25 min.
4.63 van 24 stemmen

Spaghetti met gehaktballetjes

Spaghetti met gehaktballetjes. Vandaag deel ik het recept voor deze klassieker met jou: spaghetti met zelfgemaakte gehaktballetjes in tomatensaus! Echt zo’n pasta waar je iedereen blij mee maakt en ook nog eens snel gemaakt is.

Recept spaghetti met gehaktballetjes

Dit recept voor spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus is simpel, maar o zo lekker. De gehaktballetjes zijn heerlijk smeuïg en de tomatensaus houden we simpel. Je kunt naar smaak uiteraard nog extra groenten of saus toevoegen, of er een lekkere salade bij serveren.

Tip voor papa’s en mama’s met kieskeurige eters: kook wat groenten of een zak gesneden Italiaanse groenten of een macaroni mix pakket mee in de saus voor je de gehaktballetjes toevoegt. Meng met een staafmixer door de saus en je hebt een saus bomvol ‘verstopte’ groenten 😉 .

Pasta met gehaktballetjes

Gehaktballetjes in tomatensaus

Ik heb voor dit recept gekozen om de gehaktballetjes eenvoudig te kruiden, maar wel heel smeuïg te maken door de ricotta die je door het gehakt mengt. Want die ballen moeten natuurlijk wel écht lekker zijn. Net als deze gehaktballen trouwens, die zijn ook écht lekker.

Ook de tomatensaus hou ik in dit recept vrij simpel, maar wil je juist uitpakken dan kun je ook voor deze bolognese saus gaan. Die is ook erg lekker! Waar je ook voor kiest, een ding is zeker: van deze klassieke allemansvriend ga je absoluut genieten.

Spaghetti met gehaktballetjes
Spaghetti met gehakballetjes in tomatensaus

Spaghetti met gehaktballetjes

Makkelijk recept voor spaghetti met gehaktballetjes in tomatensaus. Een klassieker waar iedereen dol op is. Binnen 30 minuten klaar <<
4.63 van 24 stemmen
Voorbereiding10 minuten
Bereidingstijd15 minuten
Totale tijd25 minuten

Ingrediënten

4 personen
  • 300 gram spaghetti
  • olijfolie, peper en zout
  • verse basilicum
Voor de gehaktballetjes
  • 500 gram gehakt
  • 150 gram ricotta
  • 50 gram panko
  • 75 gram Parmezaanse kaas
  • 1 ei (middel)
  • 2 tenen knoflook
  • 1 theelepel chilivlokken
  • 1 eetlepel peterselie
  • 2 theelepels oregano
Voor de saus
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 tenen knoflook
  • ½ eetlepel bruine basterdsuiker
  • 2 theelepels oregano
  • 2 theelepels basilicum
  • 1 theelepel tijm
  • 1 blik tomatenblokjes (400 gram)

Zo maak je het (bereidingswijze)

  • Doe alle ingredienten voor de gehaktballetjes in een kom en breng op smaak met ruim peper en zout.
  • Draai hier nu ca. 20 gehaktballetjes van.
  • Verhit ruim olijfolie in een pan en bak hierin de gehaktballetjes rondom bruin. Haal ze uit de pan en hou apart op een bord (ze hoeven nog niet door en door gaar te zijn).
  • Zorg dat je nog ongeveer 1-2 eetlepels olijfolie in de pan hebt zitten en fruit hierin het gesnipperde uitje aan.
  • Voeg zodra de ui glazig begint te worden de knoflook toe samen met de bruine basterdsuiker en de kruiden. Bak die even mee.
  • Doe de tomatenblokjes erbij en breng op smaak met peper en zout.
  • Voeg de gehaktballetjes weer toe aan de saus en laat dit zachtjes pruttelen tot de gehaktballetjes gaar zijn.
  • Kook ondertussen de pasta beetgaar zoals aangegeven is op de verpakking.
  • Schep dan de pasta door de gehaktballetjes en de saus en verdeel vervolgens over 4 borden. Garneer naar smaak met extra Parmezaanse kaas en verse basilicum. Eet smakelijk!

Video

Voedingswaarde per portie
Calorieën: 765kcal | Koolhydraten: 73g | Eiwitten: 47g | Vetten: 32g | Verzadigd vet: 16g

Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Spaghetti met gehakballetjes in tomatensaus

34 gedachten over “Spaghetti met gehaktballetjes”

  1. Hallo Eef, Ik ben Diabeet en zou graag je recept uitproberen met volkorenpasta, maar heb je ook een vervanger voor de bruine suiker in de saus?

    Beantwoorden
  2. Beste,
    Gisteren het recept gemaakt , met alles verse ingrediënten , bio gehakt en kruiden uit onze eigen tuin , pasta maak ik altijd zelf.
    Wat een heerlijk gerecht , heeft ons super goed gesmaakt en was 100% gelukt.
    Kan iedereen die van pasta houd dit na te koken !
    Hartelijk dank voor het recept.
    Met vr. groet
    Bert

    Beantwoorden
      • Hoi (team) Eef, ziet eruit als een heerlijk recept. Ik vroeg me af mbt de kruiden, zijn de hoeveelheden in het recept voor gedroogde of verse kruiden? Het is me nu niet duidelijk uit de ingrediënten lijst / bereidingswijze (maar misschien lees ik erover heen).
        Alvast bedankt,
        Groetjes Louise

        Beantwoorden
  3. Heerlijk, ook wat bouillon toegevoegd en nog 50gr ricotta door de saus geroerd. Mijn kleindochter at voor het eerst bij oma haar bord leeg. Ik heb wel kleinere gehaktballetjes gemaakt, ongeveer 35

    Beantwoorden
  4. Gehakt was heel vreemd van substantie
    Beetje melig en viel uit elkaar me bakken
    Leek niet echt meer op gehakt van binnen
    Denk teveel Vocht in ’t gehakt

    Beantwoorden
    • Hi Birgit, dat zou goed kunnen! Als je het nogmaals gaat maken zou je kunnen kiezen voor gehakt van de slager, dat zit doorgaans minder vocht in.

      Beantwoorden
      • Wij hebben de balletjes gemaakt met rundergehakt van de slager, 80% vlees en 20% vet, 1x gemalen (eigenlijk voor de hamburgers op de bbq) zodat het lekker grof is en een heerlijke vlezige smaak geeft zeker in combinatie met genoemde kruiden. Deed mijn vrouw er een groot plezier mee.

        Beantwoorden
  5. 5 sterren
    We hebben heerlijk genoten van dit recept! Alle neuzen stonden dezelfde kant op, dat is niet altijd makkelijk.
    Aanrader en voor herhaling zeker vatbaar!

    Beantwoorden
  6. Eef, ik ben een echte amateur kok en geniet van elk gerecht op jouw site. Zo zie je maar, koken is het mooiste als je er de tijd voor neemt.
    Heb je ook een email adres privé? Ik zou graag wat gegevens m.b.t. recepten welke ik van mensen heb mogen ontvangen en deze met je willen uitwisselen.
    Was een stagiaire uit Bulgarije welke dit gerecht mij heeft gegeven. Ik vind dit super, fris, fruitig, lekker.

    Beantwoorden
      • Hoi Eef, ik heb deze gehaktballetjes nu 2x gemaakt, ze zijn echt heerlijk. Alleen vallen ze bij het bakken uit elkaar (ondanks dat ik ze voor het bakken een uur in de koelkast laat rusten). Weet jij wat hiervan de reden zou kunnen zijn?

        Beantwoorden
        • Hi Debby, dankjewel voor je reactie. Het kan zijn dat het gehakt te veel vocht bevat, kwam er veel vocht vrij tijdens het bakken? In mijn ervaring kan ‘supermarkt gehakt’ enorm slinken door de hoeveelheid vocht, bij (bio) gehakt van de slager heb je dat minder tot niet.

          Een andere reden kan zijn, dat het gehaktmengsel juist te droog is. Dat voel je als je kneed en rolt ook al, bleven ze toen wel mooi rond zonder barsten? Als dat niet zo was, kun je de volgende keer een extra eigeel toevoegen of als het dan juist weer te nat wordt een beetje extra panko.

          Beantwoorden
          • Het gehaktmengsel was niet te droog. Ik ga je tip opvolgen en koop de volgende keer het gehakt bij de slager. Dankjewel!

    • Heb dit recept voor een tweede keer gemaakt en wauw… mijn dochter is niet zo van de spaghetti maar met dit recept eet ze zowat het bestek en bord mee haha. Echt heerlijk!

      Beantwoorden
4.63 van 24 stemmen (18 stemmen zonder reactie)

Plaats een reactie