Pretzels recept

Pretzels recept

Pretzels recept. Wie kent ze niet? Pretzels of zoute krakelingen. Een typisch Duits broodje in de vorm van een knoop. Ik vind ze superlekker en het leek me zo leuk om ze zelf eens te maken. Wat blijkt? Helemaal niet moeilijk en heerlijk! Echt een aanrader om eens te maken.

Sowieso ben ik dol op het bakken van brood(jes). En daarbij geldt ook echt oefening baart kunst. Op een gegeven moment weet je precies wanneer een deeg goed gekneed is of juist nog even langer nodig heeft. Als een deeg te nat of juist te droog is, je voelt het gelijk aan. Dat betekent zeker niet dat je als ‘beginner’ dit pretzel recept niet moet maken. Want ten eerste, een beginner moet ook ergens beginnen. En ten tweede is pretzels zelf maken eigenlijk redelijk eenvoudig.

Wat zijn pretzels?

Mocht je niet bekend zijn met de pretzel, die ook wel zoute krakeling genoemd wordt, leg ik je graag even uit wat pretzels zijn. Het is een traditioneel Duits broodje in de vorm van een knoop. Daar noemen ze het brezels of brezen. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Grote of kleine pretzels. Harde of zachte pretzels.

Zachte pretzels zijn echt broodjes en maken we met dit recept. Harde pretzels, zijn meer een soort zoutjes zoals gebruikt in deze peanut butter chocolate chip pretzel koekjes. Alhoewel de zoute pretzel een typisch Duits broodje is, kom je in veel landen de pretzel alsnog tegen. In Amerika bijvoorbeeld wordt het ook veel verkocht in kraampjes op straat en misschien ken je het daar ook juist wel van.

Pretzel

Makkelijk pretzel recept

In Nederland kom je de pretzel als een zacht broodje niet heel vaak tegen. Je ziet hier vaker de harde pretzel, die wordt gegeten als zoutje. En dan meestal ook niet in de klassieke vorm als knoop, maar als een stokje. Je kent ze vast wel, die rechte stokjes die vaak (vroeger in ieder geval) op verjaardagen te vinden zijn.

Heel iets anders dus dan de pretzel die we in dit recept zelf maken. Want dit zijn zachte pretzels als broodje. Zelf ken ik ze vooral van bezoekjes aan Duitsland en dan met name de Duitse kerstmarkt. Daar zijn ze onmisbaar en ik vind ze dan juist zo fantastisch lekker.

Zelfgemaakte zout pretzels

Pretzels zelf maken

Hoe maak je zelf pretzels? Nou, dat is eigenlijk heel eenvoudig. Het is een kwestie van een deeg maken. De rijstijden zijn overigens vrij kort en wat ook afwijkend is, is dat je de pretzels voor het bakken nog even kookt in een badje van water met wat baking soda.

Hierdoor krijgen ze die herkenbare textuur. Laat ze overigens echt niet te lang koken want dan worden ze juist wrang en niet lekker van smaak. Ik ben niet vaak héél strikt in seconden in mijn receptuur, maar bij pretzels ontkom je er niet aan 😉 .

Pretzels met dip

Lekkere pretzels dip

Zoute pretzels kun je zo eten, maar zijn eigenlijk nog lekkerder met een lekkere pretzels dip erbij. Traditioneel eet je pretzels met mosterd. Simpel, maar heerlijk. De zoute pretzel met het scherpe van de mosterd is echt een lekkere combinatie.

Zelf pretzels maken

Aan de slag

Genoeg gekletst, we gaan lekker aan de slag met dit pretzels recept. Ik zou zeggen, geniet vooral van het proces en ik ben erg benieuwd hoe het je gaat smaken. Laat vooral een reactie achter of tag mij op social media, dat vind ik superleuk om te zien!

Pretzels zelf maken

Pretzels recept

Pretzels

Makkelijk recept voor heerlijke Duitse zoute pretzels. Superleuk om te maken en onwijs lekker, dit pretzel recept is een aanrader!
5 van 4 stemmen
Voorbereiding: 20 minuten
Bereidingstijd: 15 minuten
Rijzen: 15 minuten
Totale tijd: 50 minuten
Hoeveelheid: 12 pretzels

Wat heb je nodig (ingrediënten):

  • 300 ml water (lauwwarm)
  • 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
  • 500 gram bloem
  • 1 eetlepel suiker
  • 50 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
  • 1 theelepel zout
  • 2-3 eetlepels roomboter (gesmolten)
  • grof zeezout

ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):

  • Doe de gist en de suiker in het water, meng even en laat een paar minuten staan tot het gaat schuimen.
  • Doe de bloem in een stamixer met deeghaak en voeg hier het gistwater, de boter en het zout aan toe.
  • Kneed het deeg 5 minuten door elkaar, dek af met een vochtige theedoek en laat het nu 15 minuten rusten.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte. Bedek alvast een bakplaat met bakpapier.
  • Zet een pan op het vuur met 2 liter water en 150 gram baking soda en breng aan de kook.
  • Verdeel het deeg in 12 bolletjes en rol die uit tot een lange dunne sliert. Met de sliert gaan we de pretzels vormen. Leg de sliert horizontaal neer en vouw de uiteinden over elkaar zodat er een rondje omstaat. Wikkel de uiteinden twee keer om elkaar, vouw dit dan weer over het rondje wat is ontstaan en druk iets aan.
  • Leg de pretzel op een schuimspaan en doe de pretzel nu 20 tellen in het kokende water. Haal er daarna direct uit met een spaan. Leg op de bakplaat met bakpapier en herhaal met de rest.
  • Vet ze in met de gesmolten boter en strooi er wat grof zeezout naar smaak over. Bak de pretzels in ca. 10-15 minuten goudbruin.

voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):

Calorieën: 216kcal | Koolhydraten: 33g | Eiwitten: 4g | Vetten: 7g | Verzadigd vet: 2g

*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

RECEPT BEWAREN?Klik op 'recept opslaan' en sla hem op in je eigen collectie.

Pretzels recept

Pretzels Pinterest college

6 thoughts on “Pretzels recept

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeel dit recept