Oliebollen met cranberry. Deze smaken zo waanzinnig lekker. Gewone oliebollen of met krenten ken je waarschijnlijk wel, maar deze met cranberry en sinaasappel zijn eigenlijk gewoon oliebollen 2.o. Een wereldse combinatie die zalig is in oliebollen!
Als je, net als ik, van oliebollen houdt, raad ik je zéker aan deze oliebollen met cranberry en sinaasappel te proberen. Ze zijn echt even wat anders dan ‘gewone’ oliebollen. En alhoewel ik die ook al fantastisch vind, hou ik ook van lekkere variaties. En dat is deze absoluut!
Oliebollen met cranberry en sinaasappel
Voor gewone oliebollen kun je mijn oliebollen basisrecept gebruiken. Dit recept is daarop gebaseerd, maar dan met gedroogde cranberry en sinaasappel. Een heerlijke toevoeging, die een totaal andere smaakbeleving teweeg brengt. Het zoete van de sinaasappel en het lichte zuurtje van de cranberry geeft je oliebollen net dat beetje extra.
Klassieke combinatie
Misschien was je wel al bekend met de combinatie van cranberry en sinaasappel, en dan weet je vast ook wel dat dit een match made in heaven is. Het is een klassieke combinatie die vaker terugkomt in recepten. Maar in oliebollen kwam ik ze nog niet eerder tegen. Toen ik met Simone van Simone’s Kitchen een Oud en Nieuw kooksessie inplande en we dit recept bedachten waren we direct allebei enthousiast. In ons hoofd klonk het fantastisch lekker, en in het echt was dat dus ook zo. Anders had ik dit recept niet met je gedeeld natuurlijk 😉 .
Lekker variëren
Je kunt ervoor kiezen om één soort oliebollen te bakken met oud en nieuw, maar als je echt uit wil pakken, zou ik je aanraden verschillende variaties te maken. Dus bijvoorbeeld gewone oliebollen, oliebollen met krenten en deze oliebollen met cranberry en sinaasappel. En dat is helemaal niet ingewikkeld. Je kunt het basisbeslag gewoon maken en vervolgens in drieën delen en daar dan de variaties in aanbrengen.

Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 500 ml volle melk (lauwwarm)
- 1 zakje gedroogde gist (7 gram)
- 25 gram suiker
- 500 gram bloem
- 7 gram zout
- 100 gram gedroogde cranberries
- 2 sinaasappels (rasp)
- zonnebloemolie om mee te bakken
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Allereerst meng je de lauwwarme melk met de gist en suiker. Laat dit een aantal minuten staan tot het begint te schuimen.
- Doe de bloem, suiker en het gistmengsel in een kom en meng met een handmixer of keukenmachine tot een glad beslag. Voeg tijdens het mengen het zout toe.
- Roer de cranberries en de sinaasappelrasp door het beslag.
- Dek de kom af met huishoudfolie en een licht vochtige theedoek. Zet op een warme plek en laat het minimaal 1 uur rijzen.
- Verwarm de olie in een frituurpan of in een ruime pan tot 180 graden.
- Schep met een ijsschep of twee lepels wat beslag uit de kom en bak de oliebollen in delen in ongeveer 5 minuten gaar en goudbruin.
- Schep met een schuimspaan uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Bestrooi optioneel voor het serveren met poedersuiker. Eet smakelijk!
handig om te weten:
voedingswaarden indicatie (per persoon/ portie):
*Merknamen in dit artikel kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Esther says:
Er ontbreekt volgens mij een instructie om het beslag te laten rijzen?
Anna - Team Eef Kookt Zo Anna says:
Je hebt helemaal gelijk! Scherp, dankjewel. Ik pas het dierct even aan!