Truffel risotto. Twee dingen die perfect samen gaan: truffel en risotto. Samen maken ze een heerlijk gerecht wat zalig is voor de feestdagen, maar waarmee je jezelf en je tafelgenoten ook gewoon prima doordeweeks iets spectaculairs kunt voorschotelen.
Dat ik dol ben op risotto zal vast geen nieuws voor je zijn. Dit risotto recept is een van mijn favorieten, maar ook deze risotto met zalm vind ik zalig! Zo staan er nog veel meer op mijn blog en vandaag voeg ik daar weer eentje aan toe die ik graag op tafel zet: truffel risotto!
Truffel risotto
Het is een makkelijk recept, sowieso is risotto nou niet echt moeilijk te nemen. Dat wordt het overigens wel vaak genoemd. Het ‘ding’ zit hem in het feit dat je er echt gewoon even de tijd voor moet nemen. In tegenstelling tot pasta die je in een pan kokend water gooit, moet je bij risotto beetje bij beetje steeds iets meer bouillon toevoegen. Doe je dat rustig en op je gemak, dan zet je in een handomdraai een heerlijke risotto op tafel.
Heerlijke, smeuïge risotto
Mijn tip is dan ook altijd: neem de tijd. Zet het vuur net onder het midden (of je inductieplaat, dat kan natuurlijk ook). Roer af en toe even maar niet te vaak, dat is helemaal niet nodig en voeg steeds een flinke scheut bouillon toe. Als het verdampt is dan voeg je nieuwe toe.
Het mag heel zachtjes een klein beetje pruttelen, maar als het teveel bubbeltjes heeft dan moet je het vuur iets lager zetten. Proef als de bouillon op is of de risotto goed gaar is en zo niet dan ga je gewoon door met het proces. Alleen voeg je dan water toe in plaats van bouillon, dan zou de risotto namelijk veel te zout worden.
Risotto met truffel
Je hebt maar een handjevol ingrediënten nodig voor deze risotto. Ik gebruik voor de truffel trouwens gewoon truffel tapenade. Super simpel, goed te verdelen door de risotto en lekker van smaak. Qua groenten voeg ik lekker wat champignons toe, mijn lievelings. Maar je kunt ook wat gegrilde groene aspergetips doen, een handje rucola of wat stukjes courgette erdoor. Voeg gerust nog wat extra groenten toe of vervang het een voor het ander.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 2 sjalot
- 3 tenen knoflook
- 150 gram risottorijst
- 500 ml paddenstoelenbouillon (of groentebouillon)
- 200 gram champignons (kastanjechampignons en/of shiitake)
- 75 ml kookroom
- 2-3 eetlepels truffeltapenade
- 2 eetlepels Parmezaanse kaas (geraspt + extra om erbij te serveren)
- 2 eetlepels peterselie (vers – fijngesneden)
- olijfolie, roomboter, peper en zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snipper de sjalotjes en snij de knoflook fijn.
- Verhit een beetje olijfolie en een blokje roomboter in een ruime koekenpan.
- Fruit hierin de sjalot en de helft van de fijngesneden knoflook.
- Voeg dan de risotto toe. Bak even kort mee tot de risotto glazig is geworden. Voeg dan beetje bij beetje de bouillon toe. Neem hier de tijd voor. Elke keer als de bouillon bijna helemaal is opgenomen door de rijst, voeg je weer wat bouillon toe.
- Als de risotto te droog is en je bouillon op is, voeg je wat extra water toe. Voeg geen extra bouillon toe want deze maakt de risotto anders erg zout.
- Ondertussen ga je de champignons alvast bakken. Snij ze hiervoor in plakjes, verhit een beetje olijfolie en een klontje boter in de pan. Fruit de rest van de knoflook en bak hierin de champignons gaar.
- Als de risotto bijna klaar is, voeg je de kookroom, de truffeltapenade en 2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas toe. Roer dit goed door de risotto en proef of deze klaar is (de risottokorrel moet romig en zacht zijn maar wel een lichte bite hebben).
- Schep als laatste de champignons door de risotto, breng verder op smaak met peper en zout. Garneer met de peterselie en serveer met Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!
Video
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Eva says:
Dit was echt zo waanzinnig lekker en super makkelijk.
Alleen een beetje geduld…heeerlijk!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Janna says:
Erg lekker. Zelf heb ik er wel nog kip aan toegevoegd voor een extra bite.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat klinkt als een lekkere toevoeging!
Janita says:
Heerlijk recept.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Fijn om te horen 🙂
Tess Kaandorp says:
Dit was heerlijk!
Ik heb zelf nog wat chorizo erbij gebakken en dit er apart bij geserveerd.
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te horen, dank je wel! Worden we blij van ?
Joke says:
Ik heb dit in oktober gemaakt, de rest ingevroren en deze week nogmaals gegeten. Was erg lekker. Ik heb in plaats van Parmezaanse kaas 30+kaas gebruikt.
Lois says:
Wat een fijn recept en zo snel en eenvoudig uitgelegd ook. Dank je wel!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn zeg, dankjewel!!
Nina B. says:
Fantastisch recept! Echt heel erg zitten smullen.🤤
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Yay, dat horen we graag 🙂 Bedankt voor je enthousiaste reactie!
Ella says:
Dit is wáááánzinnig lekker! Gebruik svp wel een goede kwaliteit risotto. En dat is niet die van Lassie.
Carnaroli risotto vind ik de lekkerste. Je hebt ook risotto van Arborio rijst. Is ook prima, maar carnaroli risotto is lekkerder.
Ik heb dit recept gemaakt van risottorijst met truffel van AH. Dit is gemaakt van carnaroli rijst en is betaalbaar.
Natuurlijk is er ook risotto van carnaroli rijst van een Italiaans merk te koop. Maar daar hangt natuurlijk wel een prijskaartje aan.
Ik heb ook kookzuivel van AH gebruikt in plaats van kookroom. Dit is minder vet. En het gerecht is best wel machtig.
Dit recept is net genoeg voor 2 personen. Je houdt geen kruimel …..ehhh korrel over, zo lekker is het. Dus als je ook 1 of 2 porties wilt invriezen dan moet je alle hoeveelheden verdubbelen.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen dat je zo enthousiast bent over het recept! En super dat je het zo aanpast naar je eigen wensen 🙂
Stefanie says:
Is dit gerecht ook goed van te voren te maken??? Of wordt het daar niet beter van. Ik ben heel benieuwd.
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
ja hoor, dit kan prima 🙂
Herman says:
Wat een geweldig lekkere maaltijd is dit! Porties zijn wel een beetje aan de kleine kant, het was zo lekker dat we de hele pan leeg hadden en toen dachten; “Goh, ik lust nog wel zo’n bord”. Al met al komt er zeker nog een twee keer aan, yummy 🤤
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Wilma says:
Wat is dit lekker zeg!! Met recht comfort food, gaat zeker vaker gemaakt worden, dankjewel!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Lief Wilma, dankjewel!
Sandra says:
Lekker, zonder kookroom ook fantastisch!
“Romig” genoeg
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Fijn om te horen, dankje Sandra!