Truffel risotto

Truffel risotto. Twee dingen die perfect samen gaan: truffel en risotto. Samen maken ze een heerlijk gerecht wat zalig is voor de feestdagen, maar waarmee je jezelf en je tafelgenoten ook gewoon prima doordeweeks iets spectaculairs kunt voorschotelen.

Dat ik dol ben op risotto zal vast geen nieuws voor je zijn. Dit risotto recept is een van mijn favorieten, maar ook deze risotto met zalm vind ik zalig! Zo staan er nog veel meer op mijn blog en vandaag voeg ik daar weer eentje aan toe die ik graag op tafel zet: truffel risotto!

Truffel risotto

Het is een makkelijk recept, sowieso is risotto nou niet echt moeilijk te nemen. Dat wordt het overigens wel vaak genoemd. Het ‘ding’ zit hem in het feit dat je er echt gewoon even de tijd voor moet nemen. In tegenstelling tot pasta die je in een pan kokend water gooit, moet je bij risotto beetje bij beetje steeds iets meer bouillon toevoegen. Doe je dat rustig en op je gemak, dan zet je in een handomdraai een heerlijke risotto op tafel. 

Heerlijke, smeuïge risotto

Mijn tip is dan ook altijd: neem de tijd. Zet het vuur net onder het midden (of je inductieplaat, dat kan natuurlijk ook). Roer af en toe even maar niet te vaak, dat is helemaal niet nodig en voeg steeds een flinke scheut bouillon toe. Als het verdampt is dan voeg je nieuwe toe.

Het mag heel zachtjes een klein beetje pruttelen, maar als het teveel bubbeltjes heeft dan moet je het vuur iets lager zetten. Proef als de bouillon op is of de risotto goed gaar is en zo niet dan ga je gewoon door met het proces. Alleen voeg je dan water toe in plaats van bouillon, dan zou de risotto namelijk veel te zout worden.

Risotto met truffel

Je hebt maar een handjevol ingrediënten nodig voor deze risotto. Ik gebruik voor de truffel trouwens gewoon truffel tapenade. Super simpel, goed te verdelen door de risotto en lekker van smaak. Qua groenten voeg ik lekker wat champignons toe, mijn lievelings. Maar je kunt ook wat gegrilde groene aspergetips doen, een handje rucola of wat stukjes courgette erdoor. Voeg gerust nog wat extra groenten toe of vervang het een voor het ander.

Truffel risotto

Makkelijk recept voor truffel risotto met lekker veel champignons. Een waanzinnig lekkere risotto en op en top comfortfood!
4.64 van 52 stemmen
Voorbereiding: 5 minuten
Bereidingstijd: 25 minuten
Totale tijd: 30 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 2 sjalot
  • 3 tenen knoflook
  • 150 gram risottorijst
  • 500 ml paddenstoelenbouillon (of groentebouillon)
  • 200 gram champignons (kastanjechampignons en/of shiitake)
  • 75 ml kookroom
  • 2-3 eetlepels truffeltapenade
  • 2 eetlepels Parmezaanse kaas (geraspt + extra om erbij te serveren)
  • 2 eetlepels peterselie (vers – fijngesneden)
  • olijfolie, roomboter, peper en zout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Snipper de sjalotjes en snij de knoflook fijn.
  • Verhit een beetje olijfolie en een blokje roomboter in een ruime koekenpan.
  • Fruit hierin de sjalot en de helft van de fijngesneden knoflook.
  • Voeg dan de risotto toe. Bak even kort mee tot de risotto glazig is geworden. Voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe. Neem hier de tijd voor. Elke keer als de bouillon bijna helemaal is opgenomen door de rijst, voeg je weer wat bouillon toe.
  • Als de risotto te droog is en je bouillon op is, voeg je wat extra water toe. Voeg geen extra bouillon toe want deze maakt de risotto anders erg zout.
  • Ondertussen ga je de champignons alvast bakken. Snij ze hiervoor in plakjes, verhit een beetje olijfolie en een klontje boter in de pan. Fruit de rest van de knoflook en bak hierin de champignons gaar.
  • Als de risotto bijna klaar is, voeg je de kookroom, de truffeltapenade en 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas toe. Roer dit goed door de risotto en proef of deze klaar is (de risottokorrel moet romig en zacht zijn maar wel een lichte bite hebben).
  • Schep als laatste de champignons door de risotto, breng verder op smaak met peper en zout. Garneer met de peterselie en serveer met Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!

