Volg mij:
Hartige Taarten & Quiches, Hoofdgerechten

Quiche met feta, spinazie en tomaat

Quiche met feta, spinazie en tomaat

Een quiche met feta, spinazie en tomaat. Lekker, makkelijk om te maken en ook nog eens gezond. Weer eens wat anders dan de bekendere quiches zoals de quiche lorraine maar zeker niet minder lekker, integendeel. Deze quiche is inmiddels bij ons thuis echt een favoriet!

Een quiche is altijd een lekkere, makkelijke maaltijd. Ze zijn niet per definitie snel klaar maar je bent er eigenlijk maar weinig tijd aan kwijt. Voor deze quiche met feta, spinazie en tomaat heb een minuutje of 20 qua voorbereiding nodig en de oven doet de rest.

Quiche opwarmen in de oven

Je kunt de quiche prima voorbereiden en later weer opwarmen in de oven. Ja, ook als er spinazie in zit. Er werd lang gedacht dat het (nogmaals) opwarmen van spinazie slecht is voor de gezondheid maar dat blijkt inmiddels achterhaald te zijn. Overigens is deze quiche koud als lunch ook erg lekker dus mocht je toevallig een stukje over hebben dan heb je de volgende dag mazzel.

Quiche met feta, spinazie en tomaat

Dit is een quiche met geitenkaas omdat ik feta heb gebruikt op basis van geit. Je kunt ook feta op basis van schaap gebruiken en zelfs op basis van koemelk. Dat laatste vind ik persoonlijk minder lekker en ik koop dan ook het liefst een lekkere Griekse feta die vol van smaak en het liefst een beetje kruimelig is. Deze zijn vaak op basis van geitenmelk of schapenmelk gemaakt. Je hebt namelijk ook witte kaas of salade kaas wat door moet gaan voor feta maar geloof mij het maakt een wereld van verschil als je goede feta gebruikt in deze quiche en overigens ook in elk ander gerecht. Goedkope(re) feta ook wel bekend als salade of witte kaas heeft vaak niet zoveel smaak en een beetje een rubber-achtige structuur. Je kunt wel merken dat ik daar geen voorstander van ben maar dat is natuurlijk wel een persoonlijke mening. Gebruik lekker de feta die jij lekker vindt of loop even langs de kaasboer en laat je adviseren. Met goede ingrediënten maak je een simpele quiche als deze tot een waanzinnig lekker gerecht.

De bodem

Voor de bodem van de quiche met feta, spinazie en tomaat gebruik ik deze keer kant en klare hartige taartdeeg. Deze kun je vaak vinden in het vriesvak in de supermarkt. Voor de vorm die ik gebruik heb ik ongeveer 7 plakjes hiervan nodig. Deze vorm heeft een diameter van 28 centimeter. Mocht jouw vorm iets groter of iets kleiner zijn dan kun je iets meer of juist iets minder gebruiken. Het makkelijkste om te weten hoeveel plakken je nodig hebt is om de quichevorm te pakken en hierover de bevroren plakken een beetje te verdelen. Houd dit aantal ruim aan en zo weet je hoeveel plakken je nodig hebt.

Quiche met feta, spinazie en tomaat


Het recept voor een quiche met feta, spinazie en tomaat:

Voorbereiding: 20 minuten | Bereiding: 25 minuten | Totale tijd: 45 minuten
Hoeveelheid: 1 ruime quiche (ca. 4 personen)

Wat heb je nodig voor een quiche met feta, spinazie en tomaat (ingrediënten):

  • 7 plakjes hartige taartdeeg
  • 400 gram verse spinazie
  • 150 gram cherrytomaten
  • 125 gram spekreepjes
  • 100 gram feta
  • 75 gram geraspte kaas
  • 200 ml kookroom
  • 200 ml melk
  • 2 eieren
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 2 theelepels witte peper
  • 1 theelepel komijn
  • olijfolie

Overig: quichevorm met een diameter van 28 centimeter

Hoe maak je een hartige quiche met feta, spinazie en tomaat : 

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden en laat de plakjes hartige taartdeeg ontdooien.
  2. Snipper de sjalotten en snijd knoflook fijn. Doe een beetje olijfolie in een ruime pan en fruit de sjalotten en de knoflook tot deze glazig zijn.
  3. Voeg daarna de spekreepjes toe en bak deze even mee. Voeg daarna handje voor handje de verse spinazie toe tot je alles in de pan hebt en de spinazie gaar en geslonken is. Breng vervolgens de spinazie op smaak met 2 theelepels witte peper en 1 theelepel komijn. Zet het vuur daarna uit zodat de spinazie iets kan afkoelen.
  4. Vet de quichevorm in met olijfolie en verdeel de plakjes hartige taartdeeg over de bodem. Prik met een vork gaatjes in het hartige taartdeeg en zet de vorm in de oven voor 5 minuten om de bodem even voor te bakken.
  5. Terwijl de quiche in de oven staat gaat we vulling maken. Neem een ruime kom en doe hierin 2 eieren, de kookroom en de melk. Mix dit goed door elkaar met een garde of een vork.
  6. Neem de quichevorm en verdeel de spinazie met de spekjes over de bodem. Halveer de cherrytomaten en snijd de feta in blokjes en verdeel dit ook over de bodem. Giet hierover het eimengsel en strooi de geraspte kaas erover.
  7. Doe de quiche nu in de oven voor ongeveer 25 minuten tot het eimengsel gestold is en de quiche goudgeel van kleur is. Eet smakelijk!

