De lekkerste gehaktballen

Gehaktballen van de Librije

Eigenlijk moet ik me een beetje schamen… Na, pak ‘m beet, 4 jaar bloggen had ik nog geen enkel recept voor gehaktballen op mijn blog staan. Gewone, Hollandse gehaktballen. Van die ronde jongens. Lekker voor bij de stamppot, een avondje AVG of gewoon een bal op brood met een likje mosterd. Gehaktballen dus, die had ik dus nog niet.

Daar moest snel verandering in komen en ik besloot het recept der recepten voor gehaktballen eens uit te proberen. Het recept van meneer Jonnie Boer van het bekende restaurant de Librije. Dat recept heeft ooit eens in de Allerhande gestaan en sindsdien hoor je in de digitale wandelgangen de lovende reacties op dit recept.

De lekkerste gehaktballen

Het recept staat overigens niet op de kaart van restaurant de Librije, maar wordt bij de personeelsmaaltijd voor het team van de Librije regelmatig geserveerd. Inmiddels heb ik de ballen natuurlijk gemaakt, geproefd en direct van de laatste 3 ballen een foto gemaakt. Jongens (en meisjes), deze zijn inderdaad heel erg goehoed! Wil je dus de allerlekkerste gehaktballen maken? Dan is dit recept, hét recept. Credits mogen natuurlijk naar meneer Boer, maar ik wilde graag het recept met je delen. Want deze moet je echt eens proberen. Ze zijn mals en hebben een heerlijke structuur. Goed van smaak, hebben een licht pitje en ik beloof je, je wilt zeker nog een balletje extra… Dat wordt vechten aan tafel 😉 .

Kleine tip… de volgende dag smaken de gehaktballen nog lekkerder!

Wist je trouwens dat dat als je niet zo handig bent met het rollen van gehaktballen er zelfs deze “handige” dingen bestaan? Maar of ze écht handig zijn…?

Gehaktballen van de Librije

De lekkerste gehaktballen

Gehaktballen van de Librije

Het recept voor de allerlekkerste gehaktballen naar recept van de Librije. Malse, smeuïge gehaktballen, deze moet je echt eens proberen!
4.27 van 264 stemmen
Voorbereiding: 10 minuten
Bereidingstijd: 45 minuten
Totale tijd: 55 minuten
Hoeveelheid: 6 gehaktballen

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 400 gram rundergehakt
  • 1 pot vleesfond (380 ml)
  • 80 gram paneermeel
  • 2 eieren (middel)
  • 3 eetlepels roomboter
  • 2 eetlepels ketjap manis (zoete ketjap)
  • 2 eetlepels grove mosterd
  • 1 theelepel cayennepeper

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Meng alle ingrediënten (behalve de roomboter en de vleesfond) door elkaar.
  • Maak hier mooie, ronde gehaktballen van en zet deze daarna een halfuurtje in de koelkast.
  • Verhit vervolgens de roomboter in de braadpan en braad de gehaktballen aan tot ze rondom mooi bruin zijn.
  • Giet de vleesfond erbij, breng aan de kook en zet het vuur laag.
  • Laat de gehaktballen nu in 45 minuten rustig gaar worden. Keer de ballen af en toe om en eet smakelijk!

handig om te weten:

Zout?
Ik krijg ontzettend veel vragen of je zout kunt/mag/ hoort toe te voegen of niet. Het recept van de Librije is zonder zout omdat de bouillon al zout van zichzelf is. Ik mis het zout ook niet in het recept en nee, ik ben ook "niet anti-zout" of "pro-minder-zout-eten", ik ben namelijk dol op zout 😉 . Maar je MAG natuurlijk wel zout toevoegen, als jij dat lekkerder vindt of denkt lekkerder te vinden, voeg het dan gerust naar smaak toe.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 180kcal | Koolhydraten: 11g | Eiwitten: 19g | Vetten: 6g | Verzadigd vet: 2g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

De lekkerste gehaktballen

93 reacties op “Gehaktballen van de Librije

  • Dit recept heb ik vandaag gemaakt.
    We vonden ze heerlijk!
    Ik vind gehaktballen maken altijd lastig, dus dit recept hou ik erin, superlekker zachte gehaktballen!

      • 5 sterren
        Wat een geweldig recept. Dankjewel Eef. Mijn gehaktballetjes vielen steeds uit elkaar. Het hele gezin zegt dat dit recept een blijvertje is. ????????????????????

        • Ik rol de gekoelde gehaktballen kort voor het braden nog even door de bloem. Zorgt er volgens mijn oma voor dat ze niet uit elkaar vallen. Bij dit recept niet noodzakelijk maar het zorgt ook voor een lekker korstje.

      • 4 sterren
        Ik heb ze ook ook gemaakt.

        De gehaktballen vind ik een mix tussen home meatballs en tussen een hamburger die je kunt afhalen bij een goede zaak.

        Ik kook ook veel verschillende gerechten en ik word super enthousiast wanneer ik iets heb gemaakt en gegeten heb wat erg lekker is. Ik kan alleen maar bedenken aan WIE ik dit gerecht zou moeten maken.

        Heb zelf een mini sjalotje erin gedaan die ik zag liggen en vleesfonds heb ik niet gehaald of geen bouillon erbij gedaan voor dit keer. Het zal vast alletwee lekker zijn zonder twijfel.

        De gehaktballen springen eruit met deze smaak. Ik kook weleens vaker gerechten van jouw website.

  • Dit recept heb ik vandaag gemaakt.
    We vonden ze heerlijk!
    Ik vind gehaktballen maken altijd lastig, dus dit recept hou ik erin, superlekker zachte gehaktballen!

  • Ken het recept al wat langer; heb er een paar kleine aanpassingen aan gedaan. Zelf ben ik niet zo’n fan van chilipeper, die heb ik vervangen door zwarte peper (uit de molen). De mosterd heb ik aangepast naar 5 el grove mosterd en 5 el fijne mosterd.

    Hier is het zo erg dat familie, vrienden en collega’s er met regelmaat gewoon om vragen of please, please, please, weer eens gehaktballen wil maken…

  • In mijn recept heb ik de chilipeper aangepast naar zwarte peper (uit de molen) en 1 el grove mosterd vervangen door 1 el fijne mosterd. Ook voeg ik vaak nog een klein scheutje Worcestershiresauce toe. Mocht je zin hebben in iets pittigere ballen dan kan een theelepel sambal badjak er ook in.

      • Ik voeg zelf geen zout toe aan het recept, de ketjap is van zichzelf al behoorlijk zout. Ook bevat mosterd vrij veel zout. Maar uiteraard staat het je vrij om nog wat zout toe te voegen als je dat wil.

    • Wat een succes deze gehaktballen , ik had de normale grove mosterd gebruikt , maar ga de volgende keer voor de pikante versie .

    • Ik begrijp je opmerking niet? In dit recept gebruik je runderbouillon wat van zichzelf al erg zout is, het is onnodig om extra zout toe te voegen aan het gehakt, maar als dat wil ga dan gerust je gang 🙂

      • Hoi Eef, wanneer gebruik je dan de runderbouillon? Het staat niet in het recept.
        Vandaag de gehaktballen gemaakt en vonden het al wat flauw, dus ik vermoed dat de runderbouillon toegevoegd had moeten worden. Klopt dat?

        • Bij stap 4, het vleesfond, dat is gemaakt van rund. Voeg gerust zout toe als je dat lekkerder vindt. Ik vond het persoonlijk niet nodig, maar voel je vrij 🙂

          • 5 sterren
            De gehaktballen waren heerlijk. Ik had voor ieder 2 gemaakt. Een voor vanavond en de ander voor morgen. We konden de verleiding niet weerstaan om de tweede gehaktbal tot morgen te bewaren.
            Dit komt vaker op het menu.
            Bedankt voor het delen van het recept!

    • Hoi Eef, gister de gehaktballen gemaakt, iedereen enthousiast! Maar…ik vind t zelf lekker als ze iets droger zijn, minder zacht of smeuïg dus. Welk ingrediënt zou ik moeten verminderen of vermeerderen om dat te bereiken? Dankjewel alvast, Eef

      • Dominique - team Eefkooktzo.nl zegt:

        Dankjewel voor je reactie, leuk om te horen! Als je de gehaktballen iets droger wilt, kun je het beste wat meer paneermeel toevoegen.

  • Wat een fantastisch recept. Simpel, makkelijk en fantastisch lekker. Bij gebrek aan vleesfond een half liter runderbouillon gemaakt en tot 2/3 laten indikken. Werkt ook!

    Nu eens vega proberen met Tempeh en groentebouillon…

    Bedankt Eef!

  • Margriet Booij zegt:

    Vorig jaar januari ben ik voor mijzelf de uitdaging aangegaan om elke week iets nieuws te bereiden. Jouw website heeft mij enorm geholpen en heb ik al zoveel lekkere dingen op tafel gezet! Bedankt voor je inspiratie!

    Als ik deze gehaktballen in de slowcooker zou willen bereiden zou je dan nog iets veranderen aan de ingrediënten?

    • Wat ontzettend leuk om, te lezen, dankjewel 🙂

      Nee in principe niet denk ik, ik zou ze alleen wel eerst goed aanbraden in de pan voor je ze in de slowcooker doet.

  • Ontzettend lekkere gehaktballen.
    Ik dacht misschien ook om wat zout toe te voegen, maar heb dat uiteindelijk toch niet gedaan.
    Gelukkig maar, want de smaak is geweldig en zout toevoegen lijkt me echt niet nodig.
    In plaats van vleesfond heb ik gewoon bouillon uit bouillonblokjes met een 1/2 blokje extra gebruikt.

  • Tom van Breukelen zegt:

    Waanzinnig lekker. Mijn [duitse] vrouw was heel sceptisch, maar met deze gehakballen heb ik haar hart volledig gewonnen.

    • Dat zegt denk ik meer over jouw smaakpupillen dan die van de Librije denk ik 😉 Maar smaken verschillen, nog nooit een gehaktstaaf van de bezinepomp op, maar wie weet zijn ze fantastisch.

  • Ik ben nog aan het koken. Ik ben benieuwd. Vraagje: doe je op het eind een deksel op de.pan of niet? Het lijkt wel alsof er vet uit loopt als ik de deksel erop doe.

  • Bedankt voor je recept!

    Ik heb er zelf aan toegevoegd:
    – Knoflookpoeder
    – Pikante paprikapoeder

    En ik heb van 500 gram gehakt, 5 ballen gemaakt IPV 6 van 400 gram.
    De eerste keer dat ik gehakt ballen maak! Ben benieuwd.

  • Sjoerd van der Sloot zegt:

    Bedankt voor je recept, ik ga het zeker snel proberen.
    Nu zie ik vaak staan dat je roomboter gebruikt om het vlees in te braden. Ik gebruikte normaliter Croma. Is dat ook mogelijk of raadt je dat juist af.

  • Jaaa….. de kampioen droge gehaktballen maken heeft een heerlijke smeuige bal op tafel gezet! Ze waren zalig! Dank je voor het recept (meneer van de librije)

  • Daphne de Klerck zegt:

    Super recept! Thnx! Ik heb er drie ingrediënten extra aan toe gevoegd Sambal, ui en knoflook. Nu een nachtje in de koelkast en morgen braden en lekker eten! X

  • Hoi Eef,
    Even wat hulp nodig. Ik heb net van rundergehakt ballen gemaakt, maar het zijn droge, smakeloze kogels geworden. Enig idee wat er fout is gegaan ? Kun je betere ballen maken met half-om gehakt ?
    Hoor het graag even.

    Groetjes,

    Henk

    • Oeh dat klinkt zeker niet lekker! Lastig om zo te zeggen, maar als ik het zo lees zijn ze veel te droog geworden. Heb je ze heel erg aangebraden misschien?

  • Shari Top zegt:

    Dag Eef,
    Vandaag voor het eerst deze gehaktballen gemaakt en mijn vriend en ik vonden het heerlijk! Ik heb runderbouillon gebruikt, maar was nog best zout. Is dit minder als ik fond gebruik? Ik weet echt vrijwel niks van koken af, maar met dit recept kan ik eindelijk eens uitpakken!

  • Je kan je gehaktballen ook maken met een ijsboltang, dan hebben ze dezelfde maat.
    Die zijn in verschillende maten verkrijgbaar.
    Zo eentje waar je in knijpen moet, met een mesje van binnen.

  • Dit recept gemaakt maar in dubbele portie. De smaak was perfect maar het gehakt met alle ingrediënten was erg vochtig en ik had bij het braden moeite om de ballen in vorm te houden; hadden de neiging om uit elkaar te vallen. De eitjes waren kleine Kipster eitjes. Klein tot medium. Wat is uw advies. Ipv 4 toch 3 eitjes of paneermeel toevoegen totdat ik een iets drogere / vaste consistentie heb?

    • Dat kan je doen, iets steviger aandrukken kan wellicht ook helpen en/ of een tang gebruiken om ze iets voorzichtiger om te draaien. Ik gebruik trouwens altijd middelgrote eieren dus daar zou ook een verschil in kunnen zitten als je grote(re) hebt gebruikt. Succes 🙂

  • Hans Beelaerts zegt:

    5 sterren
    Ik heb al een aantal keer gehaktballen volgens dit recept gemaakt en ze zijn heerlijk, ook de jus is erg lekker. (Met gekookte kruimige aardappelen en bloemkool bijvoorbeeld) Deze keer met een gesnipperde uitje, beetje aangebakken en een teen knoflook geprobeerd. Het draaien van mooie ballen gaat het gemakkelijkst met natte handen en liggen ze inderdaad minstens een half uur in de koelkast blijven ze in de pan mooi rond. Supperrecept, dank je wel!

    • In gehakt hoort een ei dan vallen ze niet uit elkaar.en een uitje bij mij.peper zout kerrie noot.platte ballen en om en om bakken.recept van mijn vader die was ook chef kok.

  • 5 sterren
    Als je nou geen fond in huis hebt (zoals ik, vandaag) dan neem je gewoon half-om-halfgehakt. Het extra vettige varkensgehakt compenseert dan voor het ontbreken van het badje van 45 minuten in de fond. Tenminste, dat is mijn zelfbedachte theorie.

    Ik heb vier ballen gemaakt van een pond (half-om-half-) gehakt, en die gewoon, normaal gebakken zoals altijd.
    Het recept verder precies opgevolgd, alleen dus zonder die 45 minuten in de fond.

    De ballen zijn prima gelukt en ook smeuïg.
    Met rundergehakt waren ze misschien wat droog geworden.

    Ik blijf de combinatie van ketjap en mosterd nog steeds wel een rare vinden.
    Desondanks is de smaak toch prima. En het is weer eens wat anders.
    Even een nieuwe variatie erbij, in het receptenmapje.
    Volgende keer maak ik ze MET fond. Beloofd!

    En er gaat misschien een fijngesnipperde madame jeannette bij.
    Geen idee of dat ‘matcht’ met de smaak maar daar komen we vanzelf achter 😀

  • Oops, ik had de fond ook bij het gehakt gedaan. Er staat: doe alles bij elkaar behalve de roomboter.. miss handig om dat nog even aan te passen. Verder heerlijke gehaktballen, had ze al eens eerder gemaakt en toen was ik wel zo helder om niet de fond er bij te doen 🙂

    • Anna - Team Eef Kookt Zo Anna zegt:

      Hi Tessa, misschien heb je er over heen gelezen maar het staat er gelukkig gewoon bij! Blij dat het goed heeft gesmaakt!

  • Mieke Velner zegt:

    5 sterren
    Lekkere gehaktballen! Ik fruit vaak een fijngesnipperd uitje in de pan en voeg dat toe aan het gehakt voordat ik de ballen draai. Erg lekker!

  • Een heerlijk recept wat ik al verschillende keren heb gemaakt, dankjewel Eef.
    Heb je nog tips hoe ik de jus wat op zou kunnen ‘leuken’?

    • Dominique - Team Eefkooktzo.nl zegt:

      Wat leuk om te horen! Je zou er een uitje aan toe kunnen voegen of cherrytomaatjes in laten poffen is ook lekker.

  • Makkelijk en heel erg lekker. Volgende keer doe ik nog een tomaatje bij de saus. I.p.v. paneermeel heb ik er panko in gedaan. Daar krijgen de ballen snel een mooi korstje van. Dit recept is voor ons een blijvertje 🙂

  • Ik maak ze regelmatig maar met wat aanpassingen en per kilo 🙂
    Voor mij moet er echt knoflook in dus op 1 kilo 2 bolknoflookjes en nog een chilipeper helemaal fijn gesneden. Toch ook een theelepel zout.
    De fond maak ik zelf van runderstaart die ik over hou van andere gerechten. Inkoken met laurier en rode ui en een beetje tomaten puree.

  • hai,
    gemaakt, niet met roomboter, maar in vloeibaar van becel.
    uiteraard wel een ui er door, mijn vriendin zegt je gooit het overal door.
    ja is een product wat lekker is en past overal bij net als gehakt.
    en grappig, als ik ui ruik of rund weet ik dat ik echt kook

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *