Vegan bananenbrood met speculaaskruiden. Gezond, plantaardig, winters en fan-tas-tisch lekker. Weer eens wat anders dan alle zoete Sinterklaas-lekkernijen die ik je de afgelopen tijd om de oren heb gegooid 😉 . Overigens niets mis mee, maar met deze kun je ook heerlijk ontbijten of als tussendoortje eten.
Ik hou van speculaaskruiden dus ik heb een lekkere eetlepel door het beslag gedaan van dit bananenbrood. Precies goed, je proeft de speculaaskruiden goed terug zonder dat ze overheersend zijn. Het is overigens ook nog eens een superlekkere combinatie met banaan, verrassend lekker!
Vegan bananenbrood?
Naast dat ik directeur ben voor mijn eigen blog (ja, ja 😉 ) ben ik ook foodfotograaf. Dat betekent dat ik voor de leukste foodmerken ook écht makkelijke recepten bedenk die aansluiten bij hun doelgroep en deze voorzie van foto’s waarvan je trek krijgt. Ja, ja ik heb leuk werk 😀 . Eén van mijn klanten richt zich op veganisten. Voor mij een ontzettend leuke, nieuwe uitdaging. Zoals jullie weten eet ik zelf niet volledig plantaardig, zelfs niet volledig vegetarisch dus ik vind het superleuk om me eens wat meer thuis te maken in de wereld van veganistisch koken.
Rijpe bananen
Voor één van de recepten ging ik aan de slag met een vegan bananenbrood, het leek me lekker om er speculaaskruiden door te doen. Wat denk je? Megalekker! Smeuïg, licht kruidig en verslavend lekker. Ik maakte hem snel nog een keer zodat ik ook het recept met jullie kon delen, want deze wil je maken. Of je nu wel of niet veganistisch eet, probeer hem eens! Ideaal als je nog wat van die rijpe bananen in huis hebt zoals ik had. Komen ze goed van pas 😉
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 3 rijpe bananen (groot - ca. 400 gram (gepeld))
- 150 gram bloem
- 50 gram kokosbloesemsuiker
- 50 ml olie
- 1 eetlepel speculaaskruiden
- 1½ theelepel bakpoeder
- ½ theelepel bakingsoda
- zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Vet de cakevorm in of bedek deze met bakpapier.
- Prak 2 van de 3 rijpe bananen* en meng hier de kokosbloesemsuiker en de olie door.
- Beetje bij beetje schep je de bloem, speculaaskruiden, bakpoeder, bakingsoda en een snuf zout door het beslag.
- Giet het beslag in de cakevorm.
- Snij de andere rijpe banaan in de lengte door midden en leg deze op het bananenbrood.
- Zet het bananenbrood nu in de oven voor ongeveer 45 minuten.
- Controleer of het bananenbrood gaar is door er met een satéprikker in te prikken. Als het bananenbrood gaar is komt deze er schoon uit.
- Laat de cake afkoelen en eet smakelijk!
Jildou Anna says:
Heerlijke cake, heb er wel gesmolten roomboter in gedaan ipv olie en rozijnen en geroosterde zonnebloempitten.. bovenop geen bananen maar amandelen.
Ik moet altijd iets van mezelf toevoegen????
Eef says:
Klinkt als een lekkere variatie Jildou 🙂
Marianne says:
Hallo Eef, wat voor olie gebruik je? Gr Marianne
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hoi Marianne! Plantaardige vloeibare olie zoals bijvoorbeeld zonnebloem of een andere die je lekker vindt 🙂