Zachte, luchtige vlechtbroodjes met een vulling van aardbeienjam. De smaak is zacht en zoet. Echt een verwenmomentje. Heerlijk voor een lekker ontbijtje of brunch op de zondag of voor een speciale feestdag.
Heerlijke vlechtbroodjes
Ken je de Zweedse lekkernij kanelbullar? Daar lijkt dit broodje op, maar dan met een vulling van aardbeienjam. Heerlijk in het voorjaar en extra leuk voor Moederdag wat voor de deur staat natuurlijk! Je kunt er voor kiezen om een lekkere aardbeienjam te kopen, dan is het extra makkelijk. Maar als je er helemaal een feestje van wil maken, kun je de aardbeienjam ook zelf maken.
Zo maak je vlechtbroodjes met aardbei
Alhoewel de naam doet vermoeden dat je voor deze aardbei vlechtbroodjes moet gaan vlechten, is dat niet het geval. Het vormen van deze gevulde broodjes is eigenlijk heel eenvoudig. Je moet even goed lezen en opletten wat je doet, maar geloof mij maar dat het echt een klusje van niks is. Sterker nog, het is vooral heel erg leuk om deze aardbei vlechtbroodjes te maken! En als je dan klaar bent… dan kan het feest pas echt beginnen. Want deze broodjes zijn absoluut verrukkelijk.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 175 ml volle melk (lauwwarm)
- 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
- 35 gram suiker
- 350 gram bloem
- 50 gram roomboter (koud – in kleine stukjes)
- snuf zout
- 175 gram aardbeienjam
- 1 eidooier
- scheutje melk
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe de melk, suiker en gist bij elkaar in de mengkom of broodbakmachine*. Meng kort door elkaar en laat een paar minuten staan tot het gaat schuimen.
- Doe dan de overige ingrediënten erbij en kneed er een soepel deeg van.
- Dek af met een natte theedoek en laat het deeg nu 1 uur rijzen.
- Stort het deeg op een bebloemd aanrecht. Rol het deeg uit tot een lange rechthoekige dunne lap.
- Verdeel de aardbeienjam erover.
- Vouw de uiteinden naar het midden over de lengte zodat je een lange dikke strook hebt. Rol voorzichtig uit met je deegroller zodat luchtbellen eruit zijn en het deeg wat breder is.
- Snij er 6 repen van en snij elke reep in tot 2 dunne repen waarbij je het uiteinde aan elkaar laat zitten.
- Draai de uiteinden van de reep zodat er een soort 'twist' ontstaat. Draai die vervolgend om het puntje heen en druk het uiteinde goed vast.
- Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en dek af met huishoudfolie, laat nogmaals 30 minuten rijzen.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte. Bestrijk de broodjes voor het bakken. Kluts hiervoor de eidooier met een scheutje melk en bestrijk hiermee de broodjes.
- Bak de broodjes in ca. 10 minuten gaar en goudbruin.
- Dek na het bakken af met een theedoek zodat de broodjes lekker zacht worden. Eet smakelijk
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Lucie Wetzels says:
Ik heb in plaats van aardbeienjam,, appel/kaneeljam gebruikt en bestrooit met kaneelsuiker.
Heerlijke variant.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Klinkt ook heel lekker! Love kaneel 🙂