Volg mij:
Hoofdgerechten, Pasta & Italiaanse Gerechten

Spaghetti met gehaktballetjes

Spaghetti met gehaktballetjes

Spaghetti met gehaktballetjes, een klassieker uit de Italiaanse keuken en precies zoals de Italiaanse keuken is: eenvoudig, goede producten en een niet al te lange ingrediëntenlijst. Nu ga ik zelf altijd stiekem een beetje los met de kruiden waardoor het ingrediëntenlijst bij mij iets langer wordt maar zeer waarschijnlijk heb je alles in huis voor deze heerlijke Italiaanse pasta!

Het grappige aan tomatensaus vind ik altijd dat dit het lekkerste is als je tomaten uit blik gebruikt. Verse tomaten kan (gebruik dan romatomaten) maar voor een pastasaus gebruik ik altijd tomaten uit blik. Een goede passata (gezeefde tomaten) wordt namelijk gemaakt van mooie, rijpe tomaten en perfect voor in de saus voor bij de spaghetti met gehaktballetjes. Lekker smaakvol en dat boots je helaas niet één, twee, drie na met verse tomaten. Jammer genoeg zijn die in Nederland toch een beetje waterbommetjes, zeker deze tijd van het jaar.

Spaghetti met heerlijke gehaktballetjes

Voor het gehakt kies ik bewust voor half om half. Dus half rundvlees, half varkensvlees. Dit gehakt is wat vetter dan gewoon rundergehakt en zorgt dus voor die lekkere malse gehaktballetjes, ideaal! Weet je wat ook zo fijn is aan deze saus? Je kunt er prima wat restjes groenten in kwijt. Heb je nog wat courgette liggen? Lekker meebakken in kleine stukjes! Ook paprika of juist wat blokjes aubergine doen het prima in deze saus. Zo maak je hem nóg lekkerder.

Spaghetti met gehaktballetjes


Het recept voor spaghetti met gehaktballetjes:

Voorbereiding: 15 minuten | Bereiding: 30 minuten | Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 4 personen

Wat heb je nodig voor spaghetti met gebakballetjes (ingrediënten):

  • 500 gram half om half gehakt
  • 500 gram gezeefde tomaten (passata)
  • 400 gram spaghetti
  • 40 gram Parmezaanse kaas
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 sjalot (middelgroot)
  • 1 ui
  • 1 ei
  • 1 eetlepel peterselie (fijngesneden)
  • 2 theelepels mosterd (dijon)
  • 1 theelepel van elk: gedroogde basilicum, oregano en tijm
  • ½ theelepel piment
  • ¼ theelepel kaneel en een ¼ theelepel kruidnagelpoeder
  • paprikapoeder, peper en zout
  • olijfolie

Hoe maak je spaghetti met gehakballetjes :

  1. Rasp de sjalot of snijd deze heel fijn met een keukenmachine. Snijd de knoflook en ui ook fijn.
  2. Neem een ruime kom en doe hierin de volgende ingrediënten: 500 gram half om half gehakt, de geraspte sjalot, 1 ei, 2 theelepels mosterd, 2 teentjes fijngesneden knoflook, 1 eetlepel fijngesneden peterselie, 40 gram Parmezaanse kaas, ½ theelepel piment, ¼ theelepel kaneel, ¼ theelepel kruidnagelpoeder, peper en zout naar smaak.
  3. Mix dit losjes en vorm hier kleine balletjes van.
  4. Verhit een beetje olijfolie in een ruime koekenpan en bak de gehaktballetjes rondom bruin. Ze hoeven niet gaar te zijn maar wel een mooi bruin korstje te hebben (later kook je ze namelijk nogmaals en dan blijven ze lekker mals).
  5. Haal de balletjes uit de pan en laat ze even afkoelen op een ruim bord.
  6. Waarschijnlijk zit er nog genoeg vet in de pan (mocht het teveel zijn kun je altijd een beetje vet uit de pan scheppen) en fruit vervolgens het uitje en de andere 2 teentjes knoflook even aan.
  7. Voeg dan de passata (gezeefde tomaten) toe samen met 250 ml water, een theelepel van elk: gedroogde basilicum, oregano, tijm en paprikapoeder. Peper en zout naar smaak.
  8. Breng aan de kook en voeg de gehaktballetjes toe.
  9. Kook ondertussen de spaghetti en laat de gehaktballetjes rustig pruttelen in de saus.
  10. Giet de spaghetti af als deze beetgaar is.
  11. Verdeel de spaghetti over 4 borden en serveer hier de saus over. Garneer naar smaak met peterselie en Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!

Spaghetti met gehaktballetjes

Laat het weten via Instagram, Facebook of Twitter  als je dit recept gemaakt hebt met de hashtag #EEFKOOKTZO of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

Geen reacties

Laat een reactie achter