fbpx
Spaghetti met Balletjes uit de Slowcooker

Spaghetti met Balletjes uit de Slowcooker

Eigenlijk wilde ik dit recept gewoon spaghetti met ballen noemen, maar ja dat klinkt weer zo en daarnaast wie gaat daar nou op zoeken? Namen aan een recept geven blijft af en toe een dingetje. Soms is het een saaie naam zoals pasta met balletjes; veilig, goed en exact omschrijvend. Soms experimenteer je wat en soms ben je rebels door kruidnoten gewoon pepernoten te noemen. Ach, het is maar naam. Maar ja, die naam hé dat is toch waardoor je het recept onthoudt, waarnaar je zoekt en misschien wel hetgeen je doet overhalen om dit recept te maken. Één ding kan ik je vertellen; ondanks de ietwat suffe naam: MAKEN. Dit Is gewoon een echt lekker recept. Zelfgemaakte saus, zelfgemaakte balletjes en lekker langzaam gegaard in die fijne slowcooker. Hmm, dat is Spaghetti met Balletjes uit de Slowcooker. Eenvoudig te maken en trouwens prima om wat lekker extra te maken en dan in de vriezer te gooien voor die dagen dat je net even wat minder tijd hebt. 

Voor een groot deel heb ik dit recept geïnspireerd op mijn recept voor Zelfgemaakte Bolognesesaus. Hoewel ik natuurlijk weer het een en ander heb aangepast is dat mijn uitgangspunt geweest voor dit recept want het is simpelweg gewoon een heerlijk basis recept om zelf bolognesesaus te maken.  Het voordeel dat je hebt als je dit gerecht in de slowcooker gaat maken is dat de balletjes heerlijk compact en mals worden naast dat je er vrijwel geen omkijken meer naar hebt eenmaal in de slowcooker. Een smaakvolle saus en lekkere malse balletjes zijn het eind resultaat.

Geen slowcooker in huis?
Dan kun je uiteraard dit recept ook maken maar voeg dan wel wat extra water toe (ca. 200-300 ml). Bij het bereiden van gerechten in de slowcooker heb je namelijk heel weinig (extra) vocht nodig omdat er vrijwel geen vocht verdampt uit de slowcooker. Als je dit recept maakt zonder slowcooker gebruik dan ook een pan met een dikke bodem, laag vuur en hou de saus verder goed in de gaten; mocht de saus te dik worden dan voeg je wat extra water toe. Voor de bereidingstijd zou ik ca. 1 tot 1,5 uur aanhouden en zorg dat je de balletjes goed compact draait zodat ze niet stuk gaan tijdens het koken. Twijfel je of je een slowcooker in huis zou willen? Lees dan mijn review over de slowcooker voor alles wat je moet weten over een slowcooker.

Wat heb je nodig voor Spaghetti met Balletjes uit de Slowcooker:

Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 minuten (+ 3 uur in de slowcooker)

  • 500 gr rundergehakt
  • 500 gr gezeefde tomaten (passata di pomodoro)
  • 400 gr tomatenblokjes
  • 400 gr spaghetti
  • 2 x 70 gr tomatenpuree (kleine blikjes)2
  • 40 gr paneermeel
  • 3 teentjes fijngesneden knoflook
  • 2 sjalotjes (fijngesneden)
  • 1 el Parmezaanse Kaas
  • 1 ei
  • 1 tl gedroogde basilicum
  • 1/2 tl knoflookpoeder
  • 1/2 tl oregano
  • 2 x 1/2 tl paprikapoeder
  • 1/2 tl uienpoeder
  • snufje gemalen chiliflakes
  • zwarte peper & zout
  • boter
  • voor de garnering wat verse blaadjes basilicum en geraspte Parmezaanse kaas (ca. 1 – 1,5 el per bord)

Hoe je Spaghetti met Balletjes uit de Slowcooker maakt:

1. In een ruime kom mix je het gehakt, paneermeel, Parmezaanse kaas, het ei, 1/2 tl peper, 1/2 tl zout, 1/2 tl uienpoeder en 1/2 tl paprikapoeder goed door elkaar. Draai hier dan kleine gehakt balletjes van ter grote van een walnoot.

2. Verhit wat boter in een koekenpan en bak de gehaktballetjes even in de pan tot ze mooi bruin zijn.

3. Vul de slowcooker met de gezeefde tomaten, tomatenblokjes, 2 kleine blikjes tomatenpuree, 2 fijngesneden sjalotjes, 3 teentjes fijngesneden knoflook, 1/2 tl gedroogde oregano, 1/2 tl knoflookpoeder, 1/2 tl paprikapoeder, 1 tl gedroogde basilicum, snufje gemalen chili flakes en breng op smaak met zout & peper. Roer alles even goed door elkaar, voeg de balletjes toe en schep het geheel nog even goed om. Zet de slowcooker voor 3 uur op high.

