Surinaamse bami met kip. Vandaag deel ik een heerlijk en smaakvol recept met je voor Surinaamse bami. Het recept komt uit het nieuwe kookboek ‘Switi Sranan’ van Noni Kooiman, waar ik later in dit artikel meer over vertel. Spoiler alert: dit boek wil je op je verlanglijstje zetten!
Hoe maak je Surinaamse bami?
Deze smaakvolle Surinaamse bami is echt comfortfood ten top. Door onder andere de toevoeging van tomatenpuree, smaakt het anders dan de Indische bami goreng. Verder is dit gerecht hoog op smaak door smaakmakers als gember en laos. De krokante ketjap kip uit de oven maakt van dit gerecht echt een feestmaal!
Surinaams bami recept
Ik ben dol op de Surinaamse keuken, al ben ik er nog niet zo in thuis. Eerder deelde ik al eens mijn recept voor Surinaamse roti (met masala kip en toespijs) en ook smullen wij thuis vaak van Surinaamse saoto soep. Super leuk dus om nu ook Surinaamse bami aan mijn never ending receptenlijstje te kunnen toevoegen!
Surinaams kookboek ‘Switi Sranan’ van Noni Kooiman
Onlangs kreeg ik het prachtige kookboek ‘Switi Sranan’ van Noni Kooiman opgestuurd van uitgeverij Carrera Culinair. Wat een heerlijk boek! Ik ben dol op eten uit de Surinaamse keuken, maar het is voor mij echt een keuken waar ik zelf niet in thuis ben. Dit kookboek van Noni is echt met recht een kookboek waar je dan wat aan hebt.
Je leert meer over Suriname, de verschillende stromingen zoals de Javaanse, Hindoestaanse, Chinese en de achtergrond daarvan, naast dat je heerlijke en duidelijke recepten vindt in het kookboek. Ik maakte de Surinaamse bami samen met de kip ketjap en deed er wat komkommer bij voor wat groen 😉 . Wat hebben we lekker gegeten! De recepten zijn duidelijk, toegankelijk en voorzien van mooie foto’s. Echt een aanrader als je meer wil leren én koken uit de Surinaamse keuken.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 400 gram Javaanse bami (of spaghetti)
- 1 sjalot
- 1 rode chilipeper
- 2 tenen knoflook
- 1 cm gember (vers)
- 1 cm laos (vers)
- ½ theelepel trassi
- 15 takjes selderij
- 1 eetlepel gula djawa
- 1 salamblad
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels zoete ketjap
- 2 maggiblokjes
- 4 kippenbouten
- 2 eetlepels sojasaus
- 2 eetlepels ketjap
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 limoen
- 5 cm laos
- 5 cm gember
- 1 ui
- 4 tenen knoflook
- 1 maggiblokje
- 4 salamblaadjes
- zonnebloemolie, peper, zout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- We beginnen met het maken van de marinade voor de kip ketjap. Doe de sojasaus en ketjap in een ruime kom. Rasp de limoen en pers hem uit. Voeg dat toe in de kom.
- Schil de loas en de gember en snij deze fijn. Snipper het uitje en pers de knoflook uit. Verkruimel het maggiblokje en voeg dit samen toe met de tomatenpuree en salamblaadjes in de kom. Proef en breng op smaak met peper en zout.
- Wentel de kip door de marinade en zet afgedekt minimaal 1 uur in de koelkast om te marineren. Verwarm ondertussen de oven voor op 230 graden.
- Leg de kippenbouten in een ruime ovenschaal en zet die 30 minuten in de oven. Verlaag daarna de temperatuur naar 190 graden en gaar ze nog 15 minuten door. Terwijl de kip in de oven staan gaan we de Surinaamse bami maken.
- Kook de bami in een pan met ruim water en zout beetgaar. Giet af en spoel af onder de koude kraan. Doe hierbij wat zonnebloemolie om te voorkomen dat het aan elkaar plakt.
- Snij de sjalot fijn, de peper in ringetjes en pel de knoflook. Schil de gember en de laos en snij in stukken. Maak van de sjalot, chilipeper, knoflook, gember, laos en trassi een boemboe in de keukenmachine of vijzel.
- Snij de takjes van de selderij fijn en hou apart. Snij de gula djawa fijn.
- Verhit een beetje zonnebloemolie in een wok bak hierin de boemboe 3 minuten aan. Voeg dan het salamblad en de selderijtakjes toe. Bak dit 2 minuten mee.
- Roer de tomatenpuree, sojasaus, ketjap gula djawa en de maggiblokjes erdoor. Druk de maggiblokjes in de pan kapot met een lepel en laat dit 1 minuut koken. Schep dan de bami erdoor en bak dit zo'n 3 minuten mee.
- Snij het selderijblad fijn en schep dit door de bami. Serveer met de kip ketjap en ingelegde komkommer of gebakken groenten. Eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Marleen says:
Wanneer en hoeveel olie gaat erbij de marinade?
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Marleen! Er gaat geen olie in de marinade, alleen sojasaus, ketjap en de limoen 🙂
Dimphi says:
In het recept heb je het ook bij de kip ketjap over tomatenpuree, maar die zie ik niet in de ingrediëntenlijst, alleen bij de bami
Eef says:
Ik zie het, meteen aangepast 🙂
Mirjam says:
Zojuist gemaakt….wel wat meer tijd dan aangegeven qua bereiding!!
Ook het vinden van de juiste ingrediënten was even een dingetje.
Het uiteindelijke resultaat was toch wat teleurstellend..niet de smaak explosie die ik verwachtte!
Eef says:
Wat jammer om te lezen! Met welke ingrediënten had je moeite om die te vinden? Ik vond het zelf juist een erg lekker recept van Noni dus ik ben benieuwd waar het verschil hem mogelijk in zit.
Cisca De Ruijter says:
Hoi, wat is gula djawa?
Eef says:
Gula djawa is palmsuiker, vaak het ingekookte vocht. Je kunt het vinden in de toko of soms bij de grotere supermarkten.
Carolina Van RAAIJ says:
Wat een heerlijk recept dat komt vaker op tafel lekker fris erbij de komkommer.
Het kookboek zet ik op mijn verlanglijstje. Wie weet voor onder de boom.
Eef ik vind je site met recepten top.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat lief, dankjewel Carolina! Het is zeker een fantastisch kookboek, ik hoop dat je hem mag krijgen deze kerst/Sinterklaas!