Spaghetti met gehaktballetjes. Vandaag deel ik het recept voor deze klassieker met jou: spaghetti met zelfgemaakte gehaktballetjes in tomatensaus! Echt zo’n pasta waar je iedereen blij mee maakt en ook nog eens snel gemaakt is.
Recept spaghetti met gehaktballetjes
Dit recept voor spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus is simpel, maar o zo lekker. De gehaktballetjes zijn heerlijk smeuïg en de tomatensaus houden we simpel. Je kunt naar smaak uiteraard nog extra groenten of saus toevoegen, of er een lekkere salade bij serveren.
Tip voor papa’s en mama’s met kieskeurige eters: kook wat groenten of een zak gesneden Italiaanse groenten of een macaroni mix pakket mee in de saus voor je de gehaktballetjes toevoegt. Meng met een staafmixer door de saus en je hebt een saus bomvol ‘verstopte’ groenten 😉 .
Gehaktballetjes in tomatensaus
Ik heb voor dit recept gekozen om de gehaktballetjes eenvoudig te kruiden, maar wel heel smeuïg te maken door de ricotta die je door het gehakt mengt. Want die ballen moeten natuurlijk wel écht lekker zijn. Net als deze gehaktballen trouwens, die zijn ook écht lekker.
Ook de tomatensaus hou ik in dit recept vrij simpel, maar wil je juist uitpakken dan kun je ook voor deze bolognese saus gaan. Die is ook erg lekker! Waar je ook voor kiest, een ding is zeker: van deze klassieke allemansvriend ga je absoluut genieten.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 gram spaghetti
- olijfolie, peper en zout
- verse basilicum
- 500 gram gehakt
- 150 gram ricotta
- 50 gram panko
- 75 gram Parmezaanse kaas
- 1 ei (middel)
- 2 tenen knoflook
- 1 theelepel chilivlokken
- 1 eetlepel peterselie
- 2 theelepels oregano
- 1 ui (gesnipperd)
- 2 tenen knoflook
- ½ eetlepel bruine basterdsuiker
- 2 theelepels oregano
- 2 theelepels basilicum
- 1 theelepel tijm
- 1 blik tomatenblokjes (400 gram)
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe alle ingredienten voor de gehaktballetjes in een kom en breng op smaak met ruim peper en zout.
- Draai hier nu ca. 20 gehaktballetjes van.
- Verhit ruim olijfolie in een pan en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin. Haal ze uit de pan en hou apart op een bord (ze hoeven nog niet door en door gaar te zijn).
- Zorg dat je nog ongeveer 1-2 eetlepels olijfolie in de pan hebt zitten en fruit hierin het gesnipperde uitje aan.
- Voeg zodra de ui glazig begint te worden de knoflook toe samen met de bruine basterdsuiker en de kruiden. Bak die even mee.
- Doe de tomatenblokjes erbij en breng op smaak met peper en zout.
- Voeg de gehaktballetjes weer toe aan de saus en laat dit zachtjes pruttelen tot de gehaktballetjes gaar zijn.
- Kook ondertussen de pasta beetgaar zoals aangegeven is op de verpakking.
- Schep dan de pasta door de gehaktballetjes en de saus en verdeel vervolgens over 4 borden. Garneer naar smaak met extra Parmezaanse kaas en verse basilicum. Eet smakelijk!
Video
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Henderikus Hidding says:
Eef, ik ben een echte amateur kok en geniet van elk gerecht op jouw site. Zo zie je maar, koken is het mooiste als je er de tijd voor neemt.
Heb je ook een email adres privé? Ik zou graag wat gegevens m.b.t. recepten welke ik van mensen heb mogen ontvangen en deze met je willen uitwisselen.
Was een stagiaire uit Bulgarije welke dit gerecht mij heeft gegeven. Ik vind dit super, fris, fruitig, lekker.
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Fijn om te horen! Prive mailadressen delen wij alleen niet, je kunt wel mailen naar [email protected] 🙂
Debby says:
Hoi Eef, ik heb deze gehaktballetjes nu 2x gemaakt, ze zijn echt heerlijk. Alleen vallen ze bij het bakken uit elkaar (ondanks dat ik ze voor het bakken een uur in de koelkast laat rusten). Weet jij wat hiervan de reden zou kunnen zijn?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Debby, dankjewel voor je reactie. Het kan zijn dat het gehakt te veel vocht bevat, kwam er veel vocht vrij tijdens het bakken? In mijn ervaring kan ‘supermarkt gehakt’ enorm slinken door de hoeveelheid vocht, bij (bio) gehakt van de slager heb je dat minder tot niet.
Een andere reden kan zijn, dat het gehaktmengsel juist te droog is. Dat voel je als je kneed en rolt ook al, bleven ze toen wel mooi rond zonder barsten? Als dat niet zo was, kun je de volgende keer een extra eigeel toevoegen of als het dan juist weer te nat wordt een beetje extra panko.
Debby says:
Het gehaktmengsel was niet te droog. Ik ga je tip opvolgen en koop de volgende keer het gehakt bij de slager. Dankjewel!
Anita says:
Vandaag klaar gemaakt en het hele gezin vond het lekker! En dat terwijl we allemaal een andere smaak hebben.
Dus dit gerecht gaan we vaker maken!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
yay! Fijn om te horen dat dit recept een succesnummer was bij iedereen 🙂
N. Snijder says:
Zojuist dit heerlijke recept gemaakt. Mijn man was erg onder de indruk. Bedankt!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn om te horen, dankjewel!
Angelique says:
We hebben heerlijk genoten van dit recept! Alle neuzen stonden dezelfde kant op, dat is niet altijd makkelijk.
Aanrader en voor herhaling zeker vatbaar!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat leuk om te horen, dankjewel!
Birgit Van Dijk says:
Gehakt was heel vreemd van substantie
Beetje melig en viel uit elkaar me bakken
Leek niet echt meer op gehakt van binnen
Denk teveel Vocht in ’t gehakt
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Birgit, dat zou goed kunnen! Als je het nogmaals gaat maken zou je kunnen kiezen voor gehakt van de slager, dat zit doorgaans minder vocht in.
Judith says:
Heerlijk recept, we hebben gesmuld.
Heb nog wat zelfgemaakte groentebouillon paste toegevoegd, voor wat meer diepte.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat lekker zeg, dankjewel Judith!