Ik had weer eens zin om een lekkere pan stoofvlees te maken. Het was al best een tijdje geleden en hoewel ik vaak Aziatisch stoofvlees zoals rendang maak had ik zin in wat anders. Het idee ontstond om stoofvlees met bockbier te stoven, kruiden en andere lekkere smaakmakers erbij en gewoon lekker een paar uur op laten staan. Stoofvlees moet stoven en lang, lang, lang! Dit is geen avondmaal was je zo even klaar maakt maar dit is er eentje die wat meer tijd van je vraagt. Niet moeilijk, helemaal niet zelfs maar je moet er wel een paar uur voor uittrekken. Stoofvlees met Bockbier.
Bij stoofvlees zijn een aantal dingen belangrijk; goed vlees, goede pan en tijd. Als dat je basis is dan kom je er zeker.
Dit stoofvlees met bockbier, heerlijk! Het vlees was mals, viel zowat uit elkaar en is zó lekker met wat dikke Vlaamse frietjes en een salade erbij. Eenvoud maar smaakvol. Kies een goed (Belgisch) bockbiertje uit, liefst met een vleugje karamel (ik gebruikte zelf bockbier van Hertog Jan) en duik de keuken in!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 600 gram magere runderlappen in stukken gesneden
- 1 ui (fijn gesneden)
- 1 teen knoflook
- 1 blaadje laurier
- 1 sneetje bruin brood
- 1 eetlepel mosterd (dijon)
- 1 flesje Bockbier
- 1 eetlepel appelstroop
- 1 eetlepel van Gilse stroop
- 1 theelepel suiker
- 1/2 theelepel gedroogde oregano
- olie, boter, azijn, peper & zout & paprika poeder
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Haal het vlees ongeveer 30 minuten voor je gaat beginnen uit de koelkast en laat dit op kamertemperatuur komen.
- Doe in een ruime braadpan wat roomboter en zonnebloem olie. Braad hierin het vlees aan en kruid het met peper, zout en paprikapoeder. Haal het vlees uit de pan als het aan alle kanten bruin is.
- Doe nu weer wat roomboter en zonnebloem olie in de pan en fruit zachtjes de ui en knoflook kort aan. Strooi een tl suiker over de ui om deze een beetje te karameliseren. Dan doe je de vlees er weer bij en doe je het bier in de pan. Hierbij doe je 1 afgestreken lepel bloem en meng dit goed door elkaar op middelhoog vuur. Zorg dat het bier zachtjes begint te pruttelen en voeg de laurier, oregano, appelstroop en van Gilse stroop toe. Een klein scheutje azijn en op dit alles leg je de boterham die je hebt belegd met 1 el mosterd ( de bestreken kant naar boven). Als alles pruttelt zet je het vuur laag.
- Laat het nu lekker pruttelen voor ongeveer een uur tot je de gewenste dikte hebt bereikt en doe nu de deksel op de pan. Laat het geheel zo een paar uur (2-4 uur) verder garen en af en toe omroeren. Als de saus te dik wordt kun je altijd wat water toevoegen.
- Serveer met Vlaamse friet & een frisse salade. Eet smakelijk!
handig om te weten:
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Anne-Marie says:
Oh wat lekker dit! Goede foto ook.
Eefkooktzo says:
Dank je wel 🙂
Kimberly says:
Wauw hee, dit moet ik eens voor mijn vriend maken! Dan ben ik echt zijn heldin, haha. Ziet er ook echt lekker uit moet ik zeggen.
Eefkooktzo says:
Hahaha wat een leuke comment 🙂 dank je wel en ben heel benieuwd wat ‘ie ervan vind 😉
robin says:
oké dit moet ik voor mijn vriend maken. dit vind die denk ik geweldig haha <3
Eefkooktzo says:
Zeker doen! Echt lekker en heel makkelijk, heeft alleen wat tijd nodig 😉 Laat je me weten hoe hij het vond 😉 ?
Mayke says:
Heerlijk recept Eef. maar ik kon geen bokbier vinden en heb er kasteelbier ingedaan. Ik bak zelf speltbrood en heb dus een speltboterham gebruikt en natuurlijk ook speltbloem. Dus onze magen waren snel gevuld. Had het recept voor 4 personen gemaakt, maar ik denk dat ik nog voor 4 personen overheb. Niet erg, want het is goed te combineren met allerlei andere groeten. We hebben heerlijk gegeten en ik heb de complimenten in ontvangst genomen. Dank je wel Eef.
Eefkooktzo says:
Wat een ontzettend lief én leuk bericht Mayke, dank je wel 🙂 Ja, de afmetingen zijn wat ruim voor 2 personen in het recept dus even afhankelijk van wat je er allemaal bij maakt kan het inderdaad wat veel zijn maar goed of dat nou erg is 😉 Kasteelbier is ook een erg lekkere biersoort die perfect in dit gerecht past. Nogmaals dank! Super leuk om te lezen 😀
Pieter says:
Ziet er super lekker uit. Dit moet ik echt een keer proberen!
Gerdy says:
Ik zie dit recept uit 2015. Zou je dit zo ook in slowcooker kunnen maken? Moet je daar het recept voor aanpassen?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Je kunt dit recept ook in de slowcooker maken. Maar kan je helaas niet zeggen of je het recept daarvoor moet aanpassen, want ik heb het zelf nog nooit geprobeerd.