedemorgen. Eef.

    Wil de zalm in bladerdeeg maken.
    Kan je die nu afmaken dat ik het savonds zo in de oven kan doen.
    Gr. Gerty.

    Beantwoorden
  6. Vanavond gemaakt , zoooooo super lekker.
    Verse zalm van de visboer, mmmmmm.
    Stokbroodje kruidenboter en een simpel bijgerechtje van gekleurde cherry tomaatjes, avocado en plakjes gekookt ei, wat een feestmaal.

    Beantwoorden
    • Nee, de hetelucht oven moet je altijd even aanpassen. Ik werk er te weinig mee om je daarop een goed antwoord te geven, kun je hem op boven en onderwarmte zetten? Dan kun je het recept aanhouden 🙂

      Beantwoorden
4.72 van 42 stemmen (41 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie