M&M koekjes. Ze zien er niet alleen erg lekker uit, dat zijn ze ook! Met slechts een handjevol ingrediënten maak je deze heerlijke koekjes die lekker ‘chewy’ aan de binnenkant zijn en iets knapperig van buiten.
Dat is precies hoe ik mijn koekjes lekker vind: zacht ‘chewy’ aan de binnenkant en mooi goudbruin en knapperig aan de buitenkant.
De perfecte koekjes
Om dit te bereiken bak ik de koekjes vrij kort in de oven namelijk 10 tot 12 minuten. Houd er wel rekening mee dat elke oven anders is. Een goede indicatie of de koekjes goed zijn is wanneer ze mooi licht goudbruin van buiten zijn en in de oven eigenlijk nog net niet gaar (ze zijn namelijk nog een beetje zacht als je ze uit de oven haalt). Tijdens het afkoelen worden de koekjes namelijk harder en dan heb je die perfecte combinatie van een ‘chewy’ binnenkant en een knapperige buitenkant. O, en iets warm zijn ze natuurlijk het lekkerst maar dat wist je vast wel 😉 .
M&M koekjes
De M&M’s druk ik er pas na het bakken in. Je maakt dus eigenlijk eerst een soort van chocolate chip cookies waarna je er vervolgens M&M’s indrukt. Je kunt de M&M’s ook door het beslag mengen maar worden ze niet altijd even goed verdeeld in het deeg en zie je de M&M’s niet direct terug in het koekje na het bakken. Door de M&M koekjes op deze manier te maken zien de koekjes er net even mooier uit en proef je in elke hap M&M’s. Het aantal gram M&M’s in het recept is daarom ook een indicatie hoeveel M&M’s je nodig hebt voor dit recept. Gebruik namelijk gewoon net hoeveel M&M’s jij lekker vindt, ik bedoel een of twee of drie meer… is alleen maar lekkerder 😉 .
Wat heb je nodig (ingrediënten):
- 225 gram zelfrijzend bakmeel
- 125 gram roomboter (ongezouten - kamertemperatuur)
- 100 gram lichtbruine basterdsuiker
- 125 gram suiker
- 1 ei
- 1 zakje vanille suiker
- ½ theelepel baking soda
- 100 gram pure chocolade (in kleine stukjes)
- 125 gram M&M's chocolade
HANDIG OM TE HEBBEN:
ZO MAAK JE HET (bereidingswijze):
- Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
- In een ruime kom doe je de boter, lichtbruine basterdsuiker, suiker en vanillesuiker. Mix dit goed door elkaar met een handmixer of een keukenmachine.
- Voeg dan het ei toe en mix het weer even door. Tot slot doe je het zelfrijzend bakmeel en de baking soda erbij. Mix dit weer goed door tot je een mooi stevig deeg hebt.
- Kneed tot slot de chocolade erdoor.
- Maak nu balletjes van het deeg (ongeveer even groot als een walnoot) en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Druk de balletjes iets aan en zorg ervoor dat je een paar centimeter tussen de koekjes laat (tijdens het bakken worden ze namelijk iets groter). Gebruik eventueel 2 bakplaten als het niet op 1 bakplaat past en bak de koekjes dan in 2 delen af.
- Schuif de bakplaat in de oven en bak de koekjes in ongeveer 10 tot 12 minuten mooi licht goudbruin.
- Zodra ze uit de oven komen druk je de M&M's in de koekjes, gebruik hiervoor net zoveel M&M's als je lekker lijkt. Meestal gebruik ik zelf zo'n 100 tot 125 gram M&M's.
- Laat de koekjes daarna even afkoelen en… eet smakelijk!
Lianne says:
Wauw! Die foto’s doen mij alleen al watertanden en als ik dan ook nog eens de ingrediënten lees… Ziet er heerlijk uit Eef!
Eef says:
Dank je wel Lianne 🙂
Femke says:
Ik wil graag een taart MAKEN maar Wat VAN taart weet Ik niet
Henk says:
Succes met taart MAKEN
Mirna says:
Wil deze graag uitproberen! Kan ik de licht bruine basterdsuiker ook vervangen voor donkere basterdsuiker of witte basterdsuiker? Zo nee, wat voor effect heeft de licht bruine basterdsuiker wat de andere twee niet hebben?
Eef says:
Qua werking zijn ze beide gelijk met juist licht bruine basterdsuiker geeft een mooie kleur aan de koekjes wat de andere twee niet doen (of te donker, of te licht):)
Mirna says:
Wil deze graag uitproberen! Kan ik de licht bruine basterdsuiker ook vervangen voor donkere basterdsuiker of witte basterdsuiker? Zo nee, wat voor effect heeft de licht bruine basterdsuiker wat de andere twee niet hebben?
Nanda says:
Oohhh heerlijk, deze blijven niet lang liggen….
Nanda says:
Oohhh heerlijk, deze blijven niet lang liggen….
Thirza says:
Ik ga deze proberen ze zien d’r in ieder geval heel lekker uit
Nur says:
Ik wou de m&m er door heen doen kan dat?
Eef says:
Uiteraard kan dat. Het kan iets uitlopen qua kleur maar als je dat geen probleem vindt dan kun je dat zeker doen 🙂
Denise says:
De koekjes waren HEEEEEEEEEEEEEELLLLLLLL zout. We hebben het gemaakt zoals t recept. ;(
Eef says:
Dan vrees ik toch dat je het recept niet helemaal hebt gevolgd… er zit namelijk geen zout in het recept. Alleen baking soda is zout maar daar gebruik je maar een halve THEElepel van. Als je hiervan per ongeluk een halve EETlepel van hebt gebruikt of gezouten roomboter dan zou het inderdaad heel zout kunnen zijn. Maar dat staat niet in het recept 😉
Nur says:
Ik wou de m&m er door heen doen kan dat?
Eef says:
Uiteraard kan dat. Het kan iets uitlopen qua kleur maar als je dat geen probleem vindt dan kun je dat zeker doen 🙂
Janine says:
Bij mij ook heel erg zout, terwijl ik echt alles goed heb gevolgd.. Jammer.. ! Wie weet volgende keer beter.
Eef says:
Wat vreemd. Heb je gezouten of ongezouten roomboter gebruikt?
Janine says:
Bij mij ook heel erg zout, terwijl ik echt alles goed heb gevolgd.. Jammer.. ! Wie weet volgende keer beter.
Elise says:
Wát een heerlijke koekjes!! Had m&m’s pinda door het deeg heen gedaan, zoooo lekker! Dit is een blijvertje, dank voor het recept.
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen, dank je wel 🙂
Elise says:
Wát een heerlijke koekjes!! Had m&m’s pinda door het deeg heen gedaan, zoooo lekker! Dit is een blijvertje, dank voor het recept.
Petra says:
De koekjes waren perfect , lekker chewy van binnen.
Precies goed en te lekker om af te blijven.
Eef says:
Jeeeeeyyy, van zulke reacties word ik blij 😀
dide says:
super lekker
Petra says:
De koekjes waren perfect , lekker chewy van binnen.
Precies goed en te lekker om af te blijven.
Eef says:
Jeeeeeyyy, van zulke reacties word ik blij 😀
Reshma says:
Hi Eef, bak je de koekjes in het midden van het oven of iets lager?
Eef says:
Altijd in het midden van de oven 🙂
Reshma says:
Hi Eef, bak je de koekjes in het midden van het oven of iets lager?
Eef says:
Altijd in het midden van de oven 🙂
Carice says:
Hoi ik had de koekjes gemaakt alleen ik vond ze heel zoet. Hoe kan ik het minder zoet maken??
Eef says:
Dat kan, dan doe je er iets minder suiker in, maar dan zul je de verhoudingen denk ik wel even moeten aanpassen (zonder het zelf te testen is dit lastig in te schatten).
Patty says:
Kan je inplaats bastard suiker ook normale suiker gebruiken
Ik heb namelijk geen bastard suiker in huis
Carice says:
Hoi ik had de koekjes gemaakt alleen ik vond ze heel zoet. Hoe kan ik het minder zoet maken??
Eef says:
Dat kan, dan doe je er iets minder suiker in, maar dan zul je de verhoudingen denk ik wel even moeten aanpassen (zonder het zelf te testen is dit lastig in te schatten).
Kim says:
Ze zien er heerlijk uit, ga ik zeker maken met mijn dochtertje.
Kan je de koeken ook invriezen? Of hoe kan je ze anders het beste bewaren?
Bedankt voor het recept!
Eef says:
Je kunt rauw koekjesdeeg (dus ongebakken) prima invriezen en dan bakken 🙂
Janette says:
Recept gevolgd, maar het is één suikerbom. Niet lekker.
Eef says:
Wat jammer om te horen. Smaken verschillen 😉
Janette says:
Recept gevolgd, maar het is één suikerbom. Niet lekker.
Hans says:
Heb het recept van een college gekregen, die had deze koekjes uitgedeeld voor ‘r verjaardag. Heb ze toen zelf nagemaakt, en daarna nog een paar ovenschalen extra om te verkopen met Koningsdag. Iedereen vindt ze lekker! Ik heb het recept erbij gegeven met de link naar deze site. Credits where credit is due. Bedankt voor dit heerlijke recept!