Video

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 561kcal | Koolhydraten: 74g | Eiwitten: 13g | Vetten: 22g | Verzadigd vet: 9g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op ‘recept opslaan’ en sla hem op in je eigen collectie.

35 thoughts on “Truffel risotto

  • Ik heb dit in oktober gemaakt, de rest ingevroren en deze week nogmaals gegeten. Was erg lekker. Ik heb in plaats van Parmezaanse kaas 30+kaas gebruikt.

      • Dit is wáááánzinnig lekker! Gebruik svp wel een goede kwaliteit risotto. En dat is niet die van Lassie.
        Carnaroli risotto vind ik de lekkerste. Je hebt ook risotto van Arborio rijst. Is ook prima, maar carnaroli risotto is lekkerder.
        Ik heb dit recept gemaakt van risottorijst met truffel van AH. Dit is gemaakt van carnaroli rijst en is betaalbaar.
        Natuurlijk is er ook risotto van carnaroli rijst van een Italiaans merk te koop. Maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.
        Ik heb ook kookzuivel van AH gebruikt in plaats van kookroom. Dit is minder vet. En het gerecht is best wel machtig.
        Dit recept is net genoeg voor 2 personen. Je houdt geen kruimel …..ehhh korrel over, zo lekker is het. Dus als je ook 1 of 2 porties wilt invriezen dan moet je alle hoeveelheden verdubbelen.

        • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

          Wat leuk om te lezen dat je zo enthousiast bent over het recept! En super dat je het zo aanpast naar je eigen wensen 🙂

        • 5 sterren
          Heerlijk!
          Al een paar keer gemaakt en nu doe ik de laatste keren draadjesvlees wat over is van de vorige dag in kleine stukjes erdoorheen. Mega lekker.
          Uiteraard ook het draadjesvlees volgens jouw recept 🙂

          • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

            Oh dat klinkt heerlijk zeg, wat een goed idee! Dank voor het delen.

  • 5 sterren
    Wat een geweldig lekkere maaltijd is dit! Porties zijn wel een beetje aan de kleine kant, het was zo lekker dat we de hele pan leeg hadden en toen dachten; “Goh, ik lust nog wel zo’n bord”. Al met al komt er zeker nog een twee keer aan, yummy 🤤

  • Ik ben sinds kort fan van ‘eefkooktzo’. Lekker risotto, ga ik zeker maken maar kun je eigenlijk ook rijst voor paella hiervoor gebruiken?

  • Ziet er lekker uit! Wil dit binnenkort op m’n verjaardag gaan maken voor 12 man. Nog tips voor als je dit in grote hoeveelheden gaat maken? En mijn vraag is hoe je het weer opwarmt als je het eerder op de dag/dag ervoor klaar maakt?

    Ben benieuwd!

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:

      Wat een leuk idee! Ik zou dan vooral aanraden er de tijd voor te nemen, het kan met een grotere hoeveelheid wel wat langer duren. Als je het eerder wil maken, kun je het beste zorgen dat het nog niet helemaal gaar is en dan het laatste stukje voor het serveren. Risotto is namelijk wel echt het lekkerste als het vers is.

  • Astrid Mostert says:

    5 sterren
    Vorige week dit gerecht gemaakt met varkenshaas medallions, voor mijn gasten. Iedereen was dolenthousiast.
    Deze week ga ik hem weer voor mijn gasten maken, dan met prosciutto-chips.
    Zeker weten dat dit ook weer een succes wordt.
    Dank je wel, erg blij met dit recept.

  • Elise Peeters says:

    Dikke merci om die lichtgedrukte praktisch onleesbare tekst een opknapbeurt te geven, zodat mensen zoals ik slechtziend, ook van je recepten kunnen genieten.

    • Ah wat fijn om te horen! We kregen de vraag via de mail dus meteen aangepast. Mocht je zoiets tegenkomen schroom niet om even een berichtje te sturen, we denken graag mee om de website zo toegankelijk mogelijk te maken voor iedereen 🙂

  • 5 sterren
    Ik heb deze truffel risotto een paar weken terug voor vrienden gemaakt.
    Er was iemand die geen champignons lust (wel truffel hahaha), dus voor diegene de champignons eruit gelaten. Ik heb het ook met carnaroli rijst gemaakt, zo lekker. Zowel de rijst, als de champignon bouillonblokjes, als de truffeltapenade bij een Italiaans winkeltje gehaald. Echt iedereen likte zijn of haar bord af, te lekker!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept