Volg mij:
(Zoete) Baksels, Taarten

Pepernoten cheesecake

Pepernoten cheesecake

Ja, je leest het goed, het recept voor een pepernoten cheesecake heb ik vandaag voor je in de aanbieding. Man, man, man wat is ‘ie lekker. Waanzinnig slecht voor de lijn maar waanzinnig lekker. Aangezien het meer dan geoorloofd is om lekker te zondigen tijdens de sinterklaasdagen raad ik je deze dan ook van harte aan! Daarnaast bestaat Eef Kookt Zo vandaag stiekem 3 jaar dus dat lijkt mij ook best een goede reden. Ik vier het klein dit jaar met deze grootse taart 😉 .

Eind vorig jaar werd ik uitgenodigd voor een cheesecake workshop van niemand minder dan Miljuschka Witzenhausen. Ik kreeg toen het persoonlijke recept voor deze heerlijke cheesecake met pindakaas en chocolade van haar. Zij gebruikt een ideaal recept als basis voor elke cheesecake die ze maakt en deze pepernoten cheesecake is dan ook op basis van dat recept. Uiteraard gaf ik er een eigen draai aan zodat het ook daadwerkelijk een pepernoten cheesecake is geworden en niet een “gewone” cheesecake (hoewel die ook heerlijk zijn natuurlijk 😉 ).

Pepernoten cheesecake met roomkaas

Even ter verduidelijking van het recept: 900 gram roomkaas, dat klopt. Is veel, heel veel. Ik had je immers al verteld dat deze taart niet per definitie goed is voor de lijn maar hé je hoeft hem niet alleen op te eten. Deel hem vooral. Je kunt er zo’n 12 tot 16 stukjes uithalen hoewel 16 wel ietwat kleine stukjes zijn maar goed. Nu koop ik, ook op advies van mevrouw Witzenhausen, mijn roomkaas bij de Lidl. Waarom? Omdat ik als ik bij de gewone supermarkt MonChou meeneem, wat heerlijk is, maar wel 1,08 euro per 100 gram kost, ik een stuk duurder uit ben. Bij de Lidl kun je namelijk roomkaas van het merk Goldessa vinden, 200 gram per bakje en dat voor 0,55 cent. Reken uit je winst 😉 . Beide, zowel MonChou als Goldessa, zijn prima voor het maken van deze heerlijke pepernoten cheesecake en met deze budgettip kun je misschien weer een extra cadeau inslaan tijdens de feestdagen 😉 .

Genoeg gekletst! Tijd om aan de slag te gaan met deze waanzinnig lekkere pepernoten cheesecake! Bekijk trouwens ook de andere sinterklaas recepten op mijn blog!

Team kruidnoot

P.s. voor #teamkruidnoot: uiteraard weet ik dat dit kruidnoten zijn alleen net als een groot deel van Nederland noem ik ze nog altijd pepernoten, rebels, ik weet het. Vandaar ook de naam van dit recept. Dus deze cheesecake kun je ook kruidnoten cheesecake noemen en met kruidnoten maken. Zolang je maar die knapperige bruine bolletjes gebruikt en niet die taai-taai achtige dingen die dus officieel pepernoten heten 😉 . Fijne sinterklaas!

Pepernoten cheesecake


Het recept voor pepernoten cheesecake:

Voorbereiding: 30 minuten | Bereiding: 2 uur | Totale tijd: 2 uur en 30 minuten (+ in de oven laten staan)
Hoeveelheid: 12 tot 16 stukjes

Wat heb je nodig voor pepernoten cheesecake (ingrediënten):

  • 900 gram roomkaas (kamertemperatuur)
  • 250 gram suiker
  • 200 gram pepernoten (kruidnoten) + extra ter decoratie
  • 75 gram roomboter
  • 50 ml slagroom
  • 5 eieren
  • 1 eidooier
  • 1 eetlepel maizena
  • 2 (flinke) theelepels speculaaskruiden
  • 1 theelepel vanille extract

Overig: springvorm met een diameter van 24 centimeter

Hoe maak je pepernoten cheesecake :

  1. Verwarm de oven voor op 140 graden.
  2. Bekleed de bodem van de springvorm met bakpapier en vet de zijkanten van de vorm in.
  3. Maal de pepernoten fijnin een keukenmachine.
  4. Smelt de boter en schep dit door de fijngemalen pepernoten. Verdeel over de bodem van de springvorm en druk goed aan.
  5. Meng de roomkaas door de suiker tot er geen klontjes meer in zitten. Mix 1 voor 1 de eieren erdoor en tot slot de eidooier (voeg pas een nieuw ei toe als de vorige is opgenomen).
  6. Tot slot roer je de slagroom, maizena, vanille extract en speculaaskruiden ook door het beslag. Meng alles goed door elkaar maar meng dit allemaal niet té veel door elkaar (!).
  7. Stort het mengsel op de bodem van pepernoten en zet dit in de oven.
  8. Onderin de oven zet je een (hittebestendig) bakje met water dat geeft de cheesecake een mooie egale bovenkant (en zorgt ervoor dat je geen scheurtjes krijgt).
  9. Bak de taart in 2 uur goudbruin. Zet de oven uit maar doe de oven niet (!) open. Laat de taart volledig afkoelen (minimaal 2 uur) en bewaar hem daarna in de koelkast. Je kunt de taart ook een nachtje in de oven laten staan maar dan wordt hij wel iets donkerder van kleur. Versier de cheesecake voor je hem gaat serveren met wat extra pepernoten. Eet smakelijk!

Pepernoten cheesecake

Laat het weten via Instagram, Facebook of Twitter  als je dit recept gemaakt hebt met de hashtag #EEFKOOKTZO of tag mij in je bericht. Dat vind ik namelijk echt super leuk!

Bekijk ook mijn andere lekkere recepten voor nog meer inspiratie en vergeet je niet te abonneren op de nieuwsbrief zodat je op de hoogte blijft van de nieuwste recepten.

Deel dit bericht
Vorig artikel Volgend artikel

Ook lekker...

1 Reactie

  • Beantwoorden Sandra

    3 jaar!!! Dat heb je helemaal niet verteld!!! Wat een heerlijke taart en goede tip van die roomkaas van Lidl!

    29 november 2017 at 07:37
  • Laat een reactie achter