Een quiche met feta, spinazie en tomaat. Lekker, makkelijk om te maken en ook nog eens gezond. Weer eens wat anders dan de bekendere quiches zoals de quiche lorraine, maar zeker niet minder lekker, integendeel. Deze quiche is inmiddels bij ons thuis echt een favoriet!
Een quiche is altijd een lekkere, makkelijke maaltijd. Ze zijn niet per definitie snel klaar, maar je bent er eigenlijk maar weinig tijd aan kwijt. Voor deze quiche met feta, spinazie en tomaat heb je een minuutje of 20 qua voorbereiding nodig en de oven doet de rest.
Quiche opwarmen in de oven
Je kunt de quiche prima voorbereiden en later weer opwarmen in de oven. Ja, ook als er spinazie in zit. Er werd lang gedacht dat het (nogmaals) opwarmen van spinazie slecht is voor de gezondheid, maar dat blijkt inmiddels achterhaald te zijn. Overigens is deze quiche met feta koud als lunch ook erg lekker, dus mocht je toevallig een stukje over hebben dan heb je de volgende dag mazzel.
Vegetarische quiche met feta, spinazie en tomaat
Dit is een vegetarische quiche met geitenkaas omdat ik feta heb gebruikt op basis van geit. Je kunt ook feta op basis van schaap gebruiken en zelfs op basis van koemelk. Dat laatste vind ik persoonlijk minder lekker en ik koop dan ook het liefst een lekkere Griekse feta die vol van smaak en het liefst een beetje kruimelig is. Deze zijn vaak op basis van geitenmelk of schapenmelk gemaakt.
Lekkere Griekse feta
Je hebt namelijk ook witte kaas of salade kaas wat door moet gaan voor feta, maar geloof mij het maakt een wereld van verschil als je goede feta gebruikt in deze quiche en overigens ook in elk ander gerecht. Goedkope(re) feta ook wel bekend als salade of witte kaas, heeft vaak niet zoveel smaak en een beetje een rubber-achtige structuur.
Je kunt wel merken dat ik daar geen voorstander van ben, maar dat is natuurlijk wel een persoonlijke mening. Gebruik vooral de feta die jij lekker vindt of loop even langs de kaasboer en laat je adviseren. Met goede ingrediënten maak je een simpele quiche als deze tot een waanzinnig lekker gerecht.
De bodem
Voor de bodem van de quiche met feta, spinazie en tomaat gebruik ik deze keer kant en klare hartige taartdeeg, maar je kunt ook eenvoudig zelf een quichedeeg maken. Deze kun je vaak vinden in het vriesvak in de supermarkt, maar tegenwoordig ook in de koeling. Die vind ik zelf het fijnst want dat werkt simpelweg veel makkelijker. Ik gebruik het liefst zo’n handige vorm met losse bodem (TIP!) of zo’n mooie aardewerk quichevorm zoals je op de foto ziet.
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 rol hartige taartdeeg (of dit quichedeeg recept)
- 2 tenen knoflook
- 2 sjalotten
- 250 gram spinazie (vers)
- ½ theelepel komijn
- 2 eieren
- 100 ml kookroom
- 150 gram cherrytomaten
- 75 gram feta
- 75 gram geraspte kaas
- olijfolie, peper en zout
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- Vet de quichevorm in en verdeel het quichedeeg over de bodem. Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet de vorm in de oven voor 15 minuten om de bodem even voor te bakken* (tip voor blind bakken van de bodem).
- Snipper de sjalotten en snijd knoflook fijn. Doe een beetje olijfolie in een ruime pan en fruit de sjalotten en de knoflook tot deze glazig zijn.
- Voeg daarna handje voor handje de verse spinazie toe tot je alles in de pan hebt en de spinazie gaar en geslonken is. Breng vervolgens de spinazie op smaak met de komijn, peper en zout.
- Doe de spinazie daarna in een vergiet en laat het uitlekken.
- Terwijl de quiche in de oven staat gaan we vulling maken. Neem een ruime kom en doe hierin 2 eieren en de kookroom. Mix dit goed door elkaar met een garde of een vork.
- Neem de quichevorm en verdeel de spinazie over de bodem. Halveer de cherrytomaten en breek de feta in blokjes en verdeel dit ook over de bodem. Giet hierover het eimengsel en strooi de geraspte kaas erover.
- Doe de quiche nu in de oven voor ongeveer 40-45 minuten tot het eimengsel gestold is en de quiche goudgeel van kleur is. Eet smakelijk!
Video
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Sandra says:
Hmmm altijd lekker een quiche! Fijne combinatie van smaken Dit!
Monique de vries says:
Heerlijk gegeten, zelf had ik half recept in kleine springvorm , dan baktijden iets langer, zeker voor herhaling
Eef says:
Super om te lezen! Dank voor je reactie 😀
Evi says:
Die van mij staat nu in de oven! Alleen de schaal vergeten in te vetten, hoop dat het niet al te veel blijft plakken..!
Eef says:
Hoop het ook voor je 😉 En hoop natuurlijk ook dat hij in de smaak viel?
Theo says:
Wij gooien nu de kaas erop. Wel even spannend of die nou voor of na de oven erop moest. Werpt de cursus begrijpend lezen toch haar vruchten af. Lol. Smullen volgens mij!
Groet, Henk
Tineke says:
Ga hem vrijdag bakken en een kleine voor glutenvrije dochter zelfde recept maar
Dan voor 1 persoon, ik ben benieuwd!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Leuk, geniet ervan!
Ragna says:
Ik heb helaas net een kletsnatte quiche weg moeten gooien, er zat veel te veel vocht in om gaat te worden!
Eef says:
Wat ontzettend jammer om te lezen! Zoals je ziet is de quiche bij mij gewoon gaar geworden dus ik denk dat er wellicht iets mis is gegaan. Het zou kunnen zijn dat hij toch iets langer of juist iets heter in de oven had gemoeten? Elke oven is anders dus het zou zomaar kunnen dat dit de oorzaak is. Bak de quiche altijd even voor en probeer het op een iets hogere temperatuur of iets langer.
Inkje says:
Ik heb het vocht uit de spinazie even laten uitlekken. Zit nu in de oven dus ben benieuwd ????
Rob Wahlbrinck says:
Omdat er een aantal reacties waren over een natte quiche, heb ik na het bakken van de spinazie, de spinazie in een zeef gedaan. En met een grote lepel het vocht eruit gedrukt. Ook heb ik de gehalveerde tomaten met het snijvlak naar boven erin gedaan. Mat als resultaat een ‘droge’ quiche.
Goed recept!!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat een fijne tips Rob, dankjewel!
Ragna says:
Ik heb helaas net een kletsnatte quiche weg moeten gooien, er zat veel te veel vocht in om gaat te worden!
Eef says:
Wat ontzettend jammer om te lezen! Zoals je ziet is de quiche bij mij gewoon gaar geworden dus ik denk dat er wellicht iets mis is gegaan. Het zou kunnen zijn dat hij toch iets langer of juist iets heter in de oven had gemoeten? Elke oven is anders dus het zou zomaar kunnen dat dit de oorzaak is. Bak de quiche altijd even voor en probeer het op een iets hogere temperatuur of iets langer.