Quiche met feta, spinazie en tomaat

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer lekkers en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #EEFKOOKTZO als je dit recept gemaakt hebt. Dat vind ik super leuk!

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

12 Reacties

  • Beantwoorden Sandra

    Hmmm altijd lekker een quiche! Fijne combinatie van smaken Dit!

    10 april 2017 at 07:44
  • Beantwoorden Monique de vries

    Heerlijk gegeten, zelf had ik half recept in kleine springvorm , dan baktijden iets langer, zeker voor herhaling

    12 april 2017 at 19:05
    • Beantwoorden Eef

      Super om te lezen! Dank voor je reactie 😀

      13 april 2017 at 20:31
  • Beantwoorden Evi

    Die van mij staat nu in de oven! Alleen de schaal vergeten in te vetten, hoop dat het niet al te veel blijft plakken..!

    23 april 2017 at 16:45
    • Beantwoorden Eef

      Hoop het ook voor je 😉 En hoop natuurlijk ook dat hij in de smaak viel?

      25 april 2017 at 22:59
  • Beantwoorden Ragna

    Ik heb helaas net een kletsnatte quiche weg moeten gooien, er zat veel te veel vocht in om gaat te worden!

    24 april 2018 at 17:06
    • Beantwoorden Eef

      Wat ontzettend jammer om te lezen! Zoals je ziet is de quiche bij mij gewoon gaar geworden dus ik denk dat er wellicht iets mis is gegaan. Het zou kunnen zijn dat hij toch iets langer of juist iets heter in de oven had gemoeten? Elke oven is anders dus het zou zomaar kunnen dat dit de oorzaak is. Bak de quiche altijd even voor en probeer het op een iets hogere temperatuur of iets langer.

      1 mei 2018 at 12:42
  • Beantwoorden Ray

    Beste Eef, we hebben je quiche gegeten. De smaak was echt helemaal goed. Zeker voor herhaling vatbaar. Alleen wat ik vaker in quiche recepten zie is dat de hoeveelheid toe te voegen vocht naar mijn idee echt teveel is. Uiteindelijk een kletsnatte quiche weten te voorkomen door de oventijd naar 40 min te brengen en op 195 gr. Maar het bleef wel wat klef. Ik ga em nogmaals proberen maar dan met 4eieren en maar 100 ml melk. De spinazie is uiteindelijk ook een grote vochtinbreng. Grts Ray

    3 november 2018 at 19:25
    • Beantwoorden Eef

      Hi Ray, klopt daarom bak ik de spinazie sowieso op voorhand. Persoonlijk houd ik wel van een iets smeuïge quiche maar wil je hem iets steviger dan kun je de hoeveelheden vocht inderdaad aanpassen als ook de oventijd/ temperatuur (sowieso is elke oven anders en weet je zelf het beste of je dit iets moet aanpassen of niet). Dank voor je reactie en feedback en laat vooral weten of hij met deze combi meer naar je smaak is – daar kunnen anderen wellicht ook weer iets aan hebben 🙂 Groetjes,

      10 november 2018 at 12:06
  • Beantwoorden Colinda

    Heerlijke combinatie van smaken! Alleen vervang ik volgende keer de melk en kookroom door 200g crème fraiche en 4 eieren i.p.v. 2 eieren, dit was echt veel te nat.

    6 februari 2019 at 09:33
  • Beantwoorden Monique

    Heerlijke quiche! Ook bij mij was de baktijd minstens 2x zo lang. Heb na 3 kwartier de temperatuur een zwieperd gegeven van 175 naar 190 graden, want ondanks dat ik de spinazie in een vergiet had laten afkoelen en uitdruppelen, bleef de quiche nat. Ondanks dat, hebben mijn man en ik deze quiche tot onze all time favorites bestempeld! Thanx, Eef!!

    26 april 2019 at 13:28
    • Beantwoorden Eef

      Wat leuk om te lezen! Elke oven is anders dus zet gerust de temperatuur iets hoger 🙂

      1 mei 2019 at 13:40

    Laat een reactie achter