4. Na 3 uur schep je de balletjes en de saus nog even om. Zet de slowcooker op de warmhoudstand of mocht je slowcooker deze optie niet hebben dan kun je het geheel op low zetten.

5. Breng ruim water met een snufje zout aan de kook en kook hierin de spaghetti beetgaar (al dente). Giet af en eventueel kun je een paar druppels olijfolie of wat boter door de pasta mengen om te voorkomen dat deze aan elkaar gaan plakken.

6. Doe wat spaghetti op een bord, hierover schep je wat saus met de balletjes en garneer met basilicum & geraspte Parmezaanse Kaas.

Spaghetti met Balletjes uit de Slowcooker

Eet smakelijk! 

Eef

Eef

Wat leuk dat je een van mijn recepten gaat maken. Ik vind het super leuk om jullie creaties te zien! Laat het weten via Instagram of Facebook door de hashtag #EEFKOOKTZO te gebruiken of tag mij in je bericht.

28 reacties op “Spaghetti met Balletjes uit de Slowcooker”

    1. Uit de slowcooker zijn ze inderdaad heerlijk maar ook zonder slowcooker is dit recept eenvoudig te maken én ook ontzettend lekker 🙂

  1. Heerlijk recept, helaas mis ik toch wat groente, heb zelf rode en gele paprika en cougette toegevoegd. En iets meer kruiden dan beschreven.

    Dank je wel voor inspiratie. Kom regelmatig even terug!

    1. Bedankt Tom! Goed om te horen dat het gesmaakt heeft. Er zitten inderdaad niet veel groenten in, dat ben ik met je eens. Wat courgette en paprika erdoor is zeker ook een lekkere aanvulling (en meteen lekker kleurrijk 🙂 )

  2. Pingback: Foodblogswap oktober van het blog Eefkooktzo | Culinair Westfriesland

  3. Hallo Eef,
    Jouw recept lijkt me heerlijk. Ik wil graag een grotere portie maken. Als je het recept verdubbelt, moet het dan ook langer garen in de slowcooker? Of blijft de kooktijd dan hetzelfde?

    1. Nee op zich zou je de tijd kunnen aanhouden denk ik zo maar je zou het voor de zekerheid na 3 uur even kunnen bekijken en het desnoods nog een half uurtje/ uurtje langer kunnen laten garen. Dat neemt niet zo heel nauw.

  4. Hallo Eef,
    Jouw recept lijkt me heerlijk. Ik wil graag een grotere portie maken. Als je het recept verdubbelt, moet het dan ook langer garen in de slowcooker? Of blijft de kooktijd dan hetzelfde?

  5. 072design

    Nee op zich zou je de tijd kunnen aanhouden denk ik zo maar je zou het voor de zekerheid na 3 uur even kunnen bekijken en het desnoods nog een half uurtje/ uurtje langer kunnen laten garen. Dat neemt niet zo heel nauw.

  6. Eef ik ben fan van je vanavond heeft mijn zoontje van 7 voor het eerst in zijn leven gezegd dat hij zijn eten lekker vond! Zonder zeuren ging het bordje schoon leeg en (ik viel naast mijn stoel) is er nog een keer opgeschept. Dankjewel!

  7. Eef ik ben fan van je vanavond heeft mijn zoontje van 7 voor het eerst in zijn leven gezegd dat hij zijn eten lekker vond! Zonder zeuren ging het bordje schoon leeg en (ik viel naast mijn stoel) is er nog een keer opgeschept. Dankjewel!

    1. Niet perse maar het geeft wel extra smaak. Vind je het niet lekker dan laat je het weg. Voeg dan een beetje extra zout toe (Parmezaanse kaas is zout dus dat mis je dan misschien) en eventueel een klein beetje broodkruim als de balletjes heel vochtig zijn. Verder zullen ze dan, denk ik, heerlijk smaken!

  8. Wat een verrukkelijk recept!! Wel wat paprika’s toegevoegd voor wat groenten maar echt beste pasta saus ever! ☺️

  9. Wat een verrukkelijk recept!! Wel wat paprika’s toegevoegd voor wat groenten maar echt beste pasta saus ever! ☺️

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Eef - Eef Kookt Zo

Welkom!

Hier deel ik al mijn keukengeheimen met je. Lekkere, écht makkelijke gerechten die elke thuiskok kan maken.

Wekelijks komen er nieuwe recepten online. Elke vrijdag een lekker & écht makkelijk weekmenu. Afgewisseld met mijn ultieme kooktips, tips voor restaurants of bestemmingen waar je blij van wordt en soms een persoonlijke kijkje achter de schermen. Kook ze!

Liefs,
Eef

Social Media

Nieuwsbrief

Favorieten

Op de hoogte blijven

Je kunt Eefkooktzo.nl volgen via Facebook, Instagram, Bloglovin’, Pinterest en Twitter. Heb je vragen en/of opmerkingen dan hoor ik dat natuurlijk graag! 

Scroll naar top