Ray says:
Beste Eef, we hebben je quiche gegeten. De smaak was echt helemaal goed. Zeker voor herhaling vatbaar. Alleen wat ik vaker in quiche recepten zie is dat de hoeveelheid toe te voegen vocht naar mijn idee echt teveel is. Uiteindelijk een kletsnatte quiche weten te voorkomen door de oventijd naar 40 min te brengen en op 195 gr. Maar het bleef wel wat klef. Ik ga em nogmaals proberen maar dan met 4eieren en maar 100 ml melk. De spinazie is uiteindelijk ook een grote vochtinbreng. Grts Ray
Eef says:
Hi Ray, klopt daarom bak ik de spinazie sowieso op voorhand. Persoonlijk houd ik wel van een iets smeuïge quiche maar wil je hem iets steviger dan kun je de hoeveelheden vocht inderdaad aanpassen als ook de oventijd/ temperatuur (sowieso is elke oven anders en weet je zelf het beste of je dit iets moet aanpassen of niet). Dank voor je reactie en feedback en laat vooral weten of hij met deze combi meer naar je smaak is – daar kunnen anderen wellicht ook weer iets aan hebben 🙂 Groetjes,
Ray says:
Beste Eef, we hebben je quiche gegeten. De smaak was echt helemaal goed. Zeker voor herhaling vatbaar. Alleen wat ik vaker in quiche recepten zie is dat de hoeveelheid toe te voegen vocht naar mijn idee echt teveel is. Uiteindelijk een kletsnatte quiche weten te voorkomen door de oventijd naar 40 min te brengen en op 195 gr. Maar het bleef wel wat klef. Ik ga em nogmaals proberen maar dan met 4eieren en maar 100 ml melk. De spinazie is uiteindelijk ook een grote vochtinbreng. Grts Ray
Eef says:
Hi Ray, klopt daarom bak ik de spinazie sowieso op voorhand. Persoonlijk houd ik wel van een iets smeuïge quiche maar wil je hem iets steviger dan kun je de hoeveelheden vocht inderdaad aanpassen als ook de oventijd/ temperatuur (sowieso is elke oven anders en weet je zelf het beste of je dit iets moet aanpassen of niet). Dank voor je reactie en feedback en laat vooral weten of hij met deze combi meer naar je smaak is – daar kunnen anderen wellicht ook weer iets aan hebben 🙂 Groetjes,
Colinda says:
Heerlijke combinatie van smaken! Alleen vervang ik volgende keer de melk en kookroom door 200g crème fraiche en 4 eieren i.p.v. 2 eieren, dit was echt veel te nat.
Emma says:
Te nat. Beter zonder melk en 4 eieren ipv 2
Colinda says:
Heerlijke combinatie van smaken! Alleen vervang ik volgende keer de melk en kookroom door 200g crème fraiche en 4 eieren i.p.v. 2 eieren, dit was echt veel te nat.
Monique says:
Heerlijke quiche! Ook bij mij was de baktijd minstens 2x zo lang. Heb na 3 kwartier de temperatuur een zwieperd gegeven van 175 naar 190 graden, want ondanks dat ik de spinazie in een vergiet had laten afkoelen en uitdruppelen, bleef de quiche nat. Ondanks dat, hebben mijn man en ik deze quiche tot onze all time favorites bestempeld! Thanx, Eef!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Elke oven is anders dus zet gerust de temperatuur iets hoger 🙂
Ria says:
Heerlijke quuche en erg goed gelukt. Ik heb 3 eieren en 4 el slagroom gebruikt. Doe ik meestal bij een quiche. Was prima! Wel de oven op 180 gezet.Lekker van gesmuld.Zeker een aanrader.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dank voor je reactie 🙂
Krista says:
Bodem was aan de onderkant helaas na 45 min. nog niet gaar (zelfs na afgieten vocht spinazie). Terwijl de bovenkant te bruin werd. Vulling was wel erg lekker!
Eef says:
Heb je wel boven en onderwarmte gebruikt? Wat ander wil helpen is even de quiche blind voorbakken.
Monique says:
Heerlijke quiche! Ook bij mij was de baktijd minstens 2x zo lang. Heb na 3 kwartier de temperatuur een zwieperd gegeven van 175 naar 190 graden, want ondanks dat ik de spinazie in een vergiet had laten afkoelen en uitdruppelen, bleef de quiche nat. Ondanks dat, hebben mijn man en ik deze quiche tot onze all time favorites bestempeld! Thanx, Eef!!