Eef says:
Wauw wat een mooi compliment, dankjewel Hans 😀
Hans says:
Heb het recept van een college gekregen, die had deze koekjes uitgedeeld voor ‘r verjaardag. Heb ze toen zelf nagemaakt, en daarna nog een paar ovenschalen extra om te verkopen met Koningsdag. Iedereen vindt ze lekker! Ik heb het recept erbij gegeven met de link naar deze site. Credits where credit is due. Bedankt voor dit heerlijke recept!
Arancha says:
Ik heb dit recept zojuist met mijn kinderen van 2 en 4 jaar oud gemaakt. Hij is simpel om met kleintjes te maken en ook nog erg lekker!????????????
Eef says:
Wat ontzettend leuk om te lezen! Dankjewel voor je reactie 🙂
Kim says:
Deze koekjes al meerdere keren gemaakt en ook al geëxperimenteerd met mms en Tony karamel zeezout erin gedaan. Was ook erg lekker. En ze vallen hier in de smaak:)
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel voor berichtje Kim 🙂
Hashley says:
Zojuist dit recept gemaakt, super leuk en vrij simpel om te maken. Ook zijn ze erg lekker!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel 🙂
Dewi says:
Dit recept wil ik eens gaan uitproberen, want alleen van de foto krijg ik al trek. Mag ik vragen waarom je pure chocolade naast de M&M’s toevoegt?
Eef says:
Omdat dat extra lekker is 🙂
Elke Thelen says:
De koekjes zijn super gelukt ! In eerste instantie bleef het deeg plakkerig, maar na wat extra zelfrijzend bakmeel was het deeg perfect en de koekjes heerlijk knapperig van buiten en wat zacht aan binnenkant.
Ik heb ze 12 min op 175 graden in de oven gehad.
Iedereen vond ze heerlijk !
Eef says:
Wat leuk om te lezen 🙂
Dewi says:
Makkelijk en verslavend lekker! Dit is een recept om te onthouden, bedankt voor het delen!
Eef says:
Wat leuk om te lezen! Dankjewel 🙂
Sara says:
Super leuk recept, alleen koekje moesten veel langer in de oven dan gedacht! Erg jammer :((
Eef says:
Dat kan, elke oven is anders dus probeer daar ook altijd rekening mee te houden. De ene oven wordt heter dan de andere. Als je de volgende keer de temperatuur 10 of 20 graden hoger doet zul je zien dat je de oventijd waarschijnlijk wel hetzelfde is.
Jennie says:
Heerlijke koeken, gisteren gemaakt met mijn buurmeisje van 5 jaar.
Goed recept, niets aan veranderd,
Ik heb wel een hetelucht oven, de temp op 160 graden gezet en 12 minuten erin.
Het was smullen.
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie 🙂
anoniem says:
goed koekjes recept
( ik de er geen m&m in maar chocolade is ook heel lekker!
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel ????
Cato says:
Heel lekker recept en ook al vaker gemaakt blijft lekker????
Eef says:
Wat leuk dat je dat even laat weten, dankjewel voor je reactie ????
Mariska says:
Vandaag de koekjes gemaakt. Heerlijk zijn ze. Alleen de m&m’s blijven niet plakken.
Eef says:
Wat leuk om te lezen, dankjewel voor je reactie 🙂 Volgende keer ze er direct na het bakken goed en stevig indrukken dan blijven ze wel plakken.
Hans says:
Hoi Eef,
Ik heb deze koekjes afgelopen weekend gemaakt. Ze waren perfect gelukt en superlekker!
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! Bedankt voor je reactie 🙂
Roxanne says:
Ik ben een kookboek aan het maken voor mijn broertje dit recept staat erin hoor ?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Wat leuk om te lezen! 😀
marjan says:
Hallo, ik wil dit cookies maken, mijn oven heeft onder warmteen boven en onderwarmte, welke instelling zal ik kiezen , onder alleen of boven en onder bedankt
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
Boven- en onderwarmte 🙂
Willianne says:
Hoi! Hoe lang zijn deze koekjes te bewaren?
Dominique - Team Eefkooktzo.nl says:
In een goed afgesloten trommel blijven ze bij mij wel een paar weken lekker (maar dat halen ze meestal niet 😉 ).
Stephanie says:
Hoi Eef,
De koekjes lijken me overheerlijk!
Ik heb wel een vraagje. Mag je deze koekjes ook eten als je zwanger bent? Omdat ze net niet helemaal gaar zijn?
Liefs
Maris - Team Eefkooktzo.nl says:
Hi Stephanie! Dit lijkt ons geen probleem, maar bij twijfel moet je natuurlijk altijd even je verloskundige raadplegen ❤️
Karla says:
Ik wil weten hoeveel eieren ik moet gebruiken ik begrijp de 1.73 ei , niet?
Eef says:
Er staat 1 ei?
Arthor says:
tis lekker