Plaattaart met prei, spekjes en nog meer lekkers. Deze heerlijke plaattaart is, precies zoals je van me gewend bent, écht makkelijk om te maken, ontzettend makkelijk en hij staat lekker snel op tafel. De ideale hartige plaattaart voor drukke doordeweekse dagen.
Een bodem van knapperig en luchtig bladerdeeg, een dunne laag crème fraîche en daarop een laag van prei in ringen, spekjes en kaas. Warm uit de oven met een lekkere frisse salade of een kom soep voor erbij. Klinkt lekker niet? Is het ook! Zet deze plaattaart met prei maar snel op het menu. Het is een echte aanrader.
Plaattaart met prei
Plaattaarten, ik ben er dol op! Zo maak ik regelmatig deze heerlijke plaattaart met witlof, een vegetarische plaattaart. Ook erg lekker. Dit keer gaf ik er weer een hele andere draai aan en ging voor prei en spekjes. Lief voor de portemonnee, snel klaar, ontzettend lekker en makkelijk om te maken. Wat wil je nog meer 😉 . Je kunt deze plaattaart met prei ook prima een dag van te voren klaar maken. Dat is geen enkel probleem. Bak hem dan eerst 15-20 minuten af en de volgende dag nog 10-15 minuten want warm is hij natuurlijk het lekkerste! Hoewel hij koud voor de lunch trouwens ook erg lekker is (tip, voor als je nog een stukje over hebt).


Ingrediënten
- 1 rol bladerdeeg
- 1 prei
- 1 ei
- 150 gram spekjes
- 75 gram crème fraîche
- 50 gram geraspte kaas
- zwarte peper
Zo maak je het (bereidingswijze)
- Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
- Vet de bakplaat in of bedek deze met bakpapier.
- Verdeel de rol bladerdeeg over de bakplaat en vouw de randjes om.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak deze enkele minuten voor in de oven.
- Bak ondertussen de spekjes uit en laat ze even uitlekken op een keukenpapiertje.
- Haal de bakplaat uit de oven en smeer de bodem in met crème fraîche.
- Snij de prei in dunne ringen en verdeel deze samen met de spekjes over het bladerdeeg.
- Verdeel er tot slot de geraspte kaas over en smeer de randen in met het geklutste eitje.
- Breng op smaak met zwarte peper.
- Zet de plaattaart met in de oven voor ongeveer 20-25 minuten en eet smakelijk!
Labels/ merken in dit artikel kunnen onderdeel zijn van een betaalde samenwerking. Sommige links op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.




Vind het heel gemakkeijk en lekker maar kan ik dit ook in een pan met deksel klaar maken Ik zelf heb geen oven en op leeftijd
Nee helaas, deze moet echt gebakken worden in de oven.
Hi. Zou het ook met ontdooide crème fraiche uit de vriezer willen ( want die heb ik wel) ?
Alvast bedankt!
Groetjes,
Mada
Ik heb nog nooit creme fraiche ingevroren dus daar durf ik je niets over te zeggen, sorry
Ik mis de ovenwarmte voor de heteluchtoven.
Hi Mieke, Eef gebruikt geen hetelucht oven en prefereert boven- en onderwarmte, dus dat kan kloppen. Wel hebben we een handig artikel waarin je leert hoe je de temperatuur van boven- en onderwarmte omrekent naar hetelucht. Ik geef hem je gelijk!: https://www.eefkooktzo.nl/oven-temperatuur-omrekenen/
Beste Eef
Kun je ook pizzadeeg voor de plaattaart gebruiken? Gr Ciske
Ja dat kan, maar dat is bij dit recept wel een stuk minder lekker. Het lekkere aan de bladerdeegbodem is het luchtige/ brosse dus ik zou je dat wel willen adviseren.
Weet niet of ik een vraag kan stellen?
Waarom moet je de plaattaart inprikken met vork en eerst paar minuten afbakken?
Je kunt zeker een vraag stellen! Dat is zodat het deeg niet teveel rijst/omhoog komt en je bakt het eerst even af zodat de bodem niet te zacht wordt en goed gaart.
Love it! Maak het bijna wekelijks
En de leftovers zijn de volgende dag ook nog lekker (áls er overblijft) 🙂
Heerlijk!!!, we zijn vaak in de elzas geweest en de flammkuchen is heerlijk, maar dat beetje kaas erover doet het hem. Aanrader!!!
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Vandaag de plaattaart gemaakt , hij was super goed gelukt en smaakte zalig.!! Ook snel klaar,ook lekker voor als hapje bij de borrel.
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Wat een super lekker en makkelijk recept! Gemaakt samen met je uiensoep, heeerlijk maaltje!!
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie ????
Hoi Eef,
Hoe bewaar ik de taart als ik hem de dag ervoor maak?
Alvast bedankt!
Aflaten koelen, afdekken en in de koelkast 🙂
Zou heel graag koolhydraten arm recepten willen zien!
Zou heel graag koolhydraten arm recepten willen zien!
Hi Corrie, ik ben bezig met een nieuwe website en daarbij krijg je straks bij elk recept precies te zien hoeveel koolhydraten erin zitten ik ga een opsomming maken van alle koolhydraatarme recepten op mijn blog. Voor juni staat trouwens een fan-tas-tisch lekker recept in de planning (als ik het zelf mag zeggen 😉 ) dus er komt voldoende aan 🙂