Alie says:
Zalige quiche geworden, had room bij de 2 eieren gedaan en 35 minuten oven. Top recept Eef!
Sofie says:
Super lekker! Ik heb het recept een klein beetje aangepast door de melk weg te laten en creme fraiche te gebruiken. Ik heb ook een extra ei genomen. Komijn erin vond ik super! helaas een beetje uitgeschoten maar ik denk dat de volgende poging nog lekkerder wordt! bedankt voor het recept!
Sofie says:
de baktijd was bij mijn hete lucht oven 30 minuten op 180 graden nog niet genoeg. Ik heb de laatste 7 minuten de grill aangezet en dit was een succes! super mooie bruine top met gegrilde tomaat!
Dionne says:
Paneermeel of broodkruimels op het deeg strooien en zo’n vogeltje die het vocht laat verdampen midden in de schaal zetten helpt hier altijd goed om veel vocht te laten verdampen.
Eerst de bodem voorbakken en dan de inhoud erbij werkt vaak ook 🙂
Echt een lekker recept!
Tanja says:
Gisteren gemaakt, ik heb de melk weggelaten en een eitje extra toegevoegd en 45 ipv 25 minuutjes in de oven, zelf toen nog best nattig, maar ik denk dat dat ook komt door de spinazie, maar wel heel erg lekker. Volgende keer probeer ik hem een keer met creme freche ipv kookroom, dat is nog iets vaster…
Ik heb ook de broccoli zalm quiche gemaakt, die was ook erg lekker.
Eef says:
Klopt, spinazie kan veel vocht vasthouden. Laat het goed uitlekken en even aandrukken in een vergiet om het zoveel mogelijk droog te maken. Blij dat de quiches in de smaak vallen 🙂
Hanneke says:
Hij staat nu in de oven! Ziet et super uit en ruikt heerlijk. Ik heb alleen maar de helft gebruikt van het ei-room-melk mengsel. Anders zou de boek hier overstromen :-). Kloppen die hoeveelheden melk en room wel? Dat stolt toch noit met maar 2 eieren?
Hanneke says:
Nog even een update: het was heerlijk! Ik had ook nog wat zwarte olijven toegevoegd aan de vulling en een schep pesto door het ei-room mengsel gedaan, en pijnboompitjes erop de laatste 10 minuten. Mmm!
Nathalie De Meyer says:
Heel handig dat ik de ingrediënten met 1 klik in mijn ah winkelmandje zet! 👍🏻
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Wat fijn om te horen! Dankjewel! 😀
Monique says:
Tijdens het bakken van de bodem belangrijk om deze blind te bakken, dus met bakbonen o.i.d. was ik vergeten en staat ook niet in het recept. Hierdoor zakte de randen naar beneden en kwam de bodem omhoog…
Eef says:
Staat erbij, onderaan – daar verwijst het sterretje ook naar met meer uitleg 😉
Rein Schwengle says:
Hey Eef, eerlijk gezegd heb ik het ook niet blind gebakken vtv. Het sterretje staat er wel maar toch vermelden is niet slecht. Helemaal als je bakt met de ingrediënten en menu. Dan moet je weer alles terug gaan lezen. Maar dat is maar bijzaak….m’n keuken ruikt nu zo mega lekker en het smaakt echt voortreffelijk. Deze staat in opgeslagen.
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Hi Rein, wat fijn om te horen! Ik heb de tip voor het blind bakken wat beter vermeld, goeie! 😉
Ruud says:
Super lekker,
Ik had meer spinazie (600gr), 3 eieren en ~200 ml kookroom. Recept is goed te doen en resultaat is fantastisch. Een aanrader!
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Fijn om te horen, dankje Ruud!
Susan says:
Top recept, het was makkelijk om te maken en smaakte heerlijk 🙂
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Dankjewel Susan!