Pretzels recept. Wie kent ze niet? Pretzels of zoute krakelingen. Een typisch Duits broodje in de vorm van een knoop. Ik vind ze superlekker en het leek me zo leuk om ze zelf eens te maken. Wat blijkt? Helemaal niet moeilijk en heerlijk! Echt een aanrader om eens te maken.
Sowieso ben ik dol op het bakken van brood(jes). En daarbij geldt ook echt oefening baart kunst. Op een gegeven moment weet je precies wanneer een deeg goed gekneed is of juist nog even langer nodig heeft. Als een deeg te nat of juist te droog is, je voelt het gelijk aan. Dat betekent zeker niet dat je als ‘beginner’ dit pretzel recept niet moet maken. Want ten eerste, een beginner moet ook ergens beginnen. En ten tweede is pretzels zelf maken eigenlijk redelijk eenvoudig.
Wat zijn pretzels?
Mocht je niet bekend zijn met de pretzel, die ook wel zoute krakeling genoemd wordt, leg ik je graag even uit wat pretzels zijn. Het is een traditioneel Duits broodje in de vorm van een knoop. Daar noemen ze het brezels of brezen. Je hebt ze in allerlei soorten en maten. Grote of kleine pretzels. Harde of zachte pretzels.
Zachte pretzels zijn echt broodjes en maken we met dit recept. Harde pretzels, zijn meer een soort zoutjes zoals gebruikt in deze peanut butter chocolate chip pretzel koekjes. Alhoewel de zoute pretzel een typisch Duits broodje is, kom je in veel landen de pretzel alsnog tegen. In Amerika bijvoorbeeld wordt het ook veel verkocht in kraampjes op straat en misschien ken je het daar ook juist wel van.
Makkelijk pretzel recept
In Nederland kom je de pretzel als een zacht broodje niet heel vaak tegen. Je ziet hier vaker de harde pretzel, die wordt gegeten als zoutje. En dan meestal ook niet in de klassieke vorm als knoop, maar als een stokje. Je kent ze vast wel, die rechte stokjes die vaak (vroeger in ieder geval) op verjaardagen te vinden zijn.
Heel iets anders dus dan de pretzel die we in dit recept zelf maken. Want dit zijn zachte pretzels als broodje. Zelf ken ik ze vooral van bezoekjes aan Duitsland en dan met name de Duitse kerstmarkt. Daar zijn ze onmisbaar en ik vind ze dan juist zo fantastisch lekker.
Pretzels zelf maken
Hoe maak je zelf pretzels? Nou, dat is eigenlijk heel eenvoudig. Het is een kwestie van een deeg maken. De rijstijden zijn overigens vrij kort en wat ook afwijkend is, is dat je de pretzels voor het bakken nog even kookt in een badje van water met wat baking soda.
Hierdoor krijgen ze die herkenbare textuur. Laat ze overigens echt niet te lang koken want dan worden ze juist wrang en niet lekker van smaak. Ik ben niet vaak héél strikt in seconden in mijn receptuur, maar bij pretzels ontkom je er niet aan 😉 .
Lekkere pretzels dip
Zoute pretzels kun je zo eten, maar zijn eigenlijk nog lekkerder met een lekkere pretzels dip erbij. Traditioneel eet je pretzels met mosterd. Simpel, maar heerlijk. De zoute pretzel met het scherpe van de mosterd is echt een lekkere combinatie.
Aan de slag
Genoeg gekletst, we gaan lekker aan de slag met dit pretzels recept. Ik zou zeggen, geniet vooral van het proces en ik ben erg benieuwd hoe het je gaat smaken. Laat vooral een reactie achter of tag mij op social media, dat vind ik superleuk om te zien!

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 300 ml water (lauwwarm)
- 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
- 500 gram bloem
- 1 eetlepel suiker
- 50 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
- 1 theelepel zout
- 2-3 eetlepels roomboter (gesmolten)
- grof zeezout
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Doe de gist en de suiker in het water, meng even en laat een paar minuten staan tot het gaat schuimen.
- Doe de bloem in een stamixer met deeghaak en voeg hier het gistwater, de boter en het zout aan toe.
- Kneed het deeg 5 minuten door elkaar, dek af met een vochtige theedoek en laat het nu 15 minuten rusten.
- Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden boven- en onderwarmte. Bedek alvast een bakplaat met bakpapier.
- Zet een pan op het vuur met 2 liter water en 150 gram baking soda en breng aan de kook.
- Verdeel het deeg in 12 bolletjes en rol die uit tot een lange dunne sliert. Met de sliert gaan we de pretzels vormen. Leg de sliert horizontaal neer en vouw de uiteinden over elkaar zodat er een rondje omstaat. Wikkel de uiteinden twee keer om elkaar, vouw dit dan weer over het rondje wat is ontstaan en druk iets aan.
- Leg de pretzel op een schuimspaan en doe de pretzel nu 20 tellen in het kokende water. Haal er daarna direct uit met een spaan. Leg op de bakplaat met bakpapier en herhaal met de rest.
- Vet ze in met de gesmolten boter en strooi er wat grof zeezout naar smaak over. Bak de pretzels in ca. 10-15 minuten goudbruin.
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Silke says:
We hebben net je pretzels gemaakt en het is super goed gelukt, echt heel lekker!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Leo Winkelman says:
Hoi Eef.
Ik was even aan het surfen naar de vorm en toen las ik ergens dat het ook met melk kan worden gemaakt. Is dat een alternatief of wordt het resultaat totaal iets anders.
Groeten
Leo
Eef says:
Dat kan, ieder zijn eigen recept 😉 Vloeistoffen in brooddeeg kun je vaak prima uitwisselen. Met melk krijg je een iets rijker deeg en daardoor een iets rijkere smaak. De textuur kan ook iets zachter zijn als je melk gebruikt.
Leo Winkelman says:
Hoi,
Ik heb ze zojuist met water gemaakt. Heerlijk en dat vond niet alleen ik.
Volgende keer zal ik ze met melk maken. Ik neem aan dat de hoeveelheden dan gelijk blijven.
Groet
Leo
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