Volg mij:
Pasta & Italiaanse Gerechten, Salade

Tagliata (biefstuk salade)

Tagliata

Tagliata oftewel biefstuk salade. Als je ooit in Italië op vakantie bent geweest ken je ‘m waarschijnlijk wel. Hoewel de naam erg doet denken aan de pasta tagliatelle is dit toch echt geen pasta maar een waanzinnig lekkere salade. Vergelijkbaar met carpaccio maar dan met biefstuk. Lekker? Heerlijk!

Favoriet

Tagliata is een perfect gerecht voor de drukke doordeweekse dagen of tijdens warme zomerdagen wanneer je weinig zin hebt om lang in de keuken te staan. Met een minuut of 15 zet je tagliata op tafel zodat je zomers na een lange (werk)dag nog in de tuin kunt eten terwijl je geniet van de laatste zonnestralen. ‘s Winters waan je je weer echt even in Italië met deze heerlijke salade.

Het recept voor tagliata stond al een kleine 2 jaar op mijn blog maar na het recept zo vaak gemaakt te hebben perfectioneer je steeds weer een beetje en vond ik het de hoogste tijd voor een update van dit heerlijke gerecht. Tagliata 2.0 zullen we maar zeggen 😉

Smaken

Tagliata is een salade bomvol lekkere smaken. Naast een fris-zure knoflook dressing op basis van olijfolie serveer ik tagliata ook graag met een heerlijke zelfgemaakte balsamico siroop. Twee dressings die in deze salade samenkomen. Ze vullen elkaar aan en zorgen voor die ‘oempf’ die deze tagliata juist zó verrukkelijk maakt. Terwijl ik het liefst elke dag wat anders eet komt deze toch nog steeds eens in de zoveel tijd weer voorbij. Hij is én hij blijft héérlijk! Serveer tagliata zo of met een lekkere verse ciabatta erbij.

Tagliata


Het recept voor tagliata (biefstuk salade)

Voorbereidingstijd: 5  | Bereidingstijd: 10  | Totale bereidingstijd: 15 minuten
Hoeveelheid: 2 personen

Wat heb je nodig voor tagliata (ingrediënten):

  • 2 x biefstuk
  • 75 gr rucola
  • 30 gram pijnboompitten
  • (zelfgemaakte) balsamico siroop
  • handje Parmezaanse kaas vlokken
  • 1 citroen
  • 3 teentjes knoflook (heel fijn gesneden)
  • 3 kleine takjes verse tijm
  • flinke el roomboter
  • 5 el olijfolie
  • zwarte peper & zout

Hoe je Tagliata (biefstuk salade) maakt:

1. Haal ongeveer een half uurtje voor je gaat beginnen de biefstuk uit de koelkast. Als je het vooraf uit de koelkast haalt wordt het vlees sappiger en malser. Het vlees kan dan op kamertemperatuur komen en blijft mals na het bakken in de hete pan.

2. Rooster de pijnboompitjes even kort in een pannetje tot ze iets verkleurd zijn.

3. Dep de biefstuk droog met een stukje keukenpapier en strooi wat peper & zout aan beide kanten.

4. In een koekenpan op hoog vuur doe je een flinke eetlepel roomboter en 2 eetlepels olijfolie. Wacht je tot de boter niet meer bruist. Doe dan de biefstuk in de pan en bak deze per zijde ongeveer 1.5 minuut voor rare  (je kunt er uiteraard ook voor kiezen de biefstuk medium of well done te bakken). Blijf tijdens het bakken het vlees constant heen en weer schuiven (gebruik hiervoor altijd een tang: een vork kan het vlees namelijk stuk maken als je er per ongeluk in prikt)

5. Leg de biefstukjes op een bord en bedek met aluminium folie. Laat de biefstukjes voor ongeveer 2 minuten na garen.

6. Schenk het bakvet uit de pan. Zet de pan op laag vuur en doe er 3 eetlepels olijfolie in, ris de blaadjes tijm van de takjes, voeg toe aan de olie samen met de fijngesneden knoflookteentjes. Rasp de schil van de citroen en voeg de rasp aan de olie. Meng alles goed door elkaar in de pan tot je de kruiden begint te ruiken. Giet de olie in een apart bakje en pers hierover een halve citroen uit.

7. Verdeel de rucola over 2 borden. Snijd de biefstuk in plakjes van ongeveer 1-1,5 cm dik en leg deze op de rucola. Druppel wat van olie mengsel over de rucola en biefstuk.

8. Garneer de salade met de geroosterde pijnboompitjes en Parmezaanse kaas. Druppel er tot slot wat balsamico siroop over.

9. Serveer de tagliata eventueel met een lekker ciabatta broodje. Eet smakelijk!


Tagliata

Bekijk ook mijn andere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

10 Reacties

  • Beantwoorden Demi | DE KOOKFABRIEK

    Dit ziet er lekker uit! Een heerlijke manier om een stukje vlees te eten.

    12 september 2016 at 09:13
  • Beantwoorden Sandra

    Superlekker dit! Heerlijk op een warme dag waarop je niet lang in de keuken wilt staan.

    12 september 2016 at 14:09
  • Beantwoorden Elize

    Het ziet er echt vreselijk lekker uit! Krijg er trek van 😉

    20 september 2016 at 09:55
  • Beantwoorden Mandarijke

    Verrukkelijk lekker. Al meerdere keren gemaakt. Dankjewel voor dit heerlijke recept!

    31 december 2017 at 22:10
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen! Dank je wel Mandarijke 🙂

      7 januari 2018 at 16:46
  • Beantwoorden Veronica

    Ook een heerlijk vakantierecept! Ik zie me al zitten 🙂

    1 juni 2018 at 11:27
  • Beantwoorden Erica Hofman

    zooo lekker is dit !!! favoriet bij mijn zoon !!!!

    16 juni 2018 at 17:10
  • Beantwoorden Elke

    Wat een lekker recept! Thnx voor het delen 🙂

    25 januari 2019 at 19:12
  • Laat een reactie achter