Plaattaart met prei, spekjes en nog meer lekkers. Deze heerlijke plaattaart is, precies zoals je van me gewend bent, écht makkelijk om te maken, ontzettend makkelijk en hij staat lekker snel op tafel. De ideale hartige plaattaart voor drukke doordeweekse dagen.
Een bodem van knapperig en luchtig bladerdeeg, een dunne laag crème fraîche en daarop een laag van prei in ringen, spekjes en kaas. Warm uit de oven met een lekkere frisse salade of een kom soep voor erbij. Klinkt lekker niet? Is het ook! Zet deze plaattaart met prei maar snel op het menu. Het is een echte aanrader.
Plaattaart met prei
Plaattaarten, ik ben er dol op! Zo maak ik regelmatig deze heerlijke plaattaart met witlof, een vegetarische plaattaart. Ook erg lekker. Dit keer gaf ik er weer een hele andere draai aan en ging voor prei en spekjes. Lief voor de portemonnee, snel klaar, ontzettend lekker en makkelijk om te maken. Wat wil je nog meer 😉 . Je kunt deze plaattaart met prei ook prima een dag van te voren klaar maken. Dat is geen enkel probleem. Bak hem dan eerst 15-20 minuten af en de volgende dag nog 10-15 minuten want warm is hij natuurlijk het lekkerste! Hoewel hij koud voor de lunch trouwens ook erg lekker is (tip, voor als je nog een stukje over hebt).

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 1 rol bladerdeeg
- 1 prei
- 1 ei
- 150 gram spekjes
- 75 gram crème fraîche
- 50 gram geraspte kaas
- zwarte peper
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 220 graden boven- en onderwarmte.
- Vet de bakplaat in of bedek deze met bakpapier.
- Verdeel de rol bladerdeeg over de bakplaat en vouw de randjes om.
- Prik met een vork gaatjes in de bodem en bak deze enkele minuten voor in de oven.
- Bak ondertussen de spekjes uit en laat ze even uitlekken op een keukenpapiertje.
- Haal de bakplaat uit de oven en smeer de bodem in met crème fraîche.
- Snij de prei in dunne ringen en verdeel deze samen met de spekjes over het bladerdeeg.
- Verdeel er tot slot de geraspte kaas over en smeer de randen in met het geklutste eitje.
- Breng op smaak met zwarte peper.
- Zet de plaattaart met in de oven voor ongeveer 20-25 minuten en eet smakelijk!
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Corrie Hauwert says:
Zou heel graag koolhydraten arm recepten willen zien!
Eef says:
Hi Corrie, ik ben bezig met een nieuwe website en daarbij krijg je straks bij elk recept precies te zien hoeveel koolhydraten erin zitten ik ga een opsomming maken van alle koolhydraatarme recepten op mijn blog. Voor juni staat trouwens een fan-tas-tisch lekker recept in de planning (als ik het zelf mag zeggen 😉 ) dus er komt voldoende aan 🙂
Corrie Hauwert says:
Zou heel graag koolhydraten arm recepten willen zien!
Mijntje says:
Hoi Eef,
Hoe bewaar ik de taart als ik hem de dag ervoor maak?
Alvast bedankt!
Eef says:
Aflaten koelen, afdekken en in de koelkast 🙂
Iris ten Tije says:
Wat een super lekker en makkelijk recept! Gemaakt samen met je uiensoep, heeerlijk maaltje!!
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie ????
Francine Henselmans says:
Vandaag de plaattaart gemaakt , hij was super goed gelukt en smaakte zalig.!! Ook snel klaar,ook lekker voor als hapje bij de borrel.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Riet says:
Heerlijk!!!, we zijn vaak in de elzas geweest en de flammkuchen is heerlijk, maar dat beetje kaas erover doet het hem. Aanrader!!!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂
Nicky says:
Love it! Maak het bijna wekelijks
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
En de leftovers zijn de volgende dag ook nog lekker (áls er overblijft) 🙂