Saté marinade (varkenshaas saté – saté babi). Dit lekkere en écht makkelijke recept voor varkenshaas saté moet je eens proberen. De smaak is waanzinnig lekker en het vlees heerlijk mals. Het zijn een van de lekkerste spiesjes van de BBQ!
Bij vlees van de BBQ is het negen van de tien keer de marinade die bepaalt of het gerecht een succes is of niet. Natuurlijk is de kwaliteit en garing van het vlees ook heel belangrijk, maar zonder lekkere marinade zit er doorgaans weinig smaak aan. Deze saté marinade voor varkenshaas saté oftewel saté babi zoals ze het noemen in het Indonesisch, is echt fantastisch. Supermakkelijk om te maken en je hebt waarschijnlijk alles ervoor al in huis.
Waanzinnige saté marinade
Even voor de volledigheid, deze saté marinade is geen traditionele Indonesische saté babi marinade. Ik heb deze marinade uit de zelf samengesteld met van alles wat ik nog in mijn keukenkastje had staan en geïnspireerd op de smaakmakers uit de Indonesische keuken. En zoals wel vaker, levert dat juist de allerlekkerste recepten op. Door te proeven en aan te passen, kan ik precies de balans vinden in de smaken die ik zoek. Met als resultaat dit keer dus deze waanzinnige saté marinade!
Varkenshaas saté van de BBQ
Deze marinade voor de varkenshaas saté is zowel zoet als een tikje zout en daarmee een echte allemansvriend. Zowel kleine kinderen als volwassenen zullen deze saté heerlijk vinden! Wil je wat extra pit? Dan zou je wat sambal toe kunnen voegen aan de marinade, maar het hoeft niet. Ik vind hem zo heerlijk, maar als je van een pitje houdt doe dat dan gerust. Na het marineren is het een kwestie van de varkenshaas saté grillen op de BBQ en aanvallen maar. Bij het supermalse vlees serveerde ik nog een heerlijke orzo salade en wat stokbrood. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer BBQ gerechten die je erbij kunt serveren!
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- ca. 450 gram varkenshaas
- 2 eetlepels ketjap
- 1 eetlepel sojasaus
- 1 eetlepel sesamolie
- 1 eetlepel sweet chili saus
- 1 eetlepel (basterd)suiker
- 1 teen knoflook (uitgeperst)
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Snij de varkenshaas in blokjes ter grootte van een dobbelsteen.
- Meng alle overige ingrediënten voor de marinade doorelkaar en schenk over de varkenshaasblokjes.
- Laat minimaal een uur, maar het liefst een nacht, marineren in de koelkast.
- Rijg de varkenshaasblokjes aan stokjes en grill ze in ca. 10 minuten gaar op de BBQ of in de grillpan. Eet smakelijk!
Rodolfo Zeijdel says:
Eef,
Wat is het verschil precies tussen Ketjap en Soja saus?
En waar kan ik beide produkten kopen?
Graag even advies,
Groeten,
Rolf
Eef says:
Hi Rolf,
Beide sauzen zijn anders. Ketjap manis is een dikke zout-zoetige saus. Sojasaus is dunner en puur zoutig. Je kunt deze sauzen gewoon vinden bij de supermarkt. Vaak bij de Aziatische ingrediënten 🙂
Thea says:
Hoi Eef
Wil dit graag maken. Heb geen bbq.
Is het ook mogelijk. De sate te babben
In een gewone koekepan. ??
Eef says:
Ja dat kan alleen zou ik je liever wel een grillpan of contactgrill aanraden. Dan gaart het net wat mooier 🙂
Jacqueline says:
Ik.maak heel veel van jouw recepten!
eef says:
hi hi ik heet ook eef maar ik maak niet ik eet het op lkkkkrrrrr
bianca says:
ik bak ze in de koekepan folie erop en een pan water..bakken ze ook gelijk matig
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Dat is een goede tip!
Thea says:
Hallo Eef
Vind je recepten top
Wil ze graag opslaan. Maar m’n account word niet geaccepteerd
Eef says:
Stuur ons even een mailtje via [email protected] dan kunnen we even met je meekijken waarom het niet lukt.