Volg mij:
Hoofdgerechten, Vlees

Vietnamees varkensvlees met karamel en wortel (slowcooker)

Vietnamees varkensvlees met karamel en wortel

Vietnamees varkensvlees met karamel en wortel. Een heerlijk recept welke je maakt in de slowcooker. Ontzettend smaakvol, makkelijk om klaar te maken en zoals vrijwel altijd met de slowcooker: je hebt er bijna geen omkijken naar.

Tijdens een verbouwing kom je erachter hoe handig een slowcooker kan zijn. Kijk dat de slowcooker handig was dat wist ik wel maar zonder keuken in huis kom je met de slowcooker toch best wel een heel eind. Dit recept voor Vietnamees varkensvlees met karamel en wortel maakte ik dan ook tijdens de verbouwing. Niet alleen omdat het handig is om de slowcooker te gebruiken als je tijdelijk even geen keuken hebt maar ook omdat je na een flinke dag klussen toch echt geen zin meer hebt om lang in de keuken te staan. Nee, ook ik als foodblogger zijnde heeft daar dan echt geen zin meer in 😉 .

I ♥ my slowcooker

Dit recept voor Vietnamees varkensvlees met karamel en wortel uit de slowcooker komt uit het boek van Beverly Leblanc genaamd I ♥ my slowcooker. Van de webshop “De Slowcookery” ontving ik eind vorig jaar dit fijne kookboek (dank!). Je vindt er meer dan honderd recepten in voor de slowcooker zoals soepen en sauzen, vlees en gevogelte, vis en zeevruchten, vegetarische gerechten maar ook desserts. Een lekker divers boek dus met grote afbeeldingen en duidelijke receptuur.

Een klein nadeel aan dit boek vind ik dat niet alle recepten voorzien zijn van een foto en aangezien ik behoorlijk visueel ingesteld ben zal ik dan ook niet snel recepten maken uit een kookboek als deze niet voorzien zijn van foto’s.

Het recept voor Vietnamees varkensvlees met karamel en wortel is een van de vele recepten uit dit kookboek maar zoals je begrijpt wel eentje die voorzien is van een foto. Natuurlijk heb ik een en ander aangepast en een eigen draai gegeven aan dit recept, je kent me inmiddels vast wel een beetje 😉 . Een heerlijk gerecht was het resultaat en dit komt zeker vaker op tafel. Makkelijk, lekker, geen omkijken naar en is het geen plaatje om te zien?!

Vietnamees varkensvlees met karamel en wortel

Serveer Vietnamees varkensvlees lekker met wat gekookte rijst of juist mihoen of noodles, ook erg lekker. Mocht je een beetje over hebben kun je het prima afgesloten bewaren in de koelkast. Het maakt een lekkere lunch of een snelle maaltijd voor later in de week.

Mocht je niet van koriander houden dan kun je dit natuurlijk prima weglaten. Je kunt het ook vervangen door peterselie maar dat hoeft niet perse. Het is alleen ter decoratie en geeft een lekkere smaak, mocht je ervan houden, aan het gerecht. Het gerecht is overigens lekker genoeg zonder koriander dus maak je daar zeker geen zorgen over.

Vietnamees varkensvlees met karamel en wortel


Het recept voor Vietnamees varkensvlees met karamel en wortel:

Voorbereidingstijd: 20 minuten | Bereidingstijd: 8½ uur | Totale bereidingstijd: 9 uur
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig voor Vietnamees varkensvlees met karamel en wortel (ingrediënten):

  • 750 gram varkensvlees (poot of bovenbeen)
  • 300 gram wortels
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 40 gram kiemgroenten
  • 2 sjalotjes
  • 1 stengel citroengras (gekneusd)
  • 1 eetlepel vissaus (fish sauce)
  • 2 theelepels limoensap
  • handje gezouten pinda’s ter decoratie
  • verse koriander ter decoratie

Voor erbij: gekookte rijst

Hoe maak je Vietnamees varkensvlees met karamel en wortel :

  1. We beginnen met het maken van de karamelsaus. Hiervoor doe je de basterdsuiker en 2 eetlepels water in een pan met een dikke bodem op middelhoog vuur. Probeer niet te roeren, je kunt de pan wel zachtjes heen en weer bewegen. Wanneer de suiker is opgelost en de karamel de juiste kleur heeft haal je de pan van het vuur en roer je er de vissaus en limoensap door.
  2. Snijd de wortel in stukjes, de sjalotjes in dunne ringen en het varkensvlees in blokjes. Doe dit alles samen met de citroengras in de slowcooker en giet de karamelsaus erover. Stel de slowcooker in op 8½ uur op laag/low. Roer wel halverwege de bereidingstijd nog eens door de pan om ervoor te zorgen dat de wortels en het vlees niet aan elkaar gaan plakken.
  3. Als de slowcooker klaar is haal je het vlees en de wortels uit de slowcooker en kook je het kookvocht nog even enkele minuten in tot de saus wat dikker is geworden. Breng de saus eventueel extra op smaak met nog wat limoensap of vissaus. Meng daarna de saus weer door het vlees en de wortels. Serveer met rijst en garneer met de gezouten pinda’s, verse koriander en kiemgroenten. Eet smakelijk!

Laat het mij weten via Instagram of Facebook als je dit recept gemaakt hebt door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

7 Reacties

  • Beantwoorden Demi | StudioKOOK

    Wat een heerlijk recept! Hier krijg ik meteen trek in.

    9 januari 2017 at 08:52
  • Beantwoorden Ohmydish

    Vorige week aten we ook varkensvlees maar dan ‘gewoon’ gebakken. Dit ziet er toch wel even een stuk lekkerder uit, goed idee!

    9 januari 2017 at 20:28
    • Beantwoorden Eef

      Gewoon gebakken kan ook heel erg lekker zijn maar mocht je een keer tijd maken kan ik je dit recept van harte aanbevelen 🙂

      9 januari 2017 at 20:54
  • Beantwoorden Anne-Marie

    Dat klinkt heerlijk. Jammer dat ik geen slowcooker heb.

    9 januari 2017 at 20:38
  • Beantwoorden Elize | eatcooklove

    Klinkt helemaal lekker! Hier ook geen slowcooker, maar op laag vuur in een pan moet vast ook wel lukken? Helemaal zin in het eten in Vietnam (gaan volgende maand die kant op). Yumm!

    18 januari 2017 at 14:14
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk! Fijne vakantie toegewenst alvast 🙂 Ja, dat zou prima moeten kunnen hoor in een pan met dikke bodem. Let er wel even op dat je genoeg vocht in de pan doet (eventueel wat extra) bij de slowcooker gebruik je namelijk vrij weinig vocht omdat het gerecht langzaam gaar wordt in een gesloten pan. Laat je me weten of het ook gelukt is zonder slowcooker?

      19 januari 2017 at 20:46

    Laat een reactie achter