Volg mij:
Saus, Smeerseltjes, Dips & Dressing

Zelf Balsamico Siroop maken

Balsamico Siroop

Supermarkt ergernissen. Heb jij die ook wel eens? Lege schappen, lange rijen bij de kassa als je haast hebt of ‘uren’ zoeken naar dat ene ding wat je nodig hebt en niemand te vinden aan wie je het kunt vragen. Herkenbaar? Laatst had ik balsamico siroop nodig als garnering voor een heerlijke Italiaanse Salade genaamd Tagliata. Na een tijdje zoeken gaf ik het op, ik kon het niet vinden. Geen man over boord want ik vond namelijk wél Balsamico azijn en daarmee kun je natuurlijk heel gemakkelijk zelf Balsamico Siroop maken. Eigenlijk vind ik ‘m zelfgemaakt het allerlekkerst; iets minder zuur, iets zoeter en voller van smaak . Hoe je zelf Balsamico Siroop maakt? Dat leg ik je uit!

Eigenlijk is het een ontzettend makkelijk recept maar zeker niet onmisbaar en daarom deel ik ‘m vandaag met je. Balsamico Siroop is namelijk een heerlijke smaakmaker om heel dun over je salade te doen of wat dacht je van een paar druppeltjes over een bruschetta met tomaat of bij een kaasplankje of.. of.. de mogelijkheden zijn eindeloos.

Als je zelf balsamico siroop gaat maken moet je er wel voor zorgen dat je de siroop niet té veel inkookt. Dan wordt de siroop namelijk erg dik. Als dit gebeurd is kun je evengoed de siroop gebruiken door deze even snel op te warmen in een pannetje of in de magnetron; dan wordt de siroop weer mooi vloeibaar of voeg wat extra balsamico azijn toe en het wordt weer iets vloeibaarder. Probeer de consistentie te krijgen van een gewone limonade siroop als  je de balsamico siroop kookt, na het afkoelen ‘dikt’ de siroop verder in.

Je kunt de zelfgemaakte Balsamico Siroop prima (afgesloten) bewaren in de koelkast of een in keukenkastje. Er zit niets anders in dan azijn en suiker (beide conserveringsmiddelen) waardoor je het behoorlijk lang kunt bewaren.

Balsamico Siroop


Wat heb je nodig om zelf Balsamico Siroop te maken:

Bereidingstijd: ca 15-20 minuten
Hoeveelheid: 1 bakje balsamico siroop

  • 100 ml balsamico azijn
  • 50 gram suiker

Hoe je zelf Balsamico Siroop maakt:

1. Doe de azijn en de suiker in een pannetje en breng op hoog vuur aan de kook.

2. Als het mengsel kookt zet je het vuur zachter en kook je de azijn en suiker rustig in voor ongeveer 15-20 minuten. Dit doe je tot de siroop de dikte heeft van limonade siroop. (Als het afkoelt wordt het namelijk nog iets dikker en je wilt het niet een te dikke siroop of stroop hebben).

3. Even laten afkoelen en gebruik de siroop voor op een salade of als smaakmaker bij op een goed belegd broodje. Eet smakelijk!


Balsamico Siroop

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

9 Reacties

  • Beantwoorden Anne-Marie

    Goede tip Eef, die ga ik binnenkort zeker een keer maken. Hoe lang liet jij het ongeveer inkoken. Kwartiertje ofzo?

    19 april 2015 at 08:20
    • Beantwoorden Eefkooktzo

      Ah dank je wel! Dat ben ik er helemaal vergeten bij te zetten 😉 Heb het direct even aangepast: ca. 15-20 minuten tot de consistentie vergelijkbaar is met limonadesiroop. Je zat dus al in de goede richting 😀

      19 april 2015 at 22:15
  • Beantwoorden Tagliata (bieftstuk salade) | Eef Kookt Zo!

    […] en toch ook zoete balsamico siroop. Deze siroop kun je makkelijk zelf maken en dat recept lees je HIER. Twee dressings die in deze salade heerlijk samenkomen. Ze vullen elkaar aan en zorgen voor die […]

    21 april 2015 at 06:55
  • Beantwoorden Eef Kookt Zo - Bruschetta met tomaat & basilicum | Eef Kookt Zo

    […] combinaties maken zoals een bruschetta met wat dunne plakjes Parmezaanse kaas en wat zelfgemaakte balsamico siroop of wat dacht je van gewoon een lekker gedroogd Italiaans hammetje erop. De mogelijkheden zijn […]

    27 januari 2016 at 06:33
  • Beantwoorden Sandra

    Grappig receptje! Ik grijp vaak naar de balsamico crema van bertolli, maar eigenlijk veel leuker om zelf te maken!

    30 juni 2016 at 19:12
  • Beantwoorden Jennifer

    Ik maak het met honing in plaats van suiker! Vind ik persoonlijk nog lekkerder 🙂

    9 september 2016 at 18:45
    • Beantwoorden Ineke

      Hallo Jennifer.
      Even een vraagje. Hoeveel honing gebruik je dan op 100 ml balsamico?
      Groetjes Ineke

      20 november 2016 at 17:52
  • Beantwoorden Nanda

    Hoe simpel is dit, heerlijk! Vanavond gegegeten over salade bij de bbq!

    25 mei 2017 at 20:48
    • Beantwoorden Eef

      Lekker! Wat voor salade had je gemaakt?

      27 mei 2017 at 14:03

    Laat een reactie achter