De lekkerste gehaktballen

Gehaktballen van de Librije

Eigenlijk moet ik me een beetje schamen… Na, pak ‘m beet, 4 jaar bloggen had ik nog geen enkel recept voor gehaktballen op mijn blog staan. Gewone, Hollandse gehaktballen. Van die ronde jongens. Lekker voor bij de stamppot, een avondje AVG of gewoon een bal op brood met een likje mosterd. Gehaktballen dus, die had ik dus nog niet.

Daar moest snel verandering in komen en ik besloot het recept der recepten voor gehaktballen eens uit te proberen. Het recept van meneer Jonnie Boer van het bekende restaurant de Librije. Dat recept heeft ooit eens in de Allerhande gestaan en sindsdien hoor je in de digitale wandelgangen de lovende reacties op dit recept.

De lekkerste gehaktballen

Het recept staat overigens niet op de kaart van restaurant de Librije, maar wordt bij de personeelsmaaltijd voor het team van de Librije regelmatig geserveerd. Inmiddels heb ik de ballen natuurlijk gemaakt, geproefd en direct van de laatste 3 ballen een foto gemaakt. Jongens (en meisjes), deze zijn inderdaad heel erg goehoed! Wil je dus de allerlekkerste gehaktballen maken? Dan is dit recept, hét recept. Credits mogen natuurlijk naar meneer Boer, maar ik wilde graag het recept met je delen. Want deze moet je echt eens proberen. Ze zijn mals en hebben een heerlijke structuur. Goed van smaak, hebben een licht pitje en ik beloof je, je wilt zeker nog een balletje extra… Dat wordt vechten aan tafel 😉 .

Kleine tip… de volgende dag smaken de gehaktballen nog lekkerder!

Gehaktballen van de Librije

Gehaktballen van de Librije

Het recept voor de aller lekkerste gehaktballen naar recept van de Librije. Malse, smeuïge gehaktballen, deze moet je echt eens proberen!
4.2 van 25 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Hoeveelheid: 6 gehaktballen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 400 gram rundergehakt
  • 1 pot vleesfond (380 ml)
  • 80 gram paneermeel
  • 2 eieren (middel)
  • 3 eetlepels roomboter
  • 2 eetlepels ketjap manis (zoete ketjap)
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 1 theelepel cayennepeper

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Meng alle ingrediënten (behalve de roomboter en de vleesfond) door elkaar.
  • Maak hier mooie, ronde gehaktballen van en zet deze daarna een halfuurtje in de koelkast.
  • Verhit vervolgens de roomboter in de braadpan en braad de gehaktballen aan tot ze rondom mooi bruin zijn.
  • Giet de vleesfond erbij, breng aan de kook en zet het vuur laag.
  • Laat de gehaktballen nu in 45 minuten rustig gaar worden. Keer de ballen af en toe om en eet smakelijk!

handig om te weten:

Zout?
Ik krijg ontzettend veel vragen of je zout kunt/mag/ hoort toe te voegen of niet. Het recept van de Librije is zonder zout omdat de bouillon al zoet van zichzelf is. Ik mis het zout ook niet in het recept en nee, ik ben ook "niet anti-zout" of "pro-minder-zout-eten", ik ben namelijk dol op zout 😉 . Maar je MAG natuurlijk wel zout toevoegen, als jij dat lekkerder vindt of denkt lekkerder te vinden, voeg het dan gerust naar smaak toe.

voedingswaarden (per persoon/ portie):

Calorieën: 180kcal | Koolhydraten: 11g | Eiwitten: 19g | Vetten: 6g | Verzadigd vet: 2g
WIL JE DIT RECEPT OPSLAAN?Maak dan snel én gratis een eigen account aan.

De lekkerste gehaktballen

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

20 reacties op “Gehaktballen van de Librije”

  1. Dit recept heb ik vandaag gemaakt.
    We vonden ze heerlijk!
    Ik vind gehaktballen maken altijd lastig, dus dit recept hou ik erin, superlekker zachte gehaktballen!

  2. Dit recept heb ik vandaag gemaakt.
    We vonden ze heerlijk!
    Ik vind gehaktballen maken altijd lastig, dus dit recept hou ik erin, superlekker zachte gehaktballen!

  3. 5 stars
    Ken het recept al wat langer; heb er een paar kleine aanpassingen aan gedaan. Zelf ben ik niet zo’n fan van chilipeper, die heb ik vervangen door zwarte peper (uit de molen). De mosterd heb ik aangepast naar 5 el grove mosterd en 5 el fijne mosterd.

    Hier is het zo erg dat familie, vrienden en collega’s er met regelmaat gewoon om vragen of please, please, please, weer eens gehaktballen wil maken…

    1. Eef

      Wat ontzettend leuk om te lezen en zo fijn als je mensen om je heen vragen of je iets vaker wilt maken, een mooi compliment. Je variatie met grove en fijne mosterd klinkt erg lekker.

  4. 5 stars
    In mijn recept heb ik de chilipeper aangepast naar zwarte peper (uit de molen) en 1 el grove mosterd vervangen door 1 el fijne mosterd. Ook voeg ik vaak nog een klein scheutje Worcestershiresauce toe. Mocht je zin hebben in iets pittigere ballen dan kan een theelepel sambal badjak er ook in.

    1. Eef

      Ik begrijp je opmerking niet? In dit recept gebruik je runderbouillon wat van zichzelf al erg zout is, het is onnodig om extra zout toe te voegen aan het gehakt, maar als dat wil ga dan gerust je gang 🙂

      1. Hoi Eef, wanneer gebruik je dan de runderbouillon? Het staat niet in het recept.
        Vandaag de gehaktballen gemaakt en vonden het al wat flauw, dus ik vermoed dat de runderbouillon toegevoegd had moeten worden. Klopt dat?

        1. Eef

          Bij stap 4, het vleesfond, dat is gemaakt van rund. Voeg gerust zout toe als je dat lekkerder vindt. Ik vond het persoonlijk niet nodig, maar voel je vrij 🙂

  5. 5 stars
    Wat een fantastisch recept. Simpel, makkelijk en fantastisch lekker. Bij gebrek aan vleesfond een half liter runderbouillon gemaakt en tot 2/3 laten indikken. Werkt ook!

    Nu eens vega proberen met Tempeh en groentebouillon…

    Bedankt Eef!

  6. Margriet Booij

    Vorig jaar januari ben ik voor mijzelf de uitdaging aangegaan om elke week iets nieuws te bereiden. Jouw website heeft mij enorm geholpen en heb ik al zoveel lekkere dingen op tafel gezet! Bedankt voor je inspiratie!

    Als ik deze gehaktballen in de slowcooker zou willen bereiden zou je dan nog iets veranderen aan de ingrediënten?

    1. Eef

      Wat ontzettend leuk om, te lezen, dankjewel 🙂

      Nee in principe niet denk ik, ik zou ze alleen wel eerst goed aanbraden in de pan voor je ze in de slowcooker doet.

  7. Ontzettend lekkere gehaktballen.
    Ik dacht misschien ook om wat zout toe te voegen, maar heb dat uiteindelijk toch niet gedaan.
    Gelukkig maar, want de smaak is geweldig en zout toevoegen lijkt me echt niet nodig.
    In plaats van vleesfond heb ik gewoon bouillon uit bouillonblokjes met een 1/2 blokje extra gebruikt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top