fbpx

Stoofvlees met Bockbier

Stoofvlees met Bockbier

 

Ik had weer eens zin om een lekkere pan stoofvlees te maken. Het was al best een tijdje geleden en hoewel ik vaak Aziatisch stoofvlees zoals rendang maak had ik zin in wat anders. Het idee ontstond om stoofvlees  met bockbier te stoven, kruiden en andere lekkere smaakmakers erbij en gewoon lekker een paar uur op laten staan. Stoofvlees moet stoven en lang, lang, lang! Dit is geen avondmaal was je zo even klaar maakt maar dit is er eentje die wat meer tijd van je vraagt. Niet moeilijk, helemaal niet zelfs maar je moet er wel een paar uur voor uittrekken. Stoofvlees met Bockbier.

Bij stoofvlees zijn een aantal dingen belangrijk; goed vlees, goede pan en tijd. Als dat je basis is dan kom je er zeker.

Dit stoofvlees met bockbier, heerlijk! Het vlees was mals, viel zowat uit elkaar en is zó lekker met wat dikke Vlaamse frietjes en een salade erbij. Eenvoud maar smaakvol. Kies een goed (Belgisch) bockbiertje uit, liefst met een vleugje karamel (ik gebruikte zelf bockbier van Hertog Jan) en duik de keuken in!

Wat heb je nodig voor 2 personen:
Bereidingstijd: 3,5 – 5 uur

  • 600 gr magere runderlappen in stukken gesneden
  • 1 flinke ui fijngesneden
  • 1 teen knoflook
  • 1 gedroogd blaadje laurier
  • 1 sneetje bruin brood
  • 1 el mosterd (dijon)
  • 1 flesje (Belgisch) bockbier
  • 1 el appelstroop
  • 1 el van Gilse stroop
  • 1 tl suiker
  • 1/2 tl gedroogde oregano
  • azijn
  • peper & zout & paprika poeder
  • zonnebloemolie
  • roomboter

 

Hoe je Stoofvlees met Bockbier maakt:

Haal het vlees ongeveer 30 minuten voor je gaat beginnen uit de koelkast en laat dit op kamertemperatuur komen.

Doe in een ruime braadpan wat roomboter en zonnebloem olie. Braad hierin het vlees aan en kruid het met peper, zout en paprikapoeder. Haal het vlees uit de pan als het aan alle kanten bruin is.

Doe nu weer wat roomboter en zonnebloem olie in de pan en fruit zachtjes de ui en knoflook kort aan. Strooi een tl suiker over de ui om deze een beetje te karameliseren. Dan doe je de vlees er weer bij en doe je het bier in de pan. Hierbij doe je 1 afgestreken lepel bloem en meng dit goed door elkaar op middelhoog vuur. Zorg dat het bier zachtjes begint te pruttelen en voeg de laurier, oregano, appelstroop en van Gilse stroop toe. Een klein scheutje azijn en op dit alles leg je de boterham die je hebt belegd met 1 el mosterd ( de bestreken kant naar boven).  Als alles pruttelt zet je het vuur laag.

Laat het nu lekker pruttelen voor ongeveer een uur tot je de gewenste dikte hebt bereikt en doe nu de deksel op de pan. Laat het geheel zo een paar uur (2-4 uur) verder garen en af en toe omroeren. Als de saus te dik wordt kun je altijd wat water toevoegen.

Tip: maak het recept 1 dag van te voren zodat de smaken lekker kunnen intrekken en je het de volgende dag alleen even hoeft op te warmen én dan smaakt deze Stoofvlees met Bockbier nog lekkerder!

Serveer met Vlaamse friet & een frisse salade.

Eet smakelijk!

 

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

9 reacties op “Stoofvlees met Bockbier”

    1. Zeker doen! Echt lekker en heel makkelijk, heeft alleen wat tijd nodig 😉 Laat je me weten hoe hij het vond 😉 ?

  1. Heerlijk recept Eef. maar ik kon geen bokbier vinden en heb er kasteelbier ingedaan. Ik bak zelf speltbrood en heb dus een speltboterham gebruikt en natuurlijk ook speltbloem. Dus onze magen waren snel gevuld. Had het recept voor 4 personen gemaakt, maar ik denk dat ik nog voor 4 personen overheb. Niet erg, want het is goed te combineren met allerlei andere groeten. We hebben heerlijk gegeten en ik heb de complimenten in ontvangst genomen. Dank je wel Eef.

    1. Wat een ontzettend lief én leuk bericht Mayke, dank je wel 🙂 Ja, de afmetingen zijn wat ruim voor 2 personen in het recept dus even afhankelijk van wat je er allemaal bij maakt kan het inderdaad wat veel zijn maar goed of dat nou erg is 😉 Kasteelbier is ook een erg lekkere biersoort die perfect in dit gerecht past. Nogmaals dank! Super leuk om te lezen 😀

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top