Yes! Deze heerlijke Aziatische gehaktballetjes met zoete dipsaus wil je zeker maken voor je volgende borrelavondje! Waanzinnig lekkere kipgehaktballetjes met een zoetige dipsaus erbij. Zo lekker en tegelijkertijd zo simpel, een echte aanrader!
Een tijdje geleden had ik een heerlijk Thais wokgerecht met kipgehaktballetjes gemaakt. De kipgehaktballetjes en de lekkere zoetige Aziatische woksaus die ik erbij had gemaakt waren zo ontzettend lekker. Voor een avondje borrelen met vrienden bedacht ik me dat dit wel een heel lekker borrelhapje zou kunnen zijn met wat kleine aanpassingen in de receptuur om het ‘geschikt’ te maken als borrelhapje. En wat denk je? Ze vielen in de smaak!
Aziatische gehaktballetjes met zoete dipsaus
De Aziatische gehaktballetjes zelf zijn mild gekruid met een beetje oestersaus, verse gember, knoflook en sojasaus. Voor een klein pitje deed ik er nog een theelepeltje sriracha door en wat peper. Dat geeft het kipgehakt een heerlijke smaak en dat in combinatie met de lekkere zoete dipsaus is een feestje op tafel! Probeer hem de volgende keer zeker als je een avondje borrelen met vrienden (of met jezelf) hebt. Enige nadeel… ze zijn zo op 😉
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 gram kipgehakt
- 25 gram panko
- 2 eetlepels oestersaus
- 1 theelepel gember (vers - geraspt)
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel sojasaus
- srirache en peper naar smaak
- 25 ml sojasaus
- 1 eetlepel (licht)bruine basterdsuiker
- ½ eetlepel honing
- ½ eetlepel oestersaus
- 1 theelepel sesamolie
- ½ theelepel witte peper
- ½ theelepel gember (vers - geraspt)
- ½ theelepel rijstazijn
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe alle ingrediënten voor de kipgehaktballetjes in een ruime kom, meng door elkaar en voeg naar smaak peper en sriracha (of sambal) toe.
- Rol er kleine gehaktballetjes van en zet de kipgehaktballetjes in de koelkast voor circa 20-30 minuten om op te stijven.
- Meng ondertussen alle ingrediënten voor de saus samen met 75 ml water.
- Doe de saus in de wokpan en kook in tot het zo dik is als siroop. Voeg eventueel een maizena papje van 1 eetlepel maizena met 1 eetlepel water toe om dit te versnellen. Als de saus dik genoeg is giet je het in een kommetje en spoel je de wok af.
- Verhit een beetje olie in de wok en bak de kipgehaktballetjes goudbruin en gaar.
- Schep ze uit de wok en verdeel ze op een leuk bord. Serveer de dipsaus erbij en besprenkel eventueel naar wens met sesamzaadjes ter decoratie.
Loes says:
Deze balletjes zijn echt helemaal te gek! Heb ze gemaakt voor een zaterdag middag borrel. Ze waren in no time op.
Eef says:
Wat goed om te lezen, daar word ik blij van 😀
Claudette says:
Kunnen deze balletjes ook in de oven bakken?
Eef says:
Ongetwijfeld, ik heb het nog niet geprobeerd, maar het lijkt me geen probleem.
Kartini says:
Zou je dit ook met gemengd gehakt kunnen maken?
Eef says:
Zeker, alleen geeft kipgehakt in dit recept een mooier resultaat en een lekkerdere structuur
Hans says:
Geweldig, Deze Balletjes komen vaker hier op Tafel.
Eef says:
Blij dat te lezen Frans 🙂
Ilse says:
Hoi Eef welke sojasaus gebruik jij?
Eef says:
Ik gebruik zelf graag die van Lee Kum Kee (lichte sojasaus voor dit gerecht) of van Tomasu.
Hetty says:
Hoi Eef, kan ik de gehaktballetjes ook eerder maken en opwarmen in de magnetron ?
Eef says:
Eerder draaien kan zeker, opwarmen in de magnetron zou ik niet doen. Ik zou ze dan lekker opwarmen in de oven 180 graden voor een minuut of 15-30 onder aluminiumfolie
Jenay says:
Hoi Eef, hoeveel balletjes draai je hier ongeveer uit?
Eef says:
Geen idee, ik heb ze niet geteld sorry. Ik denk een stuk of 20
Wilma says:
Eef,
Zou je de saus ook van tevoren kunnen klaarmaken of wordt ie dan hard?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Nee hoor, dat kan prima 🙂
Martine says:
Vandaag deze heerlijke balletjes gemaakt op de buitenschoolseopvang. De schaal was binnen no time leeg.de kinderen hebben er van gesmuld, zelfs de meest kritische eters waren enthousiast. Deze gaan we vaker maken!
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Aaaah leuk, dat horen we graag! Bedankt voor je enthousiaste reactie 🙂
Petra says:
Weer zo’n heerlijk recept! 😋
Wij zijn fan van Eef😉
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk! 